Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Samsung Galaxy S4: to nejlepší z Koreje

27.6.2013, Jakub Doležal, recenze
Není to tak dávno, kdy byly hlavní doménou Samsungu televizory. V posledních letech však štafetu převzaly telefony a my se dnes podíváme na jeden z nejlepších modelů, které Samsung vyrábí. Přivítejte milionový Galaxy S4.

První start


Prvotní vybalení a nastavení telefonu či tabletu je pro řadu uživatelů rituál, který si velmi rádi užijí. V případě Galaxy S4 však dobrá nálada přejde i ty neotrlejší jedince, neboť se telefon slušných 10-15 minut aktualizuje. Když už se zdá, že je to hotovo a vy můžete do systému, řekne si telefon o restart a pokračuje další várka aktualizací. Jako by tohle nemohl Samsung vyřešit někde na pozadí.



Nejnovější Android ve verzi 4.2.2 nemáte příliš šanci poznat, neboť tento systém padl do rukou Samsungu a nezůstal kámen na kameni. Celé tovární prostředí je kompletně nahrazeno grafickou nadstavbou TouchWiz, a to včetně základních aplikací. Na jednu stranu lze ocenit snahu Samsungu se odlišit, na tu druhou lze poznamenat, že celé prostředí začíná nebezpečně bobtnat.


Evoluce v technologiích: Galaxy S4 vs Galaxy S2

Kromě toho se Samsung rozhodl, že bude reagovat na prakticky jakýkoliv dotyk uživatele nějakou znělkou. Galaxy S4 na vás tedy prakticky při jakékoliv situaci „kuňká“ či oslavně zahraje při odemčení obrazovky. Nejsem proti zvukovým upozorněním, ale všeho s mírou.


Praktické zkušenosti


Samsung Galaxy S4 patří do současné třídy 5“ telefonů, ale zas tak robustně na první pohled nevypadá. Je sice problém ovládat ho palcem ruky, kterou ho držíte, nicméně je to daň za velikost displeje, která vám dovolí číst či prohlížet bez nutnosti ihned přibližovat. Ani vyndání telefonu z kapsy není takovým problém, jak by se na první pohled mohlo zdát.


Velmi šikovné pouzdro S-View, jen cena kolem 800 Kč není úplně lidová

V prvopočátku byl inovátorem Apple, avšak ve světě mobilních telefonů jej v minulých letech doslova přejel Samsung a chcete-li dnes přístroj vybavený řadou inovativních funkcí, pak je to právě Samsung. Co tedy nabízí Galaxy S4 tak převratného? Inu, řadu funkcí již Samsung nabídl u minulých generací, nicméně něco nového přeci jen přidal.



Jsou to především různá čidla, která vás neustále sledují a snaží se udržet telefon vzhůru, či pozastavit video ve chvíli, kdy odkloníte zrak jinam. Píšete si poznámky na papír a nemůžete u toho ještě scrollovat na internetové stránce? Nevadí, stačí mírným pohybem hlavy naznačit přejetí po stránce směrem dolu či nahoru a telefon promptně zareaguje posunutím obrazu.



Chcete jen rychle zkontrolovat nepřijaté zprávy či zmeškané hovory? Přejeďte rukou nad horní řadou čidel a telefon sám rozsvítí obrazovku, kde ukáže patřičné informace. Máte špinavé ruce, ale potřebujete dočíst poslední řádku receptu? Opět není problém, stačí prsty přejet nad senzory a stránka se opět posune. Mohli bychom takto pokračovat na několik dalších odstavců, ale raději se podívejme i na další výbavu.


Jedině zařízení od Samsungu umí zobrazit dvě aktivní okna najednou

Kromě hromady čidel totiž Samsung připravil také velké množství aplikací a nebude snadné je představit všechny. Pojďme se tedy spíše podívat na ty, které využijete prakticky denně. Začněme u hudebního přehrávače, který si v základu poradí i například s formátem Flac. Kromě klasického ovládání dotyky jej však můžete ovládat hlasem či gesty. Zdá se však, že ovládání hlasem funguje pouze v prostředí přehrávače.



Samsung se také zaměřil na naší fyzičku a skrze program S Health a příslušenství můžete sledovat svůj denní příděl kalorií, jejich následnou spotřebu, vaše změny hmotnosti, tep a počet kroků a řadu dalších parametrů.



Pro poznámky a plánování stojí za zkoušku S Memo and S Planner. Případně si můžete stahovat stovky dalších aplikací z portálu Samsung Apps a jako majitelé Galaxy S4 máte k dispozici zdarma velmi povedenou hru NFS: Most Wanted.



Pro filmy, knihy a další hry můžete zamířit na Samsung Hub, kde lze nakoupit i české filmy i knihy, což není u těchto „nadnárodních“ obchodů příliš častý jev.



Zastavme se také u možnosti propojit váš telefon se zbytkem domácnosti, tedy za předpokladu, že máte další výrobky Samsung. Velmi užitečná je také aplikace, kterou lze ovládat prakticky každé zařízení s infračerveným portem. Namátkou jsem vyzkoušel několik televizí od různých výrobců a základní funkce pracovaly na výbornou.




Výdrž na baterii


Kombinace velkého displeje a výkonného čipsetu funguje překvapivě dobře v oblasti spotřeby, tedy samozřejmě za předpokladu, že Galaxy S4 bude primárně sloužit jako telefon a nikoliv jako přenosná herní konzole. I když je pravdou, že vysoký výkon čipsetu Snapdragon svádí neustále zkoušet všechny dostupné herní tituly.

Během testu výdrže jsem vyzkoušel několik variant či způsobů využívání a výsledky jsou poměrně pozitivní. První den jsem ráno telefon v 8:00 vypojil z nabíječky a nechal zapnuté Wi-Fi a 3G. Za celý den jsem několikrát krátce zavolal, poslal pár sms, zkontroloval maily či si skrze Feedly prohlédl poslední novinky. Žádné hraní her, či vysedávání na Facebooku se nekonalo. V 20:00 měl telefon ještě 67% baterie.

Telefon jsem přes noc opět nabil a další den proběhl se zapnutým úsporným režimem, který Samsung nabízí. Nechal jsem zapnuté pouze 3G a telefon používal pouze na pár hovorů, sms a rychlé přečtení novinek na RSS. Opět tedy žádné probouzení telefonu, protože zrovna nebylo, co dělat. V 20:00 vykazovala baterie ještě 79%, což je skvělá hodnota.

Pokud se podíváme na čistě multimediální schopnosti, pak v režimu letadlo ubere každá hodina přehrávání filmu přibližně 10% z celkové kapacity akumulátoru. Pokud se nechá zapnuté 3G a telefon slouží jako MP3, pak každá hodina ukrojí něco kolem 3%.

reklama