Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 18

Téma: OziExplorerCE - zkušenosti a chybky

  1. #1
    Občasný diskutér
    Registrace
    Dec 2003
    Příspěvků
    108

    Všiml jsem si, že na téma GPS navigace je založena spousta témat, ale žádné není věnováno přímo OziExploreru, což mi přijde jako škoda.
    Po dlouhém rozmýšlení, co si koupím za soft ke své GPSce jsem se rozhoupal ke koupi právě Oziho. Zaujala mě spousta možností, které jsem jinde nenašel, jako je například ukládání vlastních Waypointů a tras, plánování cest a možnost editace na stolním PC v jeho starším bratrovi. Nebo takové detaily, jako je nastavení velikosti a tvaru šipky pro navigaci, velikost Waypointů, aby zbytečně nestínily mapu a mnoho dalšího. Rovněž si můžu naskenovat papírovou mapu v jakémkoliv rozlišení a velice jednoduchým způsobem zkalibrovat.
    Program používám už skoro půl roku a teď dokonce výrobce vydal novou verzi (Beta), ve které jsou další vychytávky, jako je konfigurace tlačítek a zobrazení virtuálních (také definovatelných) tlačítek přímo na displeji nad mapou. Je to všechno výborný a utracených peněz nelituju. Avšak (teď se konečně dostanu k jádru věci) se setkávám s pravidelnou chybou při připojování k BT GPS, která přetrvává i v nové verzi.
    Vypadá to následovně: Když se chci připojit ke své GPS (platí jen u BlueTooth), tak se to většinou povede až napodruhé. Napoprvé se to povede jen tehdy, pokud spuštění Oziho předcházel reset. Po odpojení GPS se znovu připojím bez problému jen v případě, že PDA nebylo mezitím vypnuto.
    Výrobce Oziho tvrdí, že o tom ví a že je to problém WM2003.
    Máte také nějaké zkušenosti s tímto problémem, nebo se vám ho dokonce povedlo obelstít? Díky za každý nápad.
    PS: Předem podotýkám, že mám PDA updatované...

  2. #2
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Feb 2004
    Příspěvků
    1,185

    No já tam mám - teď mluvím o MDA II - nainstalovanou tuto BT ulitu a chodí to bez problému.Po instalaci musíš provést znovu spárování.
    Připojené soubory Připojené soubory



  3. #3
    Občasný diskutér
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    118

    "Musíš to všechno přehnat přes Img2 ozf"

    převod mdf na map......
    Zdravím ...
    to mě taky napadlo,obrazek v gifu to udělalo na .ozf ale ten .mpd soubor neeee...asi sem blbej...jdu to ještě zkusit...
    -
    -
    -
    mě to prostě nejde...udělá to jen obrázek "gif nebo tif" tý mapy -na ozf ale nikde se tam neudělá .map je tam jen to .mpd a s tim mi ozieCE nemaká :-((

  4. #4
    Občasný diskutér
    Registrace
    Dec 2003
    Příspěvků
    108

    Citace Původně odesláno od seba
    No já tam mám - teď mluvím o MDA II - nainstalovanou tuto BT ulitu a chodí to bez problému.Po instalaci musíš provést znovu spárování.
    Když tak po čase o tom uvažuji, tak ten problém se týká možná jen BT ovladačů od Widcommu, takže ses s tímhle problémem možná ani nesetkal. Každopádně jsem to nainstaloval a budu to testovat. První překvapení je, že se mi nikde neudělala žádná ikonka a všechna zařízení jsou i nadále správně spárovaná.
    Uvidíme...

  5. #5
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Feb 2004
    Příspěvků
    1,185

    Ikona se ti neudělá - jen když znovu budeš párovat tak ti to nabídne obrazovku s výběrem možností a určením seriového portu.No ale já mám tušení že to bylo uděláno pro MDA a teď jsem si všim ,že ty máš něco jiného.Pokusím se sehnat url výrobce této ulity.

  6. #6
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Feb 2004
    Příspěvků
    1,185

    Tak tě asi nepotěším - je to tady:
    http://bluetooth.i-networx.de/index_e.html

  7. #7
    Občasný diskutér
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    118

    Zdravím...
    Máte něěkdo zkušenosti s navigací v OZIex CE?...
    Když si vytvořím Route-cestu a zapnu navigaci tak mi to ukazuje vždy směr k dalšímu bodu,v levém dolním rohu šipku odklonu od správného směru,v nastavené vzdálenosti od bodu ke kterému se blýžím se mi i přepne zoom na nastavenou velikost,hlídá mi to i max.rychlost jízdy(akusticky)...to všechno funguje super,ale...
    Ještě nikdy mě to akusticky-namluvenými příkazy od výrobce- neupozornilo na odbočku ani vzdálenost k dalšímu bodu,přitom to má umět.
    Mám tu poslední verzi co se dá na ozi servru stáhnout , je to myslím OZIexCE 1.11.4.....
    Někde ve screnshotech jsem viděl že by to mělo taky ukazovat v tom levém dolním okénku blýžícíse odbočku-žlutá šipka vpravo nebo vlevo- mě tam pořád lítá jen ta kompasová ručička co mi ukazuje odklon od správné trasy.

    Nevím kde tu zvukovou navigaci zapnout ,podle nápovědy by měla fungovat automaticky stejně jako přepínání zoom.

    Kdo ví at mi poradí...
    Díky David



  8. #8
    Občasný diskutér
    Registrace
    Dec 2003
    Příspěvků
    108

    Citace Původně odesláno od danieldavid
    Zdravím...
    Máte něěkdo zkušenosti s navigací v OZIex CE?...
    Když si vytvořím Route-cestu a zapnu navigaci tak mi to ukazuje vždy směr k dalšímu bodu,v levém dolním rohu šipku odklonu od správného směru,v nastavené vzdálenosti od bodu ke kterému se blýžím se mi i přepne zoom na nastavenou velikost,hlídá mi to i max.rychlost jízdy(akusticky)...to všechno funguje super,ale...
    Ještě nikdy mě to akusticky-namluvenými příkazy od výrobce- neupozornilo na odbočku ani vzdálenost k dalšímu bodu,přitom to má umět.
    Mám tu poslední verzi co se dá na ozi servru stáhnout , je to myslím OZIexCE 1.11.4.....
    Někde ve screnshotech jsem viděl že by to mělo taky ukazovat v tom levém dolním okénku blýžícíse odbočku-žlutá šipka vpravo nebo vlevo- mě tam pořád lítá jen ta kompasová ručička co mi ukazuje odklon od správné trasy.

    Nevím kde tu zvukovou navigaci zapnout ,podle nápovědy by měla fungovat automaticky stejně jako přepínání zoom.

    Kdo ví at mi poradí...
    Díky David
    Mno ta šipka před blížící se křižovatkou se mi ukazuje. Dole na liště je menu 'wiev' a v něm se dá nastavit zobrazování všeho možného (mraky věcí). Myslím, že je to právě 'Navigation info'. To upozorňování hlasem nepoužívám...

    PS: Prosím, nepiš zprávy týkající se OZIho do jiných témat, omylem jsem Ti i odpověděl tam, kde nemam...

  9. #9
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jan 2005
    Příspěvků
    101

    Snažím se před koupí PDA pochytit co se dá. A tak mám i dotazy k Ozimu, kterého doposud používám na NTB ve spojení s GPS přes comport a protokol NMEA.
    1) Jak je to s Ozim na Aceru N30, neznám vše. Stránky Oziho píší podporu procesorů typu ARM, MIPS, SH3/4, Intel PXA2xx, a jiné že ne. U Aceru N30 se píše procesor Samsung S3C2410 ? Chodí nebo nechodí?
    2) Klasické GPS s displayi fungují jak sami o sobě tak při spojení - co se týče dat, mám na mysli. Prostě klasická GPSka ukládá do sebe tu tzv. track, kterou je možno posléze stáhnout, příp. je možno při spojení s NTB nejen navádět ale zároveň ukládat data. Předpokládám, že ty GPS moduly k PDA pouze měří a neustále posílají data, a jde o to co si s nimi PDA udělá, ne? Jak je to tady s ukládáním trasových bodů "track", jde to? Dělá to? A jak? I výšky? V jakém módu je přitom PDA, kvůli energii?
    (Chtěl bych (zatím moje teorie) mít PDA v kapse s GPS tak aby viděla a na PDA koukat jen občas, ktežto záznam trasy aby běžel kontinuálně. Jak to celé je?)

  10. #10
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Feb 2004
    Příspěvků
    1,503

    Citace Původně odesláno od Benedikt
    Snažím se před koupí PDA pochytit co se dá. A tak mám i dotazy k Ozimu, kterého doposud používám na NTB ve spojení s GPS přes comport a protokol NMEA.
    1) Jak je to s Ozim na Aceru N30, neznám vše. Stránky Oziho píší podporu procesorů typu ARM, MIPS, SH3/4, Intel PXA2xx, a jiné že ne. U Aceru N30 se píše procesor Samsung S3C2410 ? Chodí nebo nechodí?
    2) Klasické GPS s displayi fungují jak sami o sobě tak při spojení - co se týče dat, mám na mysli. Prostě klasická GPSka ukládá do sebe tu tzv. track, kterou je možno posléze stáhnout, příp. je možno při spojení s NTB nejen navádět ale zároveň ukládat data. Předpokládám, že ty GPS moduly k PDA pouze měří a neustále posílají data, a jde o to co si s nimi PDA udělá, ne? Jak je to tady s ukládáním trasových bodů "track", jde to? Dělá to? A jak? I výšky? V jakém módu je přitom PDA, kvůli energii?
    (Chtěl bych (zatím moje teorie) mít PDA v kapse s GPS tak aby viděla a na PDA koukat jen občas, ktežto záznam trasy aby běžel kontinuálně. Jak to celé je?)
    AD 1. Samsung S3C2410 je procesor na bázi ARM, takže by měl být kompatibilní

    AD 2. Zjednodušeně se dá říci, že PDA je schopno ukládat data z GPS receiveru tak, jak je receiver posílá. Můžeš si zvolit, čas ukládání (cca od jedné vteřiny). Co se týká výdrže, tam záleží na stavu baterky (i na velikosti volného místa v úložném prostoru, ale vzhledem k tomu, že se data ukládají jako textový soubor...), ale při vypnutém podsvícení si myslím, že doba provozu bude dostačující.
    Nevím jak u Ozi Exploreru, ale u většiny aplikací data jdou pak buď zobrazit v mapě nebo "přehrát".

    Jinak dá se koupit ACER N35, který už má GPS modul integrovaný, za cca 8.500,- Kč (nový na www.kasa.cz).

  11. #11
    Občasný diskutér
    Registrace
    Dec 2003
    Příspěvků
    108

    Já třeba používám Oziho tak, že GPS mám na vhodném místě (horní kapsa batohu) a PDA na krku v aquapacku. Když potřebuju zaznamenat celou trasu, spustím si ještě jiný program, který umí namapovat tlačítko na vypínání displeje (Mediapleyer (jediná jeho užitečná funkce) ) a nechám puštěné PDA s vypnutým displejem. Pro rychlé zorientování jen zmáčknu tlačítko, kouknu na šipku a znovu zmáčknu tlačítko a je zase tma. Pokud nepotřebuju záznam trasy, PDA vypnu tlačítkem OFF a když ho opět zapnu, tak počkám cca 10s na opětovné navázání BT. Ten problém s opětovným spojení GPS a PDA už OZIexplorer vyřešil a funguje to, prostě bezva...

  12. #12
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jan 2005
    Příspěvků
    101

    (Tak jsem koupil Toshibu e330 s USB-Host, kabel mi jde někde z Německa, mám GPS modul do USB, jsem hrozně zvědav jestli to bude chodit, dám pak vědět.)

    Dotaz k Ozimu:
    Není někde nějaký popis - návod, nebo vlastní zkušenosti, s převodem jpg-map na ozf-mapy, či ozf2-mapy? Na jaké rozlišení skenovat, kolik barev, který formát, snažit se spojovat naskenované A4, nebo kalibrovat samostatně, jak to optimalizovat z hlediska velikosti.
    Předpokládám, že nejlepším výchozím materiálem jsou turist padesátky. Ty pro noťas skenuju po A4 na 250dpi do JPG - mapa je 9xA4 s přesahy, každý list asi 1,5MB. Kalibruju je samostatně na 4 body natištěné km sítě v systému S42. Děláte to jinak? Podělte se, případně jestli jsou pro vás padesátky taky optimální a skenujete je, můžem něco poměnit.




  13. #13
    Občasný diskutér
    Registrace
    Dec 2003
    Příspěvků
    108

    Citace Původně odesláno od Benedikt
    (Tak jsem koupil Toshibu e330 s USB-Host, kabel mi jde někde z Německa, mám GPS modul do USB, jsem hrozně zvědav jestli to bude chodit, dám pak vědět.)

    Dotaz k Ozimu:
    Není někde nějaký popis - návod, nebo vlastní zkušenosti, s převodem jpg-map na ozf-mapy, či ozf2-mapy? Na jaké rozlišení skenovat, kolik barev, který formát, snažit se spojovat naskenované A4, nebo kalibrovat samostatně, jak to optimalizovat z hlediska velikosti.
    Předpokládám, že nejlepším výchozím materiálem jsou turist padesátky. Ty pro noťas skenuju po A4 na 250dpi do JPG - mapa je 9xA4 s přesahy, každý list asi 1,5MB. Kalibruju je samostatně na 4 body natištěné km sítě v systému S42. Děláte to jinak? Podělte se, případně jestli jsou pro vás padesátky taky optimální a skenujete je, můžem něco poměnit.
    Jojo, dělám to úplně jinak. )
    Především do formátu ozf2, který teprve pak zkalibruji. Pak už je to podobné. S42, nespojuji (nechám přesah). Větší návod jsem neviděl, jsem samouk. Vyšel jsem z textů na www.gpsweb.cz
    O optimalizaci se nestarám, to dělá program img2ozf (převede rastrový obrázek na *.ozf2 v optimálním formátu). OziExplorer umí s tímto formátem divy! Bezva zoom!
    Budu v neděli na srazu Ce4you...

  14. #14
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jan 2005
    Příspěvků
    101

    1) Rozdíl v tom, jestli kalibruji už jpg, nebo až transformovaný ozf2, jsem nepozoroval. Ten .map souborek, který má vztah k danému obrázku při shodě jména nijak neprotestuje, i když se mu dodatečně jpg změní na ozf2. Není třeba v něm nic měnit - nebo jsi něco vypozoroval?
    2) K té změně na ozf2 - taky bych upřednostňoval ozf2, páč nabízí i kompresi a ta dělá hodně. Ale vůbec nerozumím tomu výběru procent před procesem transformace, podle toho co je vybráno se značně mění velikost výsledného ozf2 souboru, ale co to vlastně znamená a proč - to netuším. Ozi mě stejně libovolně zoomuje i když nechám zaškrtnuto jen 100% a soubor je pak nejmenší. Co máš o tomto za poznatky? Zejména jak jsi psal ty divy se zoomem.
    3) Na kolik tedy scanuješ DPI a do jakého formátu a kolik barev? Dle tisku map by mělo stačit barev 16, ale to zase je divný, tak 256 je paráda a pohoda, ale jpg zná jen 16M barev, ne?

  15. #15
    Občasný diskutér
    Registrace
    Dec 2003
    Příspěvků
    108

    Citace Původně odesláno od Benedikt
    1) Rozdíl v tom, jestli kalibruji už jpg, nebo až transformovaný ozf2, jsem nepozoroval. Ten .map souborek, který má vztah k danému obrázku při shodě jména nijak neprotestuje, i když se mu dodatečně jpg změní na ozf2. Není třeba v něm nic měnit - nebo jsi něco vypozoroval?
    2) K té změně na ozf2 - taky bych upřednostňoval ozf2, páč nabízí i kompresi a ta dělá hodně. Ale vůbec nerozumím tomu výběru procent před procesem transformace, podle toho co je vybráno se značně mění velikost výsledného ozf2 souboru, ale co to vlastně znamená a proč - to netuším. Ozi mě stejně libovolně zoomuje i když nechám zaškrtnuto jen 100% a soubor je pak nejmenší. Co máš o tomto za poznatky? Zejména jak jsi psal ty divy se zoomem.
    3) Na kolik tedy scanuješ DPI a do jakého formátu a kolik barev? Dle tisku map by mělo stačit barev 16, ale to zase je divný, tak 256 je paráda a pohoda, ale jpg zná jen 16M barev, ne?
    Rozdíl mezi JPG a ozf2 je obrovský. OZI umí i s JPG, proto neprotestuje, ale práce s ozf2 je mnohem rychlejší, zoom (out) není kostkatý a načtená mapa zabírá mnohem méně systémových prostředků. Na PocketPC je to nezanedbatelný rozdíl.
    Ozf2 je sestaven z více vrstev náhledů (právě pro kvalitní zoom) a počet barev redukován jen na potřebné množství (narozdíl od JPG). Při konverzi nech 100% (je to pro případ, že by zdroj (JPG) byl v moc podrobný. Scanuju tak, aby to lahodilo mému oku, takže nemám přesné konstantní hodnoty. Prostě na to kouknu na poči a když je vše dobře čitelné a jsou vidět i pěšinky v lese, uznám to za dostatečné. Jediné co vím je to, že scanuju s maximálním počtem barev. Po převodu je velikost stejná a konvertor má z čeho vybírat...

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. OziExplorerCE & paměť
    Od Jardho v sekci OziExplorerCE
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 18-10-2007, 20:38
  2. OziExplorerCE a Mio a701
    Od prucdo v sekci OziExplorerCE
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 02-09-2007, 16:51
  3. Hledám lék pro OziExplorerCE
    Od neo11 v sekci OziExplorerCE
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 24-11-2006, 19:04
  4. OziExplorerCE - rady, tipy, zkušenosti
    Od Crusader_ce4you v sekci OziExplorerCE
    Reakcí: 412
    Poslední příspěvek: 24-11-2005, 15:20