Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Mio P550 - citlivost GPS

Kropacek69 (11)|25.9.2006 08:21
S R00 byla GPSka nepoužitelná. Na absolutně volné prostranství ji trvalo fakt těch 5 - 10 min než chytla nějakou polohu, ale pak stačilo zajít někam mezi stromy, nebo domy a ihned jsem byl bez signálu. R01 je o 100% lepší, ikdyž při porovnání s nějakou BT GPSkou, je to spíše podprůměr. Taky pociťuju, že GPSka má cca 0,5-1s zpoždění. Je mi divné že dokáže komunikovat pouze rychlostí 4800bs. Zatím všechny BT GPS co jsem měl v ruce frčely 57600bs a zpoždění tam bylo minimální. Takže při auto navigaci člověk musí trochu přemýšlet dopředu :(
Petr_K (112)|25.9.2006 09:14
[QUOTE="Kropacek69"]S R00 byla GPSka nepoužitelná. Na absolutně volné prostranství ji trvalo fakt těch 5 - 10 min než chytla nějakou polohu, ale pak stačilo zajít někam mezi stromy, nebo domy a ihned jsem byl bez signálu. R01 je o 100% lepší, ikdyž při porovnání s nějakou BT GPSkou, je to spíše podprůměr. Taky pociťuju, že GPSka má cca 0,5-1s zpoždění. Je mi divné že dokáže komunikovat pouze rychlostí 4800bs. Zatím všechny BT GPS co jsem měl v ruce frčely 57600bs a zpoždění tam bylo minimální. Takže při auto navigaci člověk musí trochu přemýšlet dopředu :( [/QUOTE]

Teda já osobně jsem se už 550ky zbavil a udělal jsem dobře, ale teď k věci. Ty používáš TT nebo iGO? Pokud iGO, tak tam je to zpoždění snad vždy a na všem, ale co si vzpomínám, tak pomohlo změnit protokol, nepoužívat EMEA, tam je to opravdu pomalé. Pokud používáš TT, tak je to divné, protože když se na 550ce podařil chytl signál GPS třeba už po 20 minutách, tak to bylo OK, teda pokud si se nedostal do zástavby. Ale pak by to ještě mohlo být tím, jestli nemáš zapnuto mnoho POI a pak by ti to nemusel stíhat procesor.
michal.alman (6)|25.9.2006 10:38
Ahojte všetci,

Ako to s tou P550 vlastne je? Môj švagor si ju kúpil asi pred mesiacom, rada R00. GPS chytá normálne, na zadnom sedadle auta, skúšal som ju aj vnútri v byte a chytila sa. Nábeh do minúty dvoch. Počet satelitov v byte asi 3-4, v aute do 7. Akurát keď som skúšal I-Go tak som bol v križovatke fyzicky o sekundu dve skôr ako na to prišlo PDA, trochu rozdiely v údajoch o vzdialenosti, stál som na križovatke a on tvrdil, že ešte 10 metrov a som tam. Keď som však skontroloval presnosť v nastavení GPS tak udávala 1,5m. Avšak s vizualizáciou na mapke bola navigácia úplne super a fungovala myslím v pohode medzi zástavbou aj mimo nej. On skúšal Wifi a nespomínal žiadne problémy.O Bluetooth a synchronizácii som ešte nezisťoval podrobnosti.

Chcel by som si v blízkej dobe kúpiť práve P550, pretože podľa parametrov spĺňa to čo podtrebujem (navigácia s kanceláriou v jednom), avšak peňazí nazvyš nieje aby som si mohol dovoliť skúšať, ktoré PDA bude pracovať správne.

Preto aj otázka na správcu a zodpovedných:-)
Chystáte v blízkej dobe nejakú veľkú recenziu na MIO P550? Prečítal som už viac takýchto Vašich recenzií na iné PDA a veľmi mi pomohli pri rozhodovaní sa čo od PDA očakávam a čo mi môže poskytnúť, za čo nekonečná vďaka malého užívateľa elektronických zariadení.:yes:

s pozdravom Michal
Vladky_ce4you (11)|25.9.2006 12:11
Ja som kúpil P550 koncom augusta. Mám verziu R00 a čo sa týka GPS nemám s tým problém. Signál GPS chytí do 2-5 minút v závislosti od prostredia (voľné priestranstvo, zastavaná plocha) a polohy satelitov. Ak totiž bol dlho vypnutý musí nanovo vyhľadať všetky dostupné satelity. Ak bol vypnutý len krátko (hodina, dve) tak satelity má už približne zamerané a vtedy nabieha signál GPS do niekoľkých sekúnd. Myslím ale, že citlivosť prijímača je vzhľadom na zabudovanú anténu nižšia. Preto uvažujem o externej anténe, hlavne do auta. Stalo sa mi totiž, že v Prahe mi vypadol signál v uliciach, kde sú vysoké domy po oboch stranách. Inak skúšal som aj v hustom lese pod kopcom a v pohode.

Používam iGo a som s ním v celku spokojný. Len funguje ak mám nastavený protokol NMEA. Pri SIRF nekomunikuje s prijímačom. Nevie mi niekto poradiť, ako ho prinútiť komunikovať so SIRF?
Petr_K (112)|25.9.2006 13:21
SIRF, no to je pravě ono, musíš ho přinutit, pak to jde a myslím si že právě u iGO to je o dost lepší, nemá takove spoždění, na to jsou určené nějaké utilitky, třeba gpstweak nebo sirftweak a mnohjo dalších.
Vladky_ce4you (11)|25.9.2006 14:13
[QUOTE="karpro"]SIRF, no to je pravě ono, musíš ho přinutit, pak to jde a myslím si že právě u iGO to je o dost lepší, nemá takove spoždění, na to jsou určené nějaké utilitky, třeba gpstweak nebo sirftweak a mnohjo dalších.[/QUOTE]

Skúsil som obidva programy, ale nepreplo sa mi to. V programe vidím, že sa zmenilo NMEA na SIRF, ale po ukončení programu a opetovnom spusteni alebo spustení iGo je tam stále NMEA.:mad: neviem, robím niečo zle:?:
Petr_K (112)|25.9.2006 14:44
Pokud mu vnutis a fixnes SIRF, tak pak nemuze prece bezet EMEA, pokud ano, tak to nemas zafixovane. Pokud se ti podari fix, tak se pak jen da autodetekce v iGO a ten SIRF najde sam.
Vladky_ce4you (11)|25.9.2006 15:07
Ďakujem za radu. Už mi to ide. :yes:
Petr_K (112)|25.9.2006 15:14
[QUOTE="Vladky"]Ďakujem za radu. Už mi to ide. :yes: [/QUOTE]

WOW ... jsem rád. Dej pak vědět, jestli je iGO lepší v přesnosti. čau
pavelZet (3)|27.9.2006 18:54
měl sem MIO 180. testoval sem 201ku, 350ku i 701ku a sám teď už mám MIO P550 R01 FW R05

žádné výrzné problémy sem nezaznamenal.
- reset často způsobují spíš programy třetích stran, stačí zjistit kdo za to může a odinstalovat
- signál mám použitelný. je fakt že u výklopných antén byl lepší, ale tohle je zase kompaktnější. taky bude rozdíl v orientaci na výšku/šířku. P550 je asi optimalizováno právě na výšku
- připadne mi to celkově pomalejší než stará win m2003, ale co se dá dělat. asi to dělá ta fleshka
- po prvním zapnutí GPS startuje dlouho. a vůbec vždy když výrazně změníte pozici mezi zapnutím GPS tak na bíhá dýl. nebo za jízdy to je až 10 minut. stačí ale hodit do auta na místě kdete posledně přijeli, zapnout GPS, připoutat, a do minuty mám satelity.

u 180ky přetaktované na 420MHz sem v pohodě přehrával i filmy. na tomto 400MHz je musím přepočítávat a je to mnohem pomalejší. 701ka s intelem 520MHz taky fimy nestíhá jako ta 180ka. žeby to bylo těma win mobile 5?

nemáte někdo informace o updatech win m5 nebo firmweru? rád bych to urychlil
Haldo (138)|27.9.2006 23:18
Vladky - ktoru tu app si pouzil a ako si to presne nastavil? Ja som sa hral s GPSTweak a akurat sa mi podarilo uplne vyradit GPSku...I-Go ju vobec nevidel na ziadnom nastaveni. Nastastie pomohol restart PDA

pavelZet - ten novsi FW by sa hodil, mozno by to vyriesilo par problemikov s nabehom GPS
pavelZet (3)|29.9.2006 21:30
nabíhání GPS je věc FW, SW i HW. všechny aspekty můžou nabíhání spomalit.

u 550ky je to ale srovnatelný se starší 180kou, tak bych se stavil na stranu SW (který jako jediný je stejný) - TT 5.21.

a jak sem psal - nabíhání spomaluje pohyb a výrazná změna GPS polohy. jinak do minuty.
Vladky_ce4you (11)|2.10.2006 23:02
[QUOTE="Haldo"]Vladky - ktoru tu app si pouzil a ako si to presne nastavil? Ja som sa hral s GPSTweak a akurat sa mi podarilo uplne vyradit GPSku...I-Go ju vobec nevidel na ziadnom nastaveni. Nastastie pomohol restart PDA

pavelZet - ten novsi FW by sa hodil, mozno by to vyriesilo par problemikov s nabehom GPS[/QUOTE]


Tiež som skúšal GPSTweak. Najprv mi to vôbec nešlo prehodiť na SIRF a tiež som si úplne vyradil GPS prijímač a musel som úplne resetnúť PDA. Potom som viac krát skúšal SirfTweak. S ním mi to napokon išlo. Keď som si v Current Settings (po štarte aplikácie neukazuje aké je skutočné nastavenie prijímača) prepol na port COM 2, tak dole som videl data posielané cez tento port. Ak je aktívne NMEA tak tam sú jasne vidieť textové reťazce, cez ktoré prijímač komunikuje. V políčku SIRF som potom klepol na SWITCH a prijímač sa prepol na SIRF a dole bolo vidieť, že prijímač už posiela nejaké binárne dáta. Zistil som ale, že na SIRF sa prepína akosi neochotne. Musel som to viackrát skúsiť. Všimol som si, že keď dlhšie držím "stlačené" to tlačítko SWITCH v SIRF políčku, tak sa prepne bez problémov. iGo v autodetekcii nájde prijímač v SIRF protokole. Ide mi to ale len na rýchlosti 19200. Aj keď v SirfTweak nastavím 57600, iGo sa nastaví na 19200. Tak asi to ide len na tejto rýchlosti.

Čo sa týka presnosti iGo pri SIRF, tak som neregistroval podstatnejšie zlepšenie. Podľa mňa je to problém presnosti mapových podkladov. Skúšal som to na slovenskej mape. Bolo by zaujímavé to porovnať s mapami iných štátov, kde je iný dodávateľ.
kerim_ce4you (2)|8.10.2006 11:43
[QUOTE="pavelZet"]měl sem MIO 180. testoval sem 201ku, 350ku i 701ku a sám teď už mám MIO P550 R01 FW R05

žádné výrzné problémy sem nezaznamenal.
- reset často způsobují spíš programy třetích stran, stačí zjistit kdo za to může a odinstalovat
- signál mám použitelný. je fakt že u výklopných antén byl lepší, ale tohle je zase kompaktnější. taky bude rozdíl v orientaci na výšku/šířku. P550 je asi optimalizováno právě na výšku
- připadne mi to celkově pomalejší než stará win m2003, ale co se dá dělat. asi to dělá ta fleshka
- po prvním zapnutí GPS startuje dlouho. a vůbec vždy když výrazně změníte pozici mezi zapnutím GPS tak na bíhá dýl. nebo za jízdy to je až 10 minut. stačí ale hodit do auta na místě kdete posledně přijeli, zapnout GPS, připoutat, a do minuty mám satelity.

u 180ky přetaktované na 420MHz sem v pohodě přehrával i filmy. na tomto 400MHz je musím přepočítávat a je to mnohem pomalejší. 701ka s intelem 520MHz taky fimy nestíhá jako ta 180ka. žeby to bylo těma win mobile 5?

nemáte někdo informace o updatech win m5 nebo firmweru? rád bych to urychlil[/QUOTE]
:(( -tak pánové ,jak tady čtu nemám z toho všeho dobrý dojem. Koukám ,ale že na Slovensku dostali kvalitnější dodávku Pda M P550,co????Právě jsem si zakoupil taktéž M P550 ,ale nemám s tím ještě velké zkušenosti-zkouším co to umí ,tak se sám sebe ptám ,zda jsem udělal dobře?Chtěl bych po vašich zkušenostech alespoň dokoupit extérní anténu,ale vůbec se mi nepodařilo najít ,kde jí a za co koupit? mám na mysli ,jak je drahá?
Můžete mi ,vy zkušenější s tím poradit a případně napsat pár vychytávek jak ne M P550 ,aby byla ,to co se o ní píše v reklamních -prodejních brožurách?
Díky Kerim.
RodNoc (35)|9.10.2006 09:19
Antény na Mio jsem našel tady.
http://shop.mio4u.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=6606
nowaco (12)|9.10.2006 10:00
Haldo (138)|10.10.2006 17:58
co sa tyka GPS, tak pokial stojim, tak sa max do minutky chyti. Za jazdy je to podstatne horsie a niekedy nestaci ani 15minut (tolko mi trva cesta domov). Mam ho na celnom skle. Cez vikend som absolvoval taky vylet cez rakusko (1200km, Graz, Udine, Salzburg, Linz, Vieden) a drzal sa celkom dobre. Po vyjazdoch z tunelov sa na 95% chytal okamzite, ale obcas mu to trvalo. Ale obcas sa tiez za jazdy v otvorenom terene odpojil. Tak este posledujem, co a ako a ci ho ist vymenit za R01.
kerim_ce4you (2)|13.10.2006 23:17
[QUOTE="Haldo"]co sa tyka GPS, tak pokial stojim, tak sa max do minutky chyti. Za jazdy je to podstatne horsie a niekedy nestaci ani 15minut (tolko mi trva cesta domov). Mam ho na celnom skle. Cez vikend som absolvoval taky vylet cez rakusko (1200km, Graz, Udine, Salzburg, Linz, Vieden) a drzal sa celkom dobre. Po vyjazdoch z tunelov sa na 95% chytal okamzite, ale obcas mu to trvalo. Ale obcas sa tiez za jazdy v otvorenom terene odpojil. Tak este posledujem, co a ako a ci ho ist vymenit za R01.[/QUOTE]

Děkuji pánům rod noc a nowaco za info na antény,ale nubudu je asi potřebovat????
Ano ,tak jsem aparátek už vyzkoušel ,jde to poměrně dobře ,neměl jsem ještě problém se signálem ,pouze při průjezdech tunelama,ale to po chvilce ihned naskočí.Problém se vyskytuje a to pouze jeden ,když spouštím navigaci TomTom,že tak dlouho se musí čekat na vyhledání satelitů?
Přitom přes den když je PDA v provozu ,tak to n astartuje navi cca do 30 sec.,ale ráno při spuštění je to cca 2 minuty než se něco chytne...?Ale jinak to jde -měl jsem z toho větší strach ,jak se tady psalo. K.:D :D :D :D
tiny3 (1)|3.8.2008 21:40
Mám Mio P550 žádný problém až na to jak tu někteří píší že někdy nejde zapnout a bnaterka je prázdná a pomuže jen soft reset...toto zpusobuje activesync který se sám zapíná a cucá baterku a občas způsobí až nemožnost spuštění PDA poté je nutný soft reset...řešení si najděte na foru myslím že když jsem to našel já a správně nastavil tak to zvládne opravdu každý...nyní nemám žádné problémy GPS naběhne za studena při jízdě do dvou minut a když se PDA nehýbe tak asi minutu..v tunelu se nedivte že není signál když jste v tunelu pokud tomu nerozumíte jste na tom špatně...GPS mám v továrním nastavení a běhá s dobrou přesností prostě jde všecko supr..výrobní serii mám R01..jediné co mě opravdu štve je chybějící infraport což ale neí nic proti tak dementně umístěnému tlačítku pro zapnutí až se mi chce blít...netušil jsem že pude tak lehce zmáčknout když jsem PDA kupoval..todle opravdu vyrobci nedomysleli protože jakmile PDA strčím do kapsy tak se skoro pokaždé zapne..ale jinač je Mio P550 supr mašina
radek2 (15)|3.8.2008 22:32
Jojo,s tím tlačítkem máš úplnou pravdu,řeší to jen futrál který ho chrání.Jinak jsem si po roce používání pořídill externí anténu GPS a citlilivost se hoodně zlepšila(i rychlost nabíhání GPS) a to mám revizi R01.