Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 31

Téma: Lokalizace, která zpomaluje - jak údajně funguje.

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    0

    Všude na netu jsou nářky na lokalizaci jedné firmy, která má i z nadupané mašiny dělat šneka. Je možné, že tato firma prodává takový shit?
    Protože jsem se od agentuty JPP (jedna paní povídala) dozvěděl, jak má tato nešťastná lokalizace fungovat, napadlo mě podělit se o informace. Předem upozorňuji, že nevím zda to je úplně pravda, ale celkem to sedí.

    Způsob lokalizace závisí na tom, jak je program napsaný:

    1) Pokud autor s likalizací nepočítá, píše všechny zobrazované texty přímo do zdrojáků programu. Pro autora to je pohodlné a přehledné. Výsledkem je jedno EXE v němž jsou smíchány instrukce a texty.
    Lokalizace takové prasárny je prakticky vyloučená. Lokalizaci musíte dělat vyhledáním textů hlášek přímo v EXE a nahrazením původního textu překladem. Při překladu musíte zachovat délku původního textu, protože když by přeložený text byl o jeden jediný znak delší přepíše instrukce programu a ten nejspíš spadne. Tato práce je výhradně ruční a s každou novou verzí programu se musí dělat znovat. Toto je práce pro masochisty a je jasné že nikam nevede. Tak takto to ona firma nedělá.


    2) Když autor s lokalizací počítá, nepíše texty zpráv přímo do zdrojáku programu ale dává je do externího souboru. Kařdý text umístěný do tohoto souboru označí např. číslem podle kterého se dokáže příslušný text snadno a rychle nalézt. Do zdrojáku nepíše texty, ale jen čísla podle kterých se potřebný text v externí souboru najde. Pro programátora to je pracné a poměrně nepřehledné. Výsledkem je EXE a soubor s texty. Dnešní vývojová prostředí a operční systémy přímo obsahují podporu pro lokalizace.
    Lokalizace takto připraveného programu je snadná - vezmu soubor se zprávami, přeložím a nahradím původní soubor. Je možné používat delší texty než byly původně, i když pokud to přeženu nemusí se mi nový text vejít na volné místo a ořízne se. Ale program tím nezbožím, jen to vypadá lajdácky. Toto je profi řešení, ale tak to udělné taky není.


    Jak to tedy je?
    Použité řešení vzniklo historicky - první verze Win CE byly podle varinaty 1. Jak jsem uvedl, to se lokalizovat nedá, ale tato firma našla originální řešení: Zjistili že pro psaní na displej používají Windows jednu nebo několik málo funkcí. Tak tyto funkce nahradili vlastními, které dělají on-line překlad. Doplnili databázi použitých textů, doplnili k nim překlady a už to jede. Funguje to takto: Funkce dostane příkaz, aby vypsala text "Hello". Ale ona, místo aby ho psala, tak si najde si "Hello" v databázi vypíše jeho překlad "Ahoj". Je jasné, že tyto cviky mají svou režii a tak musí zpomalovat běh PDA. Použité řešení má řadu výhod - je opravdu bezpečné a snadno použitelné pro libovolný jazyk.

    Dnes jsou ale WM dělané podle varinaty 2, ale ona lokalizace prý stále používá svou metodu.

    Pokud to tak doopravdy je, ta to kdysi bylo optimální řešení a skvělý nápad. Klobouk dolů. Ale jestli se používá i dnes....

    Jak jsem psal, nevím do jaké míry to je pravda, ale protože všechno tak přesně sedí, myslím že to tak bude.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SMob Avatar uživatele htcjirka
    Registrace
    Jun 2006
    Příspěvků
    1,876

    Bohuzel cestina sunnysoftu nenanhrazuje puvodni knihovny,ale prida dalsi knihovny,kterymi se pda po restartu ridi.U programu to pak vypada takto,obsahuje oba tyto soubory

    wlansettings.exe (original soubor)
    wlansettings.exe.405.mui(soubor sunnysoft)

    Bohuzel cestina stale zpomaluje zarizeni i ve windows mobile 6,mene oproti predchozim WM5,ale zpomaluje.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    0

    Naprosto správné řešení by bylo doplnit soubor s lokalizovanými texty a v OS oznámit, že je má používat.

    Jen nevím, jestli WM toto umí.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    28

    Netyka se to pouze cestiny. Polska lokalizace, take Sunnysoftu, stejne spomaluje OS, a se uzivatele moc na to stezuji.
    Pak vyhodou je znat anglictinu

    PS. pouzivani lokalizacnich souboru ulozenych do externich souboru windows nepodporuje. Je to prekvapijici, protoze takovym zpusobem fungoval jiz AmigaOS
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Jul 2007
    Příspěvků
    0

    Jenom doplneni:
    Kazda lokalizace (Sunnysoft, Mobilnaut, ....) je pouze vykopirovana od Microsoftu.
    Jedine usili pri pocesteni muzou vyvinout pouze u programu z ExtROM.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SMob
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    874

    ono to xyz.0405.dll.mui je presne podla postupu 2. ked si pozres mui tak zistis ze obsahuje len Strings, Menu, Dialog (v 99% pripadov), lenze aj keby si dal tie file do ROM, pripadne Windows musis nastavit v boot.hv ze system language je CSY(0405). A kedze to musis nastavovat pred vytvorenim image ROM napr pred vytvorenim signed.nbh, nbf.... tak oni to musia obist kniznicami ktore ojebabru system - tj napr volas akukolvek dll, exe - najprv sa zavola kniznica "redirect.dll" ta zisti aku dll volas a cez sw jej prikaze napr namiesto xyz.dll.0409.mui nacitat xyz.dll.0405.mui, pripadne je este jedna varianta docasne zmeni nazov xyz.dll.0409.mui na xyz.dll.0405.mui

    predpokladam ze je +- jedno ci pouzivas lokalizaciu na Eten alebo HTC (celkovo) system je ten isty (lebo system tiez, rozdiel moze byt v nejakych DLL) ...
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Čestný člen Avatar uživatele Pavel Koza
    Registrace
    Aug 2000
    Příspěvků
    4,831

    Citace Původně odesláno od Standa99
    Jenom doplneni:
    Kazda lokalizace (Sunnysoft, Mobilnaut, ....) je pouze vykopirovana od Microsoftu.
    Jedine usili pri pocesteni muzou vyvinout pouze u programu z ExtROM.
    A mate pro to nejaky dukaz nebo je to jen Vase domnenka? Pokud vim, tak Sunnysoft lokalizoval uz v dobe, kdy mobilni divize Microsoftu ani netusila, ze neco jako cestina existuje...
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Občasný diskutér
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    76

    Jenom takove upozorneni, ktere mozna souvisi s lokalizaci - na WM6 po nahrati .NET 2.0 dojde k zaseknuti po restartu na M700 verze rom 436 a nepomuze ani safe mod... uz se mi to bohuzel podarilo 2x - vzdy kdyz jsem mel lokalizaci. Ted jsem se na lokalizaci vykaslal a po instalaci .NET 2.0 je to v pohode. Take nefunguji nektere aplikace, jako napr. Pocket Mechanic...
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Čestný člen Avatar uživatele Pavel Koza
    Registrace
    Aug 2000
    Příspěvků
    4,831

    ...moc tomu nerozumim, ale podle tohoto dokumentu je v kazdem zarizeni WM6 instalovany compactNET 2.0 SP1...

    The .NET Compact Framework 2.0 Service Pack 1 (SP1) and Microsoft SQL Server™ 2005 Compact Edition are in the ROM of all Windows Mobile 6 devices, which allows your application to use .NET Compact Framework 2.0 and SQL Server 2005 Compact Edition without needing to distribute or install either product on the user's device. This reduces the time and cost of application deployment resulting in direct monetary savings.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    Jul 2007
    Příspěvků
    0

    Citace Původně odesláno od Pavel Koza
    A mate pro to nejaky dukaz nebo je to jen Vase domnenka? Pokud vim, tak Sunnysoft lokalizoval uz v dobe, kdy mobilni divize Microsoftu ani netusila, ze neco jako cestina existuje...
    Napr. soubor "browsres.dll.0405.mui" a z nej maly vynatek:

    Microsoft:
    STRINGTABLE
    LANGUAGE LANG_CZECH, SUBLANG_DEFAULT
    {
    4352, "Hledanou stránku nelze najít.\0x00"
    4353, "Stránky tohoto typu nelze pomocí aplikace Internet Explorer Mobile zobrazit.\0x00"
    4354, "Tato adresa URL nemá správný formát. Ověřte, zda jste zadali adresu správně.\0x00"
    4355, "Stránku nelze aktualizovat bez opakovaného odeslání informací. Znovu odeslat informace?\0x00"
    4356, "Stránku nelze zobrazit, protože nelze najít server nebo došlo k chybě služby DNS.\0x00"
    4357, "Stránku nelze najít. Zkontrolujte název a opakujte akci.\0x00"
    4358, "Stránku nelze zobrazit, protože web nelze ověřit.\0x00"
    4359, "Stránku nelze zobrazit nebo stáhnout, protože spojení bylo přerušeno. Zkontrolujte spojení a opakujte akci.\0x00"
    4360, "Stránku nelze zobrazit, protože spojení bylo přerušeno. Opakujte akci.\0x00"
    4361, "Adresa není platná. Zkontrolujte adresu a opakujte akci.\0x00"
    4362, "Uživatelské jméno či heslo jsou nesprávné. Zkontrolujte, zda není zapnutá klávesa CAPS LOCK, a zadejte uživatelské jméno a heslo znovu.\0x00"
    4363, "Relace FTP skončila, protože připojení bylo přerušeno. Zkontrolujte připojení a opakujte akci.\0x00"
    4364, "Hledanou stránku nelze najít v důsledku neznámé chyby 0x%1!x!.\0x00"
    4365, "%s (%d B)\0x00"
    4366, "Šifrované\0x00"
    4367, "Žádné\0x00"
    }

    Mobilnaut:
    STRINGTABLE
    LANGUAGE LANG_NEUTRAL, SUBLANG_NEUTRAL
    {
    4352, "Hledanou stránku nelze najít.\0x00"
    4353, "Stránky tohoto typu nelze pomocí aplikace Internet Explorer Mobile zobrazit.\0x00"
    4354, "Tato adresa URL nemá správný formát. Ověřte, zda jste zadali adresu správně.\0x00"
    4355, "Stránku nelze aktualizovat bez opakovaného odeslání informací. Znovu odeslat informace?\0x00"
    4356, "Stránku nelze zobrazit, protože nelze najít server nebo došlo k chybě služby DNS.\0x00"
    4357, "Stránku nelze najít. Zkontrolujte název a opakujte akci.\0x00"
    4358, "Stránku nelze zobrazit, protože web nelze ověřit.\0x00"
    4359, "Stránku nelze zobrazit nebo stáhnout, protože spojení bylo přerušeno. Zkontrolujte spojení a opakujte akci.\0x00"
    4360, "Stránku nelze zobrazit, protože spojení bylo přerušeno. Opakujte akci.\0x00"
    4361, "Adresa není platná. Zkontrolujte adresu a opakujte akci.\0x00"
    4362, "Uživatelské jméno či heslo jsou nesprávné. Zkontrolujte, zda není zapnutá klávesa CAPS LOCK, a zadejte uživatelské jméno a heslo znovu.\0x00"
    4363, "Relace FTP skončila, protože připojení bylo přerušeno. Zkontrolujte připojení a opakujte akci.\0x00"
    4364, "Hledanou stránku nelze najít v důsledku neznámé chyby 0x%1!x!.\0x00"
    4365, "%s (%d B)\0x00"
    4366, "Šifrované\0x00"
    4367, "Žádné\0x00"
    }

    Sunnysoft:
    STRINGTABLE
    LANGUAGE LANG_CZECH, SUBLANG_DEFAULT
    {
    4352, "Stránka, kterou hledáte nemůže být zobrazena\0x00"
    4353, "Stránky tohoto typu nelze pomocí aplikace Internet Explorer Mobile zobrazit.\0x00"
    4354, "Tato adresa URL nemá správný formát. Ověřte, zda jste zadali adresu správně.\0x00"
    4355, "Stránka nemůže být obnovena bez odeslání informace. Odeslat informaci?\0x00"
    4356, "Stránku nelze zobrazit, protože nelze najít server nebo došlo k chybě služby DNS.\0x00"
    4357, "Stránku nelze najít. Zkontrolujte název a opakujte akci.\0x00"
    4358, "Stránku nelze zobrazit, protože web nelze ověřit.\0x00"
    4359, "Stránku nelze zobrazit nebo stáhnout, protože spojení bylo přerušeno. Zkontrolujte spojení a opakujte akci.\0x00"
    4360, "Stránku nelze zobrazit, protože spojení bylo přerušeno. Opakujte akci.\0x00"
    4361, "Tato adresa je neplatná. Zkontrolujte ji a akci zopakujte.\0x00"
    4362, "Uživatelské jméno či heslo jsou nesprávné. Zkontrolujte, zda není zapnutá klávesa CAPS LOCK, a zadejte uživatelské jméno a heslo znovu.\0x00"
    4363, "Relace FTP skončila, protože připojení bylo přerušeno. Zkontrolujte připojení a opakujte akci.\0x00"
    4364, "Hledanou stránku nelze najít v důsledku neznámé chyby 0x%1!x!.\0x00"
    4365, "%s (%d B)\0x00"
    4366, "Šifrované\0x00"
    4367, "Žádné\0x00"
    }

    Sunnysoft ma par slov zmenenych, ale obrazek si muze udelat kazdy sam.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Moderátor Avatar uživatele Zdenek Malinsky
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    9,888

    No, ono na překladu toho nejde zas tak moc vymyslet jinak - yes je ano, no je ne, delete smazat...


    Ale pořád nevím, o kom si myslíš, že od koho opisoval. :?
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SMob
    Registrace
    Jan 2004
    Příspěvků
    2,017

    Ad Compact .Net Framework) Nektere aplikace vyzaduji jiny service pack - napr. SP2, a proto se CNF vetsinou znovu instaluje i na zarizeni, ktera v ROM nejakou verzi CNF maji.

    Standa 66: Dlouho jsem se tak nepobavil - v Sunnysoftu uz urcite po odhaleni takovehoto plagiatu zacnou prekladat originalne
    "Stránku nelze najít. Zkontrolujte název a opakujte akci.\0x00"

    Lépe a originálně:
    Html dokument se aplikaci Internet Explorer přes veškerou snahu nedaří najít. Nedame repete? . LOL
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    0

    Cece Stando99 ty jsi fakt srandista.

    Dej nejaky odstavec prelozit nezavisle 3 lidem a uvidis, ze ty preklady se zase az tak lisit nebudou. Maximalne v par slovech. Ovsem tedy za predpokladu, ze to budou dobri anglictinari.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Čestný člen Avatar uživatele Pavel Koza
    Registrace
    Aug 2000
    Příspěvků
    4,831

    OK, uznavam, ze mate sve tvrzeni podlozene, ale jako clovek, ktery prelozil cca. 10 aplikaci stale budu tvrdit, ze tohle nedokazuje zhola nic Jednak se jedna o kratke vety, navic z maximalne proflaknute aplikace jako je Internet Explorer, a pak sam Microsoft ma na svych strankach ruzne guidy, glosare a terminologicke slovniky pro ruzne jazyky pro zajisteni jiste urovne, takze pokud se jich prekladatel drzi, obzvlast texty v aplikaci se budou dost podobat. Nehlede na to, ze z jednoho uhlu pohledu neni prilisna kreativita pri vymysleni prekladu prinosna...

    Podle meho nazoru se da plagiatorstvi odhadnout spise na textech s napovedou, jednak je tam textu radove vic, pak je souvisly a navic je samozrejme preklad helpu casove nejnarocnejsi (a zkopcenim se da usetrit spousta casu/penez).

    Ale logicky jediny, kdo vi presne, jak texty vznikaji, jsou Sunnysofti / Mobilnauti a za ty samozrejme mluvit nemuzu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Nováček
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    0

    Standa 66: Co vlastně Mobilnaut a Sunnysoft lokalizují, když MS to už česky má? Nevloudila se někde chybička?
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Lokalizace pro WM6 určená pro HTC Herald funguje i na HTC 9000
    Od Choriyi v sekci Zbývající zařízení HP a Compaq
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 22-02-2008, 14:51
  2. Dell údajně pozastavil výrobu kapesních počítačů
    Od Erikt68i v sekci Oznámení a tiskové zprávy
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 06-09-2006, 10:21