reklama
Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Aplikace
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky
Příslušenství
Tablety
Wearables
Ostatní
O nás  |  Napište nám
Facebook  |  Twitter
Svět hardware  |  Digimanie
TV Freak  |  Svět audia
20.3.2009, Pavel Koza, recenze
Již po mnoho let je značka Palm v mobilním světě významným pojmem. Od doby, kdy v Palmu vzali na vědomí platformu Windows Mobile a začali se věnovat produkci zařízení i s tímto operačním systémem, jsme se Palmu začali věnovat i my na tomto serveru.
babeliak_ce4you (4) | 26.10.200918:13
Tak som sa odhodlal a kupil. Pre istotu cez web na alza.cz. Oplatilo sa, lebo na 3. den som sa rozhodol ze ho vratim. Prislo vo stvrtok, vecer som naladoval baterku, v piatok urobil inicializaciu. Prve co predviedlo bolo ze zamrzlo s "white blank screen", na nete je par takych pripadov. Navyse Vista + Outlook2003 nerozoznaju spravne tel. cisla, "zozeru +" v predvolbe (+421...) takze som opakoval prvotny init a sync na pacovnych XP. Potom som testol vsetky funkcie (wifi, GPS, Media=MP3 playback) nainstaloval zoppar aplikacii (operamini 3 a 5 - 4ka nechodi..?, oziexplorerCE, Nimbuzz atd.) cez vikend pobehal nejake lazy s aktivnym GPS+MP3, a zistil ze to nahodne mrzne-white blank screen) V dnes som zistil ako to vytuhnutie vyvolat, hard-resetol, t.j. vymazal do "factory-fresh" stavu, overil ci to dokazem dostat do toho vytuhnutia - a bingo, dokazem, staci "mackat" ten vypinac na hornej strane a po chvili vytuhne, jedine riesenie potom je softreset. Zajtra zabalim a poslem nas5 predajcovi. End of story, shame on you PALM. Zaverom chcem poprosit o radu na alternativu: ma to byt 3G fon, s touch screen+winmo 6.1 a vyssi, dobre by bolo aj WiFi a hw querty klavesnica ... smutne ale je to tak. dovi-dopo a vdaka za rady.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
babeliak_ce4you (4) | 20.10.200916:35
ja mám Treo 650, takze u mna No WiFi (Treo 750) No buy :( n atreo Pro ma láka hlavne to wifi a moznost behu OziExplorerCE & GPS
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zdenek Malinsky (317) | 20.10.200921:48
Mapy na malém displeji? A ještě s malým rozlišením? Je to tvoje volba, ale podle mě jsou to vyhozené peníze.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
babeliak_ce4you (4) | 13.10.200917:56
Som trad ze nakoniec sa tie sporne veci vysvetlili (sekanie MP3, GPS haluzenie), bolo by fajn strcit o tom zmienku priamo do recenzie. Treo pro zlacnelo (na ebay uz od 100 €) a zaujemcov asi pribudne :D
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zdenek Malinsky (317) | 13.10.200922:28
Četl jsem teď svůj příspěvěk z 14. 6. a ani cena 100 ojro by mě už nenalákala k tomu, abych Treo 750v upgradeoval. Uvedená negativa stále převažují.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Falco_ce4you (2) | 14.6.200916:59
Abych pravdu řekl, ani jsem si neuvědomil, že jakmile Palm vzal na milost WM, setká se s podobným přístupem i od ce4you. Bohužel, recence nevyzněla tak, jak jsem očekával, takže v následujících dnech nejspíš ušetřím za nákup Trea Pro - Pavle, manželka pozdravuje a děkuje... :) Vyrostl jsem na Psionech a přes Palm došel až k WM, kde jsem na dlouhá léta zaparkoval. Loni pak Diamond vystřídal Artemise a naprosto mne ohromil svým zpracováním, designem a parametry. Po pár měsících jsem však byl nucen sestřelit TF3D a naroubovat Shell od SPB, se kterým je zařízení už i použitelné. Bohužel, mi shodou okolností na Diamondovi poslední dobou blbne dotyková vrstva (na displeji se objevil takový barevný, jakoby olejový flek, kde je citlivost minimálně diskutabilní) a proto jsem koukal po nějaké dočasné WM náhradě, než mi Diamonda dají v servisu dohromady. Z nepřeberné nabídky zařízení, nakonec zvítězilo Treo 750, které se dnes dá koupit už i pod dva tisíce Kč (samozřejmě jako použité - repasy pak kolem 3,5 tis.). Vzpomněl jsem si totiž na dobu, kdy mne Palm Treo nadchl svou verzí 650, kde právě ona zmíněná "vymazlenost" systému, doslova brala dech (mé srovnání s tehdejší verzí WM nedopadlo pro Redmondské zrovna dobře :) ). Pořízená 750tka pak v tomto trendu úspěšně pokračuje a občas mám pocit, že mi čte myšlenky. Funkce, kterou v danou chvíli zrovna potřebuji, je jakoby náhodou právě po ruce. Zkrátka když chci telefonovat tak telefonuji, když potřebuji napsat SMSku či mail, tak tak učiním, bez potřeby šimrat displej či efektních animací. Momentálně tak Diamond čeká v šupleti na odeslání a přestože se jedná o Hi-Tech zařízení, u mne ho prozatím nahrazuje obstarožní Treo 750 a obávám se, že nejen po dobu jeho opravy. Umožňuje mi totiž komunikovat rychleji, efektněji a bez zbytečného zdržování. Při pohrávání si s myšlenkou o nahrazení Diamonda Treem natrvalo, jsem však těžce postrádal integrovanou GPSku a třebas i trošku svižnější procesor či rozlišením větší displej. No a to jsem právě očekával od nového modelu Palmu s tím, že "srdce" Palmu, tzn. ona uživatelská vstřícnost a perfektní zpracování zůstanou samozřejmě zachovány. Pavel mne však svou recenzí vyvedl z mé naivní představy o tom, že i nový Palm je opět tak skvělý. Bohužel, začíná to vypadat, že pravděpodobně díky honbě za minimalizaci nákladů, přichází Palm o to, čím byl jedinečný. HTC tak vyrobilo svůj další technologicky nadupaný výtvor, ale s Palmem to už nemá mnoho společného. Obávám se, aby se Palm nezařadil po bok takové ikony, jako byl svého času Psion, který přes svou téměř dokonalost nebyl schopen konkurovat daleko "primitivnějsím", ale levnějším udělátkům s WM. Zdá se, že vývojové týmy HTC přes kopírák sice švihají spousty nádherných WM "krabiček", které jsou těžce "in", ale tak nějak postrádají onu Psioní nebo Palmovskou uživatelskou přítulnost, výjimečnost, které ty staré Palmy (a to jak s Palm OS tak s WM) bezpochyby měly. Ale třebas se mýlím a Palm usilovně maká na novém FW, který z dnes průměrného "HáTéCéčka" udělá zpátky skvělého Palma a budeme tak nadávat maximálně na praskající plastíky. :) Tak, omlouvám se za mé povzdechnutí, ale leželo to ve mě jako ve vrbě... :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zdenek Malinsky (317) | 14.6.200917:18
Král Lávra má dlouhé oslí uši, král Lávra je ušatec lol Už jsem to tu možná psal..... Mám 750v cca 2 roky. Na Pro jsem se těšil, hlavně kvůli Wi-Fi. Bohužel na klávesnici Pro se píše mnohem hůře než 750v, krapet větší rozlišení a velikost displeje to moc nezachrání + praskající kryt + cena = o co větší těšení o to větší zklamání.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Pavel Koza (555) | 14.6.200923:01
To je prispevek dlouhej skoro jako moje recenze:) Ani mne netesilo to zklamani, 750v jsem pouzival snad pul roku (coz je na mne neuveritelne dlouha doba:) a byl jsem z nej totalne odvarenej. Znam sice @ spokojene uzivatele Trea Pro, ale kdyz jsem se s nima bavil, tak vesmes ty hlavni nedostatky vubec nevyuzivaji a tak je to netrapilo... :) Jsem zvedavy, jak to s Palmem bude, tedka ma ocividne dost starosti s Palm Pre, takze si na nejakeho noveho Palma asi pockame, pokud se ho vubec jeste nekdy dockame...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
vidra (4) | 22.4.200920:39
Ještě drobná poznámka k 320x320... OziExplorer 2 se zobrazuje korektně, problém s ikonami se týká pouze starších verzí.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
babeliak_ce4you (4) | 13.10.200917:54
Ahoj, rozmyslam o kupe tohto Trea prave kvoli OziExploreru a formartu Trea (mam T650). Velmi ma potesili poznamky o funkcnosti Ozi-ho na Treo Pro, len by som chcel este vediet ako je to s instalaciou na kartu? Funguje aj z karty? Ak nie aspon mapy idu z karty tahat
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
vidra (4) | 16.4.200920:52
Treo Pro používám od prosince. Je to pro mne pracovní nástroj (korespondence, práce s textem, internet, navigace) + poslouchám muziku. K přehrávání mp3: ano, to je hodně zvláštní věc. Čertví, kde je zakopán pes, ale postupně jsem zjistil, že se problém týká pouze malé části mého archivu, typicky mp3 s variable bitrate při nastavení velmi vysoké kvality. Rozhodně je to u zařízení této ceny neodpustitelné, ale opravdu by mne zajímalo, čím to je... protože pokud je to v sw, musí s tím jít něco udělat. Klávesnice: po pár týdnech píšu velmi rychle a bez překlepů. Ale ta čárka na m mne taky štve :-) Praskání krytu: no to je děs, rozbít někomu hlavu! Stabilita: spontánní restart se mi nestal nikdy. SR dělám jen málokdy, pouze v důsledku vlastních nezodpovědných experimentů (potom občas i HR, že:). GPS: popsané problémy jsem nezaregistroval (TomTom), přitom používám navigaci docela často. Oproti továrnímu nastavení jsem však provedl určité změny v registru (něco jako vypnutí statické navigace). Displej: Například OziExplorer a Total Commander jsou celkem dost dotčeny nestandardním rozlišením. Ikony na dolní liště se zobrazují mimo, popř. deformovaně. Protože na Treu hlavně pracuji, nevadí mi nepřítomnost features navíc... naopak jsem rád, že tam nejsou. To je ale čistě subjektivní věc. Nejvíc oceňuji pevnou konstrukci s klávesnicí, stabilitu a výdrž baterie. Řekl bych 'spolehlivost'. Hodně mi chybí možnost fotit dokumenty, to opravdu nelze. Z mého pohledu je Treo Pro velmi příjemné zařízení. Mělo by ale stát o cca 3000,- méně, své stávající ceně neodpovídá. Napadají mne ale ještě dvě věci: Nemá smysl srovnávat parametry napříč konstrukcemi - pevná klávesnice je stále hodně specifická věc a hodnota sama o sobě. Hodně velká část problémů s jakýmkoliv zařízením je dána operačním systémem. Dokud se něco nestane s WM, mohou se výrobci snažit, jak chtějí, ale výsledky přesvědčivé nebudou.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Pavel Koza (555) | 16.4.200921:41
Skvely a uzitecny komentar, dekuji:) jen k posledni pripomince - system WM ve stavajici verzi je odladeny skutecne velmi dobre, takze pripadne problemy zarizeni na nej jde svalovat velmi tezko. Vyloucit to nemuzu, ale tezko si predstavit, ze takove HTC si v platform builderu opravuje chyby samotneho systemu... To uz bych si spis tipnul na ovladace, ale v Palmu nic tak specifickeho neni, aby se mohli ohanet nejakou nezkusenosti. Mimochodem, nemuzete hodit odkaz na ten GPS tweak? Trebas to nekomu pomuze. Jinak TomTom si ma asi nejakou specialitku, protoze pry funguje i na tech zarizenich od HTC, ktera maji problemy (3G, Diamond a spol).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
vidra (4) | 18.4.200921:41
Děkuji za milou reakci :-) Zapátral jsem na xda-developers ve věci problémů s mp3. Výsledek: lagy se vyskytují při zapnutém screensaveru v okamžiku, kdy se přepisuje na displeji (změna polohy, času). Při větším bitrate je lag delší. Testoval jsem to teď na třech písničkách a celkem mohu potvrdit. Díky tomu, že poslouchám hlavně 'alternativu', mi ty nejkratší lagy bez soustředění úplně unikaly. Když posílám zvuk přes bluetooth hi-fi, lagy se nevyskytují... jistě, v takové situaci mi obvykle screensaver neběží. Možná s tím opravdu půjde něco udělat, uvidíme. Tweak na GPS dám do diskuse k palmašinkám popř. navigacím, jakmile to znovu najdu. V principu však šlo o to, že jsem zvýšil rychlost update pozice z přijímače GPS signálu... zejména v OziE je ta změna hodně patrná. Pokud jde o WM... myslel jsem to spíš ve směru kritiky přibalených aplikací . Word Mobile by myslím už mohl být co do použitelnosti mnohem dále, stále funguje spíš jako nedokonalý prohlížeč než editor. OneNote Mobile by též mohl být mnohem lépe propracovaný. Atd. atd. Asi bych to shrnul pod slůvko 'ergonomie'. Ale to je v této diskusi off topic.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
vidra (4) | 19.4.20099:58
Další postup s mp3 lagem: Ano, je za tím zobrazení screesaveru. Stačí tedy vypnout ­- Nastavení > Systém > napájení > screensaver. Po vypnutí bude displej prázdný a lagy se nebudou vyskytovat. GPS tweak ­- původně jsem pravděpodobně vycházel z tohoto http:­/­/www.svetmobilne.cz­/forum­/showthread.php­/30700 příspěvku. Asi jsem pouze nastavil GPSMode na hodnotu 1. Bohužel je to delší doba, takže si nepamatuju všechno a původní hodnoty nikde uschované nemám.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Pavel Koza (555) | 19.4.200915:16
Dik za vysvetleni:) Jo, s temi aplikacemi typu Word Mobile je to naprosta pravda, jedine, co se pravidelne vylepsuje, je posta, ty ostatni casti "Office Mobile" je fakt bes... Na to, kolik lidi je v oddeleni mobilniho office je to ostuda.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
petula.71 (1) | 25.3.200922:34
Já ho používal tři dny od koupě, zabalil zpět do krabice a po týdnu prodal. A mé hodnocení? - nejde vypnout ( jsou případy kdy je to nutné!!!) mrňavá klávesnice lesklý hnus pouze dva vyzváněcí profily líný jak vandrák + vzhled (můj subjektivní názor....až na ten lesk) absence vylomenin typu touch flo (k rychlosti to ale nepomohlo) skvělý čtyřsměrný ovladač Treo mi po třech dnech tak začlo lézt na nervy že jsem ho hned zabalil. Normálně se mi to nestává, ale tentokrát....
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Cot (28) | 22.3.200922:53
Jinak ještě bych možná připomenul, že při instalaci aplikací na kartu se po restartu telefon tváří jako by nebylo na kartě nic nainstalováno. :(
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Cot (28) | 21.3.200913:53
Jako je samozřejmě možné, že to neslyším, ale řekl bych, že bych na to přišel, protože na zvuk jsem dost úchyl. Spíš mne mrzí kvalita zvuku obecně. Nejlépe je to znát na přehrávání vysokorychlostních inet radií, které teď můžeme na praze 9 a 10 přehrát bez problémů :-P. Bez jakéhokoliv ekvalizeru na aplikaci mundu radio spustím mininmálně 128kb/s stream a při přímém porovnání s oběma korejskými přístroji co vlastním hraje palm o něco víc potichu a výšky nejsou tak zvonivé a jásavé. Ostatně Samsung si na kvalitě zvuku dává záležet a v některých modelech je i zvuk od Bang&Olufsen.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
milennium (4) | 21.3.200913:23
No abych řekl pravdu,před časem jsem hódně pokoukával po Treu Pro a dost jsem se rozmýšlel jestli si ho koupím. V jeden čas se prodávalo v prodejně www.mp.cz za 8500,-, z české distribuce. Vedle něho byla taky moje stará známá i780 od Samsungu a tak jsem váhal... Nakonec jsem koupil i780, né kvůli ceně,ale kvůli slabším papírovým parametrům Trea. Doma jsem do i780 nacpal WM6.1 a bylo to. Za týden si kamarád koupil (na můj popud) Treo Pro a tak jsem měl možnost porovnání... No prostě jsem rád,že jsem koupil i780... V minulosti jsem měl několikrát Treo 750. na svou dobu opravdu skvělé zařízení, stabilní ROM,skvělá klávesnice, prostě super...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Cot (28) | 21.3.20095:19
Tento stroj mám právě již od září kdy se ještě prodával za příznivější cenu a tak jsem měl tak nějak pocit se tady k tomu musím vyjádřit a vzal bych to popořadě. 2)Pískání nabíječky. Něco takového u nás doma opravdu nikdo neregistruje, ale samozřejmě je mi jasné, že to nemusí být pro každého stejně slyšitelné. 3) Vzhled - to je první věc kde se HTC na Palmu při výrobě vyřádilo a je to nejen nešťastný leský povrch, ale i velmi nevhodná volba směsi plastu pro výrobu mobilních telefonů. Moje TREO PRO je již po celém obvodu popraskané ve stylu Xperia, ale zatím drží pohromadě. 4) Integrovaná klávesnice - ta mi naopak příjde jako to nejlepší na celém Treu Pro, až na to, že čárka je na společném tlačítku se znakem "M" a je tak až jako sekundární symbol, což je při nejmenším nešťastné řešení. 5) Parametry zařízení - Souhlasím, že přehrát nekonvertovaný snímek bez sekání opravdu nelze, ale naproti tomu nesouhlasím s potížemi s Mp3, vždyť co už by to bylo za mašinku kdyby nedokázala přehrát ani Mp3 bez problémů? Ovšem hardwarově slabší symbianové smarty smaží nekonvertované snímky bez potíží, tak kde je sakra problém? Co se displeje týče, tak to je taky peklo, protože v porovnání např. s wm Samsungem i600, nebo I-mate 8150 je v takovém bílém hávu, že jsem si ze začátku mnul oko. Rozlišení je samozřejmě taky velký problem, protože spousta aplikací na něm nejede a to i těch koncipovaných pro 240x240. Ostatně mnoho zařízení toto rozlišení nemá, tak se není co divit. Zvukové schopnosti zařízení jsou v porovnání s jakýmkoliv Samsungem, nebo LG co jsem měl v rukou naprosto otřesné, ostatně jako u všech HTC co jsem zatím slyšel a tak nadšení z 3,5mm jacku trochu upadá. Užívám sluchátka Audio-Technica ATH-ES5 SV a hudbu mám skutečně rád. 8) Uživatelské rozhraní - jde právě o to, že koupí tohoto zařízení přistoupíte na spoustu kompromisů, ale odměnou je skvělá ovladatelnost jednou rukou téměř bez použití dotyku a velmi nepovedený stylus jsem vytáhl asi 3x za celou dobu. Není tedy potřeba uživatelské rozhraní a bylo by spíše překážkou. 10) Závěrečné hodnocení - za celý půl rok co zřízení mám se mi ani jednou nerestartovalo, i když musím uznat že navigaci využívám minimálně a to ještě přes google maps, ale co je taková malá zajímavost nelze vypnout a tak dokud přístroj nevybijete, tak prostě neusne (gsm modul samostatně vypnout lze) a s prvním kontaktem s nabíječkou se automaticky zapíná. Nevěříte? Věřte!!! :) Přesto, že po mých připomínkách si už tuplem nikdo z vás toto zařízení nekoupí, tak já jsem s ním na práci v terénu přes internet naprosto spokojen a ve spolupráci s novým ucweb 6.3 odvádí 100% službu se slušnou výdrží ( v mém případě asi 12h) a asi nejlepší ergonomií ze všech wm zařízení co jsou momentálně na trhu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Pavel Koza (555) | 21.3.20098:17
Skvely komentar, dekuji:) Pokud jde o restarty, na zarizeni nebyla instalovana zadna specialni aplikace jina nez na vsech ostatnich zarizenich, takze to skutecne vypada spis na HW chybu. Na druhou stranu se mi to proste stavalo a tak jsem to do recenze napsal. Problem s MP3 jsem nemel sam, ale den pred publikovanim recenze jsem se bavil s clovickem se Sunnysoftu, ktery Palma pouzival asi 2 mesice a kdyz jsem nadhodil tema MP3, tak mi sam od sebe presne popsal problem s tim, ze zkousel 4 MP3 prehravace (ja jen 2) a problem trval ve vsech pripadech.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
plachow_ce4you (22) | 20.3.200920:21
Zrovna jsem byl dnes náhodou v Sunnysoftu a držel PalmTreo Pro v ruce. Tenhle formát se mi moc líbí. Měl jsem HP914c a bylo moc fajn (až na to, že nepřijímalo SMSky :). Bohužel tenhle Palm je fakt nepovedený. Nechápu, proč neudělají úplně stejnou 750tku s 320x320, WiFi a GPS. Z tohohle zařízení nečiší klasická palmí originalita, ale odporná blejskavá bezpohlavnost ala HTC. Divím se, že tam dali aspoň ten čtyřsměrnej ovladač. Klávesnice je divná, vzhled je hnusný, displej prťavý a ani jsem ho nemusel zapínat. Bohužel...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Standa_ce4you (133) | 20.3.200918:06
Tlačítka, jack 3.5, IR port... to mi připomíná někdejší dobu, kdy pda ještě byla k práci, ne k prezentaci :)...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.