Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

OPPO R7 Plus: první dojmy

1.9.2015, Jakub Doležal, preview
Éra velkých telefonů ještě zdaleka nekončí a důkazem budiž čerstvě představený OPPO R7 Plus. Kovový obr přichází s 6“ obrazovkou, masivním akumulátorem a mixem technologií, které ostatní konkurenti příliš často nenabízí.
Kapitoly článku:

Design


Již od prvního vybalení z krabice je jasné, kterým směrem tento telefon míří. Výrobci za poslední rok prozřeli a spíše než na interní výbavu se zaměřují na vzhled a zpracování. OPPO v tomto směru nastavuje laťku poměrně vysoko, neboť v ruce držím prakticky celokovový telefon s perfektním zpracováním.





Elitou mezi výrobci v tomto směru byl vždy Apple, ale ostatní jej začínají dohánět. R7 Plus není žádná plastová placka ale precizně vysoustružený kus kovu s elegantním designem. Všechny prvky jsou vyrovnány do jedné linie, vše působí uhlazeně, snad až na reproduktor umístěný blíže pravému okraji zadní části.





Celkově je to ale výrazný skok kupředu a zase o jeden argument méně pro příznivce z jablečného tábora. Pokud jste navíc chtěli Android a nevyhovoval vám často příliš technický design telefonů, pak R7 Plus do svého výběru přidejte.





Designéři přemýšleli nejen o vzhledu, ale také o praktičnosti a poslali do důchodu kapacitní tlačítka, která zbytečně navyšovala rozměry. Spodní brada je tak velmi úzká a své místo zde nalezlo pouze logo výrobce. Horní okraj okupuje přední kamera, reproduktor, senzor přiblížení a indikační dioda.





Displej se na první pohled rozpíná po celé šíři telefonu, ale ve skutečnosti se jedná o designový trik. Po jeho zapnutí se totiž objeví černě zbarvené okraje, které byť jsou velmi tenké, tak stále nenabízí takový „wow“ efekt jako prototyp OPPO, jenž unikl na internet z úvodu tohoto roku.





R7 Plus po svém obvodu nabízí klasickou sestavu ovládacích tlačítek a konektorů. Máme zde tlačítko pro zapnutí obrazovky, dvojklávesu hlasitosti, MicroUSB port, výstup na sluchátka a dvojici mikrofonů. Obavy z velkých rozměrů a nedostupnosti kláves vyřešilo OPPO dotykovými gesty, a to i při vypnuté obrazovce.





Záda přístroje jsou z majority kovová, byť v oblasti antén byl výrobce nucen použít plast. Fotoaparát mírně vystupuje nad rovinu konstrukce, nicméně není to takový hrb, který OPPO předvedlo u modelu R5 v honbě za co nejtenčím telefonem. Vedle fotoaparátu se nachází již zmiňovaný laser pro ostření a pod ním čtečka otisků, která telefon dokáže zapnout při dotyku.


ColorOS


Masivní nadstavba nad čistým Androidem bývala vždy výsadou Samsungu, nicméně OPPO mu zdatně konkuruje svým ColorOS. Změny jsou patrné prakticky všude a neznalý uživatel jen těžko pozná, jakou verzi Androida má vlastně k dispozici. Mimochodem zde udělalo OPPO velký skok kupředu.




Poznali byste Android L 5.1.1?


Velké zásahy do systému totiž dlouho ústily ve vydávání telefonů se starším Androidem a tento fenomén se nevyhnul ani minule testovanému OPPO R7. Po vlně kritiky však model R7 Plus přichází s Androidem 5.1.1 a uživatel má tak konečně k dispozici to nejnovější od Google. Navíc jsou zde opět výborná gesta od OPPO spolu s výrazně vylepšenou aplikací fotoaparátu.

OPPO se poučilo i v oblasti přidávání funkcí a celý systém v posledních měsících osekalo o řadu méně používaných částí, optimalizovalo správu paměti a výrazně zrychlilo načítání většiny aplikací. Výsledkem je až nečekaně svižný systém s naprostým minimem zasekávání. Jediné, co vás tak může brzdit, bude konektivita k internetu.




Konečně aktuální verze Androidu, navíc dorazila i první aktualizace


Komu by se tato ROM nelíbila, může si bez ztráty záruky nainstalovat některou z komunitních, OPPO totiž své telefony nijak neuzamyká. R7 Plus se teprve dostává do prodeje, ale již je k dispozici alternativní recovery TWRP a vývojáři TeamEOS již zprovoznili první build na 5.1.1.
reklama