Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Sony Xperia Z: návrat k odolnosti?

16.5.2013, Jakub Doležal, recenze
Moderní telefony jsou výkonné, tenké, lehké, ale chybí jim odolnost. Kolik z vás dostalo zpět neuznanou reklamaci kvůli vodě? A co všudypřítomný prach a následné profukování konektorů? Změní to Xperia Z od Sony?

Fotoaparát


Sony není v oblasti fotografických výrobců žádným nezkušeným nováčkem, ostatně je to poměrně nedávno, kdy od nás Sony NEX-6 dostal ocenění Trefa. Sony si samozřejmě některé technologie vypůjčilo i do tohoto telefonu. Základem je čip Exmor RS s rozlišením 13.1 MPix, vybavený funkcí autofocus a nechybí ani LED blesk. Výsledkem by tedy měl být fotomobil schopný fotit kdykoliv a kdekoliv, nicméně pojďme si to raději ověřit.


Fotoaparát lze spustit ze zamčené či domovské obrazovky

Sony Xperia Z není vybavena samostatným tlačítkem pro spuštění fotoaparátu, takže se k uzávěrce musíte dostat skrze displej. První možností je využít zamčené obrazovky, kde stačí umístit prst na ikonu fotoaparátu vpravo a přesunout vlevo. Spuštění je celkem rychlé a snímat můžete prakticky ihned poté.


Sony nabízí k fotoaparátu řadu vylepšujících funkcí


Pokud vás nudí klasický režim, můžete přepnout do další devíti

Druhý způsob je využít ikonu na domovské obrazovce, ale zde Sony něco pokazilo při finálním ladění. Aplikace pro focení se totiž spouští až nepříjemně dlouho, přesněji kolem 5 sekund. Navíc to na první pohled vypadá, že jste na ikonu klikli špatně, protože se vůbec nic neděje a aplikace naskočí až po zmíněných 5 sekundách.


Měníte-li rozlišení, měníte i poměr stran


Blesk nabízí celkem 4 režimy

Fotil jsem jak v exteriéru, tak interiéru, přičemž jsem záměrně vybíral špatné světelné podmínky. Na zahradu jsem vyrazil tedy krátce po dešti a fotografie z kuchyně jsou pořízené cca v 21:00 s různými zdroji světla (pouze digestoř, pouze světlo na stropě). Důvod je jednoduchý, fotit za dobrého světla dnes zvládne prakticky každý mobil na výbornou, ale absence dostatku slunečních paprsků ukáže na silnou či slabou stránku daného čipu.





Abych Xperii Z ještě více zatopil, přizval jsem k focení Lumii 920. Obě zařízení byla nastavena na focení 4:3 a maximální rozlišení. Jedinou výjimkou je úvodní srovnání kmene stromu a trávy, kde Lumia fotila na 16:9, za tuto chybku se omlouvám.


Bez blesku, v pokoji zapnutá pouze digestoř


S bleskem, v pokoji zapnutá pouze digestoř

A jaký je výsledek? Nechci používat silná slova, ale Xperia Z dostala od Nokie neskutečný výprask. Zejména při velmi tmavých scénách se čip od Sony nedokáže s absencí dostatku světla vyrovnat a výsledná fotografie je zrnitá až běda. Při denním světle mi pak u Xperie vadí takové lehké zašednutí fotografie, které u Lumie není.


Bez blesku, zapnuté stropní světlo pokoje


S bleskem, zapnuté stropní světlo pokoje

Originální fotografie bez jakéhokoliv zásahu si můžete stáhnout zde.


Video


Xperia Z samozřejmě disponuje schopností zachytávat video v rozlišení 1920×1080 při 30 snímcích za sekundu. Sony se snaží přidat něco navíc, a tak ke standardnímu režimu nahrávání přidává funkci HDR (high dynamic range), která by měla video udělat ještě více zajímavější. Ačkoliv se tímto režimem Sony chlubí, kde může, je HDR v továrním nastavení vypnuté. To je poněkud zvláštní přístup.


HDR režim by měl zvýraznit barvy a více oživit video


Jak je vidět z krátkého videa, tak Xperia Z nemá sebemenší problém zachytit rychle se pohybující objekty. V oblasti HDR snímání bude velkou roli hrát scéna, kde ve spíše šedivých tónech příliš změn neuvidíte. Naopak u barevně rozmanité scény (viz tulipány) přidá HDR režim pocit větší sytosti barev.

reklama