Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Samsung Galaxy S5 a Gear 2: sehraná dvojka?

30.6.2014, Jakub Doležal, recenze
Nastává doba, kdy budou chytré hodinky nezbytnou výbavou telefonu, nebo je toto příslušenství jen pro pár nadšenců? Abychom to zjistili, pozvali jsme do redakce to nejnovější ze stáje Samsungu. Přivítejte Galaxy S5 a Gear 2.

Zpracování a design


Samsung uměl vždy své telefony precizně zpracovat a dílenské zpracování je na vysoké úrovni i u Galaxy S5. V oblasti designu jsou znatelné pokroky a S5 už nevypadá tak jednotvárně a především nepůsobí tak plastově jako jeho předchůdci. Stále však chybí vytříbený design, který umí dodat HTC, Apple či řada jiných výrobců. Zkrátka při takto vysoké pořizovací ceně to chce kromě funkcí zapracovat i na prestižním vzezření. Spekuluje se však o tom, že Samsung si prémiovější vzhled nechává pro nový Samsung Galaxy S5 Prime.


- Klikněte pro zvětšení -


- Klikněte pro zvětšení -


- Klikněte pro zvětšení -

Přední strana telefonu je překryta jednolitým sklem Gorilla Glass 3, které pouze ve spodní a horní části narušují výřezy pro reproduktor či domovské tlačítko. Okraj telefonu je lemován stříbrnou hranou, která obíhá dokola kolem přístroje. V něm jsou umístěny tlačítka hlasitosti, zapínání telefonu či krytka Micro USB konektoru. Bez ní by telefon nedokázal plnit standard IP67, na druhou stranu její otvírání není příliš pohodlné.


- Klikněte pro zvětšení -


- Klikněte pro zvětšení -

Záda přístroje jsou tvořena plastovým krytem s pogumovaným povrchem a díky tomu drží S5 v dlani jako přibitý. Po celém povrchu jsou viditelné důlky, avšak jejich přínos je spíše designový než praktický. V horní části zad se tradičně nachází fotoaparát a pod ním je připraven LED blesk kombinovaný se senzorem srdečního tepu.


- Klikněte pro zvětšení -


- Klikněte pro zvětšení -

Zadní kryt je odnímatelný, i když pro jeho odpojení od telefonu je potřeba poněkud větší síly a místy máte pocit, že už musí někde při odnímání prasknout. Pohled do útrob přístroje nabídne odnímatelný akumulátor (2800 mAh, 10,78 Wh) a slot pro Micro SIM v kombinaci se slotem pro MicroSD kartu. Je škoda, že Samsung nedokázal lépe uspořádat komponenty a vměstnat větší baterii, místa je zde poměrně dost.


Výkon a odezva softwaru


Papírově je Galaxy S5 výkonově nadmíru výkonný přístroj a díky tomu si můžete spustit prakticky jakoukoliv aplikaci pro Android bez obav ze zadrhávání či sníženého počtu FPS. Ostatně i benchmarky vykazují vysoké hodnoty, takže minimálně v hrubém výkonu je na tom S5 velmi dobře. Nicméně v reálném světě to není tak jednoduché.


Výkon Galaxy S5 patří ke špičce trhu


I velmi náročný 3D Mark probíhal naprosto plynule

Masivní nadstavba TouchWiz si zřejmě ujídá až příliš mnoho systémových prostředků a reakce systému a zejména spouštění aplikací nejsou úplně nejrychlejší. Při běžném používání si toho všimnete především u fotoaparátu a galerie. Při srovnání Find 7a (Google Maps, YouTube, Chrome, …) nedokázal Galaxy S5 zvítězit prakticky ani jednou. Rozdíly jsou samozřejmě malé a Galaxy S5 je rychlý, nicméně do „hospodského“ porovnání se raději nepouštějte, mohla by Vás porazit i Motorola Moto E.

Pro srovnání přeskočte rovnou na čas 2:50

Samsung by možná mohl do budoucna nechat grafické úpravy u ledu a více se věnovat optimalizaci, která u vlajkové lodě není taková jako u konkurence. HTC v tomto směru vsadilo na jednodušší nadstavbu a na rychlosti telefonu to bylo velmi znatelné.
 
 

Fotografie, sport, biometrika a výdrž


Začněme nejdříve u fotoaparátu, který přináší 16MPx senzor s LED bleskem. Samsung s každou generací přinese vždy o něco vyšší rozlišení a zlepšenou kvalitu snímků. Nicméně stále se nedaří překonat technologické bariéry a fotografování je tak často o „štěstí“, respektive o tom, jak dobře vyhodnotí automatika danou situaci.


Noční scény jsou někdy v pořádku (vlevo), někdy příliš přesvícené (vpravo)

Při denním světle budou fotografie dostatečně ostré, prokreslené a přirozeně barevné. Ostatně v tomto směru má většina výrobců své systémy patřičně odladěné. Problematické je focení při stmívání a zejména pak v noci, kdy je občas scéna zbytečně přesvícená, někdy naopak příliš tmavá se zaniklými detaily.


Při denním světle fotí Galaxy S5 velmi povedené snímky


Problémem není ani pozdní odpoledne

Originály fotografií naleznete zde.

Kromě pořizování snímků či videa může Galaxy S5 posloužit i jako trenér, neboť již v základu obsahuje aplikaci S Health, která nabízí řadu režimů pro venkovní i domácí aktivity. Můžete běhat, jezdit na kole, chodit po horách, anebo si stáhnout sadu tréninkových videí pro posilování. Galaxy S5 vás bude sledovat a vyhodnocovat trasu s odhadem spálených kalorií.


Galaxy S5 se hravě stane osobním trenérem, už žádné výmluvy!

Zajímavou novinkou v této generaci je biometrický senzor (čtečka otisků prstů). Díky ní můžete zamknutý telefon otevřít otiskem jednoho z prstů a to je značně rychlejší, než zadávat heslo. Čtečka funguje celkem obstojně, takže kód pro odemknutí budete zadávat spíše sporadicky. Na internetu koluje řada návodů, jak tento systém zabezpečení obejít, ale na běžného zlodějíčka bude čtečka otisků bohatě dostačující.


Odemykání otiskem prstu je velmi návykové

Výdrž telefonu je jako vždy závislá na způsobu využití a pokud pořídíte Galaxy S5 pro neustálé brouzdání sociálními sítěmi, není problém nabíjet již večer téhož dne. Smysluplnějším provozem lze dosáhnout na 2 dny výdrže, a pokud budete potřebovat uspořit každé procento akumulátoru, můžete zapnout dva spořicí módy. Pak telefon vydrží i několik dní, v případě ultra úsporného režimu teoreticky i přes týden.


Ultra úsporný režim zaručí dlouhou výdrž, avšak za určitých omezení

reklama