Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Samsung Galaxy S5 a Gear 2: sehraná dvojka?

30.6.2014, Jakub Doležal, recenze
Nastává doba, kdy budou chytré hodinky nezbytnou výbavou telefonu, nebo je toto příslušenství jen pro pár nadšenců? Abychom to zjistili, pozvali jsme do redakce to nejnovější ze stáje Samsungu. Přivítejte Galaxy S5 a Gear 2.

Zpracování a design


Stejně jako u Galaxy S5 má Gear 2 příkladné zpracování. Nic se neprohýbá, nevrže a díly vzájemně dobře lícují. To platí především o hlavní části hodinek s displejem, naopak u pásku mám jednu výtku. Jeho zpracování a možnosti nastavení délky jsou opět na jedničku, ale zapínací mechanismus často klade zbytečný odpor a čas od času se z nenadání částečně rozepne. Do budoucna mají tedy inženýři co vylepšit.


- Klikněte pro zvětšení -


- Klikněte pro zvětšení -

Vzhled hodinek je výrazně povedenější než u první generace a nadšeným geekům udělá jistě radost. Nicméně pro manažery či ostatní jedince hledící na design produktu je Gear 2 možná stále příliš „technický“. Chtělo by to navázat spolupráci s výrobci hodinek a připravit něco tradičněji pojatého. Rozhodně se před koupí stavte na hodinky fyzicky podívat.


- Klikněte pro zvětšení -

 

Výkon a odezva


Od Gear 2 toho uživatel mnoho nečeká, respektive pouze bleskurychlou odezvu a správné měření hodnot. Aplikace jsou velmi zjednodušeného rázu, takže se načítají velmi rychle a znamenitě funguje také automatické zapnutí po naklonění displeje směrem k uživateli.


Aplikace ušité na míru pro Gear 2, řada z nich je však placených

Jakou zásluhu má na takto plynulém prostředí operační systém Tizen, lze jen těžko odhadovat, ale hádám, že i samotný Samsung je s výsledkem spokojen a návrat k Androidu v další generaci je prakticky vyloučen. Jediným zádrhelem bude nutnost vést vývoj a ladit jak systém, tak veškeré aplikace.


V praxi na ruce


Jakkoliv vnímáte chytré hodinky jako další snahu výrobců o ztenčení vaší peněženky, pak vězte, že zhruba po týdnu používání nabere negativní přístup zcela nový směr. Sám jsem nebyl o přínosu všemožných chytrých náramků zcela přesvědčen, ale po několika týdnech testování Gear 2 se obávám dne, kdy je budu muset vrátit zpět. Propojení s telefonem totiž funguje na výbornou a zobrazit si můžete upozornění prakticky k čemukoliv.



Příchozí hovory a SMS jsou samozřejmostí, ale také tu najdete např. integraci Hangouts, Gmail, Trillian a dalších služeb. Při delším e-mailu či jiné zprávě si můžete z hodinek přepnout do telefonu, kde se automaticky spustí daná aplikace. Zmeškání hovoru či pozdní odpověď na důležitý e-mail je tak prakticky minulostí. Navíc při řízení se výrazně snadněji letmo podíváte na obsah sdělení nebo dokonce přijmete hovor (v hodinkách je mikrofon i reproduktor) a nebudete mít nutkání brát telefon do ruky. Kromě dotyků totiž Gear 2 podporují i ovládání hlasem.





Podobně pozitivní zkušenosti zažijete i při sportu, kdy se nemusíte strachovat, že vám mobil při prvním zakopnutí vyletí z ruky jako neřízená střela. S hodinkami na ruce si můžete měřit počet kroků, které za den nachodíte a systém vás poté upozorní, pokud dosáhnete stanoveného cíle (přednastaveno 10 000 kroků). Kromě toho si lze změřit aktuální tep a speciálně proto instaloval Samsung do spodní části Gear 2 senzor, více na fotografii níže. K dispozici jsou samozřejmě i další fitness aplikace jak přímo předinstalované, tak dodatečně stažitelné.


Senzor srdečního tepu ve spodní části hodinek, už žádné odhadování.
- Klikněte pro zvětšení -

Hodinky jsou i přes místy zlobící mechanismus zapínání přeci jen výrazně ergonomičtější jak pro sportovní aktivity, tak v kanceláři a prostřednictvím byť malého displeje zvládnete řadu úkonů, aniž by bylo nutné vytahovat telefon z pouzdra a zapínat jej. Samsungu se podařilo vytvořit solidního pomocníka, i když pár výtek se najde. Kromě již zmiňovaného pásku jde především o nabíjení a výdrž.



 

Fotografie, nabíjení a výdrž


Do těla hodinek se Samsung rozhodl umístit fotoaparát pro zachycení různých momentek, nicméně papírové parametry senzoru dávají tušit, že výsledné snímky nebudou nikterak zázračné. Asi největší roli bude hrát dostatek světla, neboť k již tak velmi skromné optice nedoplnil Samsung blesk a na focení v temných koutech tak můžete rovnou zapomenout.


Integrovaný fotoaparát láká k momentkám a špiónským snímkům
- Klikněte pro zvětšení -


Nicméně kvalita snímků je špatná i přes den.


V noci se pak naplno projeví malý senzor a nedostatek světla

Nabíjení hodinek je vyřešeno poněkud netradičně a dle mého názoru velmi nešťastně. Nevím, co přesně vedlo inženýry k tomu, že raději udělali tenčí hodinky za cenu jakéhosi externího nástavce. Ten musíte nejprve k hodinkám připojit a skrze něj zapojit Micro USB kabel. V praxi stačí tento nástavec před odjezdem do na dovolenou či služební cestu zapomenout a za pár dní je z Gear 2 jen pěkné těžítko.


Nabíjecí dok, který dostanete k Gear 2
- Klikněte pro zvětšení -

Výdrž hodinek taktéž není dle mého gusta. Oproti první generaci sice doba provozu značně pokročila, ale stále se pohybujeme na 3-4 dnech aktivního používání a okolo týdne při pasivnějším způsobu.


Po jeho připojení můžete teprve zapojit Micro USB kabel
- Klikněte pro zvětšení -

Nabíječku, respektive nabíjecí nástavec, tak musíte mít prakticky neustále po ruce. Možná by jen stačilo využít odstínů šedi namísto barevných nabídek, vyhodit fotoaparát, přidat pár milimetrů na tloušťce a třeba by se podařilo dosáhnout alespoň na dva týdny chodu.

reklama