Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

HTC One (M8): první ohlasy ze světa

25.4.2014, Jan Vítek, preview
Společnost HTC se po příchodu nového telefonu Samsung Galaxy S5 chovala uštěpačně, ze svého rivala si dělala legraci a slibovala, že její nová verze telefonu One bude daleko lepší. Nyní je již HTC One (M8) na trhu a my jej můžeme prozkoumat podrobněji.
Kapitoly článku:
  1. HTC One (M8): přehled a specifikace
  2. Ohlasy ze světa a závěr

Ohlasy z redakcí


Recenzenti si vesměs chválí vzhled nového telefonu HTC One (M8), který dle nich vypadá díky oblému broušenému hliníku velmi dobře. HTC se také nechalo slyšet, že právě zaoblený tvar byl pro něj velkou výzvou, neboť hrozilo, že telefon bude kvůli němu vypadat neohrabaně. Vzhled se nakonec vesměs líbí, ovšem na druhou stranu má být zadní kryt náchylný na poškrábání a také se telefon i přes zdrsnělé okraje špatně drží. Tím máme na mysli to, že je v rukou kluzký, snadno z nich vypadne a uživatel nemá jak jej pořádně chytit. Vypadá to tedy, že koupě krytu, třeba v podobě flipového pouzdra HTC Dot View, je velmi doporučeníhodná.

Dále tu máme nějaké změny v designu. Kromě toho, že nový One je vyšší a těžší, což se ještě více projeví s krytem, má také přesunutý vypínač s integrovaným infraportem na pravou stranu nahoru. Dvojtlačítko pro ovládání hlasitosti se nepřesunulo, ale je mírně vysunuté nad své okolí, takže se s ním lépe pracuje. Poblíž něj je nový prvek, a to slot pro karty microSD s kapacitou až 128 GB, což potěší asi každého. Naopak to bude ale asi s pozicí pro SIM, kterou musíte mít ve velikosti nano. Snad nás v příštích letech nečekají SIM ve velikostech pico, femto, atto, ... HTC ale říká, že každý ušetřený milimetr se hodí a také se díky tomu prý uvolnilo místo pro případnou druhou SIM kartu. Otázkou ale je, zda se takové modely objeví na trhu.

Displej HTC One (M8) je v podstatě stejný jako u předchozího modelu. Má stejné rozlišení a jde o stejný typ, jen je o něco větší, konkrétně o 0,3" (cca 8 mm). To není špatná zpráva, neboť displej byl i u M7 výborný, takže se můžeme těšit na živé barvy a vysoký jas, který nám umožní telefon používat i na přímém slunci. HTC také mluví o tom, že Gorilla Glass 3 kryjící displej dostalo speciální vrstvu, díky níž má být odolnější vůči nárazům, takže by nemělo praskat. Celkově pak má být nový telefon odolný vůči vodě. To neznamená, že se s ním můžeme potápět, ale pokud ho budeme mít v kapse a zmokneme, nemělo by mu to nijak ublížit.

Ostatní hardwarová výbava se také příliš nezměnila. Namísto Snapdragonu 600 taktovaného na 1,7 GHz tu máme moderní 2,3GHz Snapdragon 801, což je naprosto logická a očekávaná volba. Zůstala kapacita 2 GB RAM, zato kapacita paměti pro data klesla z 64 a 32 GB na 32 (na trh dorazí později) a 16 GB, ale zase tu máme zmíněný slot pro micro SD. Baterie dostala o 300 mAh vyšší kapacitu, která se tak vyšplhala na 2600 mAh. Dle postřehů recenzentů se také nový One ani v nejmenším nepřehřívá.

Z toho všeho vyplývá, že starý HTC One je s novým z hlediska výkonu a kvality displeje v podstatě srovnatelný. Disponuje i stejný fotoaparátem, což je UltraPixel s rozlišením 4 Mpix a f/2.0 a 1/3" senzorem typu BSI. U nového modelu přibyl "pouze" druhý fotoaparát, jenž by měl mít poloviční rozlišení. Ten poslouží k rychlejšímu ostření a vytvoření 3D mapy, která poslouží k dodatečným úpravám, jak bylo zmíněno v předchozí kapitole. Dvojitý LED blesk je pochopitelně také výhodou nového modelu a pak byl vylepšen i přední fotoaparát, jenž má nezvykle vyšší rozlišení než zadní. Jde o 5 Mpix a také senzor BSI, ale nejde o UltraPixel, takže nebude tak citlivý.



HTC Duo Camera vyvolává rozporuplné pocity. Jednak si zachovává kvality známé z předchozího modelu HTC One a přidává k nim onen systém pro vytváření hloubkové mapy, ovšem otázkou je, zda to na konkurenci stačí. Však v posledním roce se objevila řada telefonů vybavených velmi kvalitními fotoaparáty, jako jsou třeba všemožné Nokie a především model Lumia 1520 s PureView nebo Sony Xperia Z2. HTC tedy nadále spoléhá na to, že velký čip s relativně nízkým rozlišením a objektiv se slušnou světelností se dokáže vyrovnat fotoaparátům, které se snaží nabídnout především co největší množství pixelů, které se může uplatnit při softwarovém zoomování. Rozlišení hlavního fotoaparátu tedy zůstalo stejné a rozšířila se pouze funkčnost daná softwarovými optimalizacemi a novým přídavným senzorem. Kvůli zajištění velmi rychlého zaostření se však vytratila optická stabilizace, která byla prostě obětována systému Duo Camera, ale v přítmí i tak nový One fotí velmi dobře i bez blesku.


Prostředí dodatečných úprav snímků - zdroj: Phonearena

Nicméně ostření prý není znatelně rychlejší než u staršího modelu HTC One, ale vylepšena byla společně s HTC Sense také aplikace pro focení, jejíž manuální režim prý připomíná aplikaci pro focení od Nokie. Můžeme si tak snadno měnit vyvážení bílé, nastavovat závěrku, citlivost, atd. Možnosti dodatečných úprav nejlépe ukáže demonstrace, kterou si připravil server Engadget.


Redaktor jako nejdůležitější možnost považuje změnu zaostření na již pořízených snímcích (UFOCUS), což právě umožňují metadata ze sekundární kamery a pak tu jsou s tím spojeny i další efekty, jako třeba rozmazání nebo kolorace. Další efekty již připomínají to, co nabízejí webkamery, takže si můžeme do fotky přidat třeba animace padajících vloček, atd. S tím ale systém Duo Camera v podstatě nemá co do činění, tedy až na to, že příslušné efekty můžeme aplikovat pouze na vybranou hloubku ostrosti, jak ukazuje následující koláž.


- klikněte pro zvětšení - zdroj: Phonearena

Baterie s kapacitou 2600 mAh v telefonu HTC One (M8) vydrží přibližně stejně dlouho jako u staršího typu, čili přibližně den s rezervou 20 až 30 procent. Ovšem pokud by se měl s M7 měřit v přehrávání videa, což tedy neodpovídá klasickému využití, je na tom prý o mnoho lépe a dosáhne výdrže přes 11 hodin oproti 6 hodinám. Za to nejspíše může lepší práce a vyšší efektivita nového Snapdragonu 800. Co se týče úsporného režimu Extreme Power Saving Mode, pak ten prý nenabídne 15 hodin výdrže na 5 procent kapacity, jak udává HTC, ale o cca třetinu kratší dobu, tedy asi 10 hodin. To teoreticky znamená, že telefon by měl s počáteční plnou kapacitou vydržet déle než osm dní.

Nakonec se zmíníme o BoomSound, čili vylepšeném zvukovém systému, jenž prý skutečně je hlasitější než u M7 a navíc má i čistší přednes.


Ohlasy uživatelů


Samotní uživatelé u HTC One (M8) oceňují v prvé řadě dílenské zpracování, které je také první věcí, s níž se setkají. Dále jsou nadšeni z displeje a přepracovaného uživatelského prostředí Sense, které je ucelenější, přehledné, více barevné a rychlé a také nabízí více gest. Dále se zamlouvají také reproduktory a BoomSound. A samozřejmě potěší také slot pro karty micro SD s kapacitou až 128 GB. Vylepšeny Blinkfeed také přitáhl pozornost, a to i těch, kteří jej doposud ignorovali.

Kamera se dle očekávání nelíbí každému, neboť někteří očekávali jistý posun od 4Mpix čipu, který nenastal. Systém Duo Camera s možnostmi dodatečných úprav ale sklízí úspěch a pro řadu uživatelů je koneckonců i naprosto dostatečné nabízené rozlišení a přední 5Mpix fotoaparát může tento dojem jen vylepšit.


Závěrem


Nový telefon HTC One (M8) přišel na trh s nabídkou kvalitního zpracování, které si každý chválí, dokud tedy nedojde na téma pohodlí při držení, což ale snadno vyřeší pouzdro. Oproti modelu M7 také novinka trošku nabyla na rozměrech i hmotnosti, ale také dostala o něco větší displej, i když ten jinak nabídne stejné vlastnosti. U top modelu je také samozřejmé, že bylo využito rychlé a moderní SoC, a to v podobě Qualcomm Snapdragon 801. Na druhou stranu klesla kapacita paměti pro data, kterou si však uživatel může nastavit pomocí karty micro SD, což předtím nemohl. A když k tomu přičteme stejný hlavní fotoaparát UltraPixel s rozlišením 4 Mpix, k němuž však přibyl dodatečný senzor pro vytváření prostorových map a dodatečné úpravy, můžeme říci, že výbava je celkově lepší než u modelu M7, ale ne tak moc, aby svého předchůdce nový M8 poslal rovnou do šrotu.



I tento telefon je tedy důstojným nástupcem starší verze a právem jej můžeme zařadit mezi ty nejlepší chytré telefony dnešní doby, ovšem i tak je patrné, že vývoj se zpomaluje. Výrobci čím dál častěji narážejí na hranice, za které se nedá, nebo nemá valný smysl jít a je velmi těžké být na trhu s mobilními zařízeními originální. Uvidíme, s čím na trh letos vstoupí společnost Apple, známý to inovátor v mobilním sektoru. Otázkou je, zda bude opět nastolovat nové trendy, nebo se tentokrát už spíše jen zařadí mezi ostatní a jeho hlavní novinkou budou iPhony s větším displejem.
 



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama