Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Lenovo ThinkPad Helix: podnikový hybrid

1.8.2013, Jan Vítek, recenze
Po recenzi Fujitsu Stylistic Q702 tu máme další zařízení stejného ražení - ThinkPad Helix od Lenova. Těšit se tedy můžeme také na hybrid mezi ultrabookem a tabletem, přičemž značka ThinkPad slibuje velmi kvalitní zpracování i funkčnost.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí tabletu a také jeho hlučnost. V klidovém provozu je samotný tablet tichý, ovšem dva přídavné ventilátory v dokovací části se umí i při provozu bez zátěže ozvat. Nicméně na druhou stranu se při zátěži počítače hluk celkově téměř nezvýší, a tak nás může rušit jen tiché šumění.

Teploty byly měřeny ve 24°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, 3DMark Vantage a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy procesor a GPU vytížil 3DMark a o zbylý dostupný výkon procesoru se postaral Prime95. Grafika je součástí CPU a v případě SSD na teplotě nezáleží (pokud má vůbec čidlo pro její měření), takže si stačí uvést hodnoty u procesoru. Ten pracoval při velmi rozumných teplotách a v případě, že tablet pracoval o samotě bez přídavných ventilátorů v dokovací stanici, byl teplotní nárůst na procesoru v zátěži nějaké 4 °C. Tyto ventilátory tedy dokáží pomoci, ale my si toho ani nevšimneme.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
43 °C
65 °C
GPU
-
-
SSD
-
-

Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji a pak u výdechu chlazení a na zadní straně. Měřit teplotu základny zde nemělo smysl, neboť ta zde neobsahuje žádné výkonné komponenty. Zaměříme se tedy na samotný tablet.


Modrá = v klidu, červená = při zátěži


Modrá = v klidu, červená = při zátěži


Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na obě baterie, které dohromady mají slušnou kapacitu 70 Wh. Na tu může dobře vyladěný systém pracovat velmi dlouho, přičemž Lenovo uvádí až 10 hodin s oběma bateriemi a až 6 hodin s jednou (samozřejmě tou v tabletu).

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
8:55
3:20
Spotřeba
7,5 W
22 W

Výdrž tabletu na obě baterie je velmi slušná a v klidovém režimu jsme dosáhli téměř 9 hodin, a to především díky velmi nízké spotřebě. V zátěži už jde o něco jiného a zde nepomůže ani vysoká kapacita baterie, ale i tak získáme více jak tři hodiny.

Nicméně, pokud se spokojíte se samotným tabletem a jeho výdrží, pak ta bude nadpoloviční vzhledem k tomu, že sám má 42Wh baterii oproti 28Wh v dokovací stanici. Výdrž tak klesne na téměř 6 hodin v klidu a dvě hodiny v zátěži.




reklama