Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Samsung Galaxy S5 a Gear 2: sehraná dvojka?

30.6.2014, Jakub Doležal, recenze
Nastává doba, kdy budou chytré hodinky nezbytnou výbavou telefonu, nebo je toto příslušenství jen pro pár nadšenců? Abychom to zjistili, pozvali jsme do redakce to nejnovější ze stáje Samsungu. Přivítejte Galaxy S5 a Gear 2.

Samsung Gear 2

 
Samsung Gear 2 je typem příslušenství, které bude ještě pár let budit mezi zájemci rozpaky. Stále se totiž jedná o produkt s příliš technologickým vzhledem, což jistě řadu potenciálních zájemců odradí. Samsung od minulé generace ušel kus cesty a vylepšoval, kde se dalo.



Výsledkem je takřka osobní asistent, který je neustále ve střehu a včas vám připomene příchozí hovor, SMS či jinou důležitou notifikaci. Umí toho však mnohem více a paleta funkcí závisí především na množství aplikací, které do hodinek nainstalujete. Spolu s telefonem pak vytváří velmi povedenou symbiózu, na níž si velmi rychle zvyknete a nebudete chtít jinak.

Ani zde se však Samsung nevyhne několika nevýhodám, přičemž asi tou největší je výdrž. Ačkoliv vydrží hodinky v provozu na jedno nabití déle než telefon, stále je to poměrně krátká doba a vy tak najednou musíte nabíjet 2 zařízení namísto jednoho. Navíc způsob nabíjení přes adaptér se mi zdá poněkud nešťastný.

Nepotěší ani cena, která u tohoto modelu atakuje hranici 8 000 Kč, což je za příslušenství k telefonu poměrně značná částka. Zvlášť v dnešní době, kdy lze za podobné peníze pořídit další slušně vybavený telefon či tablet. Vzhledem k parametrům hodinek si nemyslím, že by převážnou část cenovky tvořily výrobní náklady.
 
 

Samsung Gear 2 jsou vhodné:

 
1) Pro ty, kterým tradiční hodinky nestačí
2) Pro sportovce, změří kroky i srdeční tep
3) Pro jedince, kterým přijde vhodí vodotěsné zařízení
 
 

Plusy

 
+ Precizní dílenské zpracování
+ Rozumný výkon hardwaru
+ Kancelářské i sportovní funkce
+ Kvalitní displej
+ Krytí IP67
 
 

Minusy

 
- Mechanismus pásku
- Jen 4GB paměť (reálně méně)
- Výdrž jen několik dní
- Nutnost nabíjet přes adaptér
 
 
Cena v době testování: cca 8 000 Kč s DPH
 
 

Samsung Galaxy S5

 
Telefon Galaxy S5 je opět povedenou evolucí svého předchozího modelu. Samsung postupně piluje jednotlivé detaily a udržuje tak svou legendu na výsluní mezi mobilními telefony. Prozatím tato strategie funguje, ale je otázkou, zda bude fungovat i do budoucna. Co je tedy u Galaxy S5 nového?



Byl navýšen výkon, takže z platformy Android spustíte prakticky cokoliv, co najdete v Google Play. Spolu s tím se opět o kousek zlepšila rychlost reakcí, nicméně zde mám výhrady k masivní nadstavbě TouchWiz, která viditelně zpomaluje spouštění aplikací a podobně vybavená konkurence nemá problém Galaxy S5 porazit. Lze narazit na výrazně levnější telefony, které jej v rychlosti načítání roznesou na kopytech.

Jak již bývá u Samsungu zvykem, přibyly nové funkce, a to především v oblasti sportovních aktivit. Telefon se po dohrání příslušného softwaru rázem stane vaším osobním trenérem a rozhodně vás nebude šetřit. K vaší kontrole má navíc k dispozici několik senzorů včetně senzoru tepu srdce.

Nové je také zabezpečení čtečkou otisků prstů a bezpečněji se bude telefon cítit v méně hostinných prostředích. Díky certifikaci IP67 bude nutné napnout síly, abyste novou S5 poslali do křemíkového nebe. Zdá se, že Samsung má vyhráno, jenže cenovka, kterou nasadil, je až příliš vysoká. Částka 18 000 Kč je pro většinu z nás až příliš vysoká a mnohem raději bych ji viděl okolo 14-15 000 Kč, tedy lehce nad ostatní asijskou konkurencí.
 
Co říci závěrem? Samsung Galaxy S5 i Gear 2 jsou povedené kousky. Společně tvoří výborný tandem, který vám denně ušetří nejednu starost a do budoucna jistě budeme podobné výrobky vídat častěji. Z ryze uživatelského hlediska lze tuto kombinaci doporučit již nyní, ale budete se muset smířit se stále příliš nízkou výdrží, podivným adaptérem pro nabíjení a hlavně cenovkou, která se blíží hranici 30 000 Kč, započítáme-li paměťovou kartu a pouzdro na telefon.


Samsung Galaxy S5 je vhodný:


1) Pro uživatele vyžadující nejnovější technologie
2) Jako multifunkční zařízení (kancelář, sport, zábava)
3) Pro jedince, kterým přijde vhodí vodotěsné zařízení
 
 

Plusy


+ Precizní dílenské zpracování
+ Vysoký výkon hardwaru
+ 1000 a 1 funkce
+ Kvalitní a jemný displej
+ Slušná výdrž na baterii
+ Krytí IP67
+ Čtečka otisků prstů
 
 

Minusy


- Místy pomalé reakce
- Jen 16GB paměť (reálně méně)
- Krytka USB portu
 
 
Cena v době testování: cca 18 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama