Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Sony Xperia Z5 Compact: malá, ale šikovná

8.11.2016, Jan Pánek, recenze
Do redakce zavítal populární telefon Sony Xperia Z5 Compact, který nabídne kompaktní rozměry, ale výkon vlajkové lodě. Nově přichází se čtečkou otisků prstů, pozměněným designem, lepším displejem nebo velkou výdrží. Jak si vedl v našem testu?
Celkově se jedná o velmi dobrý telefon, který má jen několik menších chybiček, jež bych vlastně dokázal spočítat na prstech jedné ruky. Nejvíce mi vadila čtečka otisků prstů, která si někdy dělala, co chtěla. Fungovat sice dokázala i spolehlivě, ale uživatel ji už musel déle používat, aby ji lépe poznal.

Sony Xperia Z5 Compact přední část

Další z nepříjemných věcí je přehřívání. Čekal jsem sice o něco horší výsledek, ale ani tak teplota nebyla v pořádku. To se týkalo hlavně hraní náročných her, nejhůře potom v kombinaci s nabíjením. Trochu mě zarazily pouze 2 GB RAM, ale v provozu s nimi nebyl problém, v náročnějších situacích se Z5 Compact nesekala, zatímco Xperia Z5 se 3 GB RAM ano.

Trochu mě zarazil i plastový rámeček okolo displeje, který vedle dospělé Xperie nepůsobí tak dobře, ale na druhou stranu při dlouhém držení telefonu tolik neřeže do ruky. Zmíním ještě navigační tlačítka na displeji, která jsou na takto malé úhlopříčce nepraktická, protože zabírají jeho velkou část.


Sony Xperia Z5 Compact zadní část


Pokud bych měl jmenovat pozitiva, šlo by o hodně dlouhý výpis. Proto to shrnu jednoduše - vše, co není uvedeno výše, je velmi dobré až excelentní, jmenovitě např. výdrž, výkon, displej, konektivita.

Na závěr bych se chtěl zamyslet, jestli si tento telefon zaslouží naše ocenění TREFA. Kromě čtečky otisků prstů mu nemůžu nic hrubě vytknout, ale je tu známé "ale". Telefon je sice velmi povedený, ale chybí mu "něco navíc", ať v porovnání s jinými telefony, nebo v porovnání s minulou Xperií Z3 Compact.

Při rozbalování telefonu jsem nezažil takové "wau" jako při rozbalování HTC One M7 - to totiž přinášelo něco super nového. Kdybych se rozhodoval mezi koupí Xperie Z5 Compact a X Compact, nebyl bych si jistý, jestli si už rovnou nepřiplatit několik stovek korun za novější model. Ten sice nabídne horší procesor s nižším grafickým výkonem, ale o 1 GB RAM více nebo konektor USB-C. Sony jej navíc bude oproti Z5 Compact podporovat o rok déle, takže se majitelé dočkají aktualizací, kterých by se majitelé staršího kompaktního telefonu nedočkali.


Sony Xperia Z5 Compact zadní strany obou modelů
Zleva Sony Xperia Z5, Sony Xperia Z5 Compact


Telefon doporučuji, pokud hledáte něco malého a opravdu výkonného. Pokud jste ale majiteli Xperie Z3 Compact, nevidím moc důvodů přecházet na vyšší model. Přitom jsem oba telefony držel v ruce a zběžně jsem otestoval i Xperii Z3 Compact.


Konkurence


Největší konkurencí je nová Sony Xperia X Compact. Ta už nenabídne špičkové parametry, protože v jejich útrobách tiká Qualcomm Snapragon 650, který má podstatně méně výkonnější GPU než Snapdragon 810. Hráči her ji nespíše odmítnou, ale běžní uživatelé zase ocení o ne moc vyšší cenu nebo o rok delší podporu ze strany Sony.

Další konkurenci představuje iPhone SE, jenž je v podstatě jedinou konkurencí jak cenovou, tak po stránce rozměrů - iPhone 6/6S má sice takřka stejně velký displej jako Z5 Compact, ale rozměry je mnohem větší na úrovni 5" telefonů nemluvě o dvojnásobné ceně v závislosti na modelu. Model SE nabídne kovové tělo, vysoký výkon, vcelku dobrou výdrž i velmi dobrý fotoaparát s podporou RAWu a 4K videa. Telefony ale patří do zcela jiných světů - ekosystém Androidu se nemůže rovnat tomu od Applu v aktualizacích, optimalizaci nebo kvalitě provedení.


Telefon je vhodný pro:


1) Uživatele, kteří chtějí malý, ale výkonný telefon
2) Poslouchání hudby z reproduktorů telefonu
3) Uživatele, kteří vyžadují vysokou výdrž baterie


Plusy


+ Vysoký výkon
+ Nadprůměrná výdrž baterie
+ Jasný a kontrastní displej
+ Ergonomie (subjektivní)


Minusy


- Nespolehlivá čtečka otisků prstů
- Zahřívání

 
Za zapůjčení Sony Xperia Z5 Compact a Sony Xperia Z5 děkujeme Sony.
 

Cena telefonu v době publikace recenze: cca 12 000 Kč včetně DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama