Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Windows Phone a Nokia: nekončící trnitá cesta

16.9.2013, Jan Vítek, článek
První díl našeho seriálu o společnostech Microsoft a Nokia jsme začali i zakončili jejich spojením a nyní je na čase se blíže podívat na konkrétní produkty, čili platformu Windows Phone a telefony řady Lumia. Jak se tedy vyvíjely a co od nich můžeme čekat?

Aktuální nabídka telefonů s Windows Phone 8


Ačkoliv Nokia nebyla ani mezi prvními firmami, které představily své telefony s platformou Windows Phone, dnes je s ní neodmyslitelně spojena a nenabízí chytré telefony s jiným systémem. Zato ostatní výrobci, kteří u zrodu Windows Phone stáli, čili firmy HTC, LG, Dell a Samsung, nejsou v žádném případě na Windows Phone závislí, neboť mají silné produktové portfolio založené na Androidu (nehledě na jiné produkty). To jen Nokia vsadila po Symbianu výhradně na Windows Phone, čemuž odpovídá také její nabídka s tímto systémem, která je daleko bohatější než u kteréhokoliv jiného výrobce.

Co se týče operačního systému Windows Phone 8, pak v dnešní době jej ve svých modelech nabízí firmy Nokia, HTC, Samsung a také relativní nováček - firma Huawei. U nás jsou nabízeny telefony všech těchto firem, ale co se stalo s firmou LG? Ta letos v létě potvrdila, že na telefonu s WP8 pracuje, ale to je tak všechno, co je o tomto zařízení zatím známo.

My si nyní uděláme takový menší přehled o právě nabízených telefonech s Windows Phone 8. Mobily se staršími systémy verze 7 jsou sice také pořád v aktuální nabídce obchodů, ovšem dle mého názoru nejsou dobrou volbou, když WP7 už jen dožívá, kdežto WP8 čeká ještě nějaká budoucnost.


Nokia


Společnost Nokia má tedy nejširší portfolio telefonů s WP8, z nichž všechny nesou značku Lumia. Momentálně tak tato firma prodává celkem 12 modelů, z nichž 4 jsou určeny speciálně pro operátora T-Mobile US nebo Verizon Wireless, takže jich si všímat nebudeme. Ostatní jsou následující:

Označení telefonů Nokia je tedy naprosto jasné. První číslo označuje jejich postavení v hierarchii, takže čím vyšší, tím lepší, vybavenější, ale také dražší telefon. A pak tu máme u některých pětku na konci, která má nejspíše značit vylepšenou verzi, i když v případě takové Lumia 625 v porovnání s 620 by šlo o pořádné změny, kvůli nimž už oba telefony nemají moc společného. Lumia 920 a 925 jsou si ale už daleko více podobné a o modelu 925 se mluví jako o vylepšené 920.


- Lumia 820 -

A čím by nás mohly zaujmout právě telefony Lumia? Zde budeme mluvit pochopitelně především o těch lepších a dražších, jejichž ceny však v poslední době velmi výrazně klesly, však taková Lumia 920 stála ještě před půl rokem přes 12 500 Kč a dnes se dá sehnat již téměř za polovinu.


- Lumia 920 -

Telefony Lumia by tak měly mít především kvalitní zpracování, kam spadá u vyšších modelů Gorilla Glass až třetí verze. Ve spojitosti s nimi se dále mluví o velmi kvalitních displejích s vysokým jasem, ať už jde o AMOLED nebo IPS PureMotion a třetí nespornou výhodou jsou velmi kvalitní fotoaparáty s optikou Carl Zeiss s vysokou světelností, přičemž nová Lumia 1020 využívá snímací čip s rozlišením 41 Mpix, tedy stejný jako model Nokia 808 PureView se Symbianem.

Zapomenout nemůžeme také na jeden z hlavních taháků firmy Nokia, a sice její mapy a navigaci dnes známé pod označením HERE Maps a HERE Drive+ (popř. City Lens a další). Ovšem ty již řadu měsíců nejsou exkluzivně určeny pouze pro její telefony, ale pro všechny modely s Windows Phone 8.
 
 
 

HTC


Společnost HTC se silným androidovým portfoliem nabízí telefony s Windows Phone 8 (stejně jako zbylí dva výrobci) pouze jako nepočetný doplněk svého portfolia. Když nepočítáme speciální model HTC 8XT pro Sprint Corporation, pak tu jsou pouze dva - HTC 8X a HTC 8S představené na konci minulého roku.


HTC 8S

Tyto telefony se od sebe liší podstatným způsobem, ačkoliv oba samozřejmě splňují požadavky Microsoftu, takže jsou založeny na SoC Snapdragon S4. O měsíc dříve představený 8X je však o poznání výkonnější a má 1,5GHz dvoujádro oproti 1GHz u 8S, dále má více paměti RAM i pro data, větší obrazovku s vyšším rozlišením, 8Mpix fotoaparát oproti 5Mpix plus přední fotoaparát, technologii NFC, ovšem zase nemá slot pro karty micro SD, zatímco jeho základní paměť je maximálně 16 GB.


HTC 8X

Nicméně, když se podíváme na aktuální ceny, pak za silnější model dáme jen něco přes 1000 Kč více, což mluví samo za sebe.
 
 

Huawei


Čínský Huawei, jenž se už nějakou dobu úspěšně prosazuje také v Evropě, má u nás zatím v nabídce pouze jeden telefon s WP8, a to Ascend W1, jímž nikoho neoslní. Jedná se o model, jenž má velmi blízko k HTC 8S, takže nabídne 4" displej s rozlišením 800 x 480, 512 MB RAM, 4 GB paměti, 5Mpix fotoaparát. Má ale o 200 MHz rychlejší procesor.


Huawei Ascend W1

Chystá se však na na nás model Ascend W2, který je zatím k dispozici jen v domovině této firmy, ale k nám by měl dorazit snad ještě v tomto čtvrtletí. Tento model bude zase podobný telefonu HTC 8X, čili nabídne 1,5GHz procesor, 4,3" displej, 8Mpix fotoaparát, 1 GB RAM a sice prý jen 4 GB paměti, která však bude rozšiřitelná až o 32 GB na kartě micro SD.
 
 

Samsung


Posledním výrobcem telefonů pro Windows Phone 8 je Samsung, jenž má v nabídce tři modely, ale dva jsou určeny pro operátory (Sprint a Verizon), takže u nás je k zakoupení pouze jeden - ATIV S.


Samsung ATIV S

Tento telefon je jedním z nejlepších modelů pro WP8, a to i v konkurenci Nokie. Nabídne 4,8" obrazovku Super AMOLED (1280 x 720), 1,5GHz Snapdragon S4, 1 GB RAM, až 32 GB paměti rozšířitelné až o 64 GB na kartě micro SD, 8Mpix kamera a k zahození není ani 2300mAh baterie. Celkově má tento model svým hardwarem velmi blízko ke Galaxy S III, ovšem jeho cena je navíc dnes velmi slušná, pokud si dáte záležet s výběrem prodejce. Můžete si jej snadno koupit za cenu hluboko pod 6 000 Kč, ale stejně tak je prodáván za 15 000 Kč, jakkoliv je to absurdní.

A tím jsme si pokryli dnešní nabídku telefonů s Windows Phone 8.
reklama