Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Rychlonabíjení: vyřeší problém s výdrží?

14.1.2015, Jakub Doležal, článek
Vývoj v mobilních telefonech letí střemhlav kupředu a každý rok je ve znamení více megapixelů, více jader a většího rozlišení. Bohužel výdrž těchto chytrých krabiček stagnuje a prakticky nikam se nehýbe. Najdeme spásu v rychlém nabíjení?

OPPO VOOC Rapid Charge


V našich končinách prozatím spíše neznámý výrobce mobilních telefonů dorazil v minulém roce s vlastní technologií rychlého nabíjení. Tu uvedl u příležitosti nového modelu Find 7, který jako většina moderních telefonů nabízí kapacitu akumulátoru okolo 3000 mAh a klasické nabíjení by tak trvalo poměrně dlouho.





Nabíječky s MicroUSB konektorem jsou schopné dodat běžně okolo 1 A a Qualcomm tento proud při zachování zpětné kompatibility zvedl na 2 A. OPPO však zašlo ještě o kus dále a připravilo vlastní řešení, které dokáže do telefonu posílat až 4,5 A. Tím se opět výrazně zkrátí doba nabíjení.

Bohužel takto značné navýšení proudu si vyžádalo řadu úprav a rovnou můžeme říci, že tato technologie bude fungovat pouze na vybraných modelech OPPO s patřičným příslušenstvím. Začít můžeme např. u akumulátoru, který byl přestavěn tak, aby zvládl přijmout 4,5 A.


Přesný recept výroby takového akumulátoru nám samozřejmě inženýři nedají, ale akumulátor schopný VOOC nabíjení obsahuje celkem 3 články, přičemž při VOOC režimu jsou paralelně dobíjeny. Výsledný proud je tedy 3 × 1,5 A a to je prakticky totožný proud jako u běžné nabíječky, takže se tím odbourává největší strašák rychlonabíjení, kterým je rychlejší zničení článků. Kromě toho má tato VOOC baterie celkem 8 pinů, takže i kdyby fyzicky pasovala do jiného telefonu, nebude rychlonabíjení fungovat.

Důvodem však není jen počet pinů v akumulátoru, ale také v telefonu, potažmo v MicroUSB konektoru nabíječky. Standardní MicroUSB konektor má k dispozici celkem 5 pinů, avšak to by opět pro přenos 4,5 A nestačilo, a tak výrobce do koncovky doslova natlačil ještě další dva. Tím je zachována zpětná kompatibilita, nicméně MicroUSB kabel je výrazně mohutnější a méně ochotný ohybu, než jak je tomu u klasického MicroUSB.





Obvod máme tedy zapojený, ale jak se chová VOOC nabíjení dále? Nejdříve dojde ke komunikaci mezi nabíječkou, telefonem a samotným akumulátorem. Teprve když se všude detekuje přítomnost VOOC komponent, dojde ke spuštění rychlonabíjení. Pokud by se po cestě či během nabíjení cokoliv stalo, jsou v několika úrovních integrované ochrany, které VOOC režim ukončí a z telefonu se tak nestane jen drahá pochodeň.

Samotný proces nabíjení trvá u Find 7 s 3000mAh akumulátorem z 4 % na 100 % okolo 60-70 minut. Start a průběh nabíjení do 75 % kapacity probíhá pod 4,5 A, poté je proud snížen na 2 A a od 85 % se sníží na 1 A. Tím se sice ke konci nabíjení sníží rychlost, ale hlavní roli zde opět hraje především větší bezpečnost celého procesu, navíc se díky tomu telefon v nabíječce prakticky nikdy výrazně nezahřeje.

Jak rychle se nabíjí Find 7 proti podobné konkurenci? Dle srovnání ze serveru soyacincau.com jsou výsledky následující:


Telefon
Kapacita
Nabíječka
10 minut
30 minut
Samsung Galaxy S5
2800
2 A
14%
40%
Sony Xperia Z2
3200
1,5 A
9%
25%
Xiaomi Redmi Note
3200
2 A
7%
25%
OPPO Find 7
3000
4,5 A
27%
75%

Výsledné časy ukazují, že OPPO svojí technologií uteklo zbytku výrobců doslova o parník. Zatímco v případě Find 7 máte za 30 minut „prakticky nabito“, jsou konkurenti sotva v první čtvrtině kapacity. Je zajímavé, že s touto technologií dorazil relativní nováček, zatímco matadoři trhu přešlapují na místě.




10 minut a máte 23 % procent baterie navíc


OPPO má s VOOC evidentně velké plány a postupně jej implementuje do všech modelů, které jdou na globální trh. K tomu se letos přidá i první externí baterie s podporou VOOC a výrobce opět slibuje nabití z 0 % na 75 % za 30 minut. S celkovou kapacitou 6000 mAh nabijete až dva telefony OPPO a samotná externí baterie se též umí nabít rychleji, přesněji za 2 hodiny.

VOOC míří i do automobilů, neboť je možné zakoupit cigaretovou nabíječku. Zde však visí otazník nad elektrickými rozvody starších vozidel a především zda se jim takto vysoké proudy budou líbit. Současné cigaretové nabíječky většinou končí u 3 A.





Poslední nevýhoda VOOC vybavení je cena a trochu se opakuje situace jako u bezdrátového nabíjení, které doplatilo na špatný poměr ceny a výkonu. Klasická stolní VOOC nabíječka stojí 39 Eur (1100 Kč), externí VOOC powerbank 59 Eur (1650 Kč) a nabíječka do auta 39 Eur (1100 Kč). Nicméně za tyto poněkud vyšší částky přeci jen dostanete více muziky.
reklama