Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

HTC One vs. Galaxy S4: bratrovražedný souboj?

19.7.2013, Jakub Doležal, recenze
Oba nabízí to nejlepší ze současných technologií a jsou vybaveni populárním Androidem. Měli by tedy bojovat bok po boku, jenže domů si můžete odnést jen jeden. Bude to multifunkční Korejec, nebo hliníkový hezoun z Taiwanu?

Inovace a pálivý hliník


Samsungu však nelze upřít jedno, a to je snaha o inovace. Jeho produkty jsou naplněné všemožnými čidly a telefon se s vámi snaží neustále držet krok. Řadě lidí to jistě přijde jako zbytečnost či dokonce ztráta soukromí, ale některé funkce jsou i tak velmi návykové. Zejména čidlo pro detekci vašeho pohledu na displej, díky tomu S4 nezhasne displej uprostřed vašeho čtení nebo zastaví přehrávání videa, když zrovna odložíte telefon a jdete si pro něco k pití.


Samsung S4 je plný inovací a lze jej například ovládat v rukavicích

HTC v tomto směru působí jako chudý příbuzný, protože na první pohled tu nenajdete prakticky nic. Telefon je sice chytrý díky aplikacím z Google Play, ale v základu by mu některé funkce z Galaxy S4 také slušely. Jedinou významnou výhodou HTC One je dvojice reproduktorů vpředu, které hrají opravdu skvěle. V přímé konfrontaci hraje Galaxy S4 nevyváženě a velmi plechově. Na druhou stranu je otázkou, jak často tyto reproduktory využijete. Napadá mě snad jen v autě na hlasitý odposlech, či jako hudební přehrávač na terasu.


Hliníkový hezoun bohužel tuto možnost nemá

Vraťme se zpět k použitým materiálům, neboť při všech činnostech, které jsem popsal v předchozích odstavcích zatěžujete procesor, a tím pádem vzrůstá teplota. Při běžných činnostech nemá ani jeden z telefonů tendenci se přehřívat, jenže spusťte nové Need For Speed, a po projetí několika závodů se z HTC stává pokojový radiátor. Delší zátěží dokážete hliník rozpálit do nesnesitelných teplot, Galaxy S4 oproti tomu díky plastovým zádům udržíte prakticky za jakékoliv zátěže.


Plastová záda si nevypadají tak vzhledně, ale nepálí tolik jako hliník


Fotoaparát, displej a výdrž


Mobilní telefony už dlouhodobě kanibalizují prodeje klasických fotoaparátů, protože v řadě situací dokáží vyfotit velmi podobné fotografie. Respektive rozdíly tu stále jsou, ale občas je poznají jen trénovaná oka fotografů, ti však tvoří naprostou minoritu zákazníků. Fotí lépe 13 MPix od Samsungu, nebo se správným směrem vydalo HTC se svým 4MPix ultrapixelovým snímačem?



Z fotografií, které jsem pořídil během testování, mám dojem, že si Samsung dokáže přeci jen poradit v automatickém režimu lépe jak HTC, i když ani logika od Korejců není neomylná. Je možné, že pokud budete fotit „manuálně“ a nastavovat si dostupné hodnoty po svém, může se situace obrátit. Jenže jsou to přeci jen mobily pro focení momentek a nikoliv zrcadlovky pro profesionální snímky, takže kdo chce neustále lézt do menu a něco měnit ve snaze o lepší výsledek?



Po příjezdu z dovolené máte telefon plný zážitků a chcete se podělit o své fotografie či videa s ostatními. Na 5“ displeji telefonu to lze s jistým omezením učinit a oba dnešní sokové mají špičkové obrazovky, na které je radost se dívat. Je paradoxní sledovat, jak notebooky prakticky stagnují na vybledlých panelech s mizerným rozlišením, zatímco telefony letí strmě vzhůru, tedy čest výjimkám jako MacBook Pro Retina či Asus Zenbook.


SLCD se velmi zlepšilo a na slunci je již velmi dobře čitelné

V případě, že se sejde celá rodina, pak 5“ displej nestačí a nastane čas přesunu fotografií. Pokud budete prezentovat na počítači, pak HTC jasně vítězí sice jednodušším, ale výrazně funkčnějším softwarem. Konkurenční Samsung Kies jsou spíše zkouškou trpělivosti pro všechny zúčastněné. Karta se obrací, pokud chcete využít televizory či tablety. Samsung přeci jen více pracuje na svých mechanismech pro sdílení a navíc je pravděpodobnost dalšího zařízení z Koreje ve vaší domácnosti velmi vysoká, pak se díky AllShare propojíte velmi snadno.


Paradoxně kdysi silný AMOLED mi občas přišel hůře viditelný

Celou dobu v tomto duelu řešíme výkon a podporu, nicméně někde na tyto činnosti také musíme brát energii. Oba rivalové mají uvnitř ten stejný hardware a v obou případech přidávají výrobci úsporné režimy, pro prodloužení výdrže. Při běžném používání i některých testech tak telefony podávaly prakticky stejné výsledky. Samsung sice nabízí 2600 mAh baterii oproti 2300 mAh od HTC, nicméně HTC One má zase o 0,3“ menší displej.
reklama