Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Velká recenze zařízení Asus MyPal A632/A636

Pavel Koza (4761)|7.5.2006 12:50
Tuto otazku moc nechapu - dnes i v budoucnu je WiFi o rychlem BEZDRATOVEM pripojeni k libovolne IP siti, nejcasteji primo k Internetu. Co byste od toho chtel vic?
gete (40)|7.5.2006 15:25
Áno, to mi je jasné. Myslím si však, že surfovanie po nete je na PDA-čkach iba núdzové, keď nie je po ruke vhodnejšia mašina. Mal som na mysli niečo úplne iné. Podobne ako Blutooth slúži na prepájanie rôznych zariadení, či wi-fi je špecifické pre bezdrátový internet, alebo je možné to využiť aj na niečo iné. Nie som technik, som zameraný skôr humanitne a tak neviem či som sa správne vyjadril.
Pavel Koza (4761)|7.5.2006 15:32
Bluetooth je proste Bluetooth, WiFi je Wireless LAN. Prvni je navrzeno pro spojeni mezi ruznymi typy zarizeni na kratkou vazdalenost, to druhe je proste LAN (sit) bez dratu. Ano, i dnes uz je mozne se napriklad pripojit k dataprojektoru a prezentovat bez nutnosti mit pripojeny kabel, ale jestli se okruh podobnych vlastnosti bude dal rozsirovat je ve hvezdach.
gete (40)|7.5.2006 15:47
Ďakujem.
A keď ste sa mi ozvali vy p.Koza, mal by som ešte niečo, na čo by ste mi asi najlepšie odpovedali Vy, pretože ste písali receniu na Asusa 63x. Pýtal som sa na to síce v inej diskusii -o kartách (https://www.ce4you.cz/forums/view_topic.asp?t=10817&fi=140#144)
ale skúsim sa ešte Vás. S akou max. veľkosťou karty vie 63x pracovať?
A ešte jedna otázka. Vie GPS pracovať aj keď nie je vyklopená anténa?
Vďaka
Mám veľký zálusk na toto zariadenie, hlavne na navigáciu, preto sa pýtam.
Atisbusty (102)|12.5.2006 22:25
Už jsem na to také narazil a zde na ce4you uz se to resilo a lze stahnout doinstalaci ( tim dodtaecne diky kolegovi, ktery ten cab vytvoril )
https://www.ce4you.cz/forums/view_topic.asp?t=12087&fi=0
CrazyMiky (14)|20.5.2006 11:40
Už sa niekdo z vás dostal na "dosah" k A636N (BT 2.0, Wifi b+g) ?
CrazyTom (2)|27.6.2006 09:56
Na dosah k A636N jsem se dostal včera, když jsem si ho koupil. Mechanicky vypadá dobře, ani anténa se nevyklá, zatím:-). Akorát ho dneska nesu na reklamaci, protože na levé straně displaye jsou u kraje od horního okraje k dolnímu dva sloupce bílých jasně svítících pixelů:-( Snad reklamace proběhne k mé spokojenosti. Po reklamaci o něm můžu dát vědět víc.
lantop (9)|27.6.2006 10:58
Pokud si ho chcete koupit, tak Vás musím upozornít na to, že má hodně slabou WiFi a pokud nestojíte u vysílače WiFi, tak se nepřipojíte a v reklamaci Vám to neuznají. V místech kde se připojíte bez problémů, tak ASUS A636 si ani neškrtne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jantar_ce4you (0)|9.7.2006 20:30
Dobrý den Pavle,
Nejdříve musím velmi poděkovat za skvělé informace, které začátečníkům podáváte zejména ve specializovaných článcích. Já se této problematiky budu velmi úzce dotýkat. Po delším rozhodování jsem se rozhodl tyto otázky spojit a řešit je ve fóru k PDA které jsem zakoupil. Jinak máte plnou pravdu – 20 let se pohybuji mezi počítači, přesto velmi těžce trávím PDA filosofii.
K produktu: musím říct, že manuál od ASUSu je otřesný, alespoň IMHO. Spousta věcí je zde zmíněna okrajově nebo vůbec, což je tragedie zejména pro mne jako začátečníka.

Rád bych se zaměřil na pár věcí: tou první je bolístka jménem GPS a její nastavení. Nepochopil jsem. Pokud si vezmu k ruce nastavení GPS, tak poslední záložkou je „přístup“, kde samozřejmě nechávám zatržítko na automatickou správu. Prostřední záložka je „Hardware“. Předpokládám, že zde si nastavím HW port a rychlost. Na první záložce „Programy“ si nastavím virtuální port, na který mi budou chodit programy. Nastavil jsem si tedy standardní HW port COM1, 4800baud, SW port COM4 a předpokládám, že pokud v libovolné aplikaci nastavím, že si má chodit pro data na COM4, tak je získá. Ale tak mi to nejde. Hodiny jsem laboroval, než jsem ze skenu GPS pochopil, že mi toto zařízení visí na portu COM5. Proč, když mu „nařizuju“, ať je na COM1? Ať na záložce „Hardware“ nastavím co chci, GPS je stále na COM5. Provizorně to řeším tak, že aplikacím nastavuji COM5 (nemohou ale běžet současně). V nastavení GPS může být cokoli a běží to stejně. Kde je tedy zakopaný pes? Něco jsem nepochopil?


Druhou věcí je problematika paměti:
V této recenzi a zvláště v článku https://www.ce4you.cz/articles/detail.asp?a=177 – Jak je to na Pocket PC s pamětí? jsem se dočetl spousty informací o využití paměti a děkuji za ně. Stále mi však není několik věcí jasných, cituji:
1. nová verze operačního systému či dokonce jednotlivé opravy mohou být zaznamenány přímo do Flash ROM paměti – znamená to tedy, že pokud výrobce (v tomto případě ASUS) vydá nějakou opravu nebo přímo novou verzi ROM mohu ji nahrát? A co nové verze Windows Mobile?

2. Zatím poslední vymožeností týkající se Flash ROM pamětí na Pocket PC je možnost využití její neobsazené části jako extra úložiště - u běžného zařízení se může jednat až o několik desítek megabytů prostoru pro citlivá data či aplikace, které uživatel potřebuje mít extra ochráněná. – a dále: Dle specifikace má Asus 64MB RAM a 128MB FlashROM, pro uživatele je po hard resetu k dispozici 42MB RAM a 57MB FlashROM. Pokud se vám to zdá málo, zde je vysvětlení - v Asusu vyčlenili téměř 26MB FlashROM a udělali z toho oddělený Flash Disk. – tady mám přiznám se stále naprostý zmatek. Až do teď jsem si myslel, že oním Flash Diskem mímíte onu část FlashROM přístupnou uživateli po Clean Resetu (tedy tu, kam já běžně instaluji aplikace). Teď jsem si ovšem na jednom z Vašich screenshotů všiml, že onen Flash Disk máte na záložce mezi paměťovými kartami! Já tam mám pouze suchou hlášku „Nenainstalováno.“


3. Příjemná je rovněž možnost provést tzv. Úplné vypnutí zařízení, kdy zařízení přestane napájet RAM a baterie tak vydrží nabitá mnoho týdnů a možná i měsíců - nic kromě samovolného vybíjení jí totiž netrápí. Po zapnutí je možné zařízení dál používat, uživatel přijde pouze o neuložená data, na což však bývá většinou upozorněn. – Pokud to chápu správně tak pokud toto PDA jednoduše vypnu tlačítkem tak RAM zůstává pod napětím a tudíž se vybíjí baterie. Aby se tak nestalo musím....tedy co? Podržet vypínací tlačítko dokud se neobjeví hláška „Vypnutí systému“? BTW jak dlouho může ono PDA vydržet při napájení RAM? Den? Dva? Týden? Více?

4. U zařízení s WM5: Hard reset na WM5 je z pohledu dlouhodobého uživatele Pocket PC takový polovičatý hard reset. Po jeho vyvolání se totiž smaže pouze systémové nastavení (registry a spol.), data zůstanou zachována. Využití najde například ve chvíli, kdy se po instalaci nějakého programu zařízení již nerozběhne. – předpokládám tedy, že zůstanou veškerá data v Documents and Settings, ale i Program Files aj. Tento reset se mi nezdá moc praktický – pokud vše funguje jako na PC, tak se smazaným registrem stejně ony programy nepůjdou spustit a PDA zůstane prakticky zaneřáděné nepotřebnými soubory. Dobré to je naopak pro Dokumenty, o které nepřijdu. Pokud to mám použít pro případ který popisujete (tedy při nefunkčnosti WM5), tak předpokládám nezávislou funci tohoto resetu na OS (tedy že ho dokážu vyvolat i při naprosto vytuhlým systému – jako když mně na PC nejede Win, tak se i tak v pohodě dostanu do BIOSu...).


Pozn: jsem majitelem 632N, což by ovšem mělo být identické zařízení s 632 (až na BT samozřejmě...)

Díky moc za jakoukoli odpověď, která mne posune blíže ke správnému pochopení problémů.
khonsun (1)|14.12.2006 11:39
ASUS PDA MyPal A632N - Ma, prosim, nekdo zkusenost s tracklogy? Konkretne se mi jedna o moznost spoluprace se Zonerem 9. Predpokladam, ze by to mel umet, vzhledem k sftw. Dekuji.
freexxx (1)|23.5.2007 22:01
Dobrý den je mozune pouzit v asuse 636n kartu Apacer SecureDigital High Capacity card 8GB Class2????
pojde mi to korektne???
cena 2 436 Sk
s DPH
Zdenek Malinsky (9781)|23.5.2007 23:19
SDHC (s nejvyšší pravděpodobností) ne, tu zatím nezvládá moc PDA.
Co ti brání to vyzkoušet?
STWondr (1)|16.8.2008 18:35
Mužete my někdo řict jaký je rozdíl mezi Asus a636 a Asus a636n? Děkuji
Zdenek Malinsky (9781)|17.8.2008 15:42
Model N se dostal na trh o 7 měsíců později a liší se pouze o lepší BT (2.0 místo 1.2) a Wi-Fi (b/g místo b) - viz