Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Lenovo ThinkPad Helix: podnikový hybrid

1.8.2013, Jan Vítek, recenze
Po recenzi Fujitsu Stylistic Q702 tu máme další zařízení stejného ražení - ThinkPad Helix od Lenova. Těšit se tedy můžeme také na hybrid mezi ultrabookem a tabletem, přičemž značka ThinkPad slibuje velmi kvalitní zpracování i funkčnost.
Lenovo ThinkPad Helix je stejně jako Fujitsu Stylistic Q702 hybridní tablet, jenž společně se svou základnou může fungovat i jako klasický notebook. Jedná se navíc o podnikové zařízení, u nějž klademe důraz na kvalitní provedení, zabezpečení a příslušné funkce, jež nám zajistí procesor řady Intel vPro a také čip TPM či podpora Computrace. Nejde tedy o produkt pro běžné spotřebitele, a tomu odpovídá také jeho cena.


- klikněte pro zvětšení -

Zpracování je skutečně na vysoké úrovni, na niž jsme ostatně u řady ThinkPad zvyklí, a hardwarová výbava také vůbec není špatná. Kromě procesor Intel Core i7, 8 GB RAM a 256GB SSD tu máme 11,6" obrazovku IPS s vysokým jasem, rozlišením Full HD a dotykovou vrstvou, po níž budeme drandit s dodávaným kvalitním stylusem rozpoznávajícím přítlak. Využít budeme moci také technologii NFC, mobilní datové připojení, Wi-Fi či Bluetooth 4.0 a je jasné, že právě na bezdrátovou konektivitu zde Lenovo klade důraz, protože jinak je nabídka rozhraní Helixu spíše omezená. Patří do ní totiž už jen mini DisplayPort, jeden či dva USB 3.0 a výstup na headset. Osobně bych také uvítal GPS modul.


- klikněte pro zvětšení -

Rozlišení displeje můžeme vidět jako výhodu i nevýhodu, neboť na 11,6" obrazovce je už ve Full HD třeba zvětšovat písmo, což někde třeba nebude možné. Zvukový systém by si zasloužil silnější reproduktory, ale je jasné, že Helix není v první řadě multimediální zařízení. Zadní kamera je použitelná, ale často má problémy s ostřením, zachycené video ve vysokém rozlišením je moc trhané a kresba obrazu by také mohla být lepší.

V praxi bude ale ThinkPad Helix velmi dobře použitelný počítač, a to především na cestách, kde se odmění vysokou výdrží na baterie, pokud jej tedy vezmeme společně s dokovací stanicí vybavenou sekundárním akumulátorem.
 
 

Plusy


+ Kvalitní provedení a displej, štíhlé tělo
+ Výkonná platforma s procesorem vPro a SSD
+ Široká nabídka bezdrátových rozhraní
+ Dobrá výdrž na cestách díky sekundární baterii
+ Stylus
 
 

Minusy


- Vysoké rozlišení může být zdrojem problémů
- Fyzická rozhraní jen miniDP a max. 2x USB 3.0
- Ostření kamery a trhané video
- Malý rozsah kloubu displeje (resp. tabletu)
 
 
Za zapůjčení ThinkPad Helix děkujeme firmě Lenovo.

 
 
Cena v době testování: cca 60 000 Kč bez DPH (záruka 3 roky Carry-in, možnost rozšíření na 5 let NBD On-Site)



Vývoj ceny testovaného produktu:


Jak hodnotíte hybridní tablet Lenovo ThinkPad Helix?
V anketě šlo hlasovat od 1.8.2013 do 30.7.2014. Počet hlasujících: 2
Výborný100 %
Průměrný0 %
Špatný0 %
reklama