iGO absolutni zklamani z navigace.
Na zacatek:
Navigaci jsem si poridil letos, na vetsi testovani nebylo kam jezdit, takze vetsina zkusebnich cest, se odehravala v CZ a D v okoli 200km. Pred odjezdem do Chorvatska jsem updatoval mapky i aplikaci, takze moje spilani bude k verzim dostupnym v cervnu 2007.
Takze cesta jednoducha Děčín (CZ) do Baska Voda (HR). Zadne prujezdni body, odbocky .. nic neobvykleho. Do teto lokace jezdim jiz nekolik let. Jezdi tam mraky lidi. Cesta je tudiz znama, trefim tam i bez map. Ale kvuli prehledu v zacpach, nebo aktualni nadmorske vysce. nebo aktualni vzdalenosti do cile, jsem chtel mit navigaci na ocich. Pro "neznale": Standardni trasa je PRAHA, Viden, Gratz, Maribor, Zagreb, Split a pak po jadranske magistrale po pobrezi. Jezdi tudy vsichni. Je to overena trasa.
Pred vyjezdem z Decina jsem proste dal VYHLEDAT A JET (volby AUTO, RYCHLE, bez ignorace dalnic a tak). Trasa se spocitala a Zuzana zacla navigovat (dale v textu bude navigace oznacovana Zuzanou, protoze cela posadka auta si jeji vtipy oblibila natolik, ze ji zustalo toto familierni oznaceni).
Uz jsem si vsimnul drive, ze Zuzana do z Decina do Prahy hodla jezdit po stare ceste a to pres Melnik a "kopecky". Trvale ignoruje rychlosti spojeni z Decina do Usti a nasledne do Lovosic a dale po D8. Trasa vypocitana navigaci je absolutne nevhodna. Vesnice, zatacky, prevyseni, nechapu jak muze algorytmus prijit na tuto volbu. Zuzane to doslo az za Ustim, tam prepocitala a jiz navedl ana dalnici D8.
V Praze pokracuje pres okruh (Sporilov) na Brno, ne tedy pres "Staromak" kolem muzea. Asi zalezi na momentalni dopravni situaci, Prahu neznam, takze jsem radeji jel kolem muzea. Zuzana chvili vzdorovala, ale v Holesovicich uz prepocitala spravne.
Pak nastalo par set kilometru v klidu. Problemy nastaly za Vidni.
Hned za Vidni zacala Zuzana navigovat "z dalnice", pritom jsem mel pred sebou cca 350km po dalnici az do Slovinska. Kazdy sjez me ale nutila z dalnice odbocit. To se nedalo poslouchat, takze jsem Zuzanu vypnul. Pri prvni prestavce na odpocivadle, jsem se podival kam me to chce navest. Snazila se sject z dalnice, prejet do Madarska a pokracovat soubezne s dalnici na jih po lokalnich komunikacich. Hloupost ! Ale po ceste me zacalo dochazet v cem je chyba, takze jsem Zuzku asi 80km pred rakousko-slovinskymi hranicemi zapnul.... a ztisil. Protoze "Az to bude mozne obrate se do protismeru" a podobne vtipky, uz opravdu vtipne nebyly. Stale se chtela vracet az za Viden a prejet do madarska ..... RAKOUSKO-SLOVINSKE hranice ji stale neprivedly k rozumu, ale az prujezd chorvatskou celnici ji napravil a prepocitala trasu spravne. Takze co to bylo ??? Verze map ma NEPRUJEZDNOU SLOVINSKO-CHORVATSOU HRANICI!!!!!!
Hned za chorvatskou hranici je najezd na dalnici, ktery v mapach nebyl, ale prace tam jeste probihaji, tak se neda neaktualnosti map nic vycitat ... z asfaltu se jeste kourilo ......
Cesta Chorvatskem tudiz az pred Split vede vyhradne po dalnici, takze Zuzana vedle spravne .... ale ani nebylo potreba.
Dalsi vtipy zacala chrlit po sljezdu z dalnice. Zatim co kolona aut a vsechny ukazatele navadeli na Split, Zuzana nas zacala vest jinam. V tu chvili se ve me ozval hlas geeka ..." Vischi jste blby, mam navigaci, navede mne zkratkou, bez zacp, nepojedu jako stado v kolone." Takze jsem poslechl hlas a vydal se jinudy. Kupodivu pred sebou jsem tlacil dve madarska auta Nissan Navaro a jeste nejaky. Kdyz absence jakychkoliv ukazatelu na znama mista na pobrezi naznacovala, ze Zuzana je opet mimo. Ozval se hlas s pozadavke odboceni v pravo. Jak se krizovatka blizila i madari predemnou pribrzdovali. Kdyz jsem minuli fyzicky neexistujici odbocku, Nissan pribrzdil, ale kdyz Zuzana u me mela prepocitano a navigovala vpred - zpatky ni krok, madari v nissanu se pet rozjeli. Doslo mi, ze maji taky Zuzanu ..nebo mozna jeji madarskou sestrenici. Kdyz dle pokynu odbocili na prasnou cestu a moje Zuzana navigovala za nimi. Cesta, podobajici se prijezdovym komunikacim k rozestavenym domum nas vedla do nikam. Po dvouch kilomerech jsem to vzdal. S nalozenym korejskym kombi jsem si kazdou chvili skrtul o nejaky kamen a defekt by byl take velice nemily. Takze zpet na sjez z dalnice a zaradil jsem se za evropske stado, proudici na jadranskou magistralu.
Zuzanu jsem nechal zapnutou, kvuli informaci o vzdalenosti do cile. Stale prepocitavala, chtela se vracet do tech prasnych cest, ikdyz do Splitu vede dalnice. Po najeti na magistralu se jeste parkrat snazila navigovat jinam, ale za Splitem se uklidnila. Obcasny forek si vsak neodpustila. Situace kdy hlavni silnice vede do zatacky a existuje "spojka" pres obytnou cast nebo treba soukromym dvorkem, se snazila vyresit odbocenim z hlavni a prujezdem pres "prijezdovky".
Secteno a podtrzeno, kdybych nevedel kam jet, tak s navigaci iGo bud poznam krasu jadranskeho venkova, cesta se mi protahne o nekolik hodin, prorazim olejovou vanu a nebo utrhnu vyfuk. S touto zkusenosti jsem na navigaci zcela zanevrel. Nevim zda-li je tento jev duvodem k reklamaci produktu ... asi ne, ale nejradeji bych ho vratil a jezdil podle map a ukazatelu, protoze kdyz jsem pouzival ty, tak jsem vzdy dojel kam bylo potreba.
Nevim jak je na tom treba TomTom, ale v dobe nakupu navigace nemel Chorvatsko. Offline navigace Route66 na Windows, ve verzi s jadranem, mi stejnou trasu vypocitala a nakreslila presne tak, jak se ma jezdit (s rozdilem chybjejici nove dalnice).
Nevim kde hledat chybu, zda-li v mapovych podkladech nebo v aplikaci, ve vysledku je to jedno, protze jako celek je iGO v ceste, kterou jsem pozadoval NEPOUZITELNE. Staci uz jenom ta neprujezdnost hranic SLOVINSKO-CHORVATSKO, kdy by me Zuzana s klidem vlacela madarskym venkovem .....
Verze aplikace:
iGO My Way 2006 Plus Mar 26 2007
Verze map:
Albania_2006.10_061218.fbl
Austria_2006.01_070213.fbl
Basemap_2006.01_060811.fbl
BosniaHrz_2007.04_070524.fbl
Croatia_2007.04_070524.fbl
Czechrep_2007.01_070209.fbl
France_2007.01_070221.fbl
Germany_2007.01_070209.fbl
Hungary_2007.04_070524.fbl