Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

MSI GT80 Titan: dvě GTX 980M a mechanická klávesnice

12.2.2015, Jan Vítek, recenze
Pokud máme některý notebook označit skutečně za herní, v případě MSI GT80 Titan se skutečně nemusíme zdráhat. Stačí se podívat na jeho specifikace, jimž vévodí velký displej, výkonné Core i7, dvě GeForce GTX 980 v SLI a navíc mechanická klávesnice.
Notebook MSI GT80 Titan není obyčejný kus hardwaru, což ukáže už jeho cena, která se u nás pohybuje kolem 130.000 Kč s DPH. Není divu, že za ni dostaneme velmi dobrou hardwarovou výbavu, která nám poskytne vysoký výkon využitelný při hraní her. V případě námi testované konfigurace to je nejlepší model z procesorové řady Haswell-H, dvojice v současnosti nejvýkonnějších mobilních grafických čipů, 32 GB operační paměti DDR3, čtyři SSD spojující své síly v poli RAID 0 a 18,4" displej s rozlišením Full HD. To vše zastřešuje jedna specialitka, a sice mechanická klávesnice s tlačítky Cherry MX Brown, která má plný zdvih, červené podsvícení a vedle sebe dotykovou plochu, která funguje i jako numerická část.


- klikněte pro zvětšení -

Tělo notebooku je pevné, dobře zpracované a celkově k němu nemám výhrad. MSI se také rozhodlo spíše pro střízlivý vzhled, který vylepšuje jen pár červených prvků, mezi nimiž ale stejně nejvíce vynikne podsvícení klávesnice. Z hlediska ergonomie je výhrou umístění klávesnice v přední části i dobré a logické rozmístění konektorů a portů po stranách notebooku. Zde jsem narazil na jediný problém, který je ale nepříjemný. Jde o to, že numerická dotyková část začne reagovat až 2 sekundy po stisku poslední mechanické klávesy. Pokud píšete test a hned poté chcete zadat číslo, musíte chvíli počkat, na což si lze jen těžko zvyknout a především není důvod, proč bychom si na něco takového vůbec zvykat měli.

Co se týče kvality displeje, zvuku a webkamery, pak displej má vysoký jas, živé barvy a dobré pozorovací úhly, takže nejde o TN. Zvuk z reproduktorů je díky 4 reproduktorům a malému subwooferu silný a poměrně bohatý, ale pořádnou reprosoustavu či sluchátka samozřejmě nenahradí a co se týče webkamery, ta nijak nevyniká.

Výkon notebooku je velmi dobrý a zde vůbec není důvod si stěžovat. Možná tedy ano, ale trochu jiným způsobem. Z testů totiž vyplynulo, že procesoru Core i7 4980HQ se ve vícevláknových testech vyrovnal starší a papírově mnohem slabší model Core i7 3635QM, takže pokud by MSI použilo levnější model, na výkonu by to nebylo moc znát. MSI GT80 Titan ale představuje hi-end a u něj nemá smysl dlouze uvažovat nad výhodností poměru výkonu a ceny.

Na konec jsme si jako obvykle nechali teploty, hlučnost, spotřebu a výdrž na baterie. Uchladit tak výkonný hardware není snadný úkol, ale díky velkému průduchu ve spodní části a 4 výdechům, a tedy i 4 chladičům to Titan zvládá dobře. Při nejvyšší zátěži dokáže být i velmi hlučný, ale to neznamená, že takový bude vždy. Třeba při hraní Skyrimu na nejvyšší detaily si jen tiše hučí, ale Crysis 3 jej zase dokáže rozparádit daleko více, a to přinese i vyšší hlučnost. Většinu her ale notebook zvládne jen za tichého hučení a na svou nejvyšší úroveň hluku se dostane spíše výjimečně při intenzivním testování pomocí benchmarků, nebo při hraní velmi náročných her na grafiku jako Crysis 3 či Witcher 2.

Spotřeba notebooku se pohybuje v nejvyšší zátěži až u 250 W, takže 330W adaptér je zde rozhodně namístě.


Plusy


+ Velmi vysoký výkon
+ Slušné zpracování a ergonomie
+ Široká výbava a příslušenství
+ Mechanická klávesnice s podsvícením
+ Kvalitní displej

 

Minusy


- Cena
- Problematický dotykový numpad
- Těžký notebook i adaptér
 
 
Za zapůjčení notebooku GT80 Titan děkujeme MSI.

 
 
Cena v době testování: cca 130.000 Kč s DPH
Jak hodnotíte notebook MSI GT80 Titan?
V anketě šlo hlasovat od 12.2.2015 do 20.2.2016. Počet hlasujících: 5
Výborný40 %
Průměrný20 %
Špatný40 %
reklama