reklama
Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Aplikace
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky
Příslušenství
Tablety
Wearables
Ostatní
O nás  |  Napište nám
Facebook  |  Twitter
Svět hardware  |  Digimanie
TV Freak  |  Svět audia
21.4.2010, Pavel Koza, recenze
Je to již více než rok, co společnost HTC oslnila mobilní svět špičkovým zařízením HTC Touch HD se skvělým foťákem a velkým WVGA displejem. Vývoj se ale nezastavil, a tak jsme se před Vánocemi mohli začít těšit z dalšího, hranice posouvajícího zařízení HTC HD2 (modelové označení T8585, kódové označení Leo), které si po uvedení na trh připsalo hned několik prvenství.
humbal (4) | 22.4.201018:55
Ještě jeden postřech který vydím jako nevýhodu u HD2..kabel který byl přidán v balení je strašně krátký, je pravda že se dá koupit prodlužka nebo rovnou celí delší nový kabel ale na tohle mohli myslet u htc :-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Pavel Koza (555) | 22.4.201021:48
To bych řekl, že je individuální. Já si nejvíc chrochtal blahem, když jsem s SSD diskem dostal 15 cm dlouhý microUSB kablík a foťákem 15 cm dlouhý miniUSB kablík:) Ale jasně, že čím delší, tím lepší pro víc lidí.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Martin Ráž Hoch (55) | 22.4.201015:04
Pavle, vyčerpávající recenze :-)... ve všech směrech! Mě to utvrdilo, že iPhone je super :-P :-D
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
SmartMaps (2) | 22.4.201012:07
Pravidelný návštěvník našich stránek nebo Facebooku nepřehlédl:­-­). Doporučuji se podívat na naši fFacebook stránku, příspěvek je stále na titulní stránce: http:­/­/www.facebook.com­/pages­/SmartMaps­/137984973163?ref=ts V aplikaci je pak třeba nastavit port, který je nastaven v utilitce.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
SmartMaps (2) | 22.4.201010:20
Dovolím si názor na HD2 z pozice vývojáře. Výkonově se jedná o úžasné zařízení, takový nárůst výkonu v minulosti snad nikdy nebyl. (totéž samozřejmě platí o HTC Desire aka Snapdragon/Scorpion). Nejen SM na tomto zařízení startují několikanásobně rychleji než na čemkoli jiném, úžasně se zrychlila datová komunikace. 1GHz k WVGA přesně sedí, posun mapy apod. je bez jakýchkoli omezení výkonem. S pomocí utilitky z XDA se dá zprovoznit elektronický kompas pro rotaci mapy, máme tak zase o kus spokojenější uživatele na geocaching nebo také rotace aplikace portrait/landscape. To Pavel Koza: doufám, že SM jsou dobré také i pro něco jiného:-) P.S. Přesnost displeje je skutečně mizerná, zde soudruzi z HTC udělali skutečně botu. P.P.S. kdyby HTC udělalo " HD2 Pro" (aby se dalo minimalizovat používání SW klávesnice), jednalo by se o nejlepší zařízení všech dob, takhle má bohužel příliš mnoho kontroverzních záležitostí.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
honefr (9) | 22.4.201011:23
Můžu vědět jak jste to udělal aby se rotovala mapa podle kompasu? Mě to ani za nic nejde zprovoznit a ani xda nepomohlo :-(
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
anaxagoras_ce4you (24) | 22.4.201012:42
Lobuji s Vámi za HD2 Pro, ale s rezistivním displejem ;-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Pavel Koza (555) | 22.4.201014:18
Smartmapy jsou super, ale (až se to stydím napsat) stejně jako jiné mapy pro mě zcela zbytečné, protože z hlediska objevování nových míst jsem naprostá lama co dřepí doma na zadku a když už někam vyrazí, je to na 1000x prošlé místo:) Ale už jsem je minimálně 20x použil, když mě někdo zastavil s dotazem na cestu, to pak lidi koukaj:)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
sajmonn (36) | 22.4.20108:17
Vraťte mi stylus! Proč ještě HTC nevypustila ten jejich patentovaný magnetický vynález? Ten jejich stávající stylus na způsob Dagi je pěkný nesmysl. Nejdřív se mi HD2 líbilo, ale když nemá stylus, tak teď pokukuji po mivvy zero - má stylus, d-pad, také je možné dát ho do kolébky - to jsou tři hlavní věci, které musí podle mě užitečný WM mobil mít. HD2 vypadá spíš jako pokus o klon jáPhounu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
tombik_ce4you (104) | 21.4.201021:35
No, recenze je jako vzdy uzana a vycerpavajici :) Jinak tečky jsou při jistém venkovním osvětlení vidět i na TP2 takže to nebude záležitost kapacitních displayů ale spíše LCD řekl bych :-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
tomulinek (19) | 21.4.201021:19
Ad HD2: Ani po půl roce bych neměnil – drobná omezení bohatě vynahrazuje zbytek. Zvláště opravdu komfortní displej je na web + mail v terénu opravdu jako ušitý. Ad kapacitní displej: Nu, jistě to šlo udělat i trochu lépe/přesněji (také dosud na klávesnici občas minu a řešení typu SlideIT mi nevyhovuje, už kvůli nevypnutelné diakritice či pochybnému rozložení QWERTZ, které je opravdovým lokálním paskvilem). Ale díky velkému displeji žádná zásadní věc (a to se trefuju do klávesnice na výšku, jsem líný rotovat displejem ;) ). Zvykl jsem si rychle, na stylus už bych přecházel jen krajně nerad (a to bych jej před rokem bránil o106). Ad kapacitní stylus: Nebrat, ze zkušenosti prakticky k ničemu. To už je lepší asijská metoda párku ve tenkém střívku. B-) Ad baterie: Pokud si projedete eBay, náhradní baterii seženete (u dobře hodnocených, na baterie specializovaných asijatů) opravdu levně, třeba i za 5 USD (+ dalších 5 USD za kapesní nabíječku 220 V + USB, ať máte i tu náhradní vždy plnou). Sám jsem před chvílí koupil (poštovné po světě je zpravidla grátis), z dřívějška mám s OEM bateriemi z eBay (zatím pouze) pozitivní zkušenosti. A neříkejte mi „kdo to má tahat“ – baterie na HD2 je doslova titěrná. Až půjdete do lesa na celý den lovit kešky, ani o ní nebudete vědět (bacha potom na ztráty a nálezy ;) ).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
nemo22 (22) | 21.4.201021:05
Najprv nevsimol som si v recenzii ci to bolo zmiene ale HD2 pri fotografovani nezaostruje na jeden bod na stred ale na miesto kde tapnem (ono je to vlastne na jeden bod ale mozem si tapnut kde ma zaostrit). A tiez update rom na 1.66 zvysil sviznost systemu a Sense. Inak pridam tiez osobne skusenosti s HD2 vs 3GS. - ta klavesnica je osemetna, zo zaciatku sa mi na iPhone pisalo lepsie a teraz som asi viac zvykol na nedokonalosti tej na HD2 a naopak na iPhone robim preklepy. Mimochodom daju sa nastavit aj rozne parametre klavesnice na HD2 cez registre, hlavne odozva, tak to moze niektorym pomoct. - bateria je na tom mierne horsie ako na iPhone ale neni to tragicke. Na druhu stranu ten az prehnany power management na iPhone je niekedy dost neprijemny, hlavne ked s oblubou po chvily necinnosti s oblubou vypne wifinu - co sa tyka optimalizacie systemu a jeho vykonu tak bozhuzial je fakt ze WM je uz za zenitom a "nesedi" tak Snapdragonu ako IphoneOS na jeho Samsungu aj ked ten je menej vykonny (minimalne frekvencne). A dalsia vec, az tak moc by som zasa xda-developers neprecenoval pretoze klasicka tragedia qualcommu a htc , ovladace, petrvava stale a ani xda ju asi nevyriesia maximanlne torchu opravia. Vid priklad z core playerom a jeho optimalizaciou pre HD2 ktora asi nikdy nebude kedze zohnat nejaky popis,sdk, k snapdragonu je nemozne. - este taka drobnost, kompas na HD2 ma tendenciu sa stale rozdrbavat takze ho treba prakticky vzdy kalibrovat co na iPhone som tusim ani nikdy nerobil. Inak obe zariadenia su vyborne akurat ze pri HD2 niesu vyuzite uplne na plno ale je tam stale potencial a moznost aby si to uzivatel upratal ako potrebuje kdezto naopak pri iPhone clovek je plne v moci Applu co povoli a spravy. Ale nechcem tu zabiehat do nejakeho flame.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Pavel Koza (555) | 21.4.201023:51
Taktéž dík za super komentáře:) ad klávesnice - několik měsíců jsem to střídal a tak je v mém případě "statistická chyba" minimální, těch chyb na HD2 jsem dělal až moc. Když jsem si pak vzal do ruky iPhone, neudělal jsem ani jednu. ad xda dev - já je chválil v oblasti Windows Mobile světa, kde vážně nemají konkurenci, ale samozřejmě (bohužel) nejsou všemocní. Ale když to srovnáte s jinými značkami, tak je prostě HTC díky XDA o 3 generace jinde.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
nemo22 (22) | 22.4.201010:14
Skor som to myslel ze to bude asi aj dost o tom komu viac sadne, ale je pravda ze aj na mensej klavesnici na Touch Pro (myslim teraz nie hw ktoru ma ale na display) sa mi paradoxne pisalo lepsie asi vdaka tomu ze ten mal este klasicky odporovy diplay a nie kapacitny. Ano to je fakt ze XDA je obrovske plus pre HTC a aj ked som uvazoval ze teraz by som uz isiel do inej snacky predsa len XDA docela zavazilo. Len ma mrzi fakt ze velka cast vyrobcov doslova serie na zakaznika. To je aj ten paradox ako sa teraz pomali kazdy vyrobca snazi pretlacit vlastny OS a nech pre neho vyvojari robia aplikacie ale fakt je ze dev nastroje na urovni ma len malokto. Este by som pridal jedno velke plus pre HD2 ale skor pre WM obecne. Ten telefon po vybaleni sa na rovno pracovne pouzivat. Daju sa na nom otvorit vsetky bezne kancelarske formaty, je tam Adobe Reader (podporujuci reflow), rss citacka a dalsie aplikacie. Na inych platformach clovek po kupe telefonu este musi zhanat a dokupovat aj zakladne aplikacie a mnoho krat ich musi aj viac vyskusat kym sa vobec dostane k nejakemu vysledku (netvrdim aj na WM treba casto krat hladat nahradu a skusat). Toto povazujem za obrovske plus.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
lubo.n (7) | 21.4.201019:37
Přidávám obdivnou reakci na tak úžasně podrobnou recenzi - i po takové době od uvedení HD2 obsahuje dostatek zajímavých informací. Pokud to někoho vůbec bude zajímat, uvedu pár osobních zkušeností HD2 vs. iPhone 3GS: - pořád mi nikdo nevěřil, že kapacitní displej u HD2 prostě není u SW klávesnice tak přesný jako u iPhonu i přes výrazně větší displej (důvody fakt netuším), díky za shodné zkušenosti! Totéž platí u klikání na odkazy u Opery: Jak to, že nu iPhonu se prstem strefím bez sebemeších problémů i na malinký odkaz, kdežto u Opery Mobile to na HD2 prostě moc nejde? - zmíněné lesklé tečky v matici displeje jsou (při troše snahy) vidět i u iPhonu, bez nich to zjevně nejde :-) - s baterkou můžete být v klidu, u iPhonu 3GS vydrží při přibližně shodné rozsahu používání jako je v recenzi jen o trochu víc než u HD2, zejména WiFi (GPS ani nezmiňuji) je pak i přes všechna úsporná opatření neskutečný žrout energie - škoda, že se článek nezmiňuje o u HD2 nijak smysluplně neřešeném automatickém přepínání datových přenosů mezi 3G/EDGE/WiFi (totéž ale platí pro všechna WM zařízení co znám), naopak u iPhonu je to vyšeno dostatečně použitelně. Nebo jsem jediný, kdo něco takového na cestách potřebuje? - růžový nádech snímků fotoaparátu je i u iPhonu, jen není tak znatelný - subjektivní pocity z rychlosti HD2: opravdu rychlé zařízení, mnohem rychlejší než X1 kterou jsem měl předtím, nicméně na 3GS s cca 600 MHz CPU celkově fakt nemá ani náhodou :-) Chybí totiž nativní OpenGL ES akcelerace na úrovni GUI, všechno pak musí odřít samotný CPU a je nutné mít všechny důležité aplikace týkající se GUI (míněno Sense apod.) pořád v paměti, aby celý ten systém vůbec působil dojmem plynulosti. V reálu je pro mne jako uživatele víceméně jedno, volné paměti by ale mohlo být u HD2 víc, neboť při současném spuštění více náročnějších aplikací nestíhá ani Snapdragon a celý systém (WM) se pak citelně zpomalí - možná to nějak řeší neoficiální buildy WM, ale nemám čas to vyzkoušet. Pokud ale připočtu HD2 rozlišení 800x480, je na tom HD2 oproti iPhonu u "mobilního" webu o dost lépe, stejně tak je vidět rozdíl u detailů u navigací - i když tam se spíše řídím hlasem. Humbal: kapacitní stylus není o moc přesnější než útlejší prst, alespoň co jsem mohl vyzkoušet s Pogo stylusem
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Pavel Koza (555) | 21.4.201023:47
Díky za super doplňující komentář:) ad tečky - tak to jsem koukal málo, měl jsem 3G a i když jsem ho na sluníčku natáčel, nic se tam neblejskalo. Každopádně i pokud tam skutečně jsou, tak jsou o řád méně vidět. ad přepínání profilů - tady mi chybí praxe, už X let mám plný datový tarif a až na výjimky nikam nejezdím, takže si vystačím s (v Praze) již celkem slušně porytým HSDPA. Na druhou stranu správně konstatujete, že tohle je věc systému a tam to MS nijak neulehčil.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
lubo.n (7) | 22.4.20101:26
Tečky nejsou nijak důležité, ale každopádně tam jsou, přísahám :-) Pod umělým osvětlením jsou vidět jen výjimečně, na sluníčku opravdu jen hodně špatně (víceméně je náhoda je spatřit) a pouze pod správným úhlem - kéž bych to mohl nějak vyfotit. Na X1 byly totožné resp. velmi podobné tečky. Vytáhl jsem ze šuplíku ještě starý dobrý záložní P1 a světe div se, tečky jak vyšité :-) Mám i notebook typu tablet pc navíc s kapacitní dotykovou vrstvou a tam jsou tečky také vidět pouze na sluníčku a též jen pod určitým úhlem. Neulehčil znamená v případě WM to, že to MS zjevně nikdy a nijak neřešil. O 3G si v reálu můžu leda nechat zdát, Praha je určitě hezké město, nicméně zcela mimo mé cestovní trasy a potřeby :-) Ideální je třeba pro mne situace, kdy bych mohl být připojený přes 3G či WiFi a telefon v případě výpadku nebo slabém signálu automaticky přešel na EDGE či GPRS a opětovně se pak vrátil na 3G/WiFi, což ale úplně korektně neumí ani iPhone. S HD2 se ale dá také hezky fungovat (neříkám pracovat, takový výraz mi přijde ve spojení s jakýmkoliv současným mobilem dost iluzorní), rozhodně má řadu kladů...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
anaxagoras_ce4you (24) | 21.4.201018:31
Gratuluji prvne k vynikajici recenzi, ktera me definitivne utvrdila v tom, ze si HD2 nekoupim. Pro me osobne je kapacitni displej ta nejvetsi prekazka. Pocket Artist je pro me dennim chlebem a na kapacitnim displeji budu mit smulu, vzhledem k tomu, ze potrebuji velkou presnost, pri kresleni. Jiz nejakou tu dobu vlastnim Touch Pro a radsi budu cekat na Touch Pro 3, Touch Pro 2 me take moc nepresvedcilo a jestli ma byt nastupcem HTC Tera, tak se asi budu muset zacit poohlizet uplne po necem jinem. Idealni by bylo HD2 s rezistivnim displejem a qwerty klavesnici, ale zatim se nic nechysta a to kontroluji vsechmy mozne zahranicni i ceske weby kazdy den :) Ted jen cekam kdy bude nejaka podobna recenze na HTC Desire. Bude-li? ;) Tady asi ne...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Pavel Koza (555) | 21.4.201018:49
Na kreslení to fakt není, možná maximálně styl moderna nebo hodně rozvláčný impresionismus:) HTC Desire určitě ne, teď mám za úkol do léta dohnat všechna nezrecenzovaná zařízení, pak se uvidí, co dál:)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
humbal (4) | 21.4.201018:50
Myslím že když potřebujete přesně malovat tak stačí si koupit kapacitní stylus :-) a na te klavesnici se piše dobře a je určitě větší než namačkaný tlačítka na qwerty :-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
anaxagoras_ce4you (24) | 21.4.201020:41
Dovoluji si oponovat. Kapacitni stylus nic neresi. Stale je tam rozptyl +- 3-5mm, coz je opravdu opravdu (po Klausovsku) hodne! :) Na kapacitnim displeji presnosti (na pixel) nedosahnete a muzete mit treba ultra tenky super extra fragelistik espidaliozni kapacitni stylus a prd! Nehlede na to, ze i kdyby to fakt fungovalo, tak kvuli tomu nebudu nosit extra predrazeny stylus po kapsach, ktery pri nejblizsi prilezitosti stejne nekde vytrousim!
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
anaxagoras_ce4you (24) | 21.4.201020:51
Jo a jeste k tlacitkum na qwerty klavesnici, malem bych zapomnel :) Kdo nevyzkousi neuveri! Mam Touch Pro a Nokii E72 a na obou pisu bez preklepu! Reseni klavesnice, ac je treba na E72 sebemensi, je proste vymysleno tak, ze to funguje naprosto bez problemu. Nedokazu si predstavit, ze bych ji nemel. Pisu mnohonasobne rychleji a bez preklepu. Bohuzel je moje Touch Pro ted uz behem mesice, po treti v servisu. Servis HTC v cechach trosku pokulhava, bohuzel...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
anaxagoras_ce4you (24) | 21.4.201021:02
Ja to chapu, ma to Android, coz je mimo pole vaseho zajmu. Kazdopadne recenze je fakt bomba, takove recenze mi chybi! Ani reklamy uz si tu neblokuji :) po pruzkumu a zverejneni vysledku, pokracujte ve vyborne praci...fandim vam!
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
humbal (4) | 21.4.201017:13
Taky jeden mám :-) a zatím sem sním spokojenej, až na tu baterku no. Jinak je to paradni stroj, krasnej velkej displej kterej se pěkne ovládá i bez stylusu. Z kraje byl problem psaní sms ale po týdnu už mi to je bezproblemu. Já osobně sem neměl žádný problem se SIM ani posílán sms takže sem moc rád:-) akorát tak baterka by mohla vydržet dýl, ale uvidím mam jej chvíli tak se třeba eště rozjede :-) jinak vynikajicí stroj
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Petrroll (4) | 21.4.201017:06
Jsem hrdým majitelem HD2. Je to opravdu dokonalý telefon ve všech směrech (až na baterku a fotoaparát). Ale je tu velké ALE, některé telefony prostě nefungují s určitými SIMkartami. Osobně už tenhle problém řeším 4 týdny a asi vyústí v prodej. Prostě to nejde opravit, výměny zařízení ani SIM nepomáhají. Takže doporučuji svojí SIM nejdříve otestovat a pak až si kupovat HD2.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Pavel Koza (555) | 21.4.201018:47
Vzhledem k okolnostem jsem testoval celkem 5 různých HD2 s kartou od Vodafone a O2 a všechny kombinace fungovaly. Ale podobný problém si pamatuju u nějakého iPaqu... Každopádně je to otrava...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.