Zdravím všechny,
používám od Aponie Smart Maps a jsem velmi spokojen. BOR mě dopředu zaujal, ale pak mě trošku odradily grafické ukázky na jejich www. Ale to je věcí názoru a vkusu. Mně se to prostě nelíbilo.
A pak tady čtu všechny tyto komentáře těch, co si to již pořídili, a z mé strany je rozhodně vymalováno. Různá diskusní fóra jsou pro mě vždy rozhodujícím vodítkem. A horší reklamu, než toto fórum, si Aponie rozhodně přát nemohla. A obávám se, že lidí, které toto odradilo je asi dost a dost.
Kdysi dříve jsem četl, že na tom vývojáři Aponie pracovali asi 3 měsíce. Toto číslo padlo na tomto fóru. Pokud si představím, že na tom pracovalo třeba 5 lidí, s platem řekněme 40 000. Pak náklady i s pojištěními pro firmu jsou kolem 1 050 000 Kč. K tomu nějaké energie, místnosti, náklady do hardwaru. Tak odhadem dohromady 1 500 000. Pak při zisku z jednoho produktu třeba 1000 korun, by se jim toto vrátilo při 1 500 prodaných kusech. A to není zase tak moc.
Takovýto produkt přeci musí projít podstatně důkladnější a dle mě i nákladnější přípravou. Přeci musím kalkulovat s mnoha tisíci, ne-li desetisíci prodaných kusů. Přidám už jenom jiný jazyk a vzhůru s prodejem např. na Slovensko, do Maďarska. Tam TT nezasahuje. Jinak se pohybuji na úrovni vietnamských trhovců.
Vývoj a odladění pánové z Aponie dle mě hluboce podcenili. Bylo to šité horkou jehlou a nechápu proč. Začít od píky s vývojem a prodávat to za 3 měsíce je velká odvaha. To lze s utilitkou za pár stokorun. Ale produkt, který by se dal prodávat po řadě zemí Evropy, hodně dlouho, protože mapy lze stále aktualizovat, to je odvaha. Nejsem v tom odborník, možná mám naivní představy, ale rozhodně je něco špatně.