Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Prvních 60 minut s PalmOne Treo650 (Cože??? Uffff...:)

Petr Nowak (79)|1.5.2005 18:50
[QUOTE="Dzejkob"]K tem Vasim vytkam na Windows mobile. Nejak presne nechapu, v cem je problem. Aplikaci pres infraport i bluetooth samozrejme poslat jde naprosto bez problemu a funguje normalne. Tedy samozrejme ne vsechny, ale vetsina ano a navic neni problem si vytvorit soubor .cab a ten pak poslat na druhy pristroj, ktery ho nainstaluje a pak funguji vsechny aplikace vzdy bez problemu(pokud se nemylim je to stejne jako kdyz posilate na Palmu soubor .prc). K te druhe vytce. Nevim presne co Vam vadi. Today si kazdy muze udelat podle sebe a bud se muze vyuzit displej skoro cely nebo naopak jen cast. A k prohlizeni souboru se vyuziva prehledny spravce souboru podobny jako klasicky pruzkumnik na stolnich Windowsech. Me v tomto smeru spise nevyhovoval Palm.[/QUOTE]

Ad posilani pres Irad/BT: kolega ma iPAq 2210 a dle jeho slov pri instalci s ezapisuje vice souboru + info do registru, coz se pak blbe posila resp. nejde to vubec. A jediny rozumny zpusob instalace je pres PC desktop.
Ad mrhani mistem: MNE OSOBNE tj. subjektivne (takze pls zadny flame) vyhovuje vice styl Palm, kdy apliakce setri mistem (v kalendari se sbaluji nevyuzite hodiny, kazde misto na displeji je vyuzito) - cili nejde jenom o Today. Ale chapu, ze nekomu vyhovuje Windows look atd... Dale ve Win Mobile je treba k provedeni podobne operace tapnout vicekrat nez na Palmu. Takze toto mne subjektivne vadi.
Nicmene stav je jaky je (duvody jsem popsal vyse) a T3 je nejspise muj posledni palm - pristi PDA bude PPC. :)
zipiik (206)|1.5.2005 19:16
u nekterych programu pro PPC staci zazipovat adresar s programem a poslat, ale ciste je samozrejme poslat instalacni balicek (.cab), ktery program legalne nainstaluje. na Palmu vetsinou staci zkopirovat .prc (coz je obdoba .exe na PPC)
jinak PPC/MW skutecne vice "plytvaji" mistem na displeji oproti PalmOS (automaticke "zabalovani" nevyuzitych informaci napr. u schuzky, kontaktu, velikost tlacitek a dalsich ovladacixh prvku - mozna proto PalmOS pusobi tak stroze), ale proti prvnim verzim WinCE (1.x, 2.x) a jejich okopirovanemu gui ze stolnich windows se hodne zlepsily. Podle obrazovek z Magneta to vypada, ze prijdem o spodni listu, ale uvidime.
Petr Nowak (79)|1.5.2005 20:13
Jsem na nove Magneto hodne zvedavy. Jo, a uplne jsem zapomnel na podstatnou vyhodu PPC oproti Palm a to je vyvojove prostredi a knihovny. Delame sw pro PalmOS (no to uz vlastne nedelame) i PPC a je to nebe a dudy.
Pavel Koza (4761)|3.5.2005 09:07
...na [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] vyslo dalsi srovnani, takze pokud nekdo stale vaha, ma k dispozici dalsi nazor:)
Uni (140)|3.5.2005 10:41
No je to hezky clanek, konecne na mobilmanii objektivni. Jen u trëa zapomel podporu powerpointu v zakladu, pro nekoho dost dulezita vlastnost.

BTW. Treo 650 je drzitelem rekordu v psani jednim prstem na PDA s qwerty klavesnici, takze zas tak spatna nebude:)
grumpfl (61)|8.5.2005 16:42
zdravim,
diky za zajimavy clanek a snahu o objektivitu. Pres to je tu par veci, na ktere mi to neda nereagovat..
Este bych rad dodal, ze ackoliv sem doted vlastnil jenom palmy, tak si v nejblizsi dobe hodlam koupit mda III, takze o nejaky zaujatosti vuci ppc nemuze byt rec ;)

[QUOTE="Falco"]"Kompatibilita s desktopem?"
Jde o to, že Palm je někde úplně jinde než jsou Windows. Neříkám že je to zlé, ale člověku kterej má na stole XPčka budou uživatelsky přítulnější WM než PalmOS. Krom toho, vzhledem k tomu, že oba dva systémy tvoří jedna společnost je kompatibilita (nebo je tu ten předpoklad) systémů někde jinde.
;) [/QUOTE]

Tak tady se asi neshodnem. Nevidim jediny duvod, proc na pda cpat gui ze stolnich pocitacu. Moznosti i vyuziti obou platforem mi jeste stale pridou natolik rozdilne, ze snaha nacpat na stylusem ovladane zarizeni s rozlisenim 240x320 (pripadne 480x640) gui stavene na nekolikanasobne vyssi rozliseni a ovladani mysi+klavesnici mi pripada jako zbytecny plytvani (at uz mistem na displeji, tak systemovymi prostredky). PDA jsou jeste furt relativne jednoducha zarizeni a tomu by mel take odpovidat jejich system.

K multitaskingu u palmu – ano, palmos skutecne plnohodnotny multitasking nema, nicmene je to vynahrazeno tim, ze si pri vypnuti korektne napsanych programu zapamatuje stav programu, takze pri dalsim zpusteni se aplikace spusti presne tam, kde byla naposledy prerusena. Takze v praxi ani nepoznate rozdil, jestli prepinate mezi nekolika soucasne bezicimi aplikacemi (tedy krome toho, ze na pozadi bezici aplikace ukousnou neco ze systemovych prostredku) nebo neustale zapinate a vypinate nekolik aplikaci.

Celkem me taky zklamala posledni veta, kterou si v jinak neutralne vedenem clanku nedokazu vysvetlit jinak nez pokusem o zaverecny flame :D
Nevim, cim by melo byt treo min skutecny kapesni pocitac nez mdac, stejne tak tu kompatibiltu s desktopem u ppc bych dal radsi do uvozovek, protoze zatimco problemy s activesyncem sou na forech pro ppc reseny v podstate neustale, tak hotsync a palmdesktop sou natolik bezproblemovy, ze se s nimi na palmistickych forech temer nesetkate :)
Petr Nowak (79)|8.5.2005 18:40
Ano, na PDA nemusi byt Win se vsim vsudy - spotrebovava to zbytecne misto. WinMobile ale udelaly za uplynule obdobi vyrazne kroky k zlepseni.

Ne ne, Palm sice uklada stav programu, ale predstav si, ze stahujes postu a je toho hodne s prilohama a mezitim se chces prepnout na jiny program a delat neco jineho. Toto PalmOS nepodporuje cili obecne chovani PalmOS je takove, ze prepnutim na jiny program se ti ten mail klient zastavi a SLUS !!! vetsina programu u kterych potreba "behu na pozadi" je to ale resi ve sve rezii (mail klienti, icq, apod.), nicmene to neni ono...

Ano, "vetsi kompatibilita" PPC s desktopem tak mozna co se tyce vzhledu, ale co se tyce FUNKCNOSTI je to naprosty blabol (to bude zase flame...). Kompatibilta je v rozhrani (conduity, active syncy, konverze dat apod.) a tam je na tom Palm velmi slusne (pracuje s nativnimi soubory Excel, Word a to velice slusne - LEPE nez PPC (jeste vetsi flame ;-) ).