Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Sony Xperia Z1: první ohlasy ze světa

16.10.2013, Jakub Doležal, preview
V dnešním díle se podíváme do Japonska, odkud přichází nový model řady Xperia. Co nabízí tato skleněná kráska oproti konkurenci a hlavně, v čem se liší oproti minulé generaci? Vrátilo se Sony natrvalo mezi současnou technologickou špičku?
Kapitoly článku:
  1. Sony Xperia Z1: první ohlasy ze světa
  2. Ohlasy ze světa a závěr

Ohlasy z redakcí


Sony Xperia Z1 dorazila do většiny velkých zahraničních redakcí a my si tak opět můžeme udělat pěkný přehled z několika renomovaných zdrojů. Prakticky všechny recenze se nesou ve znamení srovnávání nové Xperie Z1 se starou Sony Xperia Z, ale také s Nokia Lumia 1020. Důvody jsou naprosto zřejmé, tedy v případě, že jste si prohlédli tabulku specifikací.

Sony Xperia Z1 zepredu

Dnes již „zastaralá“ Xperia Z dorazila na trh čipsetem Snapdragon S4, který již konkurence nahradila novější generací Snapdragon 400/600, a proto Sony nemohlo být příliš vidět v žebříčcích benchmarků. Nová Xperia Z1 na to jde již mnohem lépe, neboť má při vstupu na trh jeden z nejvýkonnějších čipsetů na trhu (SP800). Je to ale poznat při reálném využití, nebo je 4jádro jen papírovým tahákem?

V případě pohybu v rámci operačního systému je výkon nového čipsetu zárukou velmi rychlých reakcí na prakticky jakýkoliv povel. Velmi podobné dojmy jsem však měl i při testování starší Xperie Z a je tedy otázkou, zdali v praxi uvidíte nějaký zásadnější rozdíl. Mezigenerační rozdíl se pozná až u náročnějších činností.

Sony Xperia Z1 barevne varianty

Příkladem budiž herní výkon, který na Snadragonu S4 byl v době uvedení Xperie Z jen tak tak. U Xperie Z1 máte díky zbrusu novém grafickém jádru rezervu výkonu více než dost. Jistým náznakem schopností může být také podpora záznamu až 4K videa, kterou však Sony prozatím nechalo u ledu.

Kde se naopak Japonci rozhodli využít sílu nového čipsetu, je velikost fotografického senzoru a Xperia Z1 je se svými 20,7 megapixely královnou na poli Androidu. Pořízené snímky jsou stejně jako u Lumie 1020 zmenšeny a to na 8 MPix, díky tomu má systém dostatek informací na vytvoření velmi povedených snímků. Problémy nastávají až ve chvílích, kdy by měla zakročit optická stabilizace, kterou Xperia Z1 nemá.

Sony Xperia Z1 fotoaparat

Nabízí se také přímé srovnání s Lumií o post krále mobilních telefonů, ikdyž samo Sony se tomu snaží všemožně vyhnout. Důvod je prostý, neboť Lumia díky vyššímu tělu nabízí lepší optiku a navíc již zmiňovanou optickou stabilizaci. Z přímé konfrontace tedy odchází Xperia Z1 poražena, ale v království telefonů s Androidem si jde tvrdě pro svou pozici na trůnu.

Sony má za sebou několik dekád vývoje obrazovek a proto je opět s podivem, že ani Xperia Z1 se nedokáže vymanit z negativních komentářů na kvalitu displeje. Podobné zklamání nastalo již při recenzi Xperie Z a ani současná vlajková loď na tom není výrazně lépe. Prakticky každá recenze se zmiňuje o použitém panelu nepříliš přívětivě a to by mělo být pro Sony signálem ke změně.

Sony Xperia Z1 stativ

Mluví se především o pozorovacích úhlech, které nenabízí takový rozsah jako konkurence a zobrazené barvy velmi rychle získávají nádechy šedi. Pokud telefon budete využívat pouze vy, tak si této vlastnosti nejspíš nevšimnete, ale pak přijdou situace, kdy budete chtít ostatním ukázat fotografie či jiný obsah a tam se již omezené schopnosti displeje projeví. Je to škoda, neboť v ostatních aspektech (ostrost, přirozené barvy) je tento panel velmi dobrý.

Velký senzor či jemný displej vyžadují také velké úložiště pro multimédia, přičemž Xperia Z1 nabízí v základu slabých 16 GB. Po spuštění a nastavení telefonu se vám navíc odpaří další 4 GB, takže doporučuji rovnou s telefonem zakoupit i nějakou tu kartu, když už na to výrobce zapomněl.

Sony Xperia Z1 vodotesne krytky

Sony se v rámci mobilních zařízení vydalo cestou zvýšené odolnosti proti vodě a prachu. Záměrně neříkám, že je Xperia Z1 vodotěsná, protože tu jsou jisté limity. Nicméně pokud budete dostatečně opatrní, můžete s telefonem fotit běžně do 1,5 metru pod hladinou. Navíc konečně přibyla hardwarová spoušť fotoaparátu, která u Xperie Z chyběla.

Na druhé straně stále chybí jakýsi vodní zámek pro senzory v displeji, které se při ponoření do tekutiny zmatou natolik, že začnou spouštět jednu aplikaci přes druhou. Velmi dobře je to vidět v závěrečných sekundách videorecenze od Engadgetu. Vodotěsnost si vybírá svou daň také u konektorů, které jsou uschované pod krytkami a výrazně snadnější bude Z1 dobíjet skrze speciální dok.

Sony Xperia Z1 zapinaci tlacitko

Xperia Z1 má sice stejně velký displej, jako jeho předchůdce, ale i přesto je o pár milimetrů větší. Důvodem je velmi pravděpodobně senzor fotoaparátu, který si zkrátka nějakou tu plochu zabere. Nicméně Sony místem rozhodně neplýtvá a díky tomu v těle přístroje nalezneme baterii s kapacitou 3000 mAh, což je na poli 5“ telefonů velmi vysoká hodnota. Ostatně minule to bylo jen 2400 mAh a na Xperii Z1 nestačí ani Samsung Galaxy S4 (2600 mAh) či HTC One (2300 mAh).

Výdrž telefonu se tedy zase o kousek zlepšila a při rozumném využití by tedy nemělo být problém nabíjet až každý druhý den. Sony navíc přidává vlastní úsporný mód Stamina, takže se lze dostat i na delší dobu provozu. Celkově jsou reakce na výdrž velmi pozitivní a jediným přemožitelem ve výdrži tak zůstává LG G2.

Sony Xperia Z1 unibody

Nedávno jsem v preview Apple iPhone 5S chválil zpracování konstrukce a podobně tomu bude i v případě Sony Xperia Z1. Kombinace hliníkového rámu a skleněných ploch vypadá velmi elegantně a dle recenzí vše perfektně lícuje. Drobným problémem je, že takto „placaté“ tělo není zrovna dvakrát ergonomické a zejména uživatelé s menšími dlaněmi budou mít držení o něco obtížnější. Zdali je v tomto směru cestou prohnutý Samsung Galaxy Round se dozvíme velmi brzy.


Ohlasy uživatelů


Asi nejvíce se po internetových fórech řeší kvalita displeje a fotografie naznačují, že to Sony opravdu musí přidat. Tedy vlastně nemusí, stačilo totiž, kdyby do Z1 dalo stejný displej, který použilo u většího modelu Xperia Ultra. Ostatně lepší obrázek o situaci si uděláte z následující fotogalerie od jednoho z uživatelů fóra XDA Developers.

Sony Xperia Z1 displej
Rozdíl mezi obrazovkami u Xperia Ultra a Z1 je jasný na první pohled

Druhým problémem u jsou poměrně časté restarty telefonu (i několikrát během dne). Příčina problému se prozatím hledá a v případě, že je v telefonu paměťová karta, pak může být zdrojem právě ona. V takovém případě ji stačí naformátovat v počítači a do telefonu data následně nakopírovat skrze USB kabel. Dlužno dodat, že tato chyba je prý spíše na straně Androidu. Nicméně ne všichni majitelé Xperie Z1 tímto problém s restarty vyřešili.

Aby softwarových peripetií nebylo málo, má Sony Xperia Z1 problémy s přibalenými sluchátky (MH1c), které po připojení zablokují ovládání hlasitosti. Výrazně závažnější je však chyba, kdy telefonu zčerná obrazovka a telefon odmítá naskočit. K tomuto problému je již na fóru Sony poměrně obsáhlé vlákno, takže se rozhodně nejedná o chybu několika kusů.


Závěrem


Sony za posledních několik měsíců doslova vstalo z popela a pomalu se vrací na ztracenou pozici silné značky v segmentu mobilních telefonů. Každý nový produkt přináší něco drobného a inovativního oproti konkurenci. Je vidět, že se v Japonsku opravdu snaží napravit zkaženou reputaci.

Po hardwarové stránce je nová Xperia Z1 vybavena prakticky tím nejlepším na trhu a samotné Sony přidává několik technologií přímo ze svých laboratoří. Výkon, výdrž baterie i množství bezdrátových adaptérů jsou jedničku. V případě fotoaparátu už to tak jasné není, v řadě situací budou snímky výborné, ale automatika dokáže taky řádně pozlobit. Displej si odnáší spíše záporné hodnocení, což je pro takto zkušeného výrobce televizorů trochu ostuda.

Sony Xperia Z1 zaver

Kapitolou sám pro sebe je software přístroje. Na jednu stranu lze ocenit velmi „lehkou“ grafickou nadstavbu, která zbytečně nezatěžuje chod celého systému a díky tomu je Xperia Z1 bleskově pohotová na pokyny uživatele. Nicméně i tak si programátoři neodpustili několik velkých chyb, které v nejhorším případě končí černou obrazovkou.

Vodotěsné a přesto velmi elegantní tělo je jednoznačným kladem pro uživatele, kteří se občas vyskytují v nehostinném prostředí a možnost vytvořit pár nevšedních snímků pod hladinou je taktéž příjemným bonusem navíc. Sony by pro příští generaci mohlo více zapracovat na ergonomii.

Sony DK31
Sony DK31 výrazně zjednoduší dobíjení (cena cca 800 Kč)

Z veškerých článků a reakcí uživatelů jsem nabyl dojmu, že s novou Xperia Z1 jste na tom půl na půl. Budou situace, kdy ji budete zbožňovat a pak přijdou ty, kdy ji budete nenávidět. Dobře tedy zvažte její klady versus zápory a hlavně si před koupí projděte odkazovaná fóra, kde se dozvíte, zda jsou už alespoň softwarové problémy vyřešeny.

Sony Xperia Z1 se v době sepisování článku pohybovala s prodejní cenou těsně pod 17 000 Kč, což je vzhledem ke konkurenci s přivřenýma očima rozumná částka. Podobně na tom byla i Xperia Z, která dnes stojí 12 500 Kč, takže se možná vyplatí nějaký ten týden či měsíc počkat.
 



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama