Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

ESET Mobile Security: ochrana před viry i zloději

25.9.2015, Milan Šurkala, recenze
V dnešním testu se podíváme na antivir pro operační systém Android, ESET Mobile Security. Měl by chránit nejen před viry, ale také blokovat nevyžádané hovory nebo najít mobil v případě ztráty nebo krádeže.
Kapitoly článku:
  1. Instalace softwaru
  2. Antivir
  3. Filtr hovorů a SMS, bezpečnostní audit
  4. Anti-Theft a Anti-Phishing
  5. Závěr

Filtr hovorů a SMS


Druhou funkcí, kterou jsem vyzkoušel, byl filtr hovorů a SMS. Při spuštění se automaticky zobrazí poslední volané číslo s nabídkou na jeho zablokování. Pokud je poslední číslo v pořádku a chcete blokovat někoho jiného, můžete filtr vyrobit ručně, případně se dostat na nabídku kontaktů (pod položkou Kdo -> Jméno) a vybrat jej odtud.




Pokud vám nějaký kontakt občas pije krev, můžete si jej takto snadno zablokovat. Je možné jej nechat blokovat "vždy" nebo jen určité dny a určité hodiny. Nelze specifikovat, zda v určité dny třeba ráno a v jiné dny třeba večer.




A jak to celé funguje? Docela dobře, i když ne bezchybně. Pokud jde o SMS zprávy, nemám žádné námitky. O tom, že vám někdo psal, nevíte nic. Pochopitelně když zavítáte do aplikace, je zde seznam blokovaných zpráv, takže si vše můžete přečíst, ale v běžném životě o ničem nevíte a nic vás neobtěžuje. O něco horší je to s hovory, alespoň pokud jde o můj mobil. Volající se dozví, že "volaný účastník hovor nepřijímá", na mém mobilu nicméně došlo k zahájení vibrací a většinou i k prozvonění. Zvonění trvalo velmi krátce, ale jen občas jej aplikace bloknula dříve, než se ozval první tón (vibrování bylo ještě o něco delší). Opět se ale o něm neudělá žádný záznam a to, že někdo volal, byste v podstatě ani nemuseli vědět, kdyby tu nebylo to krátké prozvonění nebo zavibrování mobilu.




Zde už vidíte, že mám vytvořené pravidlo a jeden nový zablokovaný hovor. Historii si můžete rozkliknout a podívat se, kdy se vám kdo snažil dovolat. Zvláštní je však to, že označení volajícího se bere z kontaktů telefonu a ne z pravidel, která si nastavíte v aplikaci (a kde si nekalým živlům můžete dát vlastní jména).


Bezpečnostní audit


Nyní se podíváme na funkci, kterou ESET nazval jako bezpečnostní audit.




Bezpečnostní audit projde aplikace a nastavení mobilního telefonu. Dívá se např. na nastavení roamingu, zda je povolena instalace z neznámých zdrojů nebo režim ladění.




V auditu aplikací je pak také seznam programů, které mají příslušná oprávnění jako např. používání placených služeb, sledování polohy a podobně. Můžete se doklikat ke správě aplikací v systému Android, nicméně lze se podívat akorát na poskytnutá práva, nikoli je však už měnit (záleží na verzi Androidu, testovaná verze Androidu 4.1.2 je neumí specifikovat ani při instalaci aplikace, zde je to typu "všechno nebo nic"). Takže při mé verzi Androidu je to vyloženě jen informativní záležitost.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama