Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

MSI GS30: malý a lehký notebook s GeForce GTX 970

25.2.2015, Jan Vítek, recenze
Nedávno jsme se podívali na herní hi-end v podobě MSI GT80 Titan a nyní tu máme také herní notebook, ale s odlišným zpracováním. GS30 je sám o sobě velmi lehký, malý a mobilní, ovšem doma na něj může čekat GeForce GTX 970 v samostatné skříni.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a na jeho hlučnost. V klidovém provozu (web, textový editor, apod.) tento stroj pracuje tiše. Ventilátor samotného notebooku je malý a vysokootáčkový, takže v zátěži má výše položený hluk. Není přitom třeba mnoho, aby se slyšitelně roztočil, čemuž se nelze divit. Však chladicí systém je poměrně subtilní, a musí se přitom vypořádat se 47W procesorem.

Dokovací stanice s grafickou kartou GTX 970 je vybavena celkem 4 ventilátory - ve zdroji, dva nese chladič grafiky a pak je tu přední skříňový ventilátor, který můžeme pomocí přepínače na desce trochu ztišit. I tak ale bude skříň trochu hučet, ovšem s tím se musí počítat a rozhodně nejde o nic strašného.

Teploty byly měřeny ve 21°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, 3DMark Vantage a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože procesor a GPU vytížil 3DMark a o zbylý dostupný výkon procesoru se postaral Prime95. V našem případě si budeme moci změřit teploty procesoru a čipu grafické karty GeForce GTX 970. Teplota procesoru v klidu je poměrně vysoká, ale na druhou stranu je chlazení velmi tiché a když procesor opravdu nic nedělá, ventilátor není vůbec slyšet. Hned po stoprocentním zatížení pak teplota vystřelí k 85 °C, ovšem hned poté klesne o 10 °C, jak procesor příslušně sníží svou pracovní frekvenci.

Grafická karta nemá s chlazením vůbec žádné problémy. V zátěži (Crysis 3) její teplota vystoupá jen na 64 °C a v klidu sice klesne jen na nějakých 48 °C, jenomže se zcela vypnutými ventilátory. Můžete si tak s klidem pomocí přepínače uvnitř nastavit nižší otáčky u skříňového ventilátoru, aby bedna s grafikou tak nehlučela.


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
50 °C
76 °C
GPU (GTX 970)
48 °C
64 °C


Podívejme se na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...




Modrá = v klidu, červená = při zátěži

...a nakonec na spodní straně. Teploty pod klávesnicí, kam si odkládáme zápěstí, nejsou vůbec vysoké, však v této části notebooku je pouze baterie. V levé části notebooku je umístěno chlazení a zde už můžeme očekávat zvláště v zátěži vysokou teplotu, která by při práci s notebookem na klíně už mohla vadit.




Modrá = v klidu, červená = při zátěži


Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na svou 4článkovou baterii Li-Pol s kapacitou 47,36 Wh, která není nejvyšší. Notebook by ale v klidovém režimu mohl vydržet celkem dlouho, tedy dle toho, jak dokáže srazit svou spotřebu.


Notebook
IDLE
LOAD
Výdrž
3:30
0:50
Spotřeba
13 W
64 W


V opravdu klidovém režimu je spotřeba notebooku kolem 13 W. Aktuální spotřebu mimochodem ukazuje i utilita Dragon Gaming Center, ale jejím hodnotám nevěřte, však ta neustále ukazovala kolem 40 W, když elektrický měřák udával třetinovou hodnotu a výjimkou není ani chybně udávaná hodnota nad 100 W, kterou by napájecí adaptér ani nebyl schopen zvládnout. On je přitom na hraně i dle samotného měřáku, pokud procesor pomocí Prime95 zatížíme na 100 %, takže by se u tohoto stroje možná vyplatil výkonnější adaptér. Nečekejme také nijak vysokou výdrž, však i při mírném zatížení spotřeba prudce roste a oněch 13 W je opravdu minimum.


Dok
IDLE
LOAD
Spotřeba
23 W
178 W


Dokovací stanice s grafickou kartou GeForce GTX 970 měla v klidovém provozu pouze kolem 23 W spotřeby, což je velmi dobré. Při hraní se už musíme smířit s tím, že spotřeba výrazně vzroste na téměř 180 W, což zhruba odpovídá spotřebě karty, nezbytného hardwaru okolo a ztrátám zdroje. Celkově si tak sestava při hraní řekne maximálně o 240 W.

reklama