Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Fujitsu Stylistic Q702: hybridní tablet

18.6.2013, Jan Vítek, recenze
Zařízení Fujitsu Stylistic Q702 je jedním z prvních, které si vysloužilo označení hybridní tablet. Na první pohled vypadá sice jako normální malý notebook, ovšem velmi rychle jej změníte v tablet. Navíc v perfektně zabezpečený tablet!

LCD displej


Fujitsu nám sem namontovalo LCD displej typu IPS, který má rozlišení 1366 x 768. To není samo o sobě nijak oblíbené rozlišení, ale zde nejde o 15,6", ale o 11,6" displej, takže při jeho sledování z běžné vzdálenosti je toto rozlišení tak akorát. Cokoliv vyššího by už přineslo nesmyslně malé fonty a okna, která by bylo třeba následně zvětšovat a u takovéhoto pracovního notebooku s OS Windows by to přineslo jen problémy.


- pohled zpříma -

Fujitsu se také chlubí vysokým jasem 400 cd/m2 a osobně mohu potvrdit, že ten společně s antireflexní vrstvou zajistí dobrou čitelnost displeje i na přímém letním slunci. Jen si nesmíte v displeji nechat slunce zrcadlit do očí, neboť s tím už může těžko konkurovat.


- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -

Co se týče podání barev, pak i v tom je použitý displej velmi dobrý. Barvy jsou syté a poněkud teplejší, než jsem zvyklý. Díky nim má ale obraz velkou hloubku a vypadá velmi pěkne i z úhlu. To je ostatně očekávaná vlastnost displejů typu IPS.


- pohled zespoda - foceno stejným časem jako pohled zpříma -

Fujitsu nás v tomto případě obdařilo velmi dobrým vícedotykovým displejem, jenž je v tomto případě v podstatě nejdůležitější komponentou, na níž stojí a padá úspěch celého zařízení. Velmi dobře, čili pohotově a přesně reagovalo také jeho dotykové rozhraní, takže osobně nemám sebemenší výtku, i když jednu možná snad. Netýká se ale displeje, nýbrž světelného senzoru, který nastavuje jas automaticky a na můj vkus na moc nízkou úroveň. To lze sice pomocí dobrovodné aplikace v jistém rozmezí upravit i při využití senzoru, ovšem i tak je jas příliš nízký. Řešení je ale snadné - vypnout senzor a jas nastavovat ručně.


Kamera 


Ta nám nabídne rozlišení až 5 Mpix, což je 2592 x 1944 pixelů a v případě videa ukazuje, že zvládne dokonce až 1944p (4:3), ovšem ve skutečnosti pokus o pořízení takovéhoto videa vždy ztroskotá, takže nezbyvá než využít 960p (4:3) nebo 720p (16:9). Využívá automatické ostření, ovšem jinak si musí vystačit se svým objektivem a jeho světelností, neboť LED pro přísvit tu není.


- klikněte pro zvětšení -

Hned první foto ukazuje, že bychom se od zadního fotoaparátu mohli dočkat slušných výsledků. Sice v něm narazíme na chromatickou aberaci v horní části obrazu, jehož malé části jsou také přesvíceny, ovšem v tu dobu bylo slunce sice vysoko, ale před objektivem, takže úloha to nebyla vůbec snadná.


- klikněte pro zvětšení -

Jakmile fotíme se sluncem v zádech, výsledk už vypadá naprosto jinak. Mraky jsou stále zčásti přesvícené, ovšem už namísto nich a nebe není jedna velká bílá plocha. Obraz je také ve všech částech ostrý a ani při zvětšení na 100 % nemá příliš roztřesenou kresbu. Při dodržování jistých zásad tedy nebude problém s tímto tabletem pořídit slušné fotky.


- klikněte pro zvětšení -

V interiéru však již i při slušném osvětlení scény nastupuje šum v obraze a my si musíme dát pozor, abychom tablet při mačkání "spouště" drželi co možná nejklidněji. Vyfotit tak v interiéru cokoliv pohyblivého je nadlidský úkon, pokud tedy nechcete, aby výsledkem byla šmouha v obraze.

Při natáčení videa však nečekejte moc použitelné záběry, zde prostě kamera selhává. Video je jednak trhané (ve 720p i 960p), kamera také neustále přeostřuje a také se do něj často dostane hluk ventilátoru, pokud zrovna má potřebu chladit procesor. Testovací video si ostatně můžete sami prohlédnout (23 MB, formát MP4).


Zvukový systém


O zvukovou reprodukci se postarají dva reproduktory umístěné na spodní straně tabletu po stranách dokovacího konektoru. Fujitsu o nich mluví prostě jako o dvou zabudovaných reproduktorech (stereo), z čehož můžeme usuzovat, že zvuk bude přinejlepším průměrný.

Oproti mobilním zařízením podobné velikosti, která se více zaměřují na multimédia, je zvuk spíše podprůměrný. Postrádá hloubku, rozlišení a je zkreslený. Zkrátka nejde o reproduktory, ale jakási slabší tleskátka vhodná maximálně pro komunikaci a video. Stylistic Q702 je ale pracovní nástroj, takže nás zrovna toto nemusí mrzet.


Ergonomie


V tomto ohledu by však mělo toto zařízení velmi vynikat, a to především svou variabilitou. V režimu notebooku se chová jako jakýkoliv jiný notebook podobné velikosti. Trošku volnější uchycení displeje mu můžeme odpustit, neboť to nám tolik vadit nebude a i na klíně se s ním bude psát pohodlně. Kloub má totiž slušný rozsah a základna nás nebude otravovat teplem, neboť je v ní pouze pár konektorů, drátů a baterka a ta se ani při nabíjení či zátěži nezahřívala.


- klikněte pro zvětšení -

Základna také nabídne klávesnici a klasický touchpad. Klávesnice je typu Chiclet a osobně si myslím, že kdyby výrobce chtěl, mohl ji zpracovat lépe, aby využila více prostoru, a tím nabídla lepší rozložení kláves. Šipky by tak mohly být lépe hmatově oddělené, funkční klávesy také trošku odsazené, apod. A pak tu je také hluchá záslepka přímo pod Enterem nejspíše jako relikvie nějaké verze s plus jednou klávesou.



V režimu tabletu, do nějž se dostaneme velmi snadno uvolněním jedné páčky a vysunutím tabletu ze základny, nám přijde vhod přímé ovládání hlasitosti a vypínač automatického otáčení obrazu. Osobně jsem si ale nemohl vzniknout na tu úzkou nudli, která vznikne kvůli poměru 16:9 po otočení tabletu na výšku, ale opravdu půjde asi jen o zvyk. V takovém případe je výhodou, že si rukama nemůžete zakrýt žádné konektory, protože ty jsou všechny na kratších stranách. Fujitsu si zde však nemohlo vybírat, neboť na straně u dokovacímu konektoru nemůže být nic v žádném případě a na straně u webkamery by to v režimu notebooku také nedělalo dobrotu.

Pokud tedy budete chtít do tabletu drženého v ruce zapojit nějaké zařízení, počítejte s tím, že vám může vadit. Jde především o HDMI a jeden z USB. Napájecí konektor a audio konektory jsou ale naštěstí mimo.



K tabletu dostanete také aktivní stylus N-trig DuoSense vybavený dvěma tlačítky a napájený jednou baterií AAAA. Ten můžeme schovat do zdířky umístěné v pravé dolní části základny, kde bude ihned k dispozici. Pokud si k němu pořídíte vhodný program, čili ne Malování, budete si moci velmi snadno pořizovat poznámky, nákresy, apod. Stylus je velmi přesný, dobře reaguje i na rychlejší pohyby při psaní a když zkombinujeme použití prstů jedné ruky a stylusu v ruce druhé, dává to dotykovému ovládání zcela nový rozměr. Prsty jsou pohotovější a přirozenější, ovšem stylus zase dodá tolik potřebnou přesnost a jistotu.


- s perem se na tabletu píše velmi dobře a čistě -

Při malování však náš "digitizer" bohužel nerozpoznával úrovně přítlaku v Adobe Photoshop a Paint.NET, takže pro opravdové malování v programu dle vašeho výběru to zde není. Nicméně úrovně přítlaku rozpoznal program ArtRage pro malování, v jehož demoverzi byla tato funkce úspěšně vyzkoušena. Problém je tak dle všeho v softwaru neboť hardware evidentně funguje správně a na vině mají být dle ohlasů na pera N-trig ovladače.

Má ale dvě tlačítka pracující stejně jako tlačítka myši (či dle nastavení) a horní část pera může fungovat pro mazání, pokud toto daná aplikace podporuje.
reklama