Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Windows Phone a Nokia: nekončící trnitá cesta

16.9.2013, Jan Vítek, článek
První díl našeho seriálu o společnostech Microsoft a Nokia jsme začali i zakončili jejich spojením a nyní je na čase se blíže podívat na konkrétní produkty, čili platformu Windows Phone a telefony řady Lumia. Jak se tedy vyvíjely a co od nich můžeme čekat?

Windows Phone přichází bez ovací


Microsoft se rozhodl překopat svůj operační systém pro chytré telefony skutečně z gruntu a celou dobu byl při jeho vývoji sledován svými fanoušky, a to zvláště po fiasku s Windows Mobile 6.5. Jak už ale víme, neučinil tak až na základě neúspěchu konečné verze Windows Mobile, ale pracoval na něm již dříve, jen se mu nepodařilo splnit očekávání a přijít s novým systémem v roce 2009.

Důsledkem bylo, že na vývoj systému Windows Phone bylo velmi málo času a z toho koukaly kompromisy. Uživatelé byli zmatení i z toho, co se na ně vůbec pod označením Windows Phone 7 chystá. Asi tím nejméně šťastným bylo rozhodnutí zrušit zpětnou kompatibilitu s aplikacemi pro Windows Mobile, čímž byla odepsána hlavní výhoda tohoto systému, která mu mohla na začátku kariéry velmi pomoci. Dle vyjádření zástupce firmy na to jednoduše nebyl čas a nutné bylo výsledný systém vůbec dostat na trh, ale je také pravda, že Windows Mobile a příslušné aplikace byly určeny pro resistivní displeje a přesné stylusy, ne kapacitní ovládané prsty uživatele, což by působilo problémy. Nicméně na protest proti uváděným vlastnostem se dokonce zakládaly petice organizované uživateli, kteří se po představení Windows Phone 7 na konferenci MWC 2010 (na ní byl o rok dříve představen WM 6.5) dozvěděli o vlastnostech nového systému, které jim zvlášť nevoněly.

Šlo především o schopnost běhu několika aplikací najednou, což předchozí OS Windows Mobile zvládal, pak měla chybět dokonce i funkce copy and paste a šuškalo se třeba i o tom, že nebudou podporovány ani multidotykové obrazovky, ale to byla jen fáma. Windows Phone 7 byl prostě prezentován a především vnímán jako velmi zjednodušený systém, na němž si uživatel nebude moci téměř nic nastavit, což se stále čekajícím příznivcům pochopitelně nelíbilo. Řada z nich tak čekat přestala a vstoupila do náruče konkurence, zvláště když se dozvěděli, že první dostupné produkty s Windows Mobile 7 se objeví až na samotném konci roku 2010.



První verze Windows Phone byla oficiálně představena 8. listopadu 2010 (u nás tedy o pár dní později) společně s již dostupnými mobilními telefony. Přinesla kompletně přepracované uživatelské rozhraní známé jako Metro, které s menšími obměnami nejen vydrželo dodnes, ale rozšířilo se i do světa desktopových Windows. Založeno je na tzv. dlaždicích (Tiles), jež jsou uspořádány pod sebou v různých velikostech, přičemž některé mohou být "živé" (Live Tiles) čili zobrazovat aktuální a stále se měnící informace.


LG Optimus 7 a LG Optimus 7Q

Další novinkou byly tzv. tematické sekce (Hubs), jichž bylo představeno šest - první s kontakty z adresáře i Facebooku, druhý pro hraní her, třetí pro přehrávání hudby a videa, čtvrtý je zaměřen na obrázky, pátý na stahování nových aplikací a poslední umožňuje prohlížet, upravovat, sdílet i synchronizovat dokumenty Office.

Mezi úvodními telefony byly modely od firem HTC, LG, Dell, Samsung a později Microsoft ohlásil také spolupráci s firmami Acer, Fujitsu nebo ZTE. Firma Nokia si svou první Lumii 800 však nechala až na konec dalšího roku. Jejich prodeje však nebyly uspokojivé, a tak se objevily i různé akce na jejich podporu. Například HTC nabízelo s telefonem s WP7 také licenci na Office 2010 pro studenty a domácnosti. Nicméně uživatelé spíše čekali na to, co přinese očekávaná aktualizace Mango (verze 7.5), neboť Windows Phone byl ve své první verzi pokládán za nedospělý.



Windows Phone 7.5 "Mango" byl ohlášen opět na MWC, a to pochopitelně v roce 2011 a Steve Ballmer slíbil, že tento systém již přinese multitasking pro všechny aplikace a také vylepšený Internet Explorer 9, jenž se může rovnat se svým desktopovým protějškem. Krom toho bylo uvedeno také integrované vyhledávání promocí služby Bing a další vylepšení. Mango nakonec uzrálo v květnu 2011 a na podzim si ho osvojila již první Nokia s Windows Phone - Lumia 800.


- Nokia Lumia 800 -

Éra Windows Phone 7 končí s verzí 7.8 představenou světu souběžně s Windows 8 a uvedenou na trh v lednu 2013. Tato verze přinesla některá speciálně portovaná vylepšení z WP8 a především tedy lépe přizpůsobitelnou hlavní obrazovku s dlaždicemi. A proč bylo tato vylepšení nutné přeportovat? Jednoduše proto, že Windows Phone 7 je stále založen na Windows CE (verze 7.0), zatímco Windows Phone 8 již využívá jádro Windows NT desktopového systému Windows 8, což z WP7 svým způsobem učinilo další přechodný systém, podobně jako Windows Mobile 6.5.
reklama