Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Upgrade notebooku na USB 3.0, vyplatí se?

4.3.2014, Jakub Doležal, recenze
Máte-li doma starší notebook s USB 2.0, pak by vás nejradši výrobci viděli na cestě do obchodu pro nový. Co takhle mu dát šanci a skrze slot ExpressCard doplnit kartu s novým řadičem USB 3.0? Bude nárůst rychlosti úměrný nákladům?
Starý notebook nepatří vždy do šrotu či bazaru a občas stačí jen drobná investice, která značně urychlí každodenní operace. Dnes jsme si ukázali, že za necelých 200 Kč můžete svůj stroj doplnit o dvojici USB 3.0, které vám kromě rozšířeného počtu portů přinesou i lepší rychlosti. Testy reálných přenosových rychlostí ukázaly takřka dvojnásobné zrychlení při menších souborech a při větších souborech je zrychlení několikanásobné. Místo desítek minut můžete mít kopírování hotové jen za několik minut. Spotřeba notebooku s další kartou přitom nijak výrazně nevzroste.



Nutno podotknout, že kromě nové ExpressCard musíte zakoupit i lepší USB flash disk, který nové rozhraní náležitě využije. Pokud koupíte pomalý flash disk, byť s označením USB 3.0, může se stát, že přenosové rychlosti budou jen nepatrně vyšší, než u stávajících portů USB 2.0. Vylepšení notebooku o přídavný řadič samozřejmě není možné pro každého a lze to považovat za jistou nevýhodu této myšlenky. Druhou limitací může být rychlost ExpressCard, potažmo celé sestavy. I v případě dnes testovaného notebooku je někde v útrobách hrdlo, které škrtí rychlost čtení. Zahraniční testy totiž u Sandisk Extreme 32 GB přinášely o pár desítek MB vyšší rychlosti.

Celkově vzato se však tento upgrade jednoznačně vyplatí a pokud se ještě odmítáte se svým pracovním notebookem rozloučit, existuje poměrně snadná a jednoduchá cesta, jak si zrychlit práci při kopírování dat. Jak testovaná ExpressCard, tak flash disk Sandisk Cruzer Extreme se v dnešním testu prokázali jako ideální pomocníci a jejich pořízení lze více než doporučit.




ExpressCard je vhodná pro:

  • Urychlení přenosu dat
  • Přidání další dvojice portů USB 3.0
 

Plusy


+ Velmi nízká cena
+ Vyšší rychlost oproti USB 2.0
+ Další 2 porty USB navíc
+ Nepřesahuje z notebooku ven
+ Kvalita zpracování
 
 

Minusy


- Ruční instalace ovladačů
- Nutno koupit skrze Ebay
- Rychlosti nedosahují na maximum
- Nutné mít slot ExpressCard
 
 
Cena v době testování: cca 200 Kč s DPH






Sandisk Cruzer Extreme je vhodný pro:

  • Urychlení přenosu dat
  • Uživatele hledící na poměr cena/výkon
 

Plusy


+ Solidní poměr cena/výkon
+ Vysoké přenosové rychlosti
+ Kvalita vysouvacího mechanismu
+ Nízká hmotnost
 
 

Minusy


- Materiál působí lacině

 
Cena 32GB verze v době testování: cca 1200 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama