Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak
5.3.2021, Milan Šurkala, aktualita
Na nový smartphone iPhone 13 si budeme muset počkat ještě půl roku, ale už nyní se objevují informace o tom, co by měl přinést. Hovoří se o větší 1TB variantě Pro a také větším množství stabilizovaných fotomodulů.
Choakinek (227) | 5.3.202119:42
Apple stále razí svůj dnes již tradiční postup ­"piko­" vylepšování svých iPhonů :­-­).
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (397) | 5.3.202119:49
Dokážeš být konkrétnější? Co by to mělo ještě umět?
Odpovědět0  0
Choakinek (227) | 5.3.202120:18
Když to srovnám s konkurencí, tak konkurence:

1­) Používá dramaticky větší snímače.
2­) Disponuje periskopovými objektivy s velmi dlouhým ohniskem.
3­) Má modely se skládací konstrukcí.
4­) Má obvykle baterie s mnohem větší kapacitou.
5­) Má mnohem rychlejší systémy nabíjení.

Atd.

iOS pak nedisponuje řadou vlastností, které má Android. Např. iOS prý nemá ­"Always On Displej­", což je možná až neuvěřitelné.
Odpovědět1  1
Milan Šurkala (397) | 5.3.202121:08
1,2­) To je zajímavé. Na DM se do telefonů navážíš za jejich technologie fotoaparátů, ale najednou jsou ti dobré. Co se týče velikosti snímače, tam každopádně souhlasím, jenže pak by mě zajímalo, je pro tebe lepší 1­/2­" 12MPx čip nebo 1­/1,33­" ISOCELL? Protože teď mi tedy není jasné, co je vlastně dobře. U ISOCELLu ti velká úhlopříčka s malými pixely nevoní a velké pixely jsou tím pravým řešením, u Applu ti najednou velké pixely při malé úhlopříčce nestačí a chceš úhlopříčku, která ti nestačila v prvním případě. Takže jsou ty ISOCELLy teda lepší nebo ne? Dosud se zdálo, že jsi proti nim nehledě na úhlopříčku.
3,4,5­) Souhlasím, např. 4 a 5 by se docela šiklo, ale ty telefony kupodivu i s tou malou baterkou mají poměrně slušnou výdrž. U 3­) bych nechtěl vidět applovskou cenu :­-D
Odpovědět1  1
Choakinek (227) | 5.3.202122:49
Tak já to myslel tak nějak obecně, vlastní preference jsem vynechal. Tak já jsem stejně přes ty klasické digitální fotoaparáty, takže v kontextu užívání telefonu vlastně nemám žádné preference pro foťák v mobilu :­-­). Pouze srovnávám parametry komponent obou světů.

Tak ty iPhony pořád docela dost žehlí výstup z foťáku. Je jasné, že u Applu nejsou tak hloupí, aby to dělali zbytečně. Prostě ten jejich snímač pořád dost šumí a oni tam šum mít nechtějí. Proto kdyby to mělo např. 12 Mpx 1­/1,33­" snímač, tak by byl problém nejspíš vyřešen. Nenapodoboval bych Samsung. Hra na přehršel megapixelů je jeho, ať si ji hraje sám.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (397) | 6.3.20218:32
Co to znamená obecně? Nemůžeš přeci na jednu stranu říkat, že malé pixely u Samsungu jsou to nejhorší nehledě na úhlopříčku a současně říkat, že malá úhlopříčka u Applu je to nejhorší nehledě na velikost pixelu. Nemůže být Samsung horší než Apple a současně Apple horší než Samsung. Takže buď musíš připustit, že to řešení Samsungu není taková blbost, protože má velkou úhlopříčku ­(a navzdory malým pixelům­), nebo musíš připustit, že Apple není taková blbost, protože má velké pixely ­(a navzdory malé úhlopříčce­). Nemůže platit obojí zároveň. Takže jak je to tedy?

Zaostává tedy Apple, i když dosud jsi tvrdil přesný opak a malé pixely byly pro tebe zhoubou fotografického světa? Proč najednou plošně 4krát větší pixely ­(a 6krát u iPhonu Pro Max­) nestačí a Apple dle tebe zaostává? Jak může zaostávat, když jsi dosud tak vehementně odsuzoval ISOCELL za malé pixely, tady máš věc s pixely plošně 4­-6krát většími, tedy tvůj sen... a stejně to zaostává? Tady něco nesedí. Nebo jsou 4­-6krát větší pixely tvým snem jen v případě, že za nimi není Apple?
Odpovědět0  0
Choakinek (227) | 6.3.202116:11
Úplně si nemyslím, že bych byl někdy na ISOCELL tak tvrdý, ale jestli ano, tak jsem se nejspíš ne zcela přesně vyjadřoval.

Velikost snímače pochopitelně hraje zásadní roli a tak samozřejmě připouštím, že dramaticky menší počet Mpx na menším snímači, ovšem s větší velikostí pixelu je horší řešení, než dramaticky větší počet Mpx na větším snímači, ovšem s menší velikostí pixelu. Toto ovšem nemůže platit při libovolných parametrech, jen při parametrech, které se drží určitého rozsahu.

Zase ovšem na druhou stranu, vezmeme­-li v úvahu např. snímač vel. 1­/1,33­", vnímám jako lepší řešení, bude­-li takový snímač osazen 12 Mpx, než např. 108 Mpx.

Podtrženo sečteno. Nechci devalvovat význam ISOCELLU až tak moc tvrzením, že výstup z významně menšího snímače bude lepší, než z ISOCELLU s významně větší plochou, nicméně máme­-li dva stejně velké snímače a na jednom je nějaký tradičně rozumný počet Mpx a na druhém ISOCELL přehršel megapixelů, dívám se pak na toto ISOCELL řešení se značným despektem a nepovažuji ho za vysloveně nesmyslné, ale zkrátka za řešení horší a pochybnosti vyvolávající.
Odpovědět0  2
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.