Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Rychlonabíjení: vyřeší problém s výdrží?

14.1.2015, Jakub Doležal, článek
Vývoj v mobilních telefonech letí střemhlav kupředu a každý rok je ve znamení více megapixelů, více jader a většího rozlišení. Bohužel výdrž těchto chytrých krabiček stagnuje a prakticky nikam se nehýbe. Najdeme spásu v rychlém nabíjení?
V předchozích kapitolách jsme si ukázali, že se špatnou výdrží lze bojovat více způsoby a není nutné se křečovitě držet staré černobílé Nokie, protože přece jen ona dokáže vydržet týden na jedno nabití.

Moderní chytré telefony samozřejmě ve většině vydrží maximálně 2 dny, což je málo. Na druhou stranu si uvědomte, k jakým aktivitám je využíváte a jak často máte přes den rozsvícený displej. Zvykli jsme si na nonstop přístup k e-mailům, internetu a prakticky neustále komunikujeme s kolegy a přáteli prostřednictvím chatovacích služeb. Takový komfort samozřejmě něco stojí a v tomto případě je to nízká výdrž.




Dejte vale věčně vybité baterii a zdlouhavému nabíjení (gizmodo.com)

Udělejte vypnutím služeb z chytrého telefonu onu pověstnou Nokii a také vám vydrží týden. To si však dnes již nikdo dobrovolně nezpůsobí, a proto nabíjí denně či často přijíždí domů s totálně vybitým přístrojem. Jak se ale z této prekérní situace dostat ven? Zachrání nás nová technologie akumulátorů, větší kapacity, superúsporný hardware, vyladěný software či bezdrátové nabíjení? V dohledné době nejspíše ne.

Nicméně částečné řešení zde máme a svým způsobem to byl i impuls pro mě k sepsání tohoto článku. Poměrně nedávno jsem si totiž uvědomil, že na otázky typu „hele nový telefon, ale kolik dní vydrží?“ odpovídám „nevím a je mi to jedno, má rychlonabíjení“. Používám tuto technologii přibližně rok a doslova jsem jí propadl.

I když se ráno vzbudím a totálně vybitý telefon zlostně křičí o svou „dávku“ energie, nepropadám panice. Vím totiž, že stačí 20-30 minut a mám na celý den vystaráno. Prakticky nikdy se mi od té doby nestalo, že bych během dne řešil vybitý telefon. Je to celkem dostatečná náplast na nedostatečnou kapacitu akumulátoru a příliš žravý hardware. Je to něco, s čím se velmi rychle naučíte počítat a neustálá kontrola ukazatele vpravo nahoře se pomalu stane minulostí.

Budete-li v tomto roce nakupovat nový telefon, zapomeňte na megapixely, výpočetní jádra či jemnost displeje. Toho všeho mají již současné telefony vrchovatě. Chtějte odbourat poslední závažnější nevýhodu moderních smartphonů, chtějte rychlonabíjení.

Zdroj: Qualcomm, Oppoforums, Oppostyle, Soyacincau, Wirelesspowerconsortium
reklama