Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

HTC One: poslední mohykán?

10.7.2013, Jakub Doležal, recenze
Kdysi silnému výrobci smartphonů se v poslední době vůbec nedaří a prodeje by měl opět nakopnout vlajkový model One. Dokáže však tento špičkově vybavený telefon prorazit v tak silné konkurenci, nebo je to jeden z posledních kousků od HTC?

Fotoaparát


Focení je jednou z mála oblastí, kde prakticky každý výrobce telefonu přichází s vlastní koncepcí či komponentami. Trendem doby je jistě závod o co nejvyšší rozlišení, nicméně HTC nyní otáčí a vydává se zcela jiným směrem.



V případě modelu One totiž přichází technologie UltraPixel, který nabízí rozlišení 4 MPix. Na první pohled se to zdá málo, nicméně velikost fotografie je stále nad možnostmi většiny současných panelů, takže se stejně nezobrazí 1:1. HTC však tímto tahem chytře šetří místo uvnitř telefonu, neboť s menším rozlišením samozřejmě klesá náročnost na počet megabajtů vašeho disku.



Největším problémem malých fotografických čipů v kombinaci s miniaturními čočkami jsou však špatné světelné podmínky a následný šum v pořízených fotografiích. HTC se tedy rozhodlo zvětšit plochu čipu a získat tak více místa pro zachycení dopadajícího světla. Při focení v noci by to teoreticky mělo pomoci porazit konkurenci se značným náskokem.



Kromě většího čipu se HTC zaměřilo také na objektiv, který se může pochlubit clonovým číslem F2.0 a to je v rámci mobilních telefonů jedna z nejnižších hodnot. Ohnisková vzdálenost s hodnotou 28 mm naopak není nejvyšší, ale HTC to dohání optickou stabilizací, která stále není u těchto přenosných zařízení standardem.



Aplikace pro focení je po vzoru zbytku systému opět velmi strohá a příjemně rychlá. Někomu mohou chybět desítky režimů focení, které známe například z Galaxy S4, avšak ne vždy máte čas měnit nastavení, prostě jen potřebujete vzít mobil do ruky a rychle něco vyfotit. Tak se pojďme podívat, jak si HTC One v takových situacích poradí.



Zatímco minule u S4 vypadala fotografie květiny poměrně stejně, tak dnešní srovnání Lumie 920 a HTC One nabízí dva poměrně rozdílné snímky. U Nokie je lehčí nádech do žluta a celkově jsou všechny barvy světlejší. HTC One naopak zachytilo tmavší odstíny a fotografie působí tak trochu šedivě. Ohledně ostrosti jsou na tom oba mobily přibližně stejně.



V případě stromořadí je prvních pár metrů prakticky stejných a najít viditelné rozdíly vyžaduje chvíli sledování. Zjednodušeně lze říci, že HTC One více přesvítilo scénu a ve větší vzdálenosti se tak ztrácí detaily. Vidět je to například na světlejší části vodní hladiny, kde u Nokie vidíte vlnky, zatím co u HTC je to prakticky jednolité zrcadlo.



Větší čip by měl HTC zaručit lepší výsledky při focení v noci bez jakékoliv další pomoci, nicméně realita zas tak úžasná není. Lumia si v případě fotografie bez blesku poradila znatelně lépe. U HTC je viditelné zrnění již na první pohled. Automatika tedy nevyhodnotila scénu zrovna nejlépe.



Pokud zapnete blesk, tak se HTC podaří výrazně lepší snímek, ale na Nokii tomu stále chybí poměrně dost. Zachycená scéna je prostě příliš tmavá a řada detailů tak zcela zmizí. Možná by HTC pomohlo trochu zesílit intenzitu diody integrovaného blesku.



Běžné stropní světlo, HTC s vypnutým bleskem a opět příliš tmavá fotografie v porovnání s konkurenčním fotoaparátem. Možná by stačilo zabrousit do menu a upravit pár nastavení, nicméně chcete takové věci řešit u mobilního telefonu?



Poslední scéna, stropní světlo a na pomoc dorazil ještě blesk. HTC One konečně poráží konkurenci, která vyfotila scénu příliš do červena. Každopádně i zde by možná HTC slušel o něco silnější blesk, jenž by více osvítil vzdálenější části kuchyňského koutu.

Originální fotografie bez jakéhokoliv zásahu si můžete stáhnout zde.


Video


HTC One je vybavené Snapdragonem 600, takže v případě papírových parametrů nemůže nabídnout oproti konkurenci nic navíc, respektive maximem je video v rozlišení 1920×1080 při 30 FPS.


Testovací video v maximálním možném rozlišení vypadá dobře, pokud máte nastaveno „nulové“ přiblížení, pak je vše rozumně ostré. Pokud se však pustíte do zoomu, pak HTC rychle ztrácí ostrost a na maximální hodnotě zoomu je obraz velmi rozmazaný. Přijde mi, že Samsung se dokázal s touto funkcí popasovat lépe.

reklama