Jaké PDA pro GPS navigaci?
Hledám nějaké levnější PDA určené převážně pro navigaci do auta. Podmínkou je především dobrá citlivost, procesor alespoň 400MHz, uvítal bych i WM6.0 a 128MB RAM. Pokud můžete poradit konkrétní model, budu moc rád ;) Předem díky
Především jako navigace je nejlepší vybrat nějakou jednoúčelovou navigaci (PNA) např.TomTom, Navigon, Garmin, Mio a další. (Jen doplním, že nemusí sloužit pouze jako navigace). Všechny mají nabídku v různých cenových hladinách, takže si může vybrat každý. Pojel levnější je dosti široký a každý ho má někde jinde.
[QUOTE="Zdenek Malinsky"]Především jako navigace je nejlepší vybrat nějakou jednoúčelovou navigaci (PNA) např.TomTom, Navigon, Garmin, Mio a další. (Jen doplním, že nemusí sloužit pouze jako navigace). Všechny mají nabídku v různých cenových hladinách, takže si může vybrat každý. Pojel levnější je dosti široký a každý ho má někde jinde. [/QUOTE]
PNA určitě nechci, protože jsou spojeny jen s jednou konkrétní navigací a po 2 letech ho můžeš vyhodit. Levnější zařízení pro mě znamená cenová relace kolem 5-7 000Kč
PNA určitě nechci, protože jsou spojeny jen s jednou konkrétní navigací a po 2 letech ho můžeš vyhodit. Levnější zařízení pro mě znamená cenová relace kolem 5-7 000Kč
To samé se dá řící i o PDA.
Konkrétní model PDA těžko poradit - s ohledem na cenu asi jen něco z bazaru.
Konkrétní model PDA těžko poradit - s ohledem na cenu asi jen něco z bazaru.
Najít se za tu cenu dá řada přístrojů, třeba Mio P360 GPS, Asus A696 či Mio P560. Bude u těchto zařízení integrovaná GPS dostačovat? (S mym Looxem N560 chytám po menší uprave 6-8 satelitu a signal nepada ani ve meste) Nebo by lepším řešením bylo koupit jakékoli PDA a k tomu externí BT modul?
Ani jedno z tebou jmenovaných zařízení nemá 128 MB RAM, Asus nemá WM 6. Tak teda nevím, co vlastně chceš, co je priorita. :?
[QUOTE="Zdenek Malinsky"]Ani jedno z tebou jmenovaných zařízení nemá 128 MB RAM, Asus nemá WM 6. Tak teda nevím, co vlastně chceš, co je priorita. :? [/QUOTE]
Asus WM6 má. V horním příspěvku jsem psal, že hlavní prioritou je kvalitní příjem GPS. 128MB RAm a WM6 jsom uváděl jako příjemné bonusy.
Asus WM6 má. V horním příspěvku jsem psal, že hlavní prioritou je kvalitní příjem GPS. 128MB RAm a WM6 jsom uváděl jako příjemné bonusy.
PDA s GPS bez telefonu s normální úhlopříčkou displeje nabízí Asus a Mio, tady http://pdadb.net/index.php?m=pdacomparer&id1=857&id2=743 je srovnání jejich nejlepších modelů v této kategorii (Asus A696 a Mio P560).
Asus mi přijde papírově lepší (Intel procesor, dva repráky s výstupem dopředu, 3,5" audio jack, možnost externí GPS antény, infraport) a přitom je o dost levnější, dá se sehnat od 5500 Kč, P560 je až od 7000 Kč, P360 je zase hodně oholené a jen o 500 Kč levnější než Asus. Takže A696 je jasný favorit, projdi si recenze a diskuse jestli A696 nemá nějaký zásadní problém a pokud ne, tak hurá do obchodu.
Zařízení s velkou RAM mají i telefon a cenově budou mimo.
Pokud vezmeš GPS jako BT modul, máš víc možností ve volbě PDA, ale pokud je celkový limit 7000 Kč, bude PDA tak do 5500 Kč a za to si moc vyskakovat nemůžeš, takže asi vyjde výhodněji integrované řešení v podobě toho Asus.
Jinak nechápu proč bys měl PNA vyhazovat po dvou letech, omezení na jednu aplikaci sice většinou je, ale za 5000 - 6000 Kč budeš mít i navigační aplikaci s mapovým pokrytím celé Evropy, kdežto PDA bude bez softu. Pokud si narážel na to, že někteří výrobci mají s každou generací navigací jiný formát map a pro starší generace mapy přestanou aktualizovat, tak minimálně Garmin má stále stejný formát map, takže i nové mapy budou fungovat a Také mapa ČR Atlas 10R od Picodasu v minulosti měla updaty zdarma, co si pamatuju tak určitě z v5 na v6 a i na aktuální v7.
Asus mi přijde papírově lepší (Intel procesor, dva repráky s výstupem dopředu, 3,5" audio jack, možnost externí GPS antény, infraport) a přitom je o dost levnější, dá se sehnat od 5500 Kč, P560 je až od 7000 Kč, P360 je zase hodně oholené a jen o 500 Kč levnější než Asus. Takže A696 je jasný favorit, projdi si recenze a diskuse jestli A696 nemá nějaký zásadní problém a pokud ne, tak hurá do obchodu.
Zařízení s velkou RAM mají i telefon a cenově budou mimo.
Pokud vezmeš GPS jako BT modul, máš víc možností ve volbě PDA, ale pokud je celkový limit 7000 Kč, bude PDA tak do 5500 Kč a za to si moc vyskakovat nemůžeš, takže asi vyjde výhodněji integrované řešení v podobě toho Asus.
Jinak nechápu proč bys měl PNA vyhazovat po dvou letech, omezení na jednu aplikaci sice většinou je, ale za 5000 - 6000 Kč budeš mít i navigační aplikaci s mapovým pokrytím celé Evropy, kdežto PDA bude bez softu. Pokud si narážel na to, že někteří výrobci mají s každou generací navigací jiný formát map a pro starší generace mapy přestanou aktualizovat, tak minimálně Garmin má stále stejný formát map, takže i nové mapy budou fungovat a Také mapa ČR Atlas 10R od Picodasu v minulosti měla updaty zdarma, co si pamatuju tak určitě z v5 na v6 a i na aktuální v7.
Tohle kupuji pro otce, kdytrý je zvyklý na TomToma a do ničeho jiného by asi nešel, zkoušel už iGO8, ale jeho komlikovanejší ovládání se s úspěchem nesetkalo. (Já mám PDA loox N560, takže volnost a spokojenost absolutní). PDA chci také proto, že ušetří na mapách i aktualizacích (Což je o PNA říct nedá, alespon co se týče akualizací map), což je v dlouhodobějším horizondu docela dost peněz ;)
Na mapách ušetří určitě, protože poslední TomTom pro PDA je 6 a pro něj je poslední mapa přes rok a půl stará, novější nejsou a sotva budou. Sedmička bude kdoví kdy a kdoví jestli. A tu vyhackovanou betaverzi z Diamondu nebo odkud rozumný člověk d denní rutině opravdu používat nebude.
Takže pokud dotyčný opravdu není ochotný/schopný přejít na jiný soft, tak bych rozhodně pořídil TomTom PNA.
P.S. Ať zkusí Garmin, ten mi přijde jednodušší než iGo 8
Takže pokud dotyčný opravdu není ochotný/schopný přejít na jiný soft, tak bych rozhodně pořídil TomTom PNA.
P.S. Ať zkusí Garmin, ten mi přijde jednodušší než iGo 8
To XTONDA: ked nevies o com hovoris, tak nehovor nic...tu "vyhackovanou betaverzi z Diamondu" vyuzivam k dennej rutine a k 100% spokojnosti...a mimo ineho stacilo napisat na TOMTOM helpdesk a dozvedel by si sa, ze TT7 bude podla ich vyjadrenia pusteny do predaja v blizkej dobe (tuto odpoved som obdrzal vcera).
No a já sem zase ve zde fóru o tomtom 7 pro pda četl, že spoustě lidí se to chová dost divně. Na webu tomtom je stále pro pda verze 6 (že si vůbec ještě dovolí to prodávat) a dokud tam ta sedmička nebude, tak je to prostě ve stavu kdoví kdy a jestli vůbec.
Včerejškem (středou 23.7.) je oficiálně v prodeji brandovaný Diamond od T-Mobile aka T-Mobile MDA Compact IV.
Mj. z popisu citát: "T-Mobile jej nabízí v deluxe variantě s navig. aplikací TomTom včetně map východní Evropy. "
Mohu tě ubezpečit, že to TomTom 6 není, ani žádná nedodělaná beta :) Je to TomTom Navcore 7 s vším všady, bodejť by ne, a aktualita dostupných map je nehmlich stejná, jako pro iGO8....Takže....TT7 už existuje i na našem trhu oficiálně.....
Mj. z popisu citát: "T-Mobile jej nabízí v deluxe variantě s navig. aplikací TomTom včetně map východní Evropy. "
Mohu tě ubezpečit, že to TomTom 6 není, ani žádná nedodělaná beta :) Je to TomTom Navcore 7 s vším všady, bodejť by ne, a aktualita dostupných map je nehmlich stejná, jako pro iGO8....Takže....TT7 už existuje i na našem trhu oficiálně.....
Tady sou snad všichni tataři. to že se prodává Diamond s TomTom 7 a Operou 9.5 vůbec neznamená že tyto produkty jsou všeobecně dotupné. Opera je pro jiná zařízení zatím ve veřejné betě, která má spoustu problémů. TomTom 7 jinde než v Diamondu vůbec není.
Jistě, tazatel si může koupit PDA, do něj nandat TomTom bůhvíjak vykuchaný z Diamondu, ovšem jak to bude chodit v jiném zařízení je loterie. K tomu z Rapidu mapy a jedem. Jak je ctěná libost.
Jistě, tazatel si může koupit PDA, do něj nandat TomTom bůhvíjak vykuchaný z Diamondu, ovšem jak to bude chodit v jiném zařízení je loterie. K tomu z Rapidu mapy a jedem. Jak je ctěná libost.
No zacina se to tu nejak bliskat.
Kazdopadne pokud nekdo chce navigacni soft TomTom tak urcite PDAcko neni idealni varianta. Aktualne je officialne v prodeji jen TT6 a TT7 nejspis bude (az jak se projevi na Diamondech) otazka je kdy protoze to ze bude v brzke dobe uz Tomtom slibuje pul roku.
Ale i kdyby se objevila TT7 tak PNA s TT uz maji NavCore8 tudiz 7cka uz je zase pozadu a zachvili pro ni prestanou vychazet updaty map jako pro 6tku. A kdyz vidim jak dlouho ze ceka na TT7 pro PDA ackoliv na PNA uz je vic jak rok, tak si myslim ze tt8 na PDA nebude driv jak za rok a vice :). Takze pokud TT tak PNA, pokud PDA tak bych volil jinej navigacni soft jako iGo, pripadne Garmin (ten mi teda prijde takovej dost zfusovanej).
Kazdopadne pokud nekdo chce navigacni soft TomTom tak urcite PDAcko neni idealni varianta. Aktualne je officialne v prodeji jen TT6 a TT7 nejspis bude (az jak se projevi na Diamondech) otazka je kdy protoze to ze bude v brzke dobe uz Tomtom slibuje pul roku.
Ale i kdyby se objevila TT7 tak PNA s TT uz maji NavCore8 tudiz 7cka uz je zase pozadu a zachvili pro ni prestanou vychazet updaty map jako pro 6tku. A kdyz vidim jak dlouho ze ceka na TT7 pro PDA ackoliv na PNA uz je vic jak rok, tak si myslim ze tt8 na PDA nebude driv jak za rok a vice :). Takze pokud TT tak PNA, pokud PDA tak bych volil jinej navigacni soft jako iGo, pripadne Garmin (ten mi teda prijde takovej dost zfusovanej).