Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Samsung ATIV Book 8: výkon i kvalita

5.9.2013, Jan Vítek, recenze
Samsung si k notebooku ATIV Book 8 vymyslel heslo Slow is Simply Not an Option. Očekávat bychom od něj tedy měli slušnou výbavu, kterou zastupuje displej PLS, procesor Core i7 nebo grafická karta Radeon HD 8870M. A to je pro začátek velmi dobré.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí tabletu a také jeho hlučnost. V klidovém provozu (web, textový editor, apod.) tento stroj pracuje tiše. Ventilátor sice můžeme slyšet, ale to už musíme zpozornět a soustředit se na jeho zvuk, z čehož vyplývá, že nás nebude rušit. V zátěži se pak již rozběhne na vyšších otáčkách a začne více hlučet, ovšem ani tak není jeho hlučnost přehnaná. Tento notebook nás tak nebude v práci rušit svým hlukem, ale jak jsou na tom teploty?

Teploty byly tedy měřeny ve 23°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, 3DMark Vantage a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy procesor a GPU vytížil 3DMark a o zbylý dostupný výkon procesoru se postaral Prime95. V našem případě si budeme moci změřit teploty procesoru a pevného disku, zatímco k teplotám GPU jsme se bohužel kvůli přepínací grafice nedostali.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
35 °C
76 °C
GPU
-
-
HDD
33 °C
37 °C

Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...


Modrá = v klidu, červená = při zátěži

...a nakonec na spodní straně. Povrch notebooku se moc nezahřívá, přičemž nám jde především o podložky pod zápěstí a také spodní část. V zátěži se více zahřívá displej, a to kvůli tomu, že část horkého vzduchu proudícího z chlazení jde právě přes něj.


Modrá = v klidu, červená = při zátěži


Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na svou 8článkovou baterii s nadprůměrnou kapacitou 91 Wh. Ta nám slibuje, že notebook v klidovém režimu vydrží velmi dlouho, ovšem jeho výkonný procesor a grafická karta jistě nebude mít problém ji v zátěži vysát za několik desítek minut.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
9:15
1:50
Spotřeba
9,5 W
57 W

Pokud notebook necháme v klidu, pak se odmění velmi dlouhou výdrží přesahující 9 hodin, takže v při využití nenáročném na spotřebu se můžeme těšit na cca 7 hodin, což je velmi slušné. V zátěži už jde spotřeba samozřejmě dolů, ale i tak to jsou téměř dvě hodiny. Záleží ale samozřejmě na typu zátěže, neboť grafika s procesorem samotné by si měly vzít až téměř 100 W, pokud je tedy vytížíme na maximum, což tedy nepatří do běžného scénáře a už vůbec ne při provozu na baterie.





reklama