Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Fujitsu Stylistic Q702: hybridní tablet

18.6.2013, Jan Vítek, recenze
Zařízení Fujitsu Stylistic Q702 je jedním z prvních, které si vysloužilo označení hybridní tablet. Na první pohled vypadá sice jako normální malý notebook, ovšem velmi rychle jej změníte v tablet. Navíc v perfektně zabezpečený tablet!

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí tabletu a také jeho hlučnost. V klidovém provozu je tablet neslyšný, protože jeho ventilátor se téměř netočí a procesor nezahřívá. V zátěži pak otáčky již stoupnou na slyšitelnou úroveň, ale i tak je hluk spíše tlumený. V důsledku se vyplatí, pokud vyloženě nepotřebujete mít k dispozici co nejvyšší výkon, mít procesor nastavený na střední výkon. Pak se nebude nárazově taktovat moc vysoko a otáčky ventilátoru se také nebudou příliš zvyšovat.

Teploty byly měřeny ve 22°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, 3DMark Vantage a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy procesor a GPU vytížil 3DMark a o zbylý dostupný výkon procesoru se postaral Prime95. Grafika je součástí CPU a v případě SSD na teplotě nezáleží (pokud má vůbec čidlo pro její měření), takže si stačí uvést hodnoty u procesoru. Ten pracoval do teploty 70 °C a pak už se přestával více zahřívat. Je to celkem pochopitelné, když ve stoprocentní zátěži (i na High Performance) je jeho pracovní frekvence nižší než základních 1,8 GHz.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
45 °C
70 °C
GPU
-
-
SSD
-
-

Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji a pak u výdechu chlazení a na zadní straně. Měřit teplotu základny zde nemělo smysl, neboť ta zde neobsahuje žádné výkonné komponenty. Zaměříme se tedy na samotný tablet.


Modrá = v klidu, červená = při zátěži


Modrá = v klidu, červená = při zátěži


Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na obě baterie, které dohromady mají velmi slušnou kapacitu 79 Wh. Na tu může dobře vyladěný systém pracovat třeba 10 hodin, přičemž Fujitsu uvádí o půl hodiny méně a my mu to můžeme klidně věřit. Nicméně to také prověříme.
 
Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
9:20
3:15
Spotřeba
9 W
26 W

Výdrž na baterie je vskutku velmi slušná a naše naměřené hodnoty odpovídají tomu, co udává výrobce a to ani nebylo nutné deaktivovat vše možné, pouze se snížil jas displeje na rozumnou úroveň. Můžeme být tedy spokojeni. Vzhledem k nasazení notebooku je vysoká výdrž na baterii velmi vítána. Tablet který vydrží kolem hodiny nabytí při plné zátěži je pro profesionála takřka k ničemu. Více jak tři hodiny jsou ovšem již jiné kafe. V praxi to tedy znamená, že tablet dokáže vydržet celý pracovní den.

Nicméně, pokud se spokojíte se samotným tabletem a jeho výdrží, pak ta nebude ani poloviční vzhledem k tomu, že sám má jen 34Wh baterii oproti 45Wh. Výdrž tak klesne na cca 4 hodiny, respektive 1,5 hodiny v zátěži.



reklama