Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Fujitsu Stylistic Q702: hybridní tablet

18.6.2013, Jan Vítek, recenze
Zařízení Fujitsu Stylistic Q702 je jedním z prvních, které si vysloužilo označení hybridní tablet. Na první pohled vypadá sice jako normální malý notebook, ovšem velmi rychle jej změníte v tablet. Navíc v perfektně zabezpečený tablet!

Zaměření notebooku


Než začnete procházet specifikace a porovnávat s běžným notebookem či tabletem, je potřeba si uvědomit, pro koho je toto zařízení určeno. Jde o korporátní sféru a ta vyžaduje vždy o něco vyšší standard. Nelze jen tak hodit mezi zaměstnance tablet či notebook, co funguje jen tak z půlky a každou chvilkou řešit problémy. Ve výsledku se vám takové zařízení může pěkně prodražit a nakonec zjistíte, že jste do něj investovali i více peněz než do profesionálního řešení.

Dnešní Fujitsu nabízí hlavně díky technologii Intel vPro vzdálenou správu celého notebooku. Zjednodušeně si to lze představit jako u telefonů BlackBerry. Jakékoliv zařízení s vPro lze vzdáleně spravovat, např. jej zamknout, spravovat ochranu před viry, malwarem a jinou havětí přímo na hardwarové úrovni, nebo celý notebook vrátit do továrního nastavení apod. Zkrátka to, na co jsou zvyklí uživatelé telefonu BlackBerry. Také je zde Intel Trusted Execution Technology (Intel TXT), která chrání celý hardware před změnami. V podstatě kontroluje, zda v počítači nedošlo od minulého spuštění k nějaké změně, a to na hardwarové i softwarové úrovni.

Celá problematika zabezpečení dnešního Fujitsu je dost obsáhlá. Je třeba si uvědomit, že nejde o obyčejný notebook či tablet, který koupíte dětem na hraní. Jde o profesionální nástroj a tomu také odpovídá cena. Funkce, které nabízí, zkrátka žádný Android nemá.


- klikněte pro zvětšení -

Který tablet např. poskytuje virtuální klávesnici již v BIOSu? Málokterý a právě to je další funkce, kterou tento tablet má. Pro vzdálenou správu lze využít i funkce Windows PowerShell a tak vlastně vzdáleně s tabletem provádět prakticky cokoli.


Použitý hardware


Notebook v této konfiguraci nabídne dvoujádrový procesor Intel Core i5-3427U z generace Ivy Bridge, který podporuje Hyperthreading, takže se tváří jako čtyřjádrový. Jeho základní frekvence je vzhledem k tomu, že jde o nízkospotřebový model se 17W TDP, pouze 1,8 GHz, ovšem Turbo Boost ji dokáže vyhnat na 2,8 GHz, to tedy dle specifikací. Je tedy důležité také zjistit, jakým způsobem zde Turbo Boost pracuje, neboť to není všude stejné.

V klidovém režimu procesor pracuje na 800 MHz, při zatížení jedním vláknem (Prime95) se vyhoupne na 2600 MHz, což při stoprocentní zatížení po krátké chvíli spadne na 1600 - 1700 MHz, takže je znát, že procesor v tomto tabletu opravdu nepracuje na svém maximu. Že nedosahuje maximální frekvence 2,8 GHz, to je ještě celkem normální i jinde, ale takový propad pracovní frekvence při zátěži, kdy jsme se dostali i pod nominálních 1800 MHz, to se často nevidí. Je třeba ale dodat, že v tomto případě stálo Fujitsu před nesnadným úkolem.



Dále nám procesor nabídne 3 MB paměti Smart Cache (L3), každé jádro pak má k dispozici 256 kB L2 cache a k tomu ještě 2x 32 kB instrukční a stejně tolik datové L1 cache. Spotřeba 17 W platí i pro níže zmíněné jádro Intel HD Graphics 4000 a jeho 16 shaderů. To se bude muset postarat o dva i více displejů. Podpora technologií a instrukcí je u procesoru Core i7-3427U celkem dobrá a jsou zde zastoupeny v podstatě všechny, které Intel nabízí u generace Ivy Bridge. Jedná se tedy o procesor rodiny vPro podporující Intel TXT, obě virtualizační technologie i AES NI. Veškerý výčet naleznete zde.



Procesor podporuje paměti DDR3 pracující na frekvenci až 1600 MHz, čehož Fujitsu využilo a nabídlo 4 GB DDR3 pracujících právě na této na frekvenci, ovšem při jednokanálovémpřístupu a časování 11-11-11-28-1T. CPU-Z nedetekoval žádné moduly, což jako obvykle znamená, že paměťové čipy RAM jsou umístěny přímo na základní desce a uživatel nemá možnost jejich výměny. Tato vlastnost se dala u takovéhoto zařízení očekávat.



Grafický subsystém je v tomto případě tvořen z integrovaného jádra Intel HD Graphics 4000, jež nám nabídne celkem 16 shaderových jednotek, 2 ROP a 4 TMU. V klidu pracuje grafické jádro na 350 MHz a teoretickým maximem je 1150 MHz, čehož jádro dle GPU-Z skutečně občas dosáhne, ale jen výjimečně.

A nakonec k diskové jednotce, čili SSD. Konkrétně jde o 256GB model v modulu mSATA, jenž má v seznamu nainstalovaných zařízení označení ASSMNU GZMPM2C65BHJG0. Půjde nejspíše o nějaký Samsung, ovšem jinak jsem o tomto modelu nenašel nic.


Instalovaný software


Operační systém Microsoft Windows 8 Pro v 64bitové verzi je doplněn spíše jen o nezbytný software a užitečné utility. Není tu tedy žádný antivirový balík pro aktivaci na dva měsíce, který by vás otravoval každých deset minut, žádný kancelářský balík, ale pouze užitečné a neinvazivní nástroje starající se o jednoduché nastavení spotřeby a výkonu (Power Saving Utility), správu sítí (Location Manager a Network Diagnostics), připojených zobrazovacích zařízení (Fujitsu Display Manager) či aktualizace (Desk Update).

Dostáváte tak v podstatě holý operační systém, což mně osobně velmi vyhovuje.
reklama