Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Dell XPS 12: originální hybrid

2.9.2013, Jan Vítek, recenze
Dell samozřejmě nemůže zůstat za ostatními pozadu, takže také nabízí své verze hybridních zařízení s dotykovými displeji. My si dnes vyzkoušíme model XPS 12, který se řadí mezi konvertibilní ultrabooky a nabídne originální zpracování i kvalitní materiály.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí tabletu a také jeho hlučnost. V klidovém provozu je notebook absolutně tichý a abyste odhalili nějaký hluk, musíte se uchem nalepit až skoro na něj. V zátěži se ale už zadní ventilátor (fouká vzduch přímo na kloub displeje) dokázal ozvat, a to v podstatě okamžitě po zatížení procesoru. Šum od ventilátoru pak nebyl moc silný, ovšem byl velmi vysoko položený, až to připomínalo pískot, což je samozřejmě rušivější než hluboké hučení.

Teploty byly měřeny ve 26°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, 3DMark Vantage a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy procesor a GPU vytížil 3DMark a o zbylý dostupný výkon procesoru se postaral Prime95. Grafika je součástí CPU a v případě SSD na teplotě nezáleží (pokud má vůbec čidlo pro její měření), takže si stačí uvést hodnoty u procesoru. Ten pracoval na 48 °C v klidu, ovšem je třeba si uvědomit, že okolní teplota nebyla zrovna nízká a především pak počítač pracoval neslyšně.

V maximální zátěži se pak procesor zahřál až na 85 °C, a to asi byla hraniční teplota, za kterou systém nechtěl jít a pak už začal více pracovat s jeho taktem, čili ten šel výrazně dolů.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
48 °C
85 °C
GPU
-
-
SSD
-
-

Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...


Modrá = v klidu, červená = při zátěži

...a nakonec na spodní straně. Z teplot vyplývá, že místa vedle touchpadu, kde spočinou naše zápěstí, se v podstatě nezahřívají. Se spodní částí to už pochopitelně bude horší, přičemž více se zahřívá pravá část notebooku, a to i klávesnice.


Modrá = v klidu, červená = při zátěži


Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na 6článkovou baterii typu Lithium Ion s kapacitou 47 Wh. Dell neuvádí, jakou výdrž asi tak můžeme očekávat, ovšem dle kapacity to jde již předem odhadnout na 5 - 6 hodin v klidovém provozu.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
5:20
1:50
Spotřeba
8,5 W
24,5 W

Výsledky skutečně odpovídají tomu, co bychom od tohoto notebooku očekávali.





reklama