Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Mobile Navigator 6 pro PNA Evolve X261

mira_tempx1 (33)|18.8.2007 08:21
[QUOTE="Solipso"]
Že některým uživatelům dává zdánlivě lepší výsledky rychlost 9600 Bd je způsobeno tím, že takto zachytí program v ideálním případě každý druhý datový telegram, prakticky však spíš každý čtvrtý. Program tak dostává méně informací a tudíž pozice na mapě z pohledu pozorovatele mnohem míň „skáče“ - program více iteruje a aproximuje. Výsledkem je však mnohem delší reakční doba, která může být ve městě s křižovatkami co pár metrů dost na obtíž. [/QUOTE]

A čím bys vysvětlil to přesnější určení polohy. Když má ještě teda podle tebe míň bodů a stejně by se v tvé teorii muselo počítat s tím , že budou uskakovat také. Takže by to bylo ještě více nepřesné. Jenomže ono je to přesnější.

[QUOTE="Solipso"]
Proto doporučuji používat standardní rychlost 4800 Bd a případné „hopsání“ typické pro citlivý SiRFIII řešit umístěním antény tak, aby brala co nejméně odrazů od okolních budov a konstrukcí, nejlépe externí anténou umístěnou na stožáru připevněném na střechu vozu, ideálně s úhlem otevření tak 90° -10 dBm, jako používají geodeti („hříbek“).
[/QUOTE]

Nebylo to jenom mezi budovama tyhle problémy se značně nepřesným zaměřením. Dokonce jsem měl na příjmu devět satelitů a nedokázala mi mapa přesně ukázat polohu.

A čím by si vysvětlil , že smart2GO chodí a MobileNavigátor né. Pak mají nějaký zádrhel v programu.

Solipso (7)|18.8.2007 21:24
To se nehádám, ten použitý algoritmus v programu asi nebude ideální, když dává lepší výsledky při méně vstupních údajích. Ale docela to chápu, pokud je počet iterací omezen časem obnovování polohy v programu, pak paradoxně méně vstupních dat může dávat „lepší“ výsledky. To je v aplikacích fuzzylogiky dost běžný jev.
Jinak 9 satelitů může přesnost spíš zhoršit, například když signály 4 z nich jsou odrazy od okolních budov nebo přírodních objektů. Proto je ve městě vhodné omezit úhel, z něhož anténa signály přijímá tak, aby se příjem odražených signálů co nejvíce eliminoval. Druhou možností je použití jiného čipsetu než SiRFIII, takový který pracuje i s fází signálu a používá soustavu polarizovaných antén, takže dokáže odrazy rozeznat, jejich signál korigovat a tudíž je použít ke zpřesnění polohy, místo aby způsobovaly nepřesnost. Například nový čipset MT3 už je podle všeho na tuto možnost připraven.
mira_tempx1 (33)|19.8.2007 05:45
:) Tvá úvaha bude mylná. Nakonec jsem to testoval tak, že v spgps.ini mám 9600 a v usersetting pouze 4800. A hle vše funguje i když se nepohybuji mapa nepřeskakuje. Dokonce mi i ukáže skutečně kam mířím. Uvidíme časem.
Zatím to bylo jen včera , resetoval jsem celý přístroj a vše nahrál znova z těmihle údaji. Jinak mám zaplé cachování SD karty.

Z toho by vyplynula moje úvaha o systémové rychlosti a přepočítávání.
Když se podívám do registrů je u portu na kterém běží GPS tedy COM1 standartně komunikační rychlost 9600. Program to přepočítává jako by dostával údaje rychlostí 4800 jestliže má v spgps.ini nastavenu hodnotu 4800. Jenže on dostává data od GPS již přepočtená rychostí 9600bps i když vlastní příjmač tedy přes userseting jede jen na těch 4800bps. Pak dochází k špatnému přepočtu a na mapě poloha přeskakuje.

Udaj v usersetting tedy říká jakou rychlostí jede vlastní GPS komunikace.
Kdežto údaj v spgps.ini jakou rychlostí se přenášejí data s GPS do procesoru.
Evolvak (7)|19.8.2007 09:51
Můžete mi někdo srozumitelně popsat, jak se dá odemknout Evolve x261.

Díky
Solipso (7)|19.8.2007 10:04
Tip: Vložíš běžný klíč do otvoru pro SD kartu a otočíš jím o 90°. Pokud to nejde, použij jako páku tenký šroubovák prostrčený otvorem v klíči. Tím je Evolve odemčeno. Upozorňuji však, že tímto postupem přicházíte o záruku.
(poznámka pro nechápavé: ne, takhle to opravdu nefunguje :-)
mira_tempx1 (33)|19.8.2007 11:08
:) To Evolvak:)
Jestli sis nikdy nehrál s počítači tak do toho moc nevrtej. Nahraj si ten patch co tu zveřejnil Ustas a budeš rád, když tam budeš mít alespoň Navigon full Evrope.
A stejně budeš potřebovat SD kartu nejméně 2GB.


;) Tak takhle to může vypadat:


Jen stále nevím jak na to. Tohle je z roku 2004 kdy byly pouze WM2003
Ta rotace obrazovky se mi stále nedaří sprovoznit. Snad časem.

Evolvak (7)|19.8.2007 11:54
[QUOTE="Solipso"]Tip: Vložíš běžný klíč do otvoru pro SD kartu a otočíš jím o 90°. Pokud to nejde, použij jako páku tenký šroubovák prostrčený otvorem v klíči. Tím je Evolve odemčeno. Upozorňuji však, že tímto postupem přicházíte o záruku.
(poznámka pro nechápavé: ne, takhle to opravdu nefunguje :-)[/QUOTE]


Díky za tip! Jen upravím tvou radu. Ten klíč musí být francouzský a otáčet musíš tak dlouho až zřetelně uslyšíš hlasité cvakání.
(poznámka pro až moc chápavé: ANO, ONO TO VÁŽNĚ FUNGUJE A JE TO ZADARMO)
Evolvak (7)|19.8.2007 11:58
[QUOTE="Mira_A"] :) To Evolvak:)
Jestli sis nikdy nehrál s počítači tak do toho moc nevrtej. Nahraj si ten patch co tu zveřejnil Ustas a budeš rád, když tam budeš mít alespoň Navigon full Evrope.
A stejně budeš potřebovat SD kartu nejméně 2GB.


;) Tak takhle to může vypadat:


Jen stále nevím jak na to. Tohle je z roku 2004 kdy byly pouze WM2003
Ta rotace obrazovky se mi stále nedaří sprovoznit. Snad časem.

[/QUOTE]

Na amater nejsem, jestli myslíš tohle, tak pár počítačů jsem už dal dohromady, ale zajímalé by mě to proto, že když chci dostat POIWarner do Navigonu přes ActivSync, tak mi to píše, že je to chráněno proti zápisu.
mira_tempx1 (33)|19.8.2007 17:24
:) Natahovat programy přes ActiveSync jsem nemohl pokud jsem neměl spuštěný Explorer.
Evolvak (7)|19.8.2007 17:36
Takže jak si psal, tak udělat registr s explorerem a spustit. Změní to nějak menu Evolve?

Evolvak (7)|19.8.2007 20:20
Už nic. Díky Ustasovi je to jednodušší než jsem si kdy pomyslel.:D
mira_tempx1 (33)|19.8.2007 20:44
:) Jak se to vezme. Samozřejmě, ano, ale vše je dočasné. Kdykoli se budeš chtít vrátit k původní verzi tak ho stačí restartovat dole na přístroji je dírka reset a tam strčíš pero a Evolve se zrestartuje do původního nastavení , tak jak když si ho koupil. Vše se totiž ukládá do RAM. Jak to menu může vypadat záleží na tobě, ale kvalitní menu dá hodně práce. Viz. odkaz na ty Ruské stránky. Já zvolil klasickou plochu s ikonkama.
Systém v Evolve je neůplný. Chybí některé důležité knihovny a to má za následek nefunkčnost mnoha věcí. Nejhorší je, že nejde rotovat obrazovka.
A pogramy co by to mohly řešit na Evolve nefungují správně. Teoreticky by to však šlo. Už se mi tam nějaký program, kde to vypadalo nadějně podařilo spustit bohužel to nebylo v pořádku.
Jinak tam funguje např. upravená Mozilla Minimo - je možné se připojit na internet a prohlížet stránky. Dále ChessGenius , ale opět absence rotace i když hrát se to dá nevidíte posledního půl řádku šachovnice a novou hru můžete začít pouze smazáním staré , protože se nedostanete do nastavení na spodní liště. Pěkný prográmek je Z2 Remote2PC. Prostřednictvím tohoto programu se lze na dálku připojit k vašemu PC.
Na PDA tak máte plochu vašeho PC a můžete na dálku pracovat.
Evolvak (7)|19.8.2007 20:49
Jen mě štve, že je tak málo programů, nebo je neumím najít. No co, pořád je to hlavně navigace a s Mio, Navigonem a TomTomem je za tu cenu jednička.
Ustas (39)|20.8.2007 00:48
[QUOTE="Evolvak"]Na amater nejsem, jestli myslíš tohle, tak pár počítačů jsem už dal dohromady, ale zajímalé by mě to proto, že když chci dostat POIWarner do Navigonu přes ActivSync, tak mi to píše, že je to chráněno proti zápisu.[/QUOTE]
Aktualni verze PoiWarner 3 na Evolve bezi, ale neuzavira se spravne a pak Evolve chce Hard Reset. Navic, moc se zpomaluje nabihani MN6. Proto bych jeho pouziti momentalne nedoporucoval, aspon do uvolneni nove verze.
[QUOTE="Evolvak"]Prosím, nevíš kde se dají najít programy pro tento OS?[/QUOTE]
Takovy jediny zdroj asi neexistuje. Taky bych rekl, ze instalace software do Evolve a podobneho PNA je na nic, protoze vsechny zmeny zmizi po Hard Reset. Inspiroval jsem se spanelskymi, francouzskymi, nemeckymi a ruskymi webovymi strankami a podarilo se mi vytvorit tri typy balicku software pro Evolve. Prvni balicek je v podstate jenom shell a je urcen pro spravne spousteni urciteho seznamu software. Zatim co dva dalsi jsou spis klice na otevreni Windows CE a to bez ztraty zaruky:-) Rozdil mezi nimi je v tom, ze jeden z nich obsahuje jenom freeware a druhy k tomu jeste shareware programy. Hlavni vec na tom je, ze ty balicky nejsou na Hard Reset zavisle. Navod na to pripravuji, takze se muzete tesit, ale momentalne jsem hrozne zatizen a nemam na to dost casu, proto dekuji za trpelivost a pochopeni. :-)
mira_tempx1 (33)|20.8.2007 15:12
[QUOTE="Ustas"]
Takovy jediny zdroj asi neexistuje.
[/QUOTE]

Našel jsem slušný programový balík upravený pro PNA.
Je to sice určeno pro Navman ICN530 , ale v pohodě většina toho balíku programů cca 60MB chodí i na Evolve a stačí to nakopírovat pouze na SD kartu. Po resetu jsou programy zase funkční.


[QUOTE="Ustas"]
Taky bych rekl, ze instalace software do Evolve a podobneho PNA je na nic, protoze vsechny zmeny zmizi po Hard Reset. Inspiroval jsem se spanelskymi, francouzskymi, nemeckymi a ruskymi webovymi strankami a podarilo se mi vytvorit tri typy balicku software pro Evolve. Prvni balicek je v podstate jenom shell a je urcen pro spravne spousteni urciteho seznamu software. Zatim co dva dalsi jsou spis klice na otevreni Windows CE a to bez ztraty zaruky:-)
[/QUOTE]

S programy je to většinou v pohodě pokud mohou být uloženy pouze na SD kartě. Problém je s informacemi v registrech. To by šlo , ale taky ošetřit zálohou registrů. Takže skript , který nainstaluje vše sám by nebyl problém.


Mám nějaké programy na rotování obrazovky pro WM2003. Nejhorší však je, že buď nejdou nainstalovat nebo vyžadují jiný ovladač displaye.
Když se to rotuje o 90° tak to zůstane 240x240 takže zatím nic nemám a většina programů bez rotace obrazovky stejně nebude OK.







Gabriel_ce4you (3)|21.8.2007 20:08
Neviem, ci teraz este niekoho najdem na tomto fore, skoda ze diskusia ku x261 skoncila 19.8. chcel som sa dozvediet este nieco nove ohladom spustania inych aplikacii na Evolve
origosch (6)|23.8.2007 23:09
Krásná práce.
MarBess (3)|24.8.2007 08:31
Perfektní, ještě jsem do operačního systému nahrál ScummVM a teď mohu na Evolve spustit i starší hry od Lucasů např: Indiana Jones, Full Throttle atd...
Díky
MarBess (3)|24.8.2007 17:55
malá video-ukázka: http://www.edisk.cz/stahnout-soubor/35662/evolve.avi_11.18MB.html
Gabriel_ce4you (3)|24.8.2007 17:55
:) je to super, dikes, najprv som bol v soku ze nic nejde, ale jasne ze treba citat do konca, po rekalibracii ide vsetko perfektne, trocha zmien by neuskodilo, ale ozvem sa sukromne. Dakujem velmi pekne:yes:
Gabriel_ce4you (3)|24.8.2007 18:10
MarBess, ukazka je krasna
vlastamecar (86)|3.12.2007 12:25
[EMAIL=]vlastamecar@seznam.cz[/EMAIL]
PROSIM,MOHL BY MI NEKDO PORADIT JAK DOSTAT A ZPROVOZNIT V EVOLVE NAVIGATORA A KDE SEHNAT PROGRAM A MAPY. JSEM ZACATECNIK: KOUPIL JI STARSI S MIOMAP.
vlastamecar (86)|5.12.2007 08:20
[EMAIL=]vlastamecar@seznam.cz[/EMAIL] PROSIM O POMOC. VLOZIL JSEM NA KARTU NAVIGO MOBILE NAVIGATOR 6 S MAPOU A UPRAVIL DLE NAVODU. NABEHNE ALE NEUMY SE SPOJIT SE SATELITY. MEMUZE SE PORAD PRIPOJIT. CO STIM?
vlastamecar (86)|5.12.2007 08:28
[EMAIL=]vlastamecar@seznam.cz[/EMAIL] PROSIM, DA SE NEJAK ZISKAT TOMTOM MAPY cline.dat. OPERATOR MY P2P SITE BLOKUJE.
lake_ce4you (48)|5.12.2007 15:32
Po spuštění Mobile Navigatoru 6 máte v pravém horním rohu oranžový symbol antény? Nebo tam není nic?
Při prvním spuštění programu může načítání almanachu ze satelitů trvat i 6 minut, podle viditelnosti satelitů a kvality signálu.
vlastamecar (86)|6.12.2007 09:06
BOHUŽEL TAM NENI
vlastamecar (86)|8.12.2007 12:06
[EMAIL=][/EMAIL] tak už mě to maká. děkuji všem co mi stím pomáhali. škoda jen, že u toho navigonu nejde zadávat cíl pomocí souřarnic jako u miomap.
josfiala (13)|18.4.2008 18:22
[QUOTE="Solipso"]Ahoj všici,
byl tu dotaz na rozchození TomToma na Evolve X261. S tím nebyl žádný problém, tomtom jede hned po nainstalování. Pokud ale někomu přijde užitečný návod, najde ho zde. Je to zase podrobná multimediální záležitost (jako miomap), heslo k archivu je x261 (a ne X261 :-) Přeji pěkné testování, zkušenosti uvítám.[/QUOTE]

Tak TomTom na Evolve mi podle tohoto záslužného příspěvku nechodí.Mám stejný problém jaku tu byl řešen na začátku s nastavením GPS.V konfiguraci GPS se nahoře v pravo vedle nápisu UTC točí kolečko,ale skákavě a i takto se chová mapa.Takže jestli to někdo umí nastavit sem s tím.
Solipso (7)|18.4.2008 19:04
Ne, podle mých zkušeností TomTom na 90% X261 nejede. Je to zřejmě způsobeno rychlosti taktování CPU - na zařízeních s 300MHz samsungem jede, na 400 MHz procesoru skáče. Ta moje X261 byla zřejmě z první série s 300 MHz a proto na ní TomTom valil. Teď už ji nemám (hajzlové zlodějský! Aspoň jste mi měli ukrást i stojánek a nabíječku :-), takže to nemůžu ověřit.
josfiala (13)|18.4.2008 20:04
[QUOTE="Solipso"]Ne, podle mých zkušeností TomTom na 90% X261 nejede. Je to zřejmě způsobeno rychlosti taktování CPU - na zařízeních s 300MHz samsungem jede, na 400 MHz procesoru skáče. Ta moje X261 byla zřejmě z první série s 300 MHz a proto na ní TomTom valil. Teď už ji nemám (hajzlové zlodějský! Aspoň jste mi měli ukrást i stojánek a nabíječku :-), takže to nemůžu ověřit.[/QUOTE]

Někde jsem četl,že chodí s TomTomem 5.21. Tuto aplikaci se mi ale nedaří sehnat,takže to nemohu vyzkoušet.
Ustas (39)|18.4.2008 23:03
Urcite, TomTom 5.21 chodi na Evolve bez problemu. Doporucuji ale iGO My way 2006 Plus a jeho nastupce NavNGo iGO8, nebo MioMap.
josfiala (13)|19.4.2008 07:10
[QUOTE="Ustas"]Urcite, TomTom 5.21 chodi na Evolve bez problemu. Doporucuji ale iGO My way 2006 Plus a jeho nastupce NavNGo iGO8, nebo MioMap. [/QUOTE]

Ano je to tak,potvrzuji - chodí bez problému.
Velice děkuji Ustasovi.
wenda_ce4you (0)|27.4.2008 22:44
Zdravím.Pročetl jsem si toto téma a chtěl bych se zeptat.Podle tohoto návodu by mělo jít dostat Navigon i do této navigace:http://www.goclever.net/goclever3520.php
Dostala se mi do rukou ale bohužel jen s mapou bulharska a ta je mi jaksi k ničemu:mad: Myslíte že to klapne?Díky za jkaždou radu
Ustas (39)|27.4.2008 23:23
Testoval jsem pro dovozce do Ceske republiky skoro uplne stejny pristroj, a funguje tam naprosto vsechno.
wenda_ce4you (0)|27.4.2008 23:41
Tak to se mi ulevilo:D jak bude trošku času tak zaexperimentuju.Tím všechno myslíš třeba i jiný mapy?Postup bude asi skoro stejnej,že jo? Bude stačit smazat kartu a začít na čistou?Díky moc za rady
Ustas (39)|28.4.2008 00:28
Postup je skoro stejny. Urcite, budou jine mapy nez jsou ted, ale nejdriv si tu kartu zalohuj :))
wenda_ce4you (0)|28.4.2008 08:59
Záloha bude:D ostatně ono toho na tý kartě moc není,jestli se dobře pamatuju tak snad jen tan navigator. Se s tím nějak poperu,díky moc
magnetique (1)|4.5.2008 18:26
Zdravim vas,

prave som sa pristihol ze uz vysee 8 hodin snorim marne po mapach strednej europy pre smart2go v4 beziacej pod windows ce.net 4.2

prosim vas, nemate ich niekto? maju format .cdt
(napriklad z evolve x261)

dakujem predom!
lake_ce4you (48)|6.5.2008 08:53
Firma Datram prodávala navigaci XSN-350 s programem smart2go. Mapa k tomu byla ve verzi 11.09.2006 a obsahovala ČR a přilehlé části okolních států. Podle nabídky na webu Datramu je možno koupit aktualizované kompletní mapy celé Evropy pro smart2go (tedy ve formátu .cdt). Tato nabídka je zveřejněna od června 2007, takže raději si napřed zjistěte, zda stále platí a zda mapy jsou aktuální nebo 1 rok staré. http://www.vltava2000.cz/datram/default.asp?lngDepartmentID=18
rtep 11 (1)|6.5.2008 12:47
čau koupil sem taky evolve x261s původní mapou poradí někdo jakou mapu tam instalovat aby jela bez problémů ...dík;)
josfiala (13)|6.5.2008 14:07
[QUOTE="rtep 11"]čau koupil sem taky evolve x261s původní mapou poradí někdo jakou mapu tam instalovat aby jela bez problémů ...dík;) [/QUOTE]

Nainstaluj TomTom 5.21 pro PDA s mapou max 660.XXX.
vlastamecar (86)|6.5.2008 23:15
Já tam mám igo 8.
origosch (6)|1.1.2009 17:46
Zdravím Vás všechny s Novým rokem 2009, máte někdo něco nového pro X261? Já jsem skončil na Mio 4/2008.
[color=red]viz Přenosné navigace PNA

zamykám
[/color]