Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Samsung Galaxy Note 8.0: kreativní tablet s telefonem

29.7.2013, Jan Vítek, recenze
Pokud byste rádi vlastnili tablet, z nějž si můžete i zatelefonovat, či prostě jen rádi využijete možnost mobilního připojení, možná vám padne do oka model Galaxy Note 8.0. Ten nabídne 8" displej a slušnou výbavu, kde nebude chybět ani GPS či zadní fotoaparát.

Android Jelly Bean 4.1.2


Tablet byl už dodán se systémem Android 4.1.2, který je vybaven grafickou nástavbou TouchWiz UI a řadou aplikací, které jsou přizpůsobeny také pro využití se stylusem S Pen. Máme tu také Samsung Apps, což je ale v podstatě jen přizpůsobený obchod Play s aplikacemi, jenž vyžaduje další registraci a pak také aplikace pro využití multimédií, například Music Hub pro přehrávání streamované hudby z internetu (včetně rádií) nebo Video Hub, který tedy v našem případě jen oznámil, že bude brzy k dispozici a hned se zase zavřel.



Důležité aplikace mají již ve výchozím stavu uvedeného zástupce na hlavní ploše s hodinami a přehledem o počasí. Obrazovku vpravo zabírá kalendář, obrazovku vlevo zase následující nabídka šablon (spodní šestice zástupců je na všech obrazovkách neměnná) a pak už tu je jen volná plocha.



Tyto nabízené šablony jsou jedním z důvodem, proč se Samsung v reklamních materiálech tak ohání kreativitou. Pomocí nich můžeme totiž tvořit nejen poznámky či narozeninové pohlednice, ale také rovnou celé časopisy, recepty či deníky s využitím fotografií, videí a samozřejmě pak do nich můžeme čmárat stylusem. S Planner zase poslouží pro vytváření poznámek, plánování a vyhledávání, přičemž i zde lze využít stylus.



Další speciální možností je rozdělení obrazovky na dvě stejné oblasti, které si zaberou dvě různé aplikace. Ty si stačí vybrat z boční nabídky znázorněné šipkou a daného zástupce přetáhnout na jednu z částí plochy. Zde se tedy již přibližujeme k pravému multitaskingu, i když v porovnání s desktopovými systémy poněkud těžkopádně, což je pochopitelné.



Postěžoval bych si zde mohl snad jen na aplikaci Galerie, která se velmi často sekala a nereagovala, takže bylo nutné ji ukončit. Jiné aplikace pracovaly bez problémů.


Stylus


U stylusu nás může především zajímat, zda reaguje na přítlak. Z níže uvedeného obrázku z aplikace Zen Brush je jasně patrné, že reaguje, takže budeme moci s jeho pomocí tvořit i velmi pěkné kresby, ale zde už nezáleží na hardwaru a softwaru, jako spíš na našem umu. A i když reaguje s menším zpožděním, tak to neznamená, že by výsledek byl kostrbatý. Stopa za perem se prostě jen objeví o něco později.



Samsung má v nabídce také aplikaci Paper Artist, kterou jsem však příliš nepochopil. Dovoluje nám totiž jen pokreslit či jinak pozměnit nějaký (jakýkoliv) obrázek, který předtím pomocí některého z volitelných filtrů upraví. Nejde tedy o aplikaci, v níž byste začali na prázdné ploše a měli k dispozici řadu virtuálních nástrojů pro její zmalování. Nicméně takových aplikací je plný obchod Google Play.


Rozhraní tabletu a telefon


Galaxy Note 8.0 je vybaven slušnou nabídkou rozhraní, s nimiž jsem neměl žádné potíže. Když začneme rozhraním micro USB, to nám nabídne rovněž OTG, čili možnost připojení flash disku, klávesnice či myši. K tomu ovšem bude zapotřebí i příslušná redukce, kterou však bohužel v balení nenajdeme, a to je škoda. Pomocí dodávaného kabelu ale můžeme tablet propojit s počítačem, přičemž ten pak může fungovat jako mediální zařízení pro přenos multimédií (MTP) nebo jako fotoaparát (PTP). Ovšem tablet se z USB portu počítače nedokáže zároveň dobíjet, a to ani z portu USB 3.0, jenž nabízí silnější napájení než USB 2.0.

Rozhraní Wi-Fi zde nemá žádné problémy s dosahem, který tak odpovídá dosahu i jiných zařízení a je plně srovnatelný s notebookem. Přenosové rychlosti pak jako obvykle mírně přesahují 1 MB/s. Stejně tak rozhraní Bluetooth vyzkoušeno s bezdrátovou myší Lenovo ThinkPad Bluetooth Laser Mouse pracuje naprosto bez problémů.

Modul pro GPS a Glonass, jenž ihned po zapnutí začal nacházet satelity, po 10 sekundách již získal polohu a skončil na nějakých 20 viditelných satelitech. Poloha byla sice vlivem odrazů zjištěna s udávanou chybou 16 až 24 metrů (ve skutečnosti to bylo cca 6 metrů), ovšem s tím se musí počítat. Venku již poziční systém pracoval přesněji a satelity nalézal ještě rychleji. Aplikace GPS Status dokázala také ještě ukázat práci elektronického kompasu a G-senzoru.



Specialitkou tohoto tabletu je infračervený port, který můžeme využít třeba pro ovládání televizoru. Stačí si vybrat jeho typ (nebo pouze výrobce) a aplikace Smart Remote následně otestuje, zda lze dané zařízení pomocí tabletu zapnout. V našem případě se to podařilo, a tak ji bylo možné hned ovládat.
 
Pak tu máme z rozhraní 3,5mm výstup pro sluchátka či sluchátka s mikrofonem, abychom mohli telefonovat, i když k tomuto zařízení se bude hodit spíše Bluetooth Handsfree. Výstup na sluchátka nebyl nijak rušen, ovšem hodil by se o něco větší výkon, aby velká sluchátka mohla hrát hlasitěji. Takto bude vhodný spíše pro nějaké "pecky" nebo sluchátka do uší.

Pokud budete chtít z tabletu i telefonovat a využívat mobilní internetové připojení, musíte si samozřejmě připravit také SIM kartu, respektive Micro SIM (i když na zdířce je napsáno pouze SIM). Provoz telefonu byl bezproblémový. Galaxy Note 8.0 neztrácel signál, mobilní připojení k internetu pracovalo spolehlivě, takže fungoval prostě tak, jak má. Při volání je vhodnější držet tablet v levé ruce, neboť pak je mikrofon umístěný na spodní hraně vedle audio konektoru blíže k ústům, a váš protějšek vás lépe slyší, a to i když budete tablet držet více kolmo, k čemuž jeho tvar i hmotnost svádí. Dlouhé hovory ale nebudou nic příjemného, pokud při nich budete mít tablet klasicky u ucha jako telefon, a to právě kvůli hmotnosti, ale také kvůli nepřirozeně roztaženým prstům.
reklama