Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

ESET Mobile Security: ochrana před viry i zloději

25.9.2015, Milan Šurkala, recenze
V dnešním testu se podíváme na antivir pro operační systém Android, ESET Mobile Security. Měl by chránit nejen před viry, ale také blokovat nevyžádané hovory nebo najít mobil v případě ztráty nebo krádeže.
Kapitoly článku:

Anti-Theft


Velkou zajímavostí je funkce Anti-Theft, která sice nezabrání krádeži vašeho mobilu, ale měla by zabránit zloději v tom, aby tento mobilní telefon používal. Platí to zejména tehdy, pokud využijete všechny její možnosti. Pojďme ji tedy poprvé spustit.




Systém se nejprve zeptá, zda zapnout ochranu odinstalace aplikace. Pak můžete svou vlastní SIM kartu nastavit jako důvěryhodnou. To znamená, že při vložení jiné SIM karty se telefon automaticky hned zablokuje (to platí i při vyjmutí karty a nevložení žádné jiné).




Z kontaktů ve vašem telefonu si můžete vybrat přátele (nebo např. rodinné příslušníky), kterým důvěřujete a budou mít nad vašim telefonem ochrannou ruku a vlastně naprostou kontrolu. Zablokování telefonu totiž může provést sám zloděj (vyjmutím SIM karty), můžete to udělat ale i vy pomocí internetu a stránky my.eset.com (což ale nebude fungovat, pokud telefon není připojen k internetu) a nebo právě pomocí důvěryhodného přítele, který pomocí SMS může poslat blokační zprávu ve tvaru "eset lock heslo". Ano, opravdu to funguje. Takto vzdáleně si můžete nechat i spustit sirénu, která je dost hlasitá a lze ji spustit i při vypnutých zvucích. Pokud mobil ztratíte a jste blízko, je možné, že jej uslyšíte. Pokud jej má zloděj, zvuk je dost divný na to, aby si nepřipadal hodně divně. Otázkou je, jak lze sirénu vypnout, to jsem se nikde nedočetl (udělal jsem to zadáním hesla na mobilu).

Můžete i nechat smazat celý obsah telefonu. Toto jsem ale na svém smartphonu, který denně používám a byl použit na test, nezkoušel, takže o test této části budete ochuzeni. Vidím zde potenciálně problém v microSD kartě, kterou může zloděj vyjmout dříve, než se mu samotnému nebo vám podaří zablokovat mobil. Jenže tam obvykle nebývají nějak důležitá a kritická data.




Pak tedy máte Anti-Theft aktivován a je opravdu dobré si jej nechat propojit s účtem na my.eset.com (jinak zbývá jen "přítel na telefonu" s plnou kontrolou nad vaším zařízením). Jaké jsou tedy jednotlivé moduly Anti-Theft?
  • Propojení s my.eset.com. To vám dovoluje řídit telefon na dálku pomocí internetu. Pokud je zařízení připojeno k internetu, nepotřebujete přítele na telefonu a "ošéfujete" si to sami. Nicméně, pokud telefon není připojen, nemáte jej ani jak zablokovat. Já třeba na internetu obvykle nebývám, Wi-Fi nemám zapnutou a mobilní data nepoužívám, takže řízení pomocí internetu dostává v mém konkrétním případě trhliny.
  • Optimalizace. Ta právě říká, kolik možností řízení vlastně máte. Tedy, zda máte zapnuté služby polohy pomocí připojení k internetu, zda máte zapnutou GPS, zámek obrazovky, zapnutá mobilní data a používáte Google Play.
  • Ochrana SIM karty. Zablokuje mobilní telefon, pokud je použita jiná (nebo žádná) SIM karta kromě té předvolené.
  • Důvěryhodné kontakty. Již zmíněný přítel na telefonu.
  • SMS příkazy. Povolení pro přítele na telefonu, aby řídil váš telefon.



Zde vidíte některé z možných nastavení aplikace a seznam SMS příkazů, které vám mohou pomoci najít váš telefon.




klikněte pro zvětšení



Na webu my.eset.com se pak můžete doklikat k mnoha zajímavým informacím. Pod položkou Stav lze měnit stav zařízení, tedy nahlásit jej jako kradené, případně si funkci Anti-Theft otestovat. V takovém případě zařízení potichu vyfotí snímky přední i zadní kamerou a pokusí se je s informacemi o poloze poslat na server. Vy se pak můžete podívat, jak vlastně tato funkce pracuje.




klikněte pro zvětšení



Položka Aktivita zahrnuje především informaci o pozici (zobrazí mobil na mapě a napíše i ve tvaru GPS souřadnic - bohužel v desetinném formátu, který je velmi nepřehledný a mnoho aplikací s ním zrovna nepracuje) a obrázky. To jsou právě ony fotografie pořízené oběma fotoaparáty v nastaveném časovém intervalu. Položka "IP adresa" ukazuje adresu, jež náleží společnosti ESET.

Diagnostika vám řekne, co vše byste na mobilním telefonu měli zapnout, abyste byli snáze dohledatelní. Mě třeba upozornila na vypnutou GPS a mobilní data. Zprávy umožňují zaslat zprávu na mobilní telefon, ale nevím, kde se má zobrazit. Poslal jsem, nenašel jsem. V Nastavení je pak několik dalších možností, co nastavit. Např. je tu možnost, aby zařízení poslalo informaci o tom, kde je, pokud je baterie téměř vybitá a vybitý telefon by se už nedal lokalizovat. Můžete také Anti-Theft vypnout na dálku.

Trochu mi vadilo, že ESET poskytuje vcelku dost informací o tom, co dělat v případě ztráty, ale nikde se nedočtete, co se stane v případě nálezu. Myslím, že by se někde slušelo napsat, že zadáním kódu na zamknuté obrazovce se automaticky zruší i stav ztraceného telefonu (je to sice logické, ale napsat by se to mělo) a zda se sledování zruší nebo ne.


Anti-Phishing


Poslední funkcí je Anti-Phishing. Ten kontroluje, zda stránky, na které chodíte, jsou ty, za které se vydávají a nejde o podvodné weby, které se z vás snaží vymámit přístupové údaje. Funkce pracuje jen v některých prohlížečích, v mém případě to byl Google Chrome a internetový prohlížeč Samsungu. Naopak Firefox nebyl podporován.





Phishingové stránky jsou v seznamu (kam můžete tyto stránky i nahlásit) a kontroluje se, zda stránka, na kterou se připojujete, není mezi těmi škodlivými. Proto funkčnost závisí na tom, jak bohatý je vlastně tento seznam. Během testování jsem na žádnou phishingovou stránku nenarazil (nebo nebyla detekována).
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama