Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

YAKUMO Delta X GPS - zkušenosti, problémy...

Kocir (836)|9.10.2005 10:42
[QUOTE="oiler"]mam problem s gps - nejak vubec nefunguje. Nainstaloval sem oem smartmaps nastavil port, ale nedela to vubec nic v tom emea kodu gps jedou jen nejaky nesmysly, asi zkusim ten novej rom[/QUOTE]

To je divny funguje to normalne i se starou verzi ROM.
oiler_ce4you (15)|9.10.2005 10:51
no zkousel sem vsechno mozny takze v pondeli jdu reklamovat, to mam teda radost o to vic ze du do alzasoftu grrr :evil:
oiler_ce4you (15)|9.10.2005 14:16
jen jeste jedna otazka kdo ma tuhle gpsku a mapu smartmaps, tak kdyz se podivate na nastaveni gps jak vypada ten emea kod? Me tam projizdi jen nejakej bordel WGS sirka i delka sou jen 0.00000 a v satelitech mam jen sedivy sloupce pridal sem sem jeste fotku jak to vypada
obrazek1
obrazek2
Kocir (836)|9.10.2005 19:12
[QUOTE="oiler"]jen jeste jedna otazka kdo ma tuhle gpsku a mapu smartmaps, tak kdyz se podivate na nastaveni gps jak vypada ten emea kod? Me tam projizdi jen nejakej bordel WGS sirka i delka sou jen 0.00000 a v satelitech mam jen sedivy sloupce pridal sem sem jeste fotku jak to vypada
obrazek1
obrazek2[/QUOTE]

Doporucuji nasledujici:
1) udelat SOFT RESET
2) spustit SmartMaps
3) V nastaveni zkontrolovat zda je nastaven COM2 a Baudrate 4800
4) Vyjit ven a pockat. Pokud se bude provadet tzv studeny start (coz je ten nejprvnejsi start) tak to muze trvat az i nekolik minut (to je princip GPS po studenem startu).

Pokud v okne probiha vypis NMEA pak program nasel GPS prijimac a ten vydava protokol. Pak by se mely objevovat ty sede sloupce (GPS prijimac vidi satelity) ty se pak zacnou po nejakem case vybarvovat na modro (GPS prijimac dostava smyslplny signal s kterm lze pracovat).
Nechte to do chvile kdy budou nejmene tri sloupce modre (lepe vice). Pak uz je vse OK a po kazdem dalsim startu GPS bude nabeh rychlejsi (teply start).

Apropo co je za problem u ALZASOFTU se servisem?
oiler_ce4you (15)|10.10.2005 16:06
Mel jsem za to ze kdyz vystrcim gps z otevrenyho okna tak by se mela chytit ale nic ani po pul hodine. zkousel sem to i venku na ulici u domu nic. Pomohlo az kdyz sem vylez na holou plan - siroko daleko zadnej dum. Nakonec se asi po minute chytla. Takze se omlouvam a diky za rady vsem. Jo v alzaci probehla reklamace uplne super i kdyz zbytecne. :oops: - no proste blbec
George106 (111)|10.10.2005 16:14
Je pravda, ze nekdy zcela nechapu, jakto ze se GPS nechyta. Uz se mi to stalo na otevrenych mistech napr. letiste, velke parkoviste u hypermarketu. Asi je tam moc velke mnozstvi satelitu :) a nevi ktery si vybrat. Ne vazne v prehledu mam plnej pocet satelitu, ale vsechny jsou sede a nemluvi se zadnym.... To se stavalo se Smartmaps, ted je uz nepouzivam protoze jsem v UK... ale TT5.1 drzi signal v mistech, kde bych jej nehledal. Naposled v coop marketu, pod strechou daleko daleko od prosklene vylohy.

neooo666 (243)|10.10.2005 17:21
[QUOTE="George106"]Je pravda, ze nekdy zcela nechapu, jakto ze se GPS nechyta. Uz se mi to stalo na otevrenych mistech napr. letiste, velke parkoviste u hypermarketu. Asi je tam moc velke mnozstvi satelitu :) a nevi ktery si vybrat. Ne vazne v prehledu mam plnej pocet satelitu, ale vsechny jsou sede a nemluvi se zadnym.... To se stavalo se Smartmaps, ted je uz nepouzivam protoze jsem v UK... ale TT5.1 drzi signal v mistech, kde bych jej nehledal. Naposled v coop marketu, pod strechou daleko daleko od prosklene vylohy.

[/QUOTE]

Přesně tak, tohle jsem vypozoroval taky. Souvisí to asi se startem GPS. Pokud má stažený almanach a aktuální rozmístění satelitů, chytá se do 20sec (po vypnutí / zapnutí aplikace TomTom - start GPS). Pokud jej zapnu po ránu s kvalitním výhledem, po 20sec naskočí všechny satelity ale jsou šedé, první z nich zmodrají vesměs do 1min. O vikendu jsem ale vypozoroval další zvláštnost bez jakýchkoliv souvislostí - i s kvalitním výhledem (až jsem po 10min GPS konečně přemluvil ukázala 8sat) naskočily šedé pouze dva, došlo k synchronizaci času, ale další 4min se nic nedělo, ani nepřibyly žádné další šedé a to jsem stál bez pohybu na místě. Vypnutí TomTom, start SMARTMAPS, do 1-2min zmodraly první satelity, konec SMARTMAPS, start TOMTOM, do 20sec OK. Zvláštní. Pokud nečekám u Toma 4min a rovnou vypnu a startuju SMARTMAPS tak po delší době čekání (3min) také nic, konec, start TomTom, 1-2min a teprve se chytne. Toto chování jse vypozoroval jako nepravidelné a nevím, zda to nesouvisí s bugem v původní ROM, neboť tu jsem po porovnání a zjištění shody přes eUTILITY neupgradoval, ale asi to nakonec zkusím. Další den, start TomToma zase do 1min, tak fakt nevím :D
George106 (111)|10.10.2005 18:04
Tak jam mam o flashovani ROM a to chovani me doopravdy zarazi. Taky se stava, ze pokud zapnu TT jeste doma, kde nechyta signal a pak vyjdu ven, nechce se prihlasit a kdyz jej vypnu a znovu zapnu, obvykle najde sve ovecky rychle a fungujeme.

Netusim, cim to je, ale hlavne kdyz chytne alespon nekdy neco :)
Vlada165 (676)|11.10.2005 08:19
Kdyz jdu s DeltouX pesky, tak je pri dobrem svetle jakz tak videt display i bez podsviceni (tedy jen na navigaci - psani uz by bylo horsi...) a kdyz porebuju navigovat, tak je to samozrejme lepsi, nez porad vypinat display uplne.
Nevite prosim jestli to jen s tim vypnutim podsviceni zere o hodne vic proudu, nez kdyz se dispaly porad vypina uplne (coz se mi moc nehodi...), anebo je rozdil zanedbatelny ? Dik ...
neooo666 (243)|11.10.2005 08:28
[QUOTE="vladas"]Kdyz jdu s DeltouX pesky, tak je pri dobrem svetle jakz tak videt display i bez podsviceni (tedy jen na navigaci - psani uz by bylo horsi...) a kdyz porebuju navigovat, tak je to samozrejme lepsi, nez porad vypinat display uplne.
Nevite prosim jestli to jen s tim vypnutim podsviceni zere o hodne vic proudu, nez kdyz se dispaly porad vypina uplne (coz se mi moc nehodi...), anebo je rozdil zanedbatelny ? Dik ...[/QUOTE]

To podsvícení si bere docela dost, všiml jsem si že pokud je intenzita nastavena na max tak baterka jde dolu evidentně rychleji než pokud je nastaveno na minimum, a nejmarkantnější rozdíl je v připadně jeho úplného vypnutí (hodinu jsem měl puštěno nahrávání bez podsvícení a baterky ubylo jako během 20min práce s podsvícením)
Pijer_ce4you (36)|12.10.2005 09:37
Potřebuji poradit, kolega má nově deltu X a po nějaké době nošení v tašce ho vyndal úplně vybité a "čisté" - bez lokalizace, kontaktů atd. Předpokládám, že se mu díky nešťastnému řešení zapínání sám spouštěl. Poraďte:
1. V nastavení jsem nenašel uzamknutí tlačítek (PDA se spustí velice snadno) - jde to?
2. Matně si vzpomínám, že v nějaké recenzi psali, že má záložní baterii a proto neztrácí při vybití data???
3. Nemá už někdo pouzdro? Třeba na jiný typ, ale aby to alespoň trochu pasovalo?
Díky
George106 (111)|12.10.2005 09:46
[QUOTE="Pijer"]Potřebuji poradit, kolega má nově deltu X a po nějaké době nošení v tašce ho vyndal úplně vybité a "čisté" - bez lokalizace, kontaktů atd. Předpokládám, že se mu díky nešťastnému řešení zapínání sám spouštěl. Poraďte:
1. V nastavení jsem nenašel uzamknutí tlačítek (PDA se spustí velice snadno) - jde to?
2. Matně si vzpomínám, že v nějaké recenzi psali, že má záložní baterii a proto neztrácí při vybití data???
3. Nemá už někdo pouzdro? Třeba na jiný typ, ale aby to alespoň trochu pasovalo?
Díky[/QUOTE]

1. Myslim si, ze DeltaX nema zamykani tlacitek
2. Ma malou baterku, ale ta dlouho nevydrzi a po vybiti hlavniho accu jde obsah RAM do kytek, zustavaji data jen na Storage Card a Flash disk ( tady ma smysl instalovat nejdulezitejsi a male aplikace)
3. Pouzdro jsem koupil od Hamy na fotak viz drivejsi prispevek a uz jsem cetl, ze nekdo poridil i neco jineho za taky celkem levny peniz.
neooo666 (243)|12.10.2005 10:06
Včera jsem zkoušel s Nokia7650 přenos přes IRDA a daří se mi data přenášet pouze ve směru PDA->MOBIL. V opačném směru Delta rozpozná komunikaci se 7650 ale následný přenos havaruje hláškou "Sending failed" na 7650. Nevíte někdo co dělám špatně?
George106 (111)|12.10.2005 10:15
Ja jsem to zkousel se Samsungem S300m a vubec nic, ani jeden se netvari, ze by nejaka komunikace mohla probihat. Nemate nekdo uz zkusenosti s nejakym phonem, ktery by komunikoval popr. umoznoval GPRS pripojeni? Mozna kazdy komunikuje jinym jazykem :D
neooo666 (243)|12.10.2005 10:36
Tak už jsem to rozchodil. Primárně jsem měl vypnuté "Receive all incoming beams" v nastavení Connections, abych ušetřil trochu štávy baterky a zkoušel jsem přenos manuálně přes "Receive an infrared beam" v tom samém dialogovém okně úplně dole, ten ale selhal. Pokud zůstane natvrdo zaškrtnuta volba "Receive all incoming beams" tak to fachá a za chvíli na Today vyskočí hláška pro potvrzení příchozího spojení a dokument se uloží do \\My Documents. V mobilu je infrak standardně vypnutý takže se před přenosem musí aktivovat, jinak zkoušel jsem to na minimální vzdálenost (0.5 cm) a s Nokií to už šlape.
George106 (111)|12.10.2005 10:48
Tak jsem to zkousel znovu, musi byt zakrtle prijmout prichozi infra.... a dole jsme kliknul na prijmout infra prenos od zarizeni typu pocket pc nebo H/PC a objevila se mi hlaska, ze vytvari spojeni z Samsung SGH S300m a tam to skoncilo. Uz nic vic s nedeje...... Asi se ti dva nemaji radi....:disgusted:
neooo666 (243)|12.10.2005 11:13
Paráda, takže to že to rozpozná Samsung už je na dobré cestě k tomu aby si to rozumělo. Myslím, že užs to takhle zkoušel, ale stejně: zkus nechat zaskrtle "Prijmout prichozi infra" a potvrdit dialog OK (neklikat na "Prijmout infra prenos"), zavřít Nastavení a nechat jenom Today obrazovku. Potom vybrat na mobilu nejaky .JPEG a zvolit "Odeslat pres IrDA", nasměrovat oba infraporty na sebe s přímou viditelností a co nejmenší vzdáleností (1cm). Zakrátko by měl z horní lišty Today vyskočit potvrzovací dialog.
neooo666 (243)|12.10.2005 11:20
[QUOTE="George106"]
Jinak jsem hodil vse opet na 2GB kartu a uvidim, zda ty problemy zpusoboval jen vBar nebo i ta karta. Je to mravenci prace a chvilemi mi to uz leze krkem.... A to vse kopiruji pres ctecku, nedokazi si predstavit, ze bych pouzival jen USB kabel.....[/QUOTE]

Btw. už jsi něco vypozoroval tady s touto záležistostí? 1GB se pomalu ale jistě začíná zaplňovat, a tak začínám pošilhávat po 2GB ale prioritou pro mě je stabilní navigace
George106 (111)|12.10.2005 11:21
Bohuzel ani nevim, jak poslat obrazek pres infra. Jde mi to urcite pokud to provadim z pocitace na mobil, ale ne opacne. Pokud se mylim, rad si necham poradit, ale mam pocit, ze to nejde. No jo Samsung:(( Budu muset koupit jiny telefon na IrDA ktery bude mit zajem komunikovat.
George106 (111)|12.10.2005 11:27
[QUOTE="neooo"]
Btw. už jsi něco vypozoroval tady s touto záležistostí? 1GB se pomalu ale jistě začíná zaplňovat, a tak začínám pošilhávat po 2GB ale prioritou pro mě je stabilní navigace[/QUOTE]

Mam tam asi tyden tu 2GB SD Sandisk Ultra II kartu a zda se, ze mi ten krach s TT zpusoboval ten vBar, co uz nepouzivam. Mam tam celkem dost dalsich programu a PDA se uz od te doby chova korektne. Takze doufam, ze to tak pujde dal. Jinak mam volno 176MB z 1,9GB :D
Netusim, jestli funguje Smartmaps, nepouzivam, protoze jsem mimo CR a zkousel jsem je jen kratce jeste pred flashem ROM. viz. problemy se satelity.

George106 (111)|12.10.2005 15:36
Tak jsem si ted hral s aplikacemi na vypinani display - DisplayOff a s SreenOff a v prvnim pripade mi pri spusteni Tomtom a zhasnuti display dojde k preruseni komunikace pre Activsync - chova se to jako by se suspendoval - prerusilo se i prehravani mp3 - musel jsem ho doopravdy suspendovat a pak se opet TT i mp3 prehravac rozbehl. Je zajimave, ze pokud zhasnu jen pri mp3 prehravaci, tak prehravani funguje dal.

V druhem pripade to funguje dobre, jen nelze zapnout display stejnym tlacitkem ale pouze power tlacitkem. Pri vypnuti display se nic neprerusi, ale zase pri navratu (zmacknuti power tlacitka) se navrchu objevi lista s nazvem programu (ScreenOff) atd... a musi se zavrit kliknutim na krizek. Teprve pak se spusti prehravani a TT.

A jeste jeden postreh, pri prehravani mp3 a naslednem spusteni TT se lehce zesili hlasitost mp3.

Takze pokud porovnavam oba programy, asi mi ani jeden prilis nevyhovuje.
Jak se mi zda, dela to hlavne problemy pokud jsem pripojeny pres synchronizaci.

Vseobecne je DeltaX leniva, pokud se spusti TT a neco k tomu. Ocekaval jsem vetsi houzevnatost.
Kocir (836)|12.10.2005 15:46
Nesouhlasim, Delta X ma oproti Delte 300GPS narust vykonu zejmena v grafice o cca vice jak polovinu.

TT je velmi sofistikovana aplikace pracujici precizne s grafikou. A nemam s nim na DelteX a ani na Delta 300GPS zadny problem.

Problem muze byt jedine v tom ze, pokud se spusti na PDA v pozadi MP3 prehravac tak je to zahul asi na kazde PDA, nebot se jednak musi rozdelit prace CPU mezi TT a MP3 a navic se snizuje volna pamet coz je vzdy kriticke u MS operacnich systemu na vykon CPU.
George106 (111)|12.10.2005 15:58
[QUOTE="Kocir"]Problem muze byt jedine v tom ze, pokud se spusti na PDA v pozadi MP3 prehravac tak je to zahul asi na kazde PDA, nebot se jednak musi rozdelit prace CPU mezi TT a MP3 a navic se snizuje volna pamet coz je vzdy kriticke u MS operacnich systemu na vykon CPU.[/QUOTE]

Ted jsem se dival, kolik mam volne pameti pri spustenem mp3 prehravaci a TT a je to celkove 30MB z toho 20,4MB Program Memory.

Po vypnuti TT se celkova zvysila na 34,2MB a Program Memory na 24,5MB.

Nevim, cim zobrazit zatizeni procesoru, nemuzu rict, jak moc se nudi.....
Kocir (836)|12.10.2005 19:28
[QUOTE="George106"][QUOTE="Kocir"]Problem muze byt jedine v tom ze, pokud se spusti na PDA v pozadi MP3 prehravac tak je to zahul asi na kazde PDA, nebot se jednak musi rozdelit prace CPU mezi TT a MP3 a navic se snizuje volna pamet coz je vzdy kriticke u MS operacnich systemu na vykon CPU.[/QUOTE]

Ted jsem se dival, kolik mam volne pameti pri spustenem mp3 prehravaci a TT a je to celkove 30MB z toho 20,4MB Program Memory.

Po vypnuti TT se celkova zvysila na 34,2MB a Program Memory na 24,5MB.

Nevim, cim zobrazit zatizeni procesoru, nemuzu rict, jak moc se nudi.....[/QUOTE]

Jak vidno pameti, je dost, ale jak rikam je to asi obecne dost narocne nechat bezet navigaci (zejmena TT v 3D) a k tomiu jeste MP3. Je taky si treba uvedomit ze jak TT tak MP3 pristupuji naraz na kartu (TT pro mapy a MP3 prehravac pro MP3).
George106 (111)|13.10.2005 17:17
Chtel bych rozvest uz jednou mnou zakousnute tema. Pokud bych chtel udelat dobijeni s Accu, dalo by se pouzit nasledujici reseni?

1.HALTER 4XUM1
Držák na čtyři baterie UM1(velký mono),R20,D,kontakty CLIP,Imax 0,5A
2. UM 1-C4400 SANYO [Výrobce: SANYO]
NiCd aku MONO 1,2V/4400mAh, komerční provedení ø33x60mm 144g

Pres klip napojit upraveny USB kabel s konektorem mini-B.

Nabijecka dodava standartne podle stitku 5V a 1A, takze by snad 4,8V z Accu nebylo moc.

Snad to neni uplna blbost.:D.. a jeste by mne zajimalo, na jak dlouho by to pomohlo...
oiler_ce4you (15)|14.10.2005 19:20
nevim jestli sem neco neprehlidnul -nasel uz nekdo nekde baterku do delatx z jinyho zarizeni?
Vlada165 (676)|19.10.2005 11:24
[QUOTE="George106"]
Nabijecka dodava standartne podle stitku 5V a 1A, takze by snad 4,8V z Accu nebylo moc. [/QUOTE]

Take nevim, jestli nedelam "ptakovinu" ;-D (o vikendu uz jsem musel Yakuma i s vypnutym podsvicenim a prubezne vypinanym celym displayem, coz se moc nehodilo, kdyz jsem potreboval navigovat na lesnich cestach v neznamem miste, kde navic byla dost nepresna mapa, ke konci prochazky porad vypinat a zaznamenavat jen nejnutnejsi body, i kdyz jsem chel celou trasu pro kalibraci "fotomapy :-( ...)
protoze nevim, kolik Yakumo ma opravdu spotrebu a jestli mu staci tech 5 V,
ale zkusil jsem za 19 Kc koupit drzak na ctyri velke tuzkovky ,
doma uz se mi nabiji a jsou to 2500 mAh (placl jsem se pres kapsu a je to nejvetsi kapacita, co jsem sehnal, protoze monoclanky uz by asi byly dost neskladne a navic potreba zas jina nabijecka ...).
Dnes uz doufam budou nabite, k tomu jsem zatim priletoval kablik se samici USB ze sareho PC a budu se modlit, co to udela - doufejme, ze to Yakumo neodnese :-( ...
Pak to jeste asi bude cele chtet do nejake plastove krabicky (jsem liny ji lepit a snad neco sezenu, aby to nemuselo byt sbrnknute gumickou a nehrozil zkrat v kapse) a dodat tomu tedy nejakou "stabni kulturu", tazke mi (a hlavne chudaku Yakumovi) drzte palce ;-) ...
eee (22)|19.10.2005 11:52
Prosim o info. Chci si poridit Yakumo Delta X, prave kvuli nejen navigaci, tak shanim vsemozne udaje. Nepodarilo se me zjistit, jestli do toho jdou prikoupit nahradni baterie, nevite nekdo? Jeste by me zajimalo, jaky map. software by jste me doporucili pro turistiku. KCT? Dekuji za info.
eee (22)|19.10.2005 11:59
Jeste by me zajimalo, jestli k tomuto PDA jde nejak pripojit wi-fi karta?? Diky za jakekoliv info.
Vlada165 (676)|19.10.2005 12:25
[QUOTE="eee"]Prosim o info. Chci si poridit Yakumo Delta X, prave kvuli nejen navigaci, tak shanim vsemozne udaje. Nepodarilo se me zjistit, jestli do toho jdou prikoupit nahradni baterie, nevite nekdo? Jeste by me zajimalo, jaky map. software by jste me doporucili pro turistiku. KCT? Dekuji za info.[/QUOTE]

Baterie (kdyz jsou vymenne) by urcite koupit jit mely (jen jestli i u nas), ale nevim (treba se mylim), kdyz ho odpojis od napajeni, tak to podle mne znamena HW reset a jen proto se snazim bastlit ten nahradni zdroj, misto aby ch si radeji koupil nahradni baterku, ktera mi bude mene prekazet ...

Soft bych mozna doporucil OziExplorer, kam si muzes nahrat a zkalibrovat i vlastni oskenovane turisticke mapy.
Vlada165 (676)|19.10.2005 12:30
[QUOTE="eee"]Jeste by me zajimalo, jestli k tomuto PDA jde nejak pripojit wi-fi karta?? Diky za jakekoliv info.[/QUOTE]

Mela by jit do SD slotu, ale pak se Ti zas nikam nevejdou vetsi programy a mapy.
Pokud ale budes chte byt "zasitovany", tak predpokladam, ze to nebude za pochodu a nebudes tedy zaroven pouzivat GPS ze ? ;-) ...
eee (22)|19.10.2005 12:48
Aha tak to by mohl byt problem za pochodu menit bateria a delat cely restart. Diky. No baterie jsem poptaval, ale nejak je nikdo neumi, zatim. A jak jsi s tim zdrojem daleko? Asi teda budu taky muset neco zbastlit :-(

Jinak OziExplorer neznam, koukal jsem po Pathaway. Kouknu, dik.

Ano presne, kdyz se presunu k pripojeni, GPS nepotrebuji, tak me neva, ze budu muset vyndat kartu. Nevite kolik to stoji, popr jak se to Wifi jmenuje?
neooo666 (243)|19.10.2005 13:34
[QUOTE="vladas"]
Baterie (kdyz jsou vymenne) by urcite koupit jit mely (jen jestli i u nas), ale nevim (treba se mylim), kdyz ho odpojis od napajeni, tak to podle mne znamena HW reset...[/QUOTE]

Řekl bych že se zcela určitě mýlíš - tímto by přece možnost vyměnitelné baterie postrádala veškerý smysl. Yakumo obsahuje ještě jednu malou záložní knoflíkovou baterii (ta není volně přístupná), která udržuje data v paměti ještě po omezený čas (řádově minuty - kontrolka napájení přitom oranžově bliká) pokud dojde ke ztrátě napájení (tedy i vyjmutí baterie). Náhradní originál baterie určená přímo pro YakumoDeltaX se měla dodávat od září 2005 ale ještě jsem ji nikde neviděl, nemáte asi někdo ozdkoušeno jestli do ní nepasuje nějaká "mobilní"?
George106 (111)|19.10.2005 13:55
[QUOTE="neooo"]
Řekl bych že se zcela určitě mýlíš - tímto by přece možnost vyměnitelné baterie postrádala veškerý smysl. Yakumo obsahuje ještě jednu malou záložní knoflíkovou baterii (ta není volně přístupná), která udržuje data v paměti ještě po omezený čas (řádově minuty - kontrolka napájení přitom oranžově bliká) pokud dojde ke ztrátě napájení (tedy i vyjmutí baterie). Náhradní originál baterie určená přímo pro YakumoDeltaX se měla dodávat od září 2005 ale ještě jsem ji nikde neviděl, nemáte asi někdo ozdkoušeno jestli do ní nepasuje nějaká "mobilní"?[/QUOTE]

A uz jsi to zkousel? Ja ano a Yakumo jsem mel jak po HW resetu. Mozna mam spatny kousek :D
neooo666 (243)|19.10.2005 14:05
[QUOTE="George106"]

A uz jsi to zkousel? Ja ano a Yakumo jsem mel jak po HW resetu. Mozna mam spatny kousek :D [/QUOTE]

Ještě jsem tu čest neměl ale když jsem s tím zezačátku blbnul tak vím že když jsem vyndal baterku abych provedl HR (přepínačem pod baterií) tak poté co jsem baterii vyjmul jsem si všiml té blikající dobíjecí LED, takže jsem v tichosti předpokládal že to tak bude. Teď to ověřovat nebudu (to by bylo jenom falešné hrdinství :D ) ale o vikendu chci přeflashovat ROM tak to rovnou vyzkouším a napíšu jak jsem dopadl
neooo666 (243)|19.10.2005 14:11
[QUOTE="neooo"]

Náhradní originál baterie určená přímo pro YakumoDeltaX se měla dodávat od září 2005 ale ještě jsem ji nikde neviděl, nemáte asi někdo ozdkoušeno jestli do ní nepasuje nějaká "mobilní"?[/QUOTE]

Aha tak už viděl, sice ne v ČR ale za 30€ je třeba tady nebo za 35 tu.
eee (22)|19.10.2005 15:39
No ja tu baterku poptaval (v cechach) u ruznych dodavatelu a vsude me bylo receno, ze nemaji a nevedeji. Ptal jsem se i po tom, jestli pri vymene restartuje a opet nikdo nevedel. Otazka je, jak dlouho to vydrzi i s nahradni baterii. Treba kdy pojedu na vikend do hor, tak se predpokladam moc nechytam a budu muset porad vypinat. Nepouzivate nekdo Pathaway pro nacitani map?
Kocir (836)|19.10.2005 20:00
[QUOTE="eee"]Prosim o info. Chci si poridit Yakumo Delta X, prave kvuli nejen navigaci, tak shanim vsemozne udaje. Nepodarilo se me zjistit, jestli do toho jdou prikoupit nahradni baterie, nevite nekdo? Jeste by me zajimalo, jaky map. software by jste me doporucili pro turistiku. KCT? Dekuji za info.[/QUOTE]

Nahradni baterie budeou KONECNE pristi tyden dovezeny do CR. Je to primo info od YAKUMO. Je to sichr
eee (22)|19.10.2005 22:02
a jsou stejny na yakumo 300 a yakumo X?
George106 (111)|20.10.2005 00:54
[QUOTE="eee"]a jsou stejny na yakumo 300 a yakumo X? [/QUOTE]

Jestli jsou stejne nevim, ale predchozi model Delta 300 GPS ji nema uzivatelsky pristupnou. Teprve Delta X ji ma pristupnou - aby to nebylo na ukor vydrze...:oops:
Vlada165 (676)|20.10.2005 06:59
Tak jsem vcera konecne provizorne (jeste potrebuju vyresit krabicku) zapojil ten zdroj z 4x 2600 mAh tuzkovek, ale bohuzel mel Yakuma "moc nabiteho" (skoro cely den jsem na nem neco delal z PC, takze jsem jej nestacil vybit a vyzkosuset, jestli to vubec neco pomuze.

Svitila ale normalne zluta LED jako kdyz se nabiji, takze uvidime.

Vrta mi ale hlavou, jestli ho pripojit az kdyz bude hlavni baterka slaba (kabely precejen prekazi) a jestli tak nebude brat vic proudu, kdyz se bude zaroven napajet PDA a nabijet baterka, nebo radeji pripojit hned, ale teoreticky by to melo vyjit nastejno, nebo ne ?
(nechci ty kabliky kvuli mereni zbytecne odletovavat, protoze ten drzak z umele hmoty jsem zpocatku letoval opatrne, ale meli tam blbe kontakty, ze jsem musel nakonec dat vic cinu a jeste proletovavat ta perka, takze tu umelou hmotu uz radeji nechci moc "skadlit" nez to budu jednou doufam letovat do krabicky)

Jak to ale laka dat jete jednu krabicku s dalsimi 4 tuzkovkami proti (tedy paralelne), ale kdo to ma platit ze ? ;-( ...
eee (22)|21.10.2005 13:17
Tak jsem tedka dostal zpravu z www.pdacentrum.cz , ze:"Náhradní baterii je možné koupit již teď, ale pouze s kapacitou, jakou má baterie v PDAčku" cenu jeste nedodali
eee (22)|21.10.2005 13:20
Jeste jsem se chtel zeptat. Jelikoz si porizuju 1 PDA, reknete me prosim nekdo, instalace je podobna jako u PC? Dekuji
George106 (111)|21.10.2005 13:27
[QUOTE="eee"]Jeste jsem se chtel zeptat. Jelikoz si porizuju 1 PDA, reknete me prosim nekdo, instalace je podobna jako u PC? Dekuji[/QUOTE]

Pokud ti nedela problemy instalovat programy na PC, nebude to na PDA jine. Dost programu se instaluje pres ActiveSync a pokud mas cab instalacni soubory, je na to velmi sikovny instalator cabinst tady na ce4you v sekci freeware.
eee (22)|21.10.2005 13:32
S PC problem nemam :-) Tedka si chci objednat Yakumo Delta X, tak shanim informace, takze soupnu instalcni CD do PC a propojim s PDA? Diky
George106 (111)|21.10.2005 13:56
[QUOTE="eee"]S PC problem nemam :-) Tedka si chci objednat Yakumo Delta X, tak shanim informace, takze soupnu instalcni CD do PC a propojim s PDA? Diky[/QUOTE]

Chce to pri instalacich trochu premyslet, kam to dat, protoze ja ze zacatku vse cpal do RAM a po zabavnem HR bylo vse pryc (napr. lokalizace a ruzne dalsi aplikace, ktere jsou male a vlezou se krasne do ROM).

Nektere programy se prvni nainstaluji do PC a pak se pres synchronizacni program nainstaluji do PPC. V okamziku, kdy by se nejaky program nahodou smazal z PPC, lze jej pres 'pridat a odebrat programy' znovu doinstalovat. Jen spravne zvolit kam....

Dalsi variantou jsou uz instalacni archivy cab, ktere se daji pres jiz zmineny cabinstal nainstalovat presne tam, kam chces - pouzivam casteji....

A nakonec, je dobre si 'sehnat' nejaky zalohujici program, co ti ulozi komprimovany image vsech dulezitych nastaveni a souboru v RAM do zvoleneho mista a potom je i po HR velmi jednoduche obnovit nastaveni PPC do puvodniho stavu. (Nemusis delat ani HR, staci jen, kdyz ti dojde baterka :D )
eee (22)|21.10.2005 15:02
Diky za info, takze koukam, ze to budu nekolikrat preinstalovavat, nez se dohrabu nejakeho sys ulozeni. ja myslel, ze i kdyz dojde baterie, tak je tam jeste nejaka zalozni, nez stacim vymenit za novou. ten zalohovany soubor se uklada na Ramku a z ni jde nejak obnovit? Nikdy jsem poradne PDA jeste nemel v ruce :-( Diky
George106 (111)|21.10.2005 21:53
[QUOTE="eee"]Diky za info, takze koukam, ze to budu nekolikrat preinstalovavat, nez se dohrabu nejakeho sys ulozeni. ja myslel, ze i kdyz dojde baterie, tak je tam jeste nejaka zalozni, nez stacim vymenit za novou. ten zalohovany soubor se uklada na Ramku a z ni jde nejak obnovit? Nikdy jsem poradne PDA jeste nemel v ruce :-( Diky[/QUOTE]


Tak jsem zkousel vytahovat baterii a zmerit zhruba cas, za jak dlouho se vybije vnitrni zalozni baterie. Pri asi 71% na baterii jsem vytahl accu na 5 minut a bylo cisto. Dalsi pokus jsem opakoval asi po 10 minutach (aby se dobila vnitrni baterie) a po 3,5 min. bylo jeste vse v pohode. Takze pokud nejste zrovna lenochodove, meli by jste to stihnout vymenit pri temer vybite hlavni baterii. Ikdyz asi bude i kapacita (nabiti) te vnitrni baterie klesat.

A tu zalohu si musis ulozit na tu SD kartu, protoze by se ti z RAM smazala...... A ten program mam v ROM, takze po vycisteni si pres pruzkumnika najdu ten program a obnovim vse do puvodniho stavu pred smazanim. Dokonce lze nastavit v tom programu i automaticke zazalohovani kdyz nabiti baterie klesne pod urcitou mez.....

Vlada165 (676)|24.10.2005 07:36
Prvni zkusenosti s nahradnim externim zdrojem (4 tuzkovky 2600 mAh):

Tak jsem se vcera navigoval asi od 10 do 13 h pesky po lese celou dobu jen s vypnutym podsvicenim az uz PocketPlus ukazoval asi 14% baterky a 10 minut "zivota", takze jsem radeji vytahl svuj jiz zmineny provizorni externi zdroj
Napred psal, ze dobiji a ukazoval plny pocet dilku a po chvilce ukazoval jen 2 dilky
(uz jsem se vydesil, ze je to k nicemu a ze to prodlouzi praci jen o par minut nebo ze to chtelo alespon 5 baterek).
Zamkl jsem tedy klavesnici s vypnutim displaye a nechal to v kapse dobijet a alespon zaznamenavat trasu, protoze domu uz jsem trefil
(jinak na tu komplet zalohu RAM pouzivam Sprite Backup, kdy behem chvilky obnovim v pripade kalamity z 9M souboru na SD komplet cely system, takze jsem si mohl dovolit "drazdit hada bosou nohou" ;-) ...).
Doma jsem byl mile prekvapeny, ze je hlavni baterka dobita na 100%
(i kdyz je to asi trochu "zvrhlost" dobijet baterku baterkou, ale nechci zbytecne neco ulomit, nebo v pripade spatneho kontaktu zbytecne obnovovat system), ale jeste svitila zluta LED - nechal jsem to jeste asi 15 minut a dockal jsem se zelene LED :-)
(na kabelu to sice jde take pouzivat, ale pri silnem signalu pouzivam na opasku pouzdro zrejme k fotakum Marel, kam se mi vleze Yakumo s antenou podlozenou papirem tak, aby uplne nezaklapla a nemusela cumet z pouzdra
a kdyzj je to kvuli kabelu, aby se neulomil antenou dolu, tak to uz je signal spatny).
Ovladl jsem se a nepripojil se k PC (i kdyz jsem potreboval) a schvalne si hral s plnou rychlosti CPU, GPS a podsvicenim s dobitou baterkou asi od 20 do 23 hodin, kdy se mi hlavni baterka zase vybila, ze to ukazovalo 5 minut vydrze (zkousel jsem, kam az se da zajit, ale radeji mu samozrejmeme vzdy necham vetsi rezervu), takze jsem znovu pripojil na externi zdroj a hral si tak asi do jedne hodiny v noci.
Pak jsem to vypl, a rano opet zelena LED :-).
Ted jsem si ho vzal do prace a jestli bude cas, tak ho zase budu "mordovat", abych jej vybil a zkusim dobijet potreti.
Kapacita baterek odpovida zhruba 2x kapacite hlavni baterky, takze uz moc neverim, ze nabiju i potreti, ale i tak mi to na tu velikost nahradniho zdroje prijde jako docela prijemne prodlouzeni vydrze, az na ten prekazejici kabel,
kdyz nahradni baterka s vetsi kapacitou asi zatim v cechach dostupna neni a ty tuzkovky si muzu dobit kdekoliv, kde mam nabijecku ...
eee (22)|25.10.2005 12:05
Tak jsem sehnal nejake info o baterkach na Yakumo Delta X
http://shop.computershop.cz/eshop/default.asp?cls=stoitems&catalog=scategory&fulltext=PDYABAT
je maji za 659,30 s DPH. Je to ale stejna kapacita :-(

Uz ho mam objednane, takze prez vikend budu zkouset instalovat, tak diky za rady, budu je potrebovat :-)