Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

MSI GS30: malý a lehký notebook s GeForce GTX 970

25.2.2015, Jan Vítek, recenze
Nedávno jsme se podívali na herní hi-end v podobě MSI GT80 Titan a nyní tu máme také herní notebook, ale s odlišným zpracováním. GS30 je sám o sobě velmi lehký, malý a mobilní, ovšem doma na něj může čekat GeForce GTX 970 v samostatné skříni.
Notebook MSI GS30 vybavený dokovací stanicí s desktopovou grafickou kartou MSI GeForce GTX 970 GAMING 4G. Jedná se o velmi zajímavý koncept, který dokáže zajistit mobilní notebook na cesty a výkonný herní systém na doma. Základem je malý 13,3" notebook vybavený velmi výkonným mobilním procesorem Core i7 4870HQ, jenž se v našich testech vyrovnal i svému papírově silnějšímu bratříčku. Vedle toho tu máme 16 GB DDR3-1600 a dvě 120GB SSD, jež díky spojení do pole RAID 0 nabídnou propustnost přesahující 1 GB/s.




- klikněte pro zvětšení -

Pak už stačí k tomuto notebooku nějak připojit výkonnou grafiku, abychom si mohli zahrát i ty nejnáročnější hry dneška, což zajistí speciální dokovací stanice s vlastním zdrojem. Grafická karta je přitom díky dokovacímu konektoru napojena přímo na procesor pomocí rozhraní PCI Express 3.0 x16, takže nám i systému se jeví tak, jako by byla jeho přímou součástí. Z toho je i zřejmé, že můžeme mluvit o možnosti výměně grafické karty za lepší, když nám v budoucnu přestane GTX 970 stačit. Limitujícím faktorem je pouze výkon zdroje, ale ten má více než dostatečných 450 W a slouží i pro napájení notebooku, a to i když je sám uspaný.

Dokovací stanice má ale i jiné výhody. Jednak nabídne rozšíření portů USB 3.0 o 4 a navíc konektory pro zapojení audia a Ethernetu, pak jsou jeho součástí také tři 5 W reproduktory (jeden z nich je basový), čili se můžeme při hraní těšit i na daleko kvalitnější a silnější zvuk, než jaký by poskytl samotný notebook. A nakonec tu máme i jednu interní pozici pro 3,5" SATA disk, čili si nemusíme zoufat, že oněch dostupných 238 GB v poli RAID 0 není zrovna mnoho. Na cestách se ale s nimi budeme muset spokojit, jestli si nepořídíme externí disk.

Notebook samotný je dobře zpracovaný a využívá převážně kovové tělo a kvalitní bíle podsvícenou klávesnici. S jeho displejem, který je nespíše typu IPS, také musíme být spokojeni, neboť nabídne živé barvy, široké pozorovací úhly a rozlišení Full HD. Na druhou stranu by se u něj hodil širší úhel pro otevření. Není však možné propojit výstup grafické karty GeForce s panelem notebooku, na což by stačil třeba HDMI vstup a externí kabel. Pokud si tedy chceme zahrát, musíme využít výstupy samotné grafické karty, takže se neobejdeme bez samostatného monitoru (či jiného zobrazovadla). Na jednu stranu, kdo by se chtěl spokojit s hraním moderních her na malém 13,3" displeji? Bylo by ale dobré mít alespoň tu možnost, abychom si s sebou třeba na chatu mohli vzít jen samotný notebook a dokovací stanici (plus periferie).

MSI GS30 je tedy originální hybrid mezi herním desktopem a mobilním notebookem, který trochu trpí tím, že má pod kapotou velmi výkonný 47W procesor a jeho baterie přitom nedisponuje vysokou kapacitou. Celkově je ale tento produkt velmi dobrý a dokáže nahradit dvě zařízení, i když musíme vzít v potaz také cenu. GS30 přijde na cca 65.000 Kč, přičemž srovnatelně výkonný desktop (bez monitoru) s identickou grafikou můžeme pořídit za cca 36.000 Kč. Zbývá nám tedy 29.000 na 13,3" Full HD notebook s Core i7, což je také cenově naprosto reálné. Takový notebook ale nenabídne jeden z nejvýkonnějších Core i7 a nejspíše ani ne dvě SSD v RAID 0, ale otázka je, zda něco takového v mobilním počítači opravdu potřebujeme. To už však záleží na zákazníkovi.


Plusy


+ Desktopová GeForce GTX 970 pro hry na doma
+ Tenký a lehký notebook s integrovanou grafikou na cesty
+ Displej IPS s rozlišením Full HD
+ Podsvícená klávesnice
+ Dokovací stanice rozšiřuje nabídku portů a má výkonný zvuk
+ Grafiku je možné snadno vyměnit a lze nainstalovat 3,5" disk

 

Minusy


- Displej notebooku v doku je nevyužitelný
- Slabší výdrž na baterie
- Vyšší cena
 
 
Za zapůjčení MSI GS30 2M-036CZ děkujeme MSI.

 

Cena v době testování: cca 65.000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:


Jak hodnotíte notebook a herní stanici MSI GS30?
V anketě šlo hlasovat od 25.2.2015 do 20.2.2016. Počet hlasujících: 5
Výborné60 %
Průměrné0 %
Špatné40 %
reklama