Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Sony Xperia Tablet Z: dotykový obojživelník

12.8.2013, Jakub Doležal, recenze
Elektronika a voda se dlouhodobě nemají příliš v oblibě a pád zařízení do mokrého prostředí měl prakticky vždy fatální následky. Sony však nabízí tablet, kterému voda nevadí a můžete se s ním i potopit. Jaké jsou další klady Xperia Tablet Z?

Displej


Jak již bylo řečeno na předchozí stránce, je Xperia Tablet Z vybavena opravdu velkým displejem s jemným rozlišením. Díky širokým pozorovacím úhlům, jemnosti zobrazení a relativně reálnému podání barev je radost se na takový displej dívat.


- klikněte pro zvětšení -

V případě textového dokumentu, nebo WWW stránek se vám toho na plochu vejde opravdu hodně a přibližování obrazu tak nebude nutné ve všech situacích. U filmů je jemné rozlišení dvojsečné, neboť na jednu stranu máte při Full HD snímku opravdu perfektně ostrý obraz, na druhou stranu vám jakékoliv nižší rozlišení celkem znatelně rozmaže výslednou scénu. Dobře je to vidět na následujícím porovnání z traileru na Ironmana.



Pokud bych měl displeji vytknout něco po technologické stránce, respektive způsobu zobrazení barev, pak výtku směřuji k šednutí černé barvy v extrémnějších pozorovacích úhlech. Stejně tak je při černém pozadí vidět mírné lokální prosvítání podsvícení.


Pohled zpříma, plný jas, pro porovnání iPad Mini


Boční pohled, plný jas, pro porovnání iPad Mini


Pohled zpříma, plný jas, pro porovnání iPad Mini


Zvukový systém


Pryč jsou doby chrchlavých reproduktorů, které i na plnou hlasitost hrály velmi tiše. Zatím nejdále došlo HTC One, nicméně ani dnes testovaný tablet od Sony na tom není vyloženě špatně. V obou spodních rozích tabletu je umístěn reproduktor s výdechem do strany, takže ani položení na záda neprovede ono typické utlumení zvuku.



Kvalita reprodukce je v rámci možností dobrá, nicméně na první poslech je jasné, že lepší zvuk limituje malá tloušťka přístroje. Velmi podobný problém mají i moderní supertenké televizory. Zvuk se díky tomu zdá tak trochu „utopený“ a skladby ze silnější bassovou složkou nemají šanci patřičně vyniknout, spíše rozvibrují mřížku reproduktoru.

Situace se dramaticky změní, pokud k tabletu připojíte sluchátka. Kvalita reprodukce vyletí vzhůru, samozřejmě úměrně použitým sluchátkům. Opět jsem však zklamán přístupem výrobce, neboť při zapojení sluchátek Sony MDR-1R nelze regulovat hlasitost na ovladači, ale musíte využít dvojtlačítka tabletu. Pozor také na kabely s delší ochranou proti zlomení, která by mohla zasahovat přes toto tlačítko.


Kamera


Při koupi tabletu zřejmě nikdy nebude rozhodovat rozlišení fotoaparátu, neboť fotit s takto velkou „plackou“ je krajně nepraktické. Nicméně přítomnost 8 MPix senzoru neurazí a v kombinaci s rozumně poskládanou optikou by se při dobrém osvětlení mohlo docílit relativně kvalitních snímků. Naopak díky absenci blesku je noční focení prakticky dopředu odsouzeno k nekvalitním fotografiím plných digitálního šumu.


Nastavení rozlišení je zmatečné, navíc pro 16:9 máte maximálně 5 MPix

Druhým zádrhelem, kterého si na první pohled nemusíte všimnout, je maximální možné rozlišení. Sony sice v prezentaci poukazuje na 8,1MPix senzor, avšak v menu přístroje můžete nastavit maximálně 3104×2328 (7 MPix) při poměru stran 4:3 a továrním nastavení je dokonce ještě nižší hodnota 3104×1746 (5 MPix) při poměru stran 16:9. To však v případě, že využíváte automatický režim „Superior Auto“.

Pokud přepnete do „normálního“ režimu focení, situace se změní a můžete již využít plné rozlišení senzoru tedy 3264×2448 (8 MPix) při poměru 4:3 nebo 3104×1746 (5 MPix) při poměru stran 16:9. V továrním nastavení je opět preferováno nižší rozlišení. Vzhledem k poměru stran současných displejů 16:9 je tedy ideální fotit na již zmiňovaných 5 MPix.


Bude-li dostatek světla, vyfotí zadní kamera zdařilou fotku...


... a to stejné platí i o přední kameře pro videohovory

Kvalita samotných fotografií bez ohledu na rozlišení samozřejmě plně odpovídá množství světla v prostoru, kde fotíte. Mějte ho dostatek a výsledný snímek bude v rámci možností ostrý, paleta barev dostatečně široká a při prezentaci na tabletu samotném můžete tvrdit, že jste fotili průměrným kompaktem.


Problémy nenastanou ani při focení detailů

Naopak vstupte do prostor s nedostatkem světla a jste prakticky bez šance pořídit použitelné fotky. Optika zkrátka nemá šanci v tmavém prostředí pochytat dostatek světelných paprsků a každý snímek tak bude doprovázen silným šuměním. Stačilo přitom zabudovat diodu blesku, která by rozhodně finální cenu tabletu nijak závratně nenavýšila.


Při velké tmě (pouze světlo digestoře) je fotografie velmi špatná


Při stropním světle je situace lepší, ale stále nepříliš dobrá

Originální fotografie bez jakéhokoliv zásahu si můžete stáhnout zde.

Stejný popis by patřil i videu, které svou kvalitou neoslní zejména v podvečerních hodinách. Naopak jak focení, tak natáčení videa nabere nových rozměrů díky vodotěsnosti tabletu. Drobným háčkem je nefunkčnost dotykového ovládání pod vodou a Sony v současné verzi Androidu nenabízí možnost přiřadit spoušť dočasně například na tlačítko hlasitosti. Také počítejte s tím, že ponořený tablet bude zmateně zapínat a vypínat aplikace kvůli vodivému prostředí. Následující video jsem natočil až na 5. pokus.

"Cvakání" ve videu jsou zřejmě unikající bublinky z těla tabletu


Ergonomie


Xperia Tablet Z se díky svým rozměrům nepokouší o žádné „velikostní“ kompromisy a celkem jasně si jde pro uživatele, kteří chtějí velkou pracovní plochu. Díky 10“ obrazovce máte místa opravdu na rozdávání, a tak trochu zamrzí, že dvě okna vedle sebe zatím umí zobrazit pouze Samsung.



Tenké a relativně lehké tělo padne do ruky a gumové orámování zvyšuje přilnavost, takže pokud by vám Xperia přeci jen vypadla, museli byste se opravdu „snažit“. Ovládat tablet s dlaněmi opřenými po stranách není možné za všech situací, neboť vzniká poměrně velký hluchý prostor, kam vaše prsty nedosáhnou. Řešením je krátkodobé podržení pouze v jedné ruce, avšak dlouhodobější zátěž se vašemu zápěstí rozhodně líbit nebude.



Rozmístění konektorů je v rámci možností promyšlené a spíše než jejich poloha vám může vadit vodotěsná krytka, která se velmi špatně vysouvá. Ostatně tento stejný neduh jsem zažil i při testování Xperie Z.

reklama