Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

ESET Mobile Security: ochrana před viry i zloději

25.9.2015, Milan Šurkala, recenze
V dnešním testu se podíváme na antivir pro operační systém Android, ESET Mobile Security. Měl by chránit nejen před viry, ale také blokovat nevyžádané hovory nebo najít mobil v případě ztráty nebo krádeže.
Aplikaci máme nainstalovánu a proces registrace dokončený. Nyní by nemělo záležet na tom, jakou licenci máte. Jak zkušební (trial) provoz, tak placená verze by měla mít funkčnost totožnou.




Základní obrazovka obsahuje 6 polí, které hovoří o tom, které moduly jsou aktivní a které nikoli. V mém případě byl aktivní antivir, anti-phishing a nastavení je prostě nastavení, to bude zelené asi pořád. V něm je akorát užitečná možnost vypnout logo ESETu v horním řádku. Nemusíte tak hned upozornit případného zloděje, že je mobil chráněný antivirem s ochranou proti odcizení.

Musím říci, že mě příjemně překvapila svižnost aplikace. Testovací platformou byl stařičký Samsung Galaxy S III mini s dvoujádrovým 1,2GHz procesorem a 1 GB RAM, který je všechno, jen ne rychlý. Předtím jsem zkoušel antivirovou aplikaci jiného výrobce a ačkoli byly rezidentní části antiviru vypnuté (všechny, které vypnout šly), v praxi to z mobilu udělalo neskutečnou "lemru línou". Zde i přes zapnutí antiviru na pozadí a většiny technologií k ničemu takovému nedocházelo a smartphone byl standardně rychlý (resp. v tomto případě pomalý), jako by byl bez antiviru. Dopad na výkon jsem tedy nezaznamenal (to neznamená, že není, ale je dost malý na to, aby si toho člověk všiml). Takže zde spokojenost.


Antivir


První, co jsem tedy zkusil, bylo projetí celého mobilního telefonu antivirem. Naschvál si zavirovat mobilní telefon jsem nezkoušel, zahraniční testy (např. AV-TEST) nicméně řadí v oblasti detekce ESET vždy na přední příčky. Ve výchozím stavu je navolena "smart" kontrola, která kontroluje důležité součásti systému. K dispozici je i hloubková kontrola, ale ta trvala jen o trochu déle, přestože kontrolovala méně objektů a stejné množství souborů.




Celý mobilní telefon (8GB paměť se zaplněnými 6,3 GB včetně systému a 32GB microSDHC karta zaplněná cca 6,5 GB dat) byl zkontrolován napoprvé za necelých 9 minut, hloubková kontrola si pak vyžádala lehce přes 10 minut.




Tady vidíte stav aplikace po nějaké té době, kdy byla nainstalována. Protokoly kontrol se postupně zaplňují a můžete se na ně také podívat podrobněji.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama