Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Doporučené tablety

12.4.2016, Jan Pánek, návod
Chcete si pořídit nový tablet, ale nejste si jistí který? Výběr je tak velký, že je těžké se mezi tablety vůbec orientovat. Proto jsme si pro vás připravili průvodce, který vám velmi usnadní výběr ideálního tabletu právě pro vás. Aktualizováno 12. 4. 2016.
Operační systém – pokud vybíráte tablet, jedná se o naprosto stěžejní otázku. Musíte si ji položit – chcete zařízení na zábavu – hry či pouštění filmů? V takovém případě bude nejvhodnější Android, protože ve svém obchodě Google Play nabídne spousty zábavných her, které jsou často zadarmo. Navíc takové zařízení seženete levněji, pokud jej budete využívat primárně na poslech hudby nebo sledování videa a dražší zařízení byste nevyužili. Samozřejmě můžete i s těmito nároky sáhnout po dalších operačních systémech! Dávejte si pozor na verzi Androidu, čím novější je, tím líp, protože obsahuje např. bezpečnostní záplaty. Nejnovější Android je momentálně 6.0, ale nezoufejte, pokud bude tablet např. s Androidem 5.0 nebo 5.1, protože výrobci tablety často aktualizují na novější systém po dobu až dvou let.

Dalším z hlavních je Windows, ať už se jedná o verzi 8.1 nebo 10. Pokud si pořídíte tablet s tímto systémem, půjde o stejný operační systém, jaký nejspíše máte na svém počítači. To přináší mnoho výhod. Na takovém tabletu můžete spouštět aplikace, na které jste zvyklí ze stolního počítače. Dále k takovému tabletu můžete připojit myš a klávesnici, případně i monitor, díky čemuž se toto zařízení může přeměnit ve zcela funkční počítač. Tento operační systém bych doporučil hlavně lidem, kteří si chtějí pořídit další pracovní nástroj, ale to se samozřejmě nevylučuje i se zábavou. Menší nevýhodou je, že při přehrávání filmů tablety s Windows nevydrží na baterii tak dlouho jako tablety s Androidem a na hraní (klasických počítačových) her často nemají tolik výkonu jako např. notebooky. Na méně náročné hry nebo kancelářské aplikace jsou tablety s Windows ideální.

jak správně vybral tablet
Asus ZenPad 8

Posledním hlavním operačním systémem je iOS, jedná se výhradně o operační systém Applu. Tablety s iOS jsou oproti konkurenci dražší, ale nabídnou zcela optimalizované (doladěné) prostředí a povedený kovový design. Také se vyznačují velmi velkou výdrží nebo kvalitním displejem, což je činí dobrými partnery na sledování filmů. Tablety s iOS bychom doporučili v případě, že vlastníte i další zařízení od Applu, poté budou vaše zařízení dobře synchronizována a pravděpodobně jste zvyklí na aplikace pro Mac či iPhone. Jedná se o podobnou situaci jako u Windows od Microsoftu. Tablet se hodí i na kancelářskou práci, i na hry.

Dalším stěžejním parametrem je velikost úhlopříčky displeje, jež se udává v palcích. Často podle ní ale nelze poznat skutečnou velikost tabletu, protože některé mají velké okraje, proto doporučuji bedlivě sledovat rozměry zařízení. Typická velikost obrazovky se u tabletů pohybuje od 7“ do 10,1“ a ještě se objevují 12“ tablety. Důležitá je však technologie panelu. V dnešní době používají tablety kvalitní technologie, avšak existují dvě hlavní – IPS a OLED. IPS je klasické LCD s dobrými pozorovacími úhly a věrnými barvami. OLED je technologie, se kterou se budete setkávat hlavně u dražších zařízení od Samsungu, přičemž takový displej má sytější barvy, absolutní černou (tudíž nekonečný kontrast) a nižší spotřebu než IPS LCD. Dříve se OLED panely časem vypalovaly, ale u těch moderních by tento problém měl být naprosto minimální. Neméně důležitým parametrem je rozlišení, optimální je okolo Full HD (1920×1080) – menší způsobuje viditelné pixely, vyšší zase více zatěžuje baterii. Důležitá je jemnost, která by měla být okolo 300 ppi.


Lenovo Tab 2 A7-30

Procesor je další z hlavních prvků tabletu. Dnes téměř všechny tablety mají 4jádrové procesory s taktem nad 1 GHz, takže mají dost výkonu na většinu činností, když nepočítáme náročnější hry. Doporučoval bych procesory od známých výrobců jako Atom od Intelu, Snapdragon od Qualcommu či Exynos od Samsungu, případně lze sáhnout po procesoru od MediaTeku, kterž už také dohání svou konkurenci, ve vyšší třídě ji i dohnal. Nezapomínejte, že se procesory často nedají porovnávat podle taktu nebo počtu jader, záleží na použitých technologiích. Samozřejmě to může sloužit jako dobrá reference výkonu, ale nemusí vždy platit. Pokud se zajímáte o výkon, dívejte se po výsledcích benchmarků jako např. známé AnTuTu.

Grafický čip je většinou implementován u procesoru, výrobce nejčastěji reflektuje výkon procesoru a podle něj přidá i grafický čip, takže se nemusíte bát, že koupíte tablet s výkonným procesorem, ale grafický procesor bude špatný.

Zastavit byste se měli u RAM, kde platí jednoduché pravidlo: čím víc, tím líp. Při dostatečně velké kapacitě RAM tablet nebude muset načítat data z pomalejšího vnitřního úložiště a bude mít lepší odezvu. U Androidu je minimální hranice 1 GB, ale raději bychom volili 2 GB. U Windows je minimální použitelná hranice 2 GB, ale raději bychom doporučili 4 GB. U Applu není třeba RAM řešit, systém je dobře odladěný. Pokud se v pamětech lépe orientujete, hledejte tablety s paměťmi typu DDR3, případně modernější DDR4. Jsou totiž rychlejší a mají menší spotřebu.


Samsung Galaxy Tab E

S vnitřním úložištěm je situace mírně komplikovanější. Tablety přicházejí často v několika variantách s rozdílnou kapacitou, přičemž některé mají a některé nemají slot na paměťové karty. Tablety mají často limity na maximální velikost paměťových karet, což doporučuji sledovat. Při výběru tabletu se dobře rozmyslete, jestli si do něj budete stahovat filmy, hudbu ve vysoké kvalitě nebo hry, což jsou data s největším objemem. Pokud víte, že budete potřebovat hodně místa, kontrolujte, zda je přítomen slot na SD karty. U výčtu specifikací se snažíme uvést i maximální velikost SD karty, kterou tablety podporují.

Důležitá je i konektivita. Tablety normálně mají konektor napájení, micro USB port, a jack 3,5 mm (na hudbu). Z bezdrátových technologií jsou důležité GPS, WiFi (všechny tablety mají standardy „b, g, n“, ale některé mají i rychlejší „a, ac“), podobně je na tom Bluetooth, dnes je standardem verze 4.0. Můžeme zde objevit i nadstandardní konektivitu jako např. port HDMI na přenos obrazu či plnohodnotný port USB, bezdrátové jsou např. WiDi na přenos obrazu, infraport či NFC. U konektivity se nezapomeňte podívat na dokovací konektor, potažmo možnost dokoupit dok (pokud není už v balení), a to v případě, že svůj tablet chcete zařídit jako menší a přenosný pracovní nástroj.

Fotoaparáty často nemají u tabletu využití jako u telefonů, zde záleží na uživateli. Spíše bych se soustředil na přední kameru, aby měla rozlišení aspoň 2 Mpx, což umožní nahrávání nebo přenos Full HD videa. Dle využití bych se zajímal spíše o umístění nebo počet mikrofonů, ale hlavně bych se zaměřil na reproduktory, tablety mají často dva, výkon či hlasitost výrobci bohužel většinou neuvádějí.

Důležitým parametrem je velikost baterie, technologie jsou téměř shodné u všech výrobců. I když obecně platí, že větší baterie zvyšuje délku výdrže, důležitý je způsob používání tabletu a „žravost“ komponent.


Predator 8

U vyšších modelů je dobré sledovat konstrukci, která často využívá lepších materiálů jako skla nebo kovu. U některých tabletů se objevuje i voděodolnost.

Obsah balení je také jednou z věcí, kterou je nutné sledovat. Některé tablety přijdou jen s nabíječkou, jiné mají ve výbavě třeba i dokovací stanice v podobě klávesnice, což je rozhodně praktické. Toto se může lišit obchod od obchodu, takže si je nutno přímo u prodejce zjistit, co k zařízení nabízí.

Někdy je dobré se pozastavit i nad uživatelským rozhraním. Některé společnosti jako například Samsung totiž používají velice "hutné" nadstavby, které u zařízení se slabšími procesory způsobují pomalejší odezvu. Navíc se u některých zařízení objevuje tzv. bloatware - jinými slovy: hodně předinstalovaných programů, které uživatel často nevyužije. Tím je známý především Asus, jenž předinstaluje hodně aplikací, jež zabírají místo, nejdou smazat, běží na pozadí, takže ukrajují výkon a v krajních případech na sebe upozorňují v podobě notifikací.

Poslední položkou je LTE/3G připojení, jež slouží v drtivé většině na přenos dat. Vybrali jsme velké množství tabletů, které LTE/3G mají jako jednu z variant tabletu. Ta varianta je často o 1000 Kč dražší, proto zvažte, zda se skutečně vyplatí. Ve článku jsou někdy LTE/3G verze zvlášť, protože se již nevejdou do cenové kategorie, kde je základní (WiFi) verze. Abychom se neopakovali, podrobný popis je pouze u základní (WiFi) verze. Obě verze se v zásadě neliší, pouze přibude model pro připojení k síti. Údaje jako výdrž baterie se mění podle toho, zda modem využíváte, či nikoliv.

Pokud máte jakékoliv dotazy, směřujte je do diskuze pod tímto článkem.
reklama