Pokud se mne, žena zeptá, jak je venku, můj pohled směřuje do mého PDA.
Tak toto mi utkvělo v hlavě z nějaké diskuze o počasí. Již delší dobu používám prográmek na počasí od firmy MARSWARE – WeatherPanel. Tu a tam se o tomto programu někdo zmínil, ale myslím, že by si tento, zasluhoval vlastní místo a prostor pro diskuzi na těchto stránkách, o čemž mne utvrzují i dotazy uživatelů, co že to mám za počasí na obrazovce dnes.
WeatherPanel zobrazuje aktuální stav počasí a jeho předpověď na obrazovce dnes.
Je možno si navolit, až 6 měst s předpovědí na 10 dnů dopředu. Na obrazovce dnes se vám vždy ukazuje aktuální stav v danou hodinu a předpověď na 6 dnů.(obr1)
U těchto měst je možnost, zadat i aktuální radarový snímek nebo obraz z nějaké webové kamery.(Podporovány jsou formáty jpg, gif , png, a bmp. Animovaný gif zatím podporu nemá). S obrazy radaru lze rolovat.(obr.2 a3)
Aktualizace probíhá automaticky při připojení k internetu.
Obraz programu je rozdělen podélně do tří skupin.V horním řádku nám obraz nabízí tlačítko k nastavení (výřez sluníčka), název zobrazeného města, stát, datum, časové údaje a tlačítko které zobrazuje připojení a načítání dat z internetu.Ve skupině druhé, tato je obsáhlejší jsou ikony s předpovědí počasí a na konci této řady je tlačítko k přehazování vámi zvolených měst.To se mi však zdá zbytečné neboť přehození města lze provést tlačítkem s funkcí nastavení.(ostatně u poslední demoverze toto tlačítko již není) První ikona ukazuje aktuální stav. Všechny ikony předpovědi počasí fungují jako další tlačítka a po jejich stisku se otevře obrazovka, která nabízí již podrobnější informace a to:
Ikona aktuálního dne(obr.2a3) - východ a západ slunce,UV index, barometrický tlak, rosný bod, rychlost a směr větru,vlhkost ,viditelnost a obraz radaru s kterým lze libovolně rolovat.
Další ikony předpovědi – (obr.4) východ a západ slunce, aktuální předpověď teplot, denní a noční podmínky, srážkovou předpověď, rychlost a směr větru, srážky, denní a noční vlhkost vzduchu.
Ve skupině třetí je - u aktuální (první ikony ) zobrazena teplota – kterou si ovšem můžete konfigurovat dle svého gusta. Show „Feels Like“ Temperature. Jak mi poradil jeden z účastníku tohoto fóra – jedná se o teplotu pocitovou – jak si to vysvětlíte a jak se oblečete záleží na každém z vás. Momentálně mi teplota pocitová ukazuje -3 stupně a skutečná +3 stupně. Tato funkce se dá zapnout nebo vypnout viz. nastavení. U dalších ikon se již znázorňují dny a minimální a maximální teploty předpovědi.
Instalace programu je velice jednoduchá a jeho nastavení nečiní žádné potíže.
ZDE si stáhnete zazipovaný cab. soubor rozbalíte a nainstalujete. Já prováděl instalaci do paměti systému a to z toho důvodu, že nevznikají problémy po SR s načítáním na obrazovku dnes. Jedná se o 15 denní plně funkční zkušební verzi – která vás možná i přesvědčí k zakoupení placené verze.
Po instalaci se objeví na obrazovce dnes barevně provedený nápis Marsware s pokynem k tápnutí a nastavení. Po té již máme k dispozici panel kam vkládáme nastavovací údaje.(obr.5)
V záložce Cities nastavíme pro naše podmínky Metric dále Add New (obr6) do položky vložíme URL radaru nebo kamery, kterou chceme sledovat – nemusíme vkládat nic.
Search a vložíme název města např.Praha – Prague. Toto zabere trošičku více času neboť naše České názvy se vždy neslučují s těmi Anglickými. Přiložen soubor ke stažení
"All_cities_from_weather(1).com"
Vyberete nabízené město, viz.(obr.7) a potvrdíme ok. a ještě jednou ok. Postup opakujeme max. 6x pro nastavení vybraných měst.
V záložce Display (obr.8) Nastavíme
- Velikost zobrazení Weatherpanelu na obrazovce dnes k výběru máme 4 velikosti.
- Sadu Icon - zatím máme jen Default (níže další)
- Theme - zatím máme jen Default (další by se hodila - zatím jsem žádná nenašel)
Time Display – čas který bude zobrazován na obrazovce.
Dále zaškrtneme to, co si přejeme – automatická změna ikon – můžete si jich nahrát libovolné množství.
Položka druhá již byla vysvětlena výše
A nakonec Clar Type – dle chuti.
ZáložkaOptions(obr.9)
Enable Transition Animation - animované změny zobrazeni
Automatically cycle Cities - automaticky přehazuje města na obrazovce dnes
Don't display country name - nezobrazí jméno země
Don't use Connection manager - Nepoužít Connection Managera
Don't resolve Host - ... tady ten význam přesně nechápu (třeba někdo ...)
Don't auto update ... - vypne automaticky stahováni dat
Disable chcking ... - Vypne automatické zjišťováni novějších verzi programu
(doslovný překlad poskytl Pavlucha – děkujeme)
Připojení přes proxy.
Záložka About /Diagnostics (obr.10) Zde si ověříte verzi, kterou jste nainstalovali a zda máte spojení přes internet.
Tímto je nastavení hotovo a můžete si užívat krásného počasí.
Doplňující poznámky:
MDA : - chodí v dalších verzích přislíbena plná podpora landscape režimu.
VGA chodí s nedostatky v landscape režimu.
Po přepnutí z těchto režimu se vyskytuje chyba v zobrazování – stací zmáčknout setting a ok vše je zpět jak má být.
Ikony : Možnost výběru i pro VGA (jsou i animované) tady
Radary: Velká spousta je jich uvedena zde
díky hlavně Jaroušovi za toto, tak dobře udržované fórum. Pročtěte si jej - najdete spoustu ikon a radarů.