Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Sony VAIO Duo 11: především dotykově

2.7.2013, Jan Vítek, recenze
Po recenzi hybridního tabletu od firmy Fujitsu se nyní podíváme naopak na hybridní ultrabook v podání Sony. Můžeme se těšit na 11" obrazovku s rozlišením Full HD, ovládání pomocí aktivního stylusu a rovněž využití coby notebooku a tabletu.

Použitý hardware


Notebook v této konfiguraci nabídne dvoujádrový procesor Intel Core i5-3317U z generace Ivy Bridge, který podporuje Hyperthreading, takže se tváří jako čtyřjádrový. Jde ale o nízkonapěťový procesor, což znamená, že jeho základní frekvence nebude vysoká a pak už bude záviset především na tom, jak dobře pracuje Turbo Boost. V ideálním případě by tedy procesor měl pracovat na frekvenci 1,7 až 2,6 GHz, ovšem praxi to tak obvykle není.

V klidovém režimu procesor pracuje na 800 MHz, při zatížení jedním vláknem (Prime95) se vyhoupne na 2400 MHz, což s při stoprocentní zatížení kupodivu drží, a to dlouhodobě. V případě tabletu Fujitsu Stylistic Q702 jsme přitom v takovém případě zaznamenali pokles pracovní frekvence pod tu základní, tudíž je celkem jasné, že i když je procesor v Sony VAIO Duo 11 papírově slabší, v reálném provozu by měl ve vícevláknových benchmarcích zadupat tablet od Fujitsu do země.



Dále nám procesor nabídne 3 MB paměti Smart Cache (L3), každé jádro pak má k dispozici 256 kB L2 cache a k tomu ještě 2x 32 kB instrukční a stejně tolik datové L1 cache. Spotřeba 17 W platí i pro níže zmíněné jádro Intel HD Graphics 4000 a jeho 16 shaderů. Podpora technologií a instrukcí je u procesoru Core i7-3317U celkem dobrá a chybí nám zde jen tři, jež se obvykle uplatní u drahých business modelů. Jde o zabezpečnovací Intel TXT, podnikovou technologii vPro a nakonec tu není Demand Based Switching. Veškerý výčet naleznete zde.



Procesor podporuje paměti DDR3 pracující na frekvenci až 1600 MHz, čehož výrobce stejně jako jiné využil a přímo na základní desku umístil 4 GB DDR3. Ty pracují jako dva "moduly" při dvoukanálovémpřístupu a časování 11-11-11-28-2T. Paměťový systém je tedy v tomto případě standardní, respektive na dnešní dobu naprosto běžný.



Grafický subsystém je v tomto případě tvořen z integrovaného jádra Intel HD Graphics 4000, čili GT2, jež nám nabídne celkem 16 shaderových jednotek, 2 ROP a 4 TMU. V klidu pracuje grafické jádro na 350 MHz a teoretickým maximem je 1050 MHz, což je o 100 MHz méně než obvykle. Můžeme tedy očekávat, že výkon grafického jádra nebude mezi testovanými počítači nejvyšší.

A nakonec k diskové jednotce, čili SSD. Konkrétně jde o 128GB model Toshiba THNSNS128GMCP využívaný také v řadě Toshiba Portégé Z. Jde o model pro rozhraní mSATA, což je celkem pochopitelné, protože pro klasické 2,5" SSD tu není dost místa. Uvidíme až v testech, jak výkonný tento model bude.


Instalovaný software


Operační systém Microsoft Windows 8 Pro v 64bitové verzi je doplněn o klasickou nabídku v podobě zkušební verze balíku Microsoft Office 2013 a pak tu je také časově omezená verze antiviru. Tentokrát nepadla volba na Norton - Symantec, ale na Kaspersky Internet Security. Software třetích stran je pak završen ArtRage Studio Pro pro malování.

V našem případě ale přišel na test notebook s holým systémem Windows 8, tudíž se na daný software nepodíváme. Zbývá jen uvést, že Sony softwarovou výbavu završí svým vlastním PlayMemories Home a VAIO Care. Zrovna VAIO Care můžeme spustit pomocí tlačítka Assist na spodní straně notebooku a v případě, že toto tlačítko stiskneme u vypnutého notebooku, nastartuje proces zotavení systému.

reklama