Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Sony Xperia Z5 Compact: malá, ale šikovná

8.11.2016, Jan Pánek, recenze
Do redakce zavítal populární telefon Sony Xperia Z5 Compact, který nabídne kompaktní rozměry, ale výkon vlajkové lodě. Nově přichází se čtečkou otisků prstů, pozměněným designem, lepším displejem nebo velkou výdrží. Jak si vedl v našem testu?
Hned navážeme na čtečku otisků prstů a budeme se zaobírat zamykací obrazovkou. Ta pochopitelně není vidět, pokud máte jako Zámek obrazovky nastaveno Nic. Pokud je nastaveno Přejetí, obrazovka se objeví, ale není třeba zadávat jakýkoliv druh hesla. Další možnosti nastavení jsou Vzor, PIN a Heslo.

Pokud máme úvodní obrazovku zapnutou, je na ní vyobrazen čas a datum, pod ním se nachází notifikace a ještě níže můžeme najít 3 prvky. Vlevo dole symbol telefonu pro rychlé volání (např. 112), dole uprostřed symbol zámku - po potáhnutí nahoru se telefon odemkne - a dole vpravo máme zkratku do fotoaparátu.





Fotoaparát funguje kompletně i při zaheslovaném telefonu - můžeme volit režimy, různě jej nastavovat, ale do galerie se již nedostaneme. Při zamknuté obrazovce můžeme i vysunout notifikační lištu, kde se zobrazí základní nastavení v podobě WiFi, BT, svítilny, režimu letadlo, automatického otáčení, odeslání obrazovky (Miracast) a jasu. To je velmi praktické, nehrozí tak zadávání hesla na ztmaveném displeji za slunečného dne.


Domovská obrazovka a menu aplikací


Nyní se dostáváme na klasickou domácí obrazovku, jež může mít 1 až 7 ploch, má rošt 4×5 a dole ještě 4 pozice pro aplikace a zkratky, které budou viditelné na všech plochách a mezi nimiž je i tlačítko pro vstup do menu aplikací. Vše je možné kumulovat do složek.

Mezi rozšířená nastavení se dostaneme dlouhým podržením. Takto lze přidávat widgety a zkratky, měnit tapety, schémata a velikost ikon, aniž by se změnila velikost roštu. Zároveň takto můžeme měnit počet ploch, ale hlavně se u každé odinstalovatelné aplikace ukáže malý křížek, díky kterému můžeme tu danou aplikaci kompletně odinstalovat. Pokud ji chceme odstranit z plochy, přidržíme ji při normálním zobrazení plochy a posuneme nahoru.





Do složek se aplikace a zkratky sdružují jednoduše, přetáhnutím na sebe. Složky jsou natahovací, takže nás již neomezuje rošt jako v případě domácí obrazovky. Dosáhl jsem 4×7 a nebyl jsem na maximu. Notifikační lišta zobrazuje čas, zbývající procenta baterie, signál a potenciálně tichý režim a samotné notifikace. Můžeme ji vysunout jen částečně, kdy se zobrazí notifikace a ještě jakýsi výběr důležitých informací v podobě času, data, signálu a procenta baterie. Ještě tam svítí ikona Uživatel. Pokud na tuto horní lištu klikneme, rozbalí se plnohodnotná lišta se všemi nastaveními.





Na ní můžeme měnit jas, zapínat/vypínat WiFi, BT a dále v základu svítilnu, režim letadlo, automatické otáčení, přístupný bod (hotspot), mobilní data a odesílání obrazovky. To vše lze ještě dále přizpůsobovat, takže tam můžeme mít třeba zapnutí určování polohy, synchronizaci dat, NFC nebo úsporný režim. Nezapomnělo se ani na rychlý přístup do nastavení.

Menu aplikací je velmi jednoduché. Na roštu 4×5 jsou umístěny aplikace, které se mohou kumulovat do složek a různě řadit. Chybí i menu, které se vysouvalo z levého okraje ještě u Xperie Z3 Compact se starší verzí Andoridu. Takže se Sony zřejmě rozhodlo jít cestou maximálního zjednodušování.


Nastavení a organizace


Nastavení je v typickém světlém provedení, je velmi barevné a při otočení obrazovky se z jednoho sloupce stanou dva. Dále je rozděleno do několika částí: Bezdrátové připojení a sítě, Zařízení, Osobní a Systém. Položky v nich jsou tradiční. Můžeme v něm narazit třeba na výše zmíněný režim STAMINA, který prodlužuje výdrž, či na platbu mobilem. Ještě připomenu, že jsme telefon testovali s Androidem 5.1, přičemž nyní je na telefon možné nainstalovat i Android 6.0.

Aplikace Telefon nás přivítá výpisem hovorů, dole máme tlačítko pro vysunutí číselníku, který vyhledává nejen podle čísla, ale i podle jmen, tedy 526 najde jméno "Jan", ale i jména začínající na "Ka" v kombinaci s příjmeními začínajícími na "N", nebo "M". Velmi praktické, ne-li nezbytné v dnešním rychlém světě.

Aplikace Zprávy je klasická, umožňuje vybrat více příjemců, znaky ukazuje, až když se nacházím u limitu. Také varuje, když použijeme háčkované a čárkované znaky, že se sníží maximální délka SMS, ale nedočkáme se už tlačítka, které by tyto znaky zaměnilo za bezháčkové a bezčárkové.




Aplikace Zprávy a Telefon

V aplikaci Kontakty nenalezneme nic překvapivého - možná jen, že se u pravého okraje nachází písmena abecedy, podle kterých lze rychle hledat. Když je použijeme, tak nám jakoby obtékají prst, což je zajímavé. Jinak můžeme řadit kontakty do skupin. Kalendář je googlovský, takže nabízí plánování událostí nebo třeba propojení a synchronizaci s dalšími kalendáři - nic, co by mělo smysl dlouze popisovat. Aplikace Video nepodporuje velkou část videoformátů, Hudba je provedena solidně, má i základní ekvalizér a napojení na službu Spotify, nicméně hudební nadšenci raději sáhnou po kvalitnější aplikaci. Galerie je udělána pěkně a intuitivně, seřazena je pochopitelně chronologicky.




Hudba a Kalendář


Chtěl bych se ještě pozastavit u klávesnice. Ta je totiž přímo od Sony. Nevím, proč nejsou v základu nastavena čísla a znaky na dlouhý stisk. Naštěstí se tak dá učinit v nastavení nebo v přizpůsobení pomocí "kouzelné hůlky" přímo na klávesnici. Zásadním bodem uživatelské nadstavby jsou plovoucí miniaplikace. K těm se dostaneme pomocí tlačítka pro multitasking. Na spodní liště máme jejich rychlý výběr, který lze doupravit dle přání uživatele. Mezi nimi se nachází kalkulačka, internetový prohlížeč, hudba, kalendář nebo časovač.





Velká část z nich se dá zmenšovat a zvětšovat. Pokud je chceme mít stále při ruce, můžeme je minimalizovat, kdy se jen ikona dané miniaplikace objeví u okraje obrazovky. Můžeme ji ale posouvat tak, aby nepřekážela při běžném používání. Najednou můžeme mít spuštěných více miniaplikací, mohou se i překrývat.

Jde o velmi praktickou vychytávku od Sony, na kterou jsem se těšil. Trochu mě ale zklamalo zjištění, že na konci testování nemám s miniaplikacemi téměř žádné zkušenosti, protože jsem je vůbec nepoužil. Zčásti to je vina toho, že na ně nejsem zvyklý, i když jsem je na duhou stranu hojně používal na 7" Asusu FonePad, kde něco podobného bylo do aktualizace na Android 4.4, kterou ještě teď proklínám. Ale zde na takto malém displeji miniapliakce nemají tak velké využití.

reklama