Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Nové mapy pro Navigon 6

kopacek (466)|2.7.2007 11:53
Takže se potvrzuje obchodní politika Navigonu: pro PDA dodáváme mapy vždy o krok zpátky za verzí pro PND ??!! :?:
libor_m (1026)|2.7.2007 12:36
No, nic o takovéto politice Navigonu nevím. Opět chci nejprve zopakovat, že Navigon neobhajuji a že nejsem "placený" betatester.

Spíš chci poprosit uživatele, kteří si koupili v poslední době PNA Navigon, aby sem napsali, s jakou verzí map, popř. na jakou verzi mají možnost upgradu. To jen abych měl porovnání, co je k dispozici pro PDA a co pro PNA. Jinak soubor s mapou pro PNA je plně použitelný i v PDA, testuji vícero přístrojů vždy se stejnou mapou.

Navigon má opravdu k dispozici vždy ty nejaktuálnější mapy, ovšem spoustu času jim zabírá konverze a následné testování těchto map. No a až hlavy mazané usoudí, že mapy jsou dostatečně otestované, tak jim dají zelenou. No a potom je to na jiných hlavách mazaných, aby se rozhodli, že tyto otestované mapy pustí na veřejnost.
Mudrunka (547)|14.7.2007 22:33
[QUOTE="libor_m"]Tak množily se dotazy, jak je to s tou novou mapou 2007/2008. Nejedná se o poslední release, ale o předposlední, tzn. že TMC s touto mapou ještě nechodí korektně. Víc info bohužel pustit nemohu.[/QUOTE]
Tak jsem si danou mapu stáhnul, její velikost je 1,76 MB (původní měla 1,78), takže pokud nepokročili v kompresi je jasné, že v ní nejsou žádné podstatné změny ve východní Evropě. Chodí opravdu i v PDA. No, a o TMC u nás se nedá říci, že nechodí korektně, ono totiž nechodí vůbec - lokalizační tabulky CZ opět none !!! :no::no::no:
Pomazaným hlavám Navigonu opravdu nerozumím, takhle zabíjet navigační soft, který jinak obecně ostatní převyšuje o třídu, to ty hlavy musí být pomazaný bůch ví čím, rozumem určitě ne!:no::no::no:
kopacek (466)|14.7.2007 22:41
Tak jsme opět dospěli ke stejnému názoru. - Vynikající software, ale politika Navigonu pro mapy je zase naopak to nejhorší, co na trhu existuje. Pro ČR jsem už Navigon odepsal, zkusím to oživit, až bude mít Navteq plné pokrytí, ale Navigon se určitě postará o to, aby:
1) takovou mapu vydali jako úplně poslední na trhu
2) mapa neměla pro ČR lokalizační tabulky...
:no:
petous (17)|15.7.2007 21:33
Co je na Navigonu tak vynikajícího či převyšujícího konkurenci o třídu? Krom pomalosti, kterou snad zmiňuje každý, jsem si ničeho extra nevídaného nevšiml.
paveldvorak (17)|16.7.2007 12:37
Zkus chvily pouzivat a pochopis. Pouzivam od verze 5 a na zapad bych s jinou navigaci nevyjel. Navigon me proste vyhovuje zdaleka nejvice a na x51v zase tak pomalej neni. U nej je skutecne ten nejzasadnejsi problem v dostupnosti map.
Bohouš_ce4you (44)|17.7.2007 07:47
Navigon používám ve verzi 5 v navigaci TRANSONIC a mohu říci, že to chodí super. O rychlosti bych vůbec nepochyboval, protože přepočítává okamžitě a naviguje poměrně přesně a srozumitelně. Západní Evropa má mapy zpracované podrobně a dobře.
Zápornou stránkou jsou opravdu především mapy Česka a východní Evropy - škoda.
Pavlos_2004 (147)|27.7.2007 14:14
Byl bych nerad, kdyby moje odpověď byla brána jako propagace warezu, ale ...
Ta "utečená" mapa NAVTEQ Eastern Europe je na 100% podrobnější, než ta "ukradená" od TeleAtlasu. Dokonce i moje rodné město má i pojmenovanou uliční síť. Ale jedná se o nedodělek. Řeka v mém rodném městě je na mapě zobrazena 2ma barvami a teče jinudy, než opravdu teče.

Pokud ale Navigon uvolní ještě letos mapu k prodeji , tak půjdu spíš do té od NAVTEQu.
BRunner (92)|27.7.2007 14:48
Jsem velký příznivce Navigonu, ale k těm mapám bohužel asi tak (příspěvěk jsem nedávno psal do jiné diskuze, tak je tam možná trochu balastu zde bez souvislostí, ale nechce se mi to přepisovat):

V poslední době jsem se trochu zabýval srovnáním map od obou dodavatelů v Navigonu 6. Stačilo pár jízd a můžu říct, že aktuální oficiální 07/08 mapa Evropy od Navtequ pro Navigon je pro použití ke spolehlivé navigaci v ulicích v Čechách stále v podstatě nepoužitelné.
Je neomluvitelné, že mimo velká města chybí jednosměrky a pěší zóny a navigace mě tedy v klidu pošle přes pěší zónu (např. Příbram - ulice Pražská), případně jsou tam neexistující/špatně umístěné ulice (když mě Navigon v Hořovicích poslal odbočit vlevo, přímo do řadovek, docela jsem koukal - na mapě křižovatka doleva i doprava, v reálu po obou stranách řada baráků, které nevypadaly, že by tam vyrostly během posledních 15-ti let).
Na druhou stranu neoficiální mapa s daty od TeleAtlasu je na stejných místech v pořádku (stejná data jako TT, nebo iGO).
Takže je sice skvělé, že pokrytí je skoro úplné (a v některých místech i lepší než TeleAtlas - opravdu), ovšem pokud se nemůžu spolehnout na takové základní věci jako jsou jednosměrky a neprůjedné ulice, je to k ničemu.
Přitom jak je vidět, Navigon používá i data od TeleAtlasu a dodává je například Blaupunktu do navigací Lucca (využívají upravený a přeskinovaný Navigon). Je to velká škoda, že mapy s těmit daty se nedají oficiálně zakoupit a provozovat, protože se jinak jedná o velmi vydařený produkt (už jenom ta téměř dokonalá hlasová navigace) a Navigon by tak měl na východních trzích mnohem lepší pozici.
Vždycky jsem všude četl, že Navteq má kvalitnější mapy než TeleAtlas a že je na ně větší spolehnutí, protože všechno sami testují a proto i aktualizace trvá déle. Možná to platí na západ od Aše, ale u nás v "Asii" na to celkem kašlou.
Pavlos_2004 (147)|27.7.2007 14:58
Je potřeba brát tuto mapu Navtequ s rezervou. Jedná se přece jenom o neoficiální release. Pokud obsahuje tolik chyb, tak se nedivím Navigonu, že jí pro navigace neuvolní.
TeleAtlas bude zřejmě patřit pod TomTom. A jak to bude s licenční politikou u map se můžeme jenom dohadovat.

BTW - mapa od TeleAtlasu mě tvrdošíjně posílala "nyní vpravo" na úplně rovné silnici . A bylo to na jižní Moravě.
BRunner (92)|27.7.2007 15:39
Bohužel se jedná o oficiální mapu Evropy 2007/2008 pro PNA :?

Pavlos_2004 (147)|30.7.2007 07:53
Takže tenhle nedodělek Navigon pustil do prodeje na PNA ?

BTW - Mapa je podrobnější co do názvů ulic i v měnších městech, ale na rozdíl od té od TeleAtlas nemá čísla popisná třeba v Jihlavě :no:
mira_tempx1 (33)|7.8.2007 20:53
Tak to je úplně normální. Mě např. na nadjezdu ve Valašském Meziříčí posílala ať zabočím na cestu pod nadjezd. Dále je tam ve steném místě již deset let neprůjezdná cesta, která je pořád evidovaná jako průjezdná.
Nedávno mě navigace klidně poslala do zákazu vjezdu. Prostě hrůza.
Je to hodně nedokonalé.
Ještě že jsem koupil jednu s těch nelevnějších, protože jsou údajně všechny takové.
Georf_ce4you (22)|16.11.2007 13:36
Jsou k mání již nějaké novější mapy ?
paveldvorak (17)|16.11.2007 15:48
Nove mapove updaty jsou od zari venku. Uz se s nima da jezdit obstojne i po Cechach. Puvodni evropa mela 1.3 a soucasna ma cca 1.8 GB, takze tam toho pribylo docela dost silnic a mest.Konecne jsem mohl odinstalovat TomToma (Mam ho jen na mobilu, kde mi zatim Navigon nejede).
kopacek (466)|21.11.2007 11:32
Tak po Čechách se možná s tou zářijovou mapou (oficiální označení Q2/2007) možná jezdit dá (určitě je skvělá na Západě), ale teď jsem ukončil týdenní intenzivní provoz na Moravě a tam je ta mapa pouze pro "domácí", t.j. pro ty, kteří se obejdou bez navigace. To co umí Navigon s touto mapou vymyslet, je neskutečné, to nebylo ani v "pravěku" navigací. Mapa totiž registruje i lovecké stezky pouze pro pěší (některé nejsou ani v Topo Mapě CZ 1:50.000 pro Garminy) a vede je v kategoriích, které mu umožňují použít tyto lovecké stezky pro RYCHLOU trasu... :-((( Ještě že jsem nešel do Navigonu 7110, zaplať Pán Bůh za ty naše PDA.
Mudrunka (547)|21.11.2007 12:14
ano, dva dny jsem trochu cestoval po vlastech Českých a mám obdobné zkušenosti. Nejedná se jen o Moravu, nýbrž o všechny oblasti, kde pokrytí předchozí mapy nebylo nic moc. A nejen to, při jejím použití v Čechách občas Navigon ztrácí svou velkou výhodu, tj., téměř bezchybný souhrn navigačních informací. Návěstí se směrem města, které se má shodovat s reálem je často nepoužitelné, a to i v tkz. ověřených městech (např. nájezd na R10 na Černém mostě v Praze je přímo ukázkový), ale i navádění hlasem proti malé mapě TA ztratilo na jednoznačnosti. Výsledkem pak je občas zmatečná informace velmi podobná zmatečným hláškám u Dynavixu.
Šel jsem do této nové mapy hlavně kvůli TMC, u mapy TA to občas na dálnicích ukazovalo protisměrně. Bohužel jsem toto otestovat nemohl, neb jsem na relevantní TMC nenarazil (a, že jich mělo být…), ale díky uvedené kvalitě mapy je to už stejně asi jedno z důvodu, aby mě to při objíždění nějakého problému „honilo po loveckých stezkách“ mě nezajímá.
Takže se na cesty po CZ pokorně vracím na mapu TA.
kopacek (466)|24.1.2008 14:02
Při úplně nahodilém procházení stránek Navigonu jsem objevil (asi) neuvěřitelnou "perlu". Jedná se o mapy od TeleAtlasu, provedení rok 2008 a je pokrytá celá Evropa (!!!). Viz zde.

Bohužel je to distribuováno pouze na dvou SD kartách a určené pro stařičké PND 3100/3110. Nemá již někdo to štěstí a provozuje tyto mapy na PDA? Jeví se mně to jako jediné řešení provozu Navigonu. - Ta nová mapa od Navtequ je v ČR opravdu veliké šílenství...
Docent (1234)|24.1.2008 14:19
Nová mapa Navtequ je opravdu nepoužitelná, vede mne to na polní cesty, kam si to nedovolí ani TomTom při nejkratší trase... A které by mne nenapadlo dokonce ani projíždět na kole, natož autem :evil: .
kopacek (466)|24.1.2008 14:34
Jsem rád, že s názorem na mapu od Navtequ nejsem sám. - Zaráží mě fakt, že PND od Navigonu si kupuje poměrně dost lidí, kteří jezdí téměř výhradně v ČR a to přece musí být šílené. A nikde nenarážím na zkušenosti, že to je více-méně použitelné pouze pro "navigování" tam, kde to dobře znám.

Každopádně ta mapa od TA by mohla (alespoň pro mě) vrátit Navigon na první příčku. Ale mám vážné obavy, že díky občas nepochopitelné obchodní politice Navigonu se této mapy pro PDA v oficiální distribuci nikdy nedočkáme a budeme muset doufat v jiné zdroje... Stejně je to poslední dobou pakárna. Mapa Evropy 2008 pro Garminy již dva měsíce volně obíhá internet a k placení ochotní zákazníci mají prostě smůlu. To prostě nechápu...
slay_ce4you (38)|27.1.2008 11:28
Můžete mi říct, jak poznám, která mapa je od TeleAtlasu a která od Navgequ?
Mudrunka (547)|27.1.2008 11:45
z názvu souboru, pokud v tom je zmatek, je poměrně jednoduché to zjistit pohledem na mapu. NT má názvy měst, ulic apod. velkým písmem a bez diakritiky, TA lidsky česky (co má být velkým písmem je, co má být malým, je a hlavně ta diakritika)
slay_ce4you (38)|27.1.2008 11:59
Dík, stačilo zalovit do programu. Ale to ponaučení s diaktrikou je ještě jednodušší. Chtěl bych vyzkoušet nějakou od Teleatlasu, protože i EasternEurope_2008 od NT je tragická. Tragická je možná slabý výraz. Mapový podklady berou od YAHOO.maps. Nevím, jak můžou takové nesmysly dát do map. Vymyšlené silnice, chodníky, po kterých se v navigaci jezdí, jen to frčí atd.
Docent (1234)|27.1.2008 12:33
jj, ta mapa je naprosto zoufalá. Zkoušel jsem ji použít jenom pro navigaci do práce a snažilo se mne to dostat na polní cesty, kam si to nedovolil ani TomTom při volbě nejkratší trasy :no: .
Mudrunka (547)|27.1.2008 13:12
[QUOTE="slay"]Dík, stačilo zalovit do programu. Ale to ponaučení s diaktrikou je ještě jednodušší. [/QUOTE]
no nevím, co máš na mysli s lovením v programu. Ale jestli vyhledání "Informace o produktu", tak věř tomu, že jsi získal pouze informaci o tom na co máš licenci. S aktuální mapoou to nemá nic společnýho, bohužel. :)
htcjirka (1875)|27.1.2008 13:27
Jak je na tom mapa Eastern Europe Maps 2007??
Mudrunka (547)|27.1.2008 13:35
pokud máš na mysli TA 071, tak je poměrně zdařilá, použitelná. Má tam sice několik dílčích chyb, např. chybné ukončení dálnice D11 u Hradce Králové, chyba na D1 u Průhonic atd., ale obecně se s tím dá jezdit, a to dobře. Za jedinou závažnou chybu jsem tam viděl, že události TMC jsou zobrazovány protisměrně. Bohužel u NT 2008 je to totéž, i jsem něco takového zaslechl u Velkého Tomíka, takže jsem nabyl dojmu, že chyba je spíš u našeho poskytovatele daných informací.
Celkově se tedy dá říci OK, jenom je už cca 1 rok stará. :O
libor_m (1026)|2.2.2008 21:51
[QUOTE="Docent"]jj, ta mapa je naprosto zoufalá. Zkoušel jsem ji použít jenom pro navigaci do práce a snažilo se mne to dostat na polní cesty, kam si to nedovolil ani TomTom při volbě nejkratší trasy :no: .[/QUOTE]
Můžeš mi přesně popsat ta místa? Juknu se do poslední verze NT.
Mudrunka (547)|2.2.2008 22:59
Libore, sice jsem nebyl já tázán, ale mám taky jednu takovou lahůdku. Na trase Sněžník – třeba Praha to vypočte cestu jak je na přiloženém obrázku a téměř nesjízdná „lovecká stezka“ je v červené elipse. A třeba takové i-GO tuto cestu nezvolí ani náhodou, jede přes Tisou (vzdálenost zhruba stejná) a když se přinutí průjezdním bodem daným před tu poslední „křižovatku“, jede po hlavnější do Jílového, bez ohledu na to, že si zajede. Prostě danou „loveckou stezku“ ignoruje. A takových případů mám povícero….. :((
00262086_Sneznik_oTWt.jpg
slay_ce4you (38)|3.2.2008 08:44
Nahrál jsem si dnes jinou mapu od TA a tvůj problém to nedělá. Navede přes Tisou, jak jsi psal o IGO. Měl jsem novou mapu od NT(2008), ale už jednou jsem tu psal - apsolutně nepoužitelná. Problém mám ale s tím, že jak jsem si zanesl oblíbené body v té předešlé mapě, tak teď mi napíše, že nejdou zobrazit. Mezi oblíbenými jsou stále zapsány. Nevím, jak je smazat z toho seznamu.Poraďte, díky.
libor_m (1026)|3.2.2008 08:48
Ahoj Mudrunko, tak nyni i kdyz dam nejkratsi primo na nejblizsi krizovatku, tak to bere pres Jilove. A pokud dam Sneznik - Praha nejrychlejsi nebo optimalni, tak vyjizdi ze Snezniku na sever a jede pres Tisou.

EDIT: BTW diakritika je uz nyni v mapach NT samozrejmosti.
slay_ce4you (38)|3.2.2008 08:59
Libore, prosím Tě, nevíš jak se smažou oblíbené cíle? (můj problém na str. 8)
Mudrunka (547)|3.2.2008 09:04
to slay:
v duchu předchozích příspěvků byla řeč o poslední mapě NT, konkrétně NT EE 2008 a na ní to udělalo předvedené. Že softy na mapě TA fungují správně vím a dokumentoval na i-GO, ale mohl jsem pochopitelně zvolit jakkoliv jiný soft, vč. Navigonu na TA

to libor_m:
taktéž ahoj. Můžeš být konkrétnější? O jakou mapu se jedná a kdy ji sprostý uživatel Navigonu bude mít k dispozici?
libor_m (1026)|3.2.2008 09:05
to slay: Musis si tam zpet nahrat tu mapu, ve ktere byly oblibene vytvoreny. Potom Ti pujdou smazat.

EDIT:
Mudrunko, az se zacne prodavat nove PNA 81xx.
slay_ce4you (38)|3.2.2008 09:12
To Mudrunka
omlouvám se.
slay_ce4you (38)|3.2.2008 09:19
Libore dík, jdu kopčit.
Docent (1234)|4.2.2008 08:35
[QUOTE="libor_m"]Můžeš mi přesně popsat ta místa? Juknu se do poslední verze NT.[/QUOTE]
Praha, po R7 směr Kladno, sjezd Stehelčeves, do Brandýska, a v Brandýsku to velí za přejezdem doleva na polní cestu. Pokud odbočím doleva už ve Stehelčevsi a chci jet přes Vrapice, tak mne to ve Vrapicích táhne doprava na polní cestu, která končí ve Cvrčovicích u bývalého kravína.


EDIT by MODERATOR: Necituj citace, prosím!
kopacek (466)|4.2.2008 11:14
No takových míst je v té mapě neuvěřitelné množství např. v mé domovině (Jeseníkách) bych to napočítal na desítky. Prostě i pro rychlou navigaci to použije "cesty", které i v TOPO mapě CZ 1:50.000 jsou označeny PŘERUŠOVANOU čárou (!!!), tedy vyšlapané stezky nebo chodníčky.
Je ale zajímavé, že stejné chyby by měly vykazovat i všechny navigace od Garminu při použití nové mapy Europe NT 2008, protože mají stejného dodavatele (Navteq) a jde o mapy ze stejného data (cca léto 2007). Ovšem není tomu tak. - Sice zůstaly problémy jednosměrek, ale v žádném případě nenaviguje Garmin po loveckých stezkách jako Navigon a to ani při volbě krátké trasy. Takže buďto Navigon ve spěchu použil od Navtequ nějaká beta data a Garmin si počkal na odladěnejší sadu, nebo ty chyby budou i na straně samotného navigačního softwaru.
Každopádně výsledek je jednoduchý: Navigon leží v šuplíku a čeká na novou mapu od TeleAtlasu.
slay_ce4you (38)|4.2.2008 20:44
Nejsem žádnej odborník, ale koukněte se na mapy od YAHOO a porovnejte s navigací. V mém případě (nebudu studovat rozdíly jinde v republice) jsou přesně jako v YAHOO. Je s podivem, že YAHOO mapa má jako jediná ze všech, které jsem trochu prohlížel dobře namalovanou jednu křižovatku u nás v klacíkově (15000 obyvatel). Není to samo jen tato křižovatka, takových PŘESNOSTÍ (myslím opravdu přesnost), je více. A proto nechápu, že vzhledem k těmto PŘESNOSTEM vás potom klidně žene po chodníku nebo pěšinou, kde projedete jenom na kole (popřípadě traktorem po polňačce). Pro mě je proto zatim nej TOMTOM a hned po něm IGO.
libor_m (1026)|6.2.2008 13:44
TO DOCENT: Můžeš sem prosím hodit screen s náčrtkem? Díky.
Docent (1234)|6.2.2008 15:05
jj, ale bude to chvilku trvat, já to to odinstaloval, takže nainstaluju znovu a zkusím :-).
Erikt68i (266)|8.5.2008 12:10
Už někdo testoval novou mapu Europe_Q2_2008_MN65? Už několik dní sleduji diskuzi na německých a ruských stránkách a tam si mapu pochvalují. Takže, kdo má PNA s MN6.5 a s touto novou mapou - chlubte se! ;)
BRunner (92)|8.5.2008 23:04
Mám "pouze" Central Europe, ale u nás došlo k výraznému zlepšení. Už i v menších městech (Příbram, Tábor, Písek) jsou značené jednosměrky a uzavřené ulice (samozřejmě stejně jako u TeleAtlasu ne všechny jsou úplně správně). Přibyl kus R4ky u Písku. Víc jsem zatím netestoval. Jinak můj další oblíbený kontrolní bod Makarska vypadá stále stejně chudě - pouze hlavní tah podél pobřeží...
Mudrunka (547)|15.5.2008 22:01
[QUOTE="Erikt68i"]Už někdo testoval novou mapu Europe_Q2_2008_MN65? Už několik dní sleduji diskuzi na německých a ruských stránkách a tam si mapu pochvalují. Takže, kdo má PNA s MN6.5 a s touto novou mapou - chlubte se! ;) [/QUOTE]
nevím, proč je chlubení omezeno na majitele PNA a MN6.5, protože mě funguje přímo ukázkově na PDA s MN6.2 -)
Jak píše BRunner, je tam mnoho oblastí, kde došlo v kategorizaci silnic ke zlepšení, ale našel jsem i jiné, bohužel i na hlavních tazích. Například na trase Praha – Harrachov to v Turnově klidně pošle na původní trasu na Rohozec (tak už se min. 2 roky nejezdí a je to neprůjezdné) a nový obchvat to ignoruje. Taktéž nevím, co si mám myslet o lokalizačních tabulkách, dělá to na mě dojem, že informace jsou opět protisměrné……
Na rozdíl od kolegy BRunnera jsem v Chorvatsku jedno vylepšení našel, přibyla tam obec Duče u Omiše, sice jako puntík, ale je tam. Pravdou je to, že dálnice vede až tam, kam vede ve skutečnosti.
james999 (4)|23.5.2008 23:48
myslím že mapy oproti předposlední verzi vypadají dobře zitra pujdem je otestovat v realu
lukynnn_ce4you (0)|3.7.2008 12:52
tak jsem si stáhnul mapy western eruope Q2/2008 a central europe Q2/2008 a jsem snimy spokojen hlavně se zlepšilo pokrytí v česku so statncíh zemích které nebyl tak dobře průjezdné myslím že navigon se už začíná dostávat s mapovým podkladem navteq na úroveň teleatlasu. ale ještě má celkem nějaký nedodělávky, ale myslím že se to časem zpraví. A kdyžtak sem napíšu nějakou mini recnezi jedu ted do frnacie 20.7.08 tak uvdim jak se to vyvine ta cetsa. věřim toum že s navigonem nezabudlima dorazim do cíle..
jordan_ce4you (0)|17.7.2008 13:37
Jak prosím zjistím jakou MN mám? Jestli 6.5 nebo 6.2?
Mám navigaci Navigon TS 7000T.
Dá se to případně nějak updatovat?
Kde se dají stáhnout mapy western eruope Q2/2008 a central europe Q2/2008?
Díky za rady.
Jordan
lukynnn_ce4you (0)|17.7.2008 14:31
jordan běž na navign.cz a tam si stáhni navigon fresh tam všehcno zjistíš update software mapy a everzi MN.
james999 (4)|8.8.2008 22:47
skoušel uz někdo nové mapy Q3?
pokryti zde
http://www.navigon.com:8080/site/de/de/popup/oemmap_coverage/15


tady je pokryti z Q2

http://www.navigon.com:8080/site/de/de/popup/oemmap_coverage/14
joprda (1)|15.8.2008 16:33
Lama : jak to pro testování stáhnout, nějak se v tom plácám.