Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Samsung Galaxy Note 8.0: kreativní tablet s telefonem

29.7.2013, Jan Vítek, recenze
Pokud byste rádi vlastnili tablet, z nějž si můžete i zatelefonovat, či prostě jen rádi využijete možnost mobilního připojení, možná vám padne do oka model Galaxy Note 8.0. Ten nabídne 8" displej a slušnou výbavu, kde nebude chybět ani GPS či zadní fotoaparát.

Displej


Galaxy Note 8.0 je vybaven 8" displejem typu PLS s podsvícením pomocí LED a rozlišením 1280 x 800. Samsung nikde ve specifikacích neudává podrobnější údaje, a tak se především zaměříme na podání barev a také jas.


- klikněte pro zvětšení -

Dané rozlišení nám zajistí dobré zobrazení WWW stránek, však je podobné jako nejrozšířenější rozlišení u dnešních notebooků - 1366 x 768 a jde v podstatě jen o jeho obdobu u displejů s poměrem stran 16:10.


- pohled zpříma -

Co se týče rozlišení a rastru, mohlo by být samozřejmě lépe, takže na displeje s rozlišením Retina náš Galaxy Note 8.0 samozřejmě nemá, ale jinak je rozlišení 1280 x 800 dost vysoké na to, abychom si nestěžovali na hrubý obraz a kostrbaté písmo.


- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -

Podání barev je velmi dobré, takže ty jsou subjektivně živé a vyvážené. Jas pak můžeme ponechat na automatickém nastavení, tedy s využitím čidla, nebo jej nastavit manuálně. Venku se při pěkném počasí bude hodit i nejvyšší nastavení a osobně mohu potvrdit, že displej je tak i na přímém slunci bez problémů čitelný, takže nenastane situace, že byste se museli schovat do stínu, nebo se na tablet koukat pod tričkem.


- pohled zespoda - foceno stejným časem jako pohled zpříma -

Pokud vám tedy nevadí, že Galaxy Note 8.0 nemá ultravysoké rozlišení, pak budete s displejem jistě spokojeni. Výtečně je také proveden jeho povrch, po něm prsty kloužou velmi hladce a přitom to neznamená, že byste jej předtím museli celý zamastit. Otisky prstů také nejsou příliš viditelné.


Zvukový systém


Reproduktory jsou u tohoto tabletu dva, takže se můžeme těšit na stereo zvuk. Umístěny jsou na spodní hraně společně s portem micro USB, takže si je nemůžeme položením tabletu na stůl utlumit. Znějí tedy pořád stejně, ať už tablet držíme v ruce, nebo leží na stole, či sedí ve stojanu.

Kvalita zvuku je u tohoto modelu slušná. Přednes je hlasitý a i když je zvuk samozřejmě znatelně zkreslený, není vůbec plochý. Dočkáme se tedy i basů, takže se nedá říci, že by reproduktory v Galaxy Note 8.0 byly jen nějaká "tleskátka". Na poslech hudby to samozřejmě není, zde bude každopádně lepší využít sluchátka, ale pro sledování filmů to postačí.

A když už jsme u sluchátkového výstupu, u něj bych ocenil vyšší výkon, neboť sluchátka s většími měniči (v našem případě Sennheiser HD 497) by dokázala snést daleko větší vybuzení. Něco se ale dá dohnat nastavením ekvalizéru a je pravda, že si tak aspoň nebudeme ničit uši. V ostatních ohledech si na zvukový výstup nemohu stěžovat. Zvuk se z něj line kvalitní a také se nesetkáme se žádnými pazvuky jako u některých levnějších tabletů, u nichž se objevuje třeba pískání při použití dotykové obrazovky.


Kamera


Zadní kamera v tomto případě má rozlišení 5 Mpix a k dispozici automatické ostření, ovšem už nemá ve výbavě žádný přísvit pomocí LED, natož pak blesk. Nicméně objektiv má celkem slušnou světelnost na to, abychom mohli pořizovat snímky z interiéru, jež nebudou nepříjemně zašuměné a v podstatě nepoužitelné.


- klikněte pro zvětšení -


- klikněte pro zvětšení -

Už první dvě fotografie z exteriéru ukáží, že fotoaparát v tomto tabletu rozhodně nebude nepoužitelný. Zvláště v prvním případě to měl těžké, protože byl obrácen proti světlu slunce, ovšem ani tak se příliš nepotýkal se zachycením vysoce kontrastních okrajů a výsledek je dobře projasněný. Další fotografie může být už jenom lepší, protože lepší byly rovněž podmínky při focení. Všimnout si můžeme možná jen trošku rozostřených okrajů obrazu, ale jinak jde o velmi pěkný výsledek, tedy na 5Mpix fotoaparát určitě.


- klikněte pro zvětšení -


- klikněte pro zvětšení -


- klikněte pro zvětšení -

Focení v interiéru bude s tímto fotoaparátem na rozdíl od levnějších tabletů možné, protože v našem případě nemáme problém s ostrostí, kterou by nadále zvyšoval nadměrný barevný šum. Možná jsou trošku potlačeny barvy, ale s tím se musí počítat. V tmavějších částech se ale i tak již objevuje šum, takže je zřejmé, že bez silnějšího osvícení interiéru to nepůjde.

Video můžeme nahrávat v rozlišení maximálně 1280 x 720, čili v HD. Zaznamenává se do souborů mp4 a i když by mohlo být ostřejší a ukazovat živější barvy, pak kamera je rozhodně použitelná i pro tento účel, jak ukazuje testovací video z exteriéru (24 MB, formát mp4) a z interiéru (20 MB, formát mp4).


Ergonomie


V této podkapitole se budeme věnovat využití tohoto zařízení ve stylu tabletu i telefonu. Již bylo zdůrazněno, že jde především o tablet a funkce telefonu je u něj evidentně spíše podružná, čemuž odpovídá také zpracování jeho těla, které má široké okraje, abychom je mohli pohodlně držet především jako tablet. Pokud ho ale budeme chtít držet jako telefon čili jednou rukou u ucha, pak to sice jde, ale není to nic pohodlného a ani elegantního. Stejně jako v případě zařízení Asus FonePad budeme na ulici při telefonování vypadat podobně komicky, jako když někdo používá v davu tablet pro focení. Řešení ale je celkem jednoduché - pořídit si bezdrátové handsfree.

Jako tablet se ale Galaxy Note 8.0 používá velmi dobře a osobně bych řekl, že osm palců je ta pravá velikost pro tablet, jenž se bude pohodlně držet, nabídne dostatečně velkou plochu na své obrazovce a také nám nezabere moc místa na cestách. S tím je spojena také rozumná hmotnost kolem 350 gramů. Rozdíl oproti 10,1" tabletům je v tomto ohledu skutečně značný.

Galaxy Note 8.0 má také všechna tlačítka, konektory a ostatní prvky tam, kde bychom je logicky očekávali u modelu s funkcí telefonu. Když jej tedy budeme držet nastojato, budou jeho tlačítka (Power + ovládání zvuku) vpravo připravená pro ovládání palcem, což tedy nebude vzhledem k velikosti zařízení zrovna jednoduché, USB konektor budeme mít dole, aby koukající kabel napájení nepřekážel a zvukový výstup zase klasicky nahoře. Umístění slotů pro paměťovou kartu a SIM je v tomto případě irelevantní, neboť jejich kryté zdířky nikomu překážet nemohou.
reklama